Lübnan'da ikinci şok! İsrail bu kez telsizleri patlattı...Çok sayıda ölü ve yaralı var

Lübnan'da binlerce Hizbullah üyesinin üstündeki çağrı cihazlarının eşi benzeri görülmemiş bir saldırıyla patlaması, Orta Doğu'dan dünyaya şok dalgaları yaydı. Türkiye, Rusya ve İran'dan peş peşe açıklamalar gelirken, kuzey cephesinde askeri hareketlilik var. Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde telsiz cihazlarında patlamalar meydana geldi. Patlamalar sonucu çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi.

Lübnan’da ikinci siber saldırı: İsrail bu kez telsizleri patlattı 

Giriş Tarihi: 18.09.2024  17:30 Güncelleme Tarihi: 18.09.2024  18:54

Hizbullah'a eş zamanlı siber saldırı: İsrail sınıra asker konuşlandırıyor! İletişim cihazlarına ikinci saldırının görüntüleri ortaya çıktı

 İsrail'den Hizbullah'a 2. dijital saldırı! Telsizlerin patlama anı

Dün Lübnan genelindeki binlerce çağrı cihazının patlaması nedeni ile 9 kişi hayatını kaybetti, Hizbullah misilleme sözü verdi. ABD medyası cihazlardaki tuzağın daha önce kurulduğunu ve Hizbullah'ın "tuzağı" fark edebileceği endişeyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra üst düzey askeri ve istihbarat yetkililerinin bu cihazların patlatılmasına karar verdiğini iddia etti. Dünkü saldırının yanı sıra bugün de Hizbullah ait yaklaşık 500 çağrı cihazı patladı. Saldırının ardından 3 kişinin öldüğü, en az 100 kişinin yaralandığı açıklandı.

Lübnan'ın güneyinde ve Beyrut'un güney banliyölerinde İsrail'in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızıp patlatılması sonucu 2'si çocuk 12 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah'ın iletişim araçları bugün yeniden patlatıldı. Hizbullah kaynakları, bugün yapılan saldırıda karargahta yer alan telsizlerin patlatıldığını duyurdu. Saldırıda ilk belirlemelere göre, 3 kişi hayatını kaybetti. İkinci saldırının görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde şehrin farklı noktalarından dumanlar yükseldiği görüldü. Peki, Beyrut-Tel Aviv hattında neler oluyor? İşte, dakika dakika bölgeden gelişmeler…

CANLI | İsrail'den Hizbullah'a 2. dijital saldırı! Telsizlerin patlama anı A Haber'de

Geçtiğimiz gün (17.09.2024) İsrail'in Hizbullah'a yönelik dijital saldırısında kullanılan çağrı cihazları aynı anda birçok noktada patlatıldı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlamalar sonucu ülke genelinde 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. Olayın ardından açıklamalar üst üste gelirken yeni bir gelişme yaşandı. İsrail bugün de (18.09.2024) Lübnan ve Beyrut'un Güneyi'nde Hizbullah'a ikinci saldırı düzenledi. Saldırıda Hizbullah üyelerine ait telsizlerin patlatıldığı öğrenildi. İsrail'in 2. siber saldırısında ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi yaralandı. Telsizlerin patlama anı A Haber ekranlarına yansıdı.

İsrail'in Lübnan'daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Terör devleti İsrail, Lübnan’da ikinci siber saldırıyı gerçekleştirdi. Siyonist İsrail, Hizbullah üyelerine ait farklı model telsizler patladı. Dün akşam saatlerinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleşen çağrı cihazı saldırısına bir yenisi eklendi. Lübnan’ın Tire ve Beyrut kentlerinde Hizbullah üyelerine ait yaklaşık 500’e yakın çağrı cihazı patladı. Patlamanın şiddetiyle ev ve araçlarda yangın çıktı. Lübnan medyası, başkent Beyrut'un güneyi ve ülkenin güneyinde Hizbullah'a ait telsizlerin patlatıldığını aktardı.

PATLAMALAR CENAZE TÖRENİ YAKINLARINDA YAŞANDI

Kaynakların Reuters haber ajansıyla paylaştığı bilgilere göre, patlamalardan Lübnan Hizbullahı tarafından düzenlenen cenaze töreninin yakınlarında yaşandığı belirtildi.

KATİL İSRAİL BU KEZ TELSİZLERİ PATLATTI

İngiltere basınında yer alan haberlere göre, bu kez Hizbullah üyelerinin kullandığı telsizler hedef alındı. Üst düzey kaynakların kullanılan telsizlerin hedef alındığını doğrularken, güvenlik birimlerinin konuyu detaylı olarak araştıracağı aktarıldı.

CİHAZLAR BEŞ AY ÖNCE SATIN ALINMIŞ

Söz konusu telsizlerin Hizbullah tarafından yaklaşık 5 ay önce çağrı cihazlarıyla birlikte satın alındığı ifade ediliyor.

BM: KABUL EDİLEMEZ

Birleşmiş Milletler’den (BM) katil İsrail’in siber saldırılarına ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Lübnan ve Suriye'de eş zamanlı çağrı cihazı patlamaları şok edici ve bu patlamaların siviller üzerindeki etkileri kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı.

KATİL İSRAİL’DEN İKİNCİ SİBER SALDIRI

Dün akşam saatlerinde Hizbullah üyelerinin çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatılmıştı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 4 bin 800 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail'in 17 Eylül'de Lübnan'daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

DEN İKİNCİ SİBER SALDIRI
Bugün ise Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde telsiz cihazlarında patlamalar meydana geldi.

İsrail'den 2. siber saldırı! Hizbullah'ın iletişim araçları yine patlatıldı!

CANLI ANLATIM

18:3418 Eylül 2024

İKİNCİ SALDIRI ANI KAMERADA

İsrail'in gerçekleştirdiği saldırının görüntüleri ortaya çıktı.

Görüntülerde şehrin farklı noktalarından dumanlar yükseldiği görüldü. 

17:1818 Eylül 2024

İSRAİL'DEN 2. SİBER SALDIRI

Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde bugün de telsiz cihazlarının patlatılması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Bölgedeki AA muhabiri, başta başkent Beyrut olmak üzere Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde patlamalar meydana geldiğini belirtti.

EV VE ARAÇLARDA YANGIN ÇIKTI
Telsiz cihazlarının patlatılması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı, bazı ev ve araçlarda da yangın çıktığı ifade edildi.

Olaya ilişkin henüz resmi makamlardan açıklama yapılmadı.

CENAZEDE PATLAMALAR
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, patlamalardan birinin dün çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölen 4 Hizbullah üyesinin Beyrut'taki cenaze töreni sırasında yaşandığı görülüyor.

Cenaze merasiminin yapıldığı alanda kalabalığın arasında patlama meydana geldiği ve dumanların yükseldiği kameraya yansıyor.

 

DÜN ÇAĞRI CİHAZI BUGÜN TELSİZ
Hizbullah kaynakları, bugün yapılan saldırıda karargahta yer alan telsizlerin patlatıldığını duyurdu. Çağrı cihazlarının yanı sıra telsizlerin, parmak izi okuyucu cihazlarının ve evlerde bulunan güneş enerjisi sistemlerinin de patladığı bildirildi.

3 KİŞİ ÖLDÜ
Patlamanın ardından 3 kişinin öldüğü, en az 100 kişinin yaralandığı açıklandı.

16:5318 Eylül 2024

BM: KABUL EDİLEMEZ

BM'den İsaril'in saldırılarına ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Lübnan ve Suriye'de eş zamanlı çağrı cihazı patlamaları şok edici ve bu patlamaların siviller üzerindeki etkileri kabul edilemez" denildi.

16:4818 Eylül 2024

BEŞ AY BEŞ BİN CİHAZ

Eski Lübnan Ordusu Generali Münir Şehade, Hizbullah'ın beş ay önce 5 bin çağrı cihazı ithal ettiğini ve "örgüt teslim almadan önce cihazların tuzaklandığının neredeyse kesin hale geldiğini" belirtti.

Lübnan hükümetinin Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) koordinatörü olarak görev yapan Şehade, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Bu cihazlar, tespit edilmesi zor olan birkaç gram patlayıcıyla tuzaklandı, sensörler ve tüm patlayıcı keşif araçları tarafından tespit edilemeyecek şekilde patlayıcılar batarya alanına yerleştirildi." dedi.

Lübnan'daki ilgili laboratuvarların halen üzerinde çalıştığı bu patlayıcıların türünün henüz netleşmediğini aktaran Şehade, "Sensörler tarafından tespit edilemeyen gelişmiş bir patlayıcı türü gibi görünüyor." diye konuştu.

Çağrı cihazlarının patlayıcılarla donatıldığının kanıtının "lityum pillerin alev alması veya patlaması halinde bu kadar zarar veremeyeceği" olduğunu söyleyen Şehade, şöyle konuştu:

Lübnan'da özellikle manav ve süpermarkette görülen çağrı cihazı patlaması görüntüleri, şiddetli bir patlamanın meydana geldiğini gösteriyor. Ancak lityum piller çok hafif bir alev veya patlama üretirken bu kadar şiddetli bir patlamaya yol açmaz.

Şehade, "5 bin çağrı cihazı içeren bu sevkiyatın Lübnan'daki direniş güçlerine ulaşmadan önce tuzaklandığı artık neredeyse kesin." dedi.

Bunun hangi ülke tarafından ve nerede yapıldığına ilişkin soruya Şehade, "Bunu konuşmak için henüz çok erken ama bubi tuzağı operasyonunun şarj cihazının imalatı aşamasında ya da başka bir üretim aşamasında gerçekleşmiş olması mümkün." yanıtını verdi.

Şehade, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın perşembe akşamı 17.00'de yapacağı açıklamada, olayın ayrıntılarına ve cihazlara nasıl patlayıcı yerleştirildiğine ve Hizbullah'ın tepkisine ilişkin konuşmasının beklendiğini söyledi.

16:2818 Eylül 2024

ÜRDÜN’DEN İNTİKAM MESAJI

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Hizbullah çağrı cihazlarına yapılan saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu ve bunun askeri bir tırmanış olasılığını artırdığını söyledi. Safadi muhabirlere, "İsrail tüm bölgeyi bölgesel savaşın uçurumuna doğru itiyor. Böyle bir savaşın sadece bölge için değil, dünya için de ciddi sonuçları olacaktır." dedi.

16:2618 Eylül 2024

SİBER SUİKASTTA HAYATINI KAYBEDEN KIZ TOPRAĞA VERİLDİ

Çağrı cihazı saldırısında hayatını kaybeden 9 yaşındaki kız çocuğu toprağa verildi.

Lübnan'daki çağrı cihazı saldırısının en küçük kurbanı olan 9 yaşındaki Fatima Abdullah'ın cenaze töreni çarşamba günü Saraain köyünde düzenlendi. Küçük Fatima’nın yasını tutanlar “Düşman bizi bu küçük cihazı kullanarak öldürdü! Çocuğumuz Fatima'yı öldürdüler!” şeklinde konuştu.

14:2218 Eylül 2024

İSRAİL SINIRA ASKER YIĞIYOR

İsrail Lübnan sınırına asker konuşlandırıyor. Times of Israel yaklaşık 10-20 bin askerden oluşan ve ağustos ayında Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’tan çekilen 98. Tümen’in Lübnan’daki saldırının ardından ülkenin kuzeyine konuşlandırıldığını duyurdu.

14:1318 Eylül 2024

HİZBULLAH FARK EDECEKTİ İSRAİL SON DAKİKA KARAR ALDI

Al-Monitor, İsrail'in aylardır planladığı saldırıyı Hizbullah'ın fark etmek üzere olduğunu düşündüğü için son dakika kararı ile dün gerçekleştirdiğini iddia etti. Al Monitor'un bildirdiğine göre iki Hizbullah üyesinin çağrı cihazlarının bütünlüğünü sorguladığını ve bunun üzerine İsrail'in önlem amaçlı patlamaları tetiklediğini belirtti. Kararın son dakikada alındığı bildirildi.

13:1218 Eylül 2024

ÖLÜ SAYISI ARTTI

Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi. Ölenlerin 2'sinin çocuk olduğu öğrenildi.

12:2118 Eylül 2024

ERDOĞAN, MİKATİ İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefonda görüştü, Lübnan'da düzenlenen saldırıyla ilgili üzüntülerini iletti.

10:3518 Eylül 2024

TAYVAN AVRUPA'YI İŞARET ETTİ

Çağrı cihazlarıyla medyada bağlantısı bulunduğu belirtilen Tayvanlı şirket, söz konusu cihazları üretmediğini söyledi ve cihazların 

Gold Apollo CEO'su Hsu Ching-Kuang çarşamba günü gazetecilere salı günkü patlamalarda yer alan çağrı cihazlarının Tayvan şirketinin logosunu taşıdığını ancak şirket tarafından üretilmediğini söyledi. Ching-Kuang çağrı cihazlarının Macaristan merkezli bir şirket tarafından tasarlanıp üretildiğini ve şirketin adının BAC olduğunu belirtti.

Şirket ayrı bir açıklamada "AR-924 çağrı cihazıyla ilgili son medya raporlarına ilişkin olarak bu modelin BAC tarafından üretildiğini ve satıldığını açıklığa kavuşturuyoruz. Biz yalnızca marka ticari marka yetkisi sağlıyoruz ve bu ürünün tasarımı veya üretiminde hiçbir rolümüz yok." ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, "Anlaşmaya göre, BAC'ın belirli bölgelerde ürün satışlarında marka tescilimizi kullanmasına yetki veriyoruz ancak ürünlerin tasarımı ve üretimi tamamen BAC tarafından gerçekleştiriliyor" denildi.

09:2618 Eylül 2024

NASRALLAH'TAN İKİ GÜN SONRA KONUŞMA

Lübnan gazetesi Lebanon 24, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın perşembe günü yerel saatle saat 17.00'de İsrail’in Hizbullah’a düzenlediği saldırı ve bölgedeki son gelişmeler hakkında konuşacağını duyurdu.

09:0118 Eylül 2024

PATLAYICILAR TAYVAN’DAN

İngiliz Daily Mail’in ulaştığı kaynaklar Mossad ve IDF'nin Tayvan'dan ithal edilen Hizbullah araçlarına patlayıcılar koyduğunu doğruladı.

08:5918 Eylül 2024

YEDİ GRAM TNT PATLAMASINA EŞDEĞER

İsrail gazetesi Haaretz ile konuşan uzmanlardan biri, "Bu tamamen bir siber saldırıydı. Tek yapmanız gereken kötü amaçlı bir yazılım güncellemesi yüklemek, sonra da sadece 'enter' tuşuna basmak." şeklinde konuştu. Uzman, tam şarjlı 50 gramlık bir lityum pilin yedi gram TNT'nin patlamasına eşdeğer bir ısı ürettiğini belirtti ve "Bir lityum pili kısa devre yaparsanız saniyeler içinde aşırı hızlı bir şekilde ısınır" dedi.

07:5218 Eylül 2024

DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile yaptığı telefon görüşmesinde, Lübnan ile dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

Mısır'ın Lübnan'ın yanında yer aldığını belirten Abdulati, ülkesinin, yaralıların tedavisi için elinden gelen her türlü yardımı sunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avadi yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin Lübnan'da yaşanan tehlikeli gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.

Sözcü Avadi, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin, yaralı masum sivillerin acısını hafifletmek için mümkün olan en kısa sürede acil yardım sağlamak amacıyla Irak sağlık ekiplerinin ve acil durum ekiplerinin kardeş Lübnan'a gönderilmesi talimatını verdiğini kaydetti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın, çağrı cihazlarının patlaması olayında yaralanan Lübnanlıların tedavisi için gerekli her türlü tıbbi yardımın sunulması talimatı verdiğini söyledi.
Safedi, Ürdün'ün, Lübnan'ın güvenliğinin, egemenliğinin ve istikrarının yanında yer aldığını ve Lübnan ve halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Filistin'in Beyrut Büyükelçisi Eşref Debbur, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaralıları tedavi etmek için Lübnan'daki tüm Filistin hastanelerini açarak sağlık çalışanlarını seferber ettiklerini belirtti.

Debbur, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yaralıların hastanelere kabul edilmesi ve onlara her türlü desteğin sağlanması talimatının yanı sıra Lübnan'daki Filistinlileri yaralılara destek için kan bağışında bulunmaya çağırdığını aktardı.

04:0018 Eylül 2024

HİZBULLAH'TAN YENİ AÇIKLAMA

Hizbullah, sosyal paylaşım platformu Telegram üzerinden konuya ilişkin bir dizi açıklama yaptı.

Açıklamalarda, 10 Hizbullah üyesinin daha yaşamını yitirdiği ifade edilirken, ölenlerin isimleri ve doğum tarihleri şu şekilde sıralandı:

Necib Abdulhuseyn Aladdin "Ali Mazlum" (1991), Hasan Muhammed Yasin "Yamin" (1986), Hüseyin Ahmed Menteş "Salah" (1994), Muhammed Zekeriya Abbas "Haydara" (1986), Abbas Bilal Munim "Mirza Mehdi" (1996), Muhammed Mehdi Ali Ammar "Zülfikar" (1985), Hüseyin Ali Aladdin "Zekeriya" (1989), Hüseyin Eyyub Fakih "Bakır" (1988), Abbas Fadl Yasin "Ebulfadl" (1993) ve Mehdi Abbas Semhat "Cevad Matuk" (1995).

01:3118 Eylül 2024

"SAVAŞ SUÇUDUR"

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem, İsrail'in 8 Ekim 2023'ten beri ülkesinin egemenliğine yönelik saldırılar düzenlediğini belirterek, İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazlarını patlatarak düzenlediği saldırının savaş suçu olduğunu dile getirdi.

Hachem, BM Genel Kurulu'nda İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerinin yasal sonuçlarına ilişkin düzenlenen acil oturumda konuştu.

İsrail'in 8 Ekim'den beri Lübnan'ın egemenliğini ihlal eden saldırılarına aynı zamanda sertleşen söylemlerin de eşlik ettiğine dikkati çeken Hachem, İsrail'in uluslararası hukuk, BM kararları ve insan haklarını ihlal ettiğini kaydetti.

Hachem, İsrail'in bugün düzenlediği "siber saldırının" binlerce kişinin yaralanmasına ve aralarında küçük bir kız çocuğu dahil 9 kişinin ölmesine yol açtığını belirterek, "Bu saldırı savaş suçudur." vurgusunda bulundu.

Saldırının çok ciddi olduğunu kaydeden Hachem, aynı zamanda bölgede çatışma ve panik halini de tetiklediğini ifade etti.

​İRAN'DAN KINAMA

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani ise İsrail'in Lübnan'daki sivillere yönelik "saldırı ve terör faaliyetlerinin" aralarında İran'ın Beyrut Büyükelçisi de dahil binlerce kişinin yaralanmasına yol açtığını kaydetti.

"Söz konusu sabotaj ve terör faaliyetini en güçlü şekilde kınıyoruz." diyen İravani, İsrail'in suçlarının hesabını vermek zorunda olduğunu dile getirdi.

İravani, "Uluslararası toplumun bu savaş makinesini durdurmak için daha kaç kadın ve çocuğu öldürmesi lazım?" sorusunu yöneltti.

Diğer taraftan İran'ın BM Daimi Temsilciliği, AA muhabirine, Lübnan'da birçok çağrı cihazını patlaması sonucu İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani'nin de yaralanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Emani'nin tedavi gördüğü ve durumunun iyi olduğu bildirildi.

01:2418 Eylül 2024

500 KİŞİ GÖRME YETİSİNİ KAYBETTİ

500'den fazla Hizbullah üyesi ve İran'ın Lübnan büyükelçisi Mojtaba Amani, İsrail'in gerçekleştirdiği çağrı cihazı saldırısı neticesinde görme yeteneğini kaybetti.

00:4518 Eylül 2024

8 YAŞINDAKİ ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 8 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde çoğunlukla Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle 9 kişi öldü, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralandı.

Çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 8 yaşındaki Lübnanlı bir çocuk da hayatını kaybetti. Sosyal medyada aktivistlerin yaptığı paylaşımlarda ölen çocuğun isminin Fatıma Cafer Abdullah olduğu belirtildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Fatıma ülkenin doğusundaki Bekaa bölgesinde yer alan Sareen kasabasında ailesinin evinde bulunduğu sırada patlama meydana geldi.

Lübnanlı bazı sosyal medya kullanıcıları, patlamalarda çok sayıda sivilin de zarar gördüğüne dikkati çekerken, çağrı cihazı kullanan bazı doktorların kurbanlar arasında yer aldığı, 8 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği, cihazların infilak ettiği yerlerin bir bölümünün kalabalık sivil mekanlar olduğu yorumunda bulundu.

23:0617 Eylül 2024

BAKAN FİDAN'DAN KRİTİK GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Fidan, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırıların ardından, Lübnan Başbakanı Mikati ile telefon görüşmesi yaptı

23:0017 Eylül 2024

LUFTHANSA SEFERLERİ ASKIYA ALDI

Lufthansa 19 Eylül'e kadar İsrail ve İran hava sahasına girilmeyeceğini duyurdu. 

22:4917 Eylül 2024

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail'in siber saldrılarında  ölü sayısı 11'e yükseldi, yaralı sayısı 4 bini geçti. 

21:4017 Eylül 2024

 

ABD'DEN AÇIKLAMA: ARAŞTIRIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması olayıyla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını ve olayın sorumlusunun kim olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmayacaklarını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Miller, "ABD'nin bu işle bir ilgisinin olmadığını söyleyebilirim. ABD, bu olayla ilgili önceden bilgi sahibi de değildi. Şu anda olayla ilgili bilgi topluyoruz." ifadesini kullandı.

Hizbullah tarafından söz konusu olayın sorumlusu olarak İsrail'in gösterilmesiyle ilgili sorulara da yanıt veren Miller, olayın halen yeni olduğunu ve nasıl gerçekleştiğiyle ilgili bilgi topladıklarını vurgulayarak, "Şu anda bunun ötesinde herhangi bir değerlendirmemiz yok." dedi.

21:3817 Eylül 2024

"HİZBULLAH İLE ARTAN GERİLİM UÇURUMUN EŞİĞİNDE"

İsrailli bir güvenlik yetkilisi, Lübnan'daki Hizbullah ile gerilimde uçurumun eşiğinde olduklarını belirterek yakında İsraillilerin kendilerini sığınaklarda bulabileceği uyarısında bulundu.

"Israel Hayom" gazetesinde yer alan habere göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasına ilişkin konuştu.

İsrail'de son saatlerde güvenlikle ilgili istişare toplantılarının yapıldığına vurgu yapan yetkili, Hizbullah'ın "gerçek saldırı" ihtimalinin olduğunu savundu.

Güvenlik yetkilisi, "Hizbullah ile artan gerilim uçurumun eşiğinde. Belki yakında İsrailli tüm vatandaşlar sığınaklarda yaşar." ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın artık bittiğini ve İsrail ordusunun kuzeye doğru hareket ettiğini iddia eden yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kış mevsiminin gelmesiyle yağışların artması bekleniyor. Bu durumda Hizbullah'ın hareket alanı kolaylaşırken koşullar, İsrail ordusu için pek uygun olmayacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Hizbullah'a karşı şu anda harekete geçilmezse savaştan kayıplarla çıkabileceklerini anladı. Bu nedenle Netanyahu, bu hamleyi yapmak için tüm adımları attı."

21:1317 Eylül 2024

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI İSRAİL'İ KINADI

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile görüşmesinde, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasını "İsrail'in terör eylemi" şeklinde niteleyerek kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Erakçi, Lübnanlı mevkidaşı Buhabib ile telefonda görüştü.

Lübnan'daki patlamalara ilişkin bu ülkeyle dayanışma içinde olduklarını belirten Erakçi, olayı "siyonist rejimin Lübnan vatandaşlarını hedef alan terör eylemi" şeklinde niteledi.

Erakçi, yaralıların tedavisi veya Tahran'a nakli konusunda her türlü yardıma hazır olduklarını ifade ederek patlamalarda yaralanan İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani'nin son durumuna ilişkin de bilgi aldı.

Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib ise İranlı mevkidaşının dayanışma mesajı için teşekkür ederek, Lübnan hükümetinin söz konusu terör eylemine ilişkin ciddi soruşturma içinde olduğunu kaydetti.

21:0717 Eylül 2024

ŞAM'DA DA 10 KİŞİ YARALANDI

İsrail'in, Suriye'nin başkenti Şam'da taşınabilir çağrı cihazlarını patlatması sonucu en az 10 kişinin yaralandığı ileri sürüldü.

Beşşar Esed rejimine yakınlığıyla bilinen sosyal medya hesaplarında, İsrail'in, Şam'da Keferuse yolu ile Muvasa tünelini bağlayan yolda Lübnan Hizbullahı'na ait bir araçta ve Seyyde Zeyneb bölgesindeki bir noktada taşınabilir çağır cihazı patlattığı iddia edildi.

Patlamalar sonucu Lübnan Hizbullahı'ndan az 10 kişinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail'in, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta da taşınabilir çağrı cihazların patlatması sonucu yaralanan çok sayıda kişinin, Şam'daki hastanelere sevk edildiği ifade edildi.

20:3317 Eylül 2024

LÜBNAN BMGK'YA GİDECEK

Lübnan hükümeti, çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan çağrı cihazlarının patlatılmasını kınayarak bunun "İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali" olduğunu açıkladı.

Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada, "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu" vurgulandı.

Açıklamada, Lübnan hükümetinin "devam eden bu suçla ilgili sorumluluklarını almaları için ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletlerle derhal tüm temasları kurduğu" belirtildi.

LÜBNAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KONUYU BMGK'YA TAŞIYACAK

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Lübnan'ın birçok bölgesinde çok sayıda çağrı cihazının patlamasına sebep olan İsrail'in siber saldırısı en güçlü ifadelerle" kınandı.

"İsrail'in savaşı Lübnan'a doğru genişletme tehditlerine" dikkat çekilen açıklamada, İsrail'in gerilimi de "tehlikeli ve kasıtlı bir şekilde" artırdığına vurgu yapıldı.

Açıklamada, Bakanlar Kuruluyla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) şikayette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığı aktarıldı.

19:2617 Eylül 2024

LÜBNAN'DAN MİSİLLEME MESAJI

 Lübnan Hizbullahı, ülke genelinde mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlamasından İsrail'i sorumlu tutarak bu saldırıya karşılık vereceğini duyurdu.

Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, "yürüttükleri araştırma ve ellerindeki bilgilerin ışığında ülke genelinde sivilleri de hedef alan çağrı cihazlarının patladığı saldırıdan tamamıyla İsrail'i sorumlu tuttuğunu" kaydetti.

Açıklamada, İsrail'in "bu günahkar saldırı için ister beklesin ister beklemesin hakkı olan cezayı alacağı" belirtildi.

19:0317 Eylül 2024

CİHAZIN FOTOĞRAFLARI A HABER'DE

Cihazın patlamadan önce ve sonraki hali A Haber ekranlarına yansıdı. Cihazın patlamanın etkisiyle parçalandığı anları A Haber muhabiri İslim İstanbullu canlı yayın ekranlarında gözler önüne serdi. 

18:5717 Eylül 2024

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, hareketin çeşitli birimlerinde çalışan bazı kişilerin kullandığı “pager” isimli çağrı cihazlarında henüz bilinmeyen bir nedenle eş zamanlı patlamalar yaşandığı belirtildi.

Açıklamada, biri çocuk 3 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Hizbullah'a bağlı “uzman birimlerin bu patlamaların nedenlerini güvenlik ve teknik açıdan kapsamlı şekilde soruşturduğu” ifade edilen açıklamada, yaralıların Lübnan’ın çeşitli bölgelerindeki hastanelerde tedavi altına alındığı aktarıldı.

Açıklama şunlar kaydedildi:

"Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyoruz. Halkımızı, Siyonist düşman İsrail'in psikolojik savaşı lehine yürütülen asılsız haberler ve yanlış bilgi yayma girişimlerine karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bu tür söylentiler, özellikle İsrail’in kuzeydeki durumu değiştirme tehditleriyle eş zamanlı olarak gündeme getirilmektedir. Direniş, tüm birimleri ve seviyeleri ile Lübnan'ı ve kararlı halkını savunmak için en yüksek hazırlık seviyesindedir.”

18:4117 Eylül 2024

BAKANLARA KONUŞMAYIN UYARISI

Lübnan'daki saldırılara ilişkin İsrailli resmi makamların sessizliği ise dikkati çekiyor.

KAN'da yer alan haberde, Başbakanlık Ofisinden İsrailli bakanlara Lübnan'daki patlamalara ilişkin açıklama yapmamaları konusunda uyarı yapıldığı belirtildi.

İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu yüzlerce kişinin yaralandığı bildirilmişti.

18:4117 Eylül 2024

İSRAİL'DE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin "acil toplantı" istediği bildirildi. Bu doğrultuda üst düzey güvenlik yetkililerinin hükümet yetkilileriyle "acil toplantıya" çağrıldığı ifade edildi.

Tel Aviv'de yapılacak toplantının İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından artan gerilim ve Hizbullah'ın olası misillemesini görüşmek için yapılacağı kaydedildi.

Öte yandan İsrail'in resmi televizyonu KAN, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bazı üst düzey güvenlik yetkilileriyle Tel Aviv'deki İsrail ordusuna ait merkezde görüştüğünü aktardı.