Maydonoz Döner'in FETÖ taktiği ortaya çıktı: Referans yoksa ortaklık yok!
Maydanoz Döner'e FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 31 kentte operasyon düzenlendi. Maydonoz Döner'in, franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verdiği ortaya çıktı. FETÖ'nün genel taktiklerinden biri olan referans sisteminin burada da devreye girdiği tespit edildi.
Maydonoz Döner'e FETÖ operasyonu! 353 kişi gözaltında | 21 şirkete mahkeme kararıyla kayyum atandı
Giriş Tarihi: 21.02.2025 11:59 Son Güncelleme Tarihi: 21.02.2025 18:36
Maydonoz Döner'in FETÖ taktiği ortaya çıktı: Referans yoksa ortaklık yok!
FETÖ'cüleri doyuran Maydonoz Döner'in 400. şubeyi Kanada'da açmaya hazırlandığı ortaya çıktı!
Türkiye'de faaliyet gösteren Maydonoz Döner'e yapılan FETÖ operasyonunda şirketin ortakları gözaltına alındı ve yönetimine kayyum atandı. Türkiye haricinde yurt dışında FETÖ'cülerin yoğun olarak yuvalandığı Almanya ve Amerika'da da faaliyet gösteren fast food yemek zincirinin 400. şubesini Kanada'da açmaya hazırlandığı ortaya çıktı. FETÖ'den ihraç eden hainleri aç bırakmamak için kurulduğu anlaşılan şirketin ilk şubesini de Almanya'nın Stuttgart kentinde açması terör örgütünün nasıl bir yapılanma içinde olduğunu gösteriyor.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ soruşturmasında, aralarında Maydonoz Döner isimli yemek şirketinin sahiplerinin de bulunduğu 353'e yakın isim gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında itirafçı olan bir kişinin ifadesi de ortaya çıktı. Şirkete FETÖ ile iltisakı bulunan bir arkadaşı vasıtasıyla girdiğini anlatan itirafçı, para trafiğinin de "kurban parası" olarak kamufle edilmeye çalışıldığını belirtti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Maydonoz Döner markasıyla faaliyet gösteren 21 şirkete, mahkeme kararıyla TMSF'nin kayyum olarak görevlendirildiğini bildirdi.
Maydanoz Döner'e FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 31 kentte operasyon düzenlendi. Maydonoz Döner'in, franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verdiği ortaya çıktı. FETÖ'nün genel taktiklerinden biri olan referans sisteminin burada da devreye girdiği tespit edildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, İstihbarat Başkanlığı ve TEM Daire Başkanlığının katılımı, MASAK ve MİT Başkanlığının desteğiyle, İl Emniyet Müdürlükleri TEM ve KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; Antalya merkezli 30 ilde yakalanan şüphelilerin döner zincirinin franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden kişilere, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verildiği, şirketin, örgüt referansı göstermeden ortaklığa girişe izin vermediği, bu sistemi (RTB) Referans Temelli Büyüme olarak adlandırdıkları ortaya çıktı.
Maydonoz Döner'in FETÖ taktiği ortaya çıktı: Referans yoksa ortaklık yok!
"Maydonoz Döner" isimli yemek şirketi zincirine yönelik Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1,5 yıldır yürütülen FETÖ soruşturmasında, 10'u kamu görevlisi 353'e yakın isim gözaltına alındı.
ORTAKLARI DA GÖZALTINDA
Şirketin ortakları, Cuma Dağlı, Engin Kayıkçı, Ömer Faruk Ekim, Yücel Bahri Öntemel, Mehmet Kaşlı ve Ömer Şeyhin de gözaltında olduğu öğrenildi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ise Türkiye hariç 5 ülkede faaliyet gösteren markaya kayyum atandığını bildirdi.
Maydonoz Döner'in 300. şubeyi FETÖ'cülerin yuvası ABD'de açtığı ortaya çıktı!
FETÖ'CÜLERİN YUVALANDIĞI ÜLKELERDE FAALİYET GÖSTERİYOR
Şirketin Türkiye haricinde şube açtığı ülkelerdeki FETÖ yuvalanması ise dikkatlerden kaçmadı.
Zira şirket FETÖ'cü hainlerin yoğun bir şekilde faaliyet gösterdiği Almanya ve ABD'de faaliyet gösteriyor.
BEDEL KARŞILIĞI FETÖ'CÜLERE GAYRİ RESMİ ORTAKLIK
Geçtiğimiz Haziran ayında 300. şubesini Amerika'da açtığını duyuran FETÖ'cü markanın franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verildiği ifade ediliyor.
400. ŞUBE KANADA'DA AÇILACAKTI
Geçtiğimiz haftalarda İHA'ya kendi reklamını yaptıran şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Şeyhin'in 400. şubeyi Kanada'da açmak için anlaşma imzaladıklarını açıkladığı ortaya çıktı. Şeyhin yaptığı açıklamada, "400. şubemizin bizim için ayrı bir önemi var çünkü yeni bir ülkede, Kanada'da operasyona başlıyoruz." ifadelerini kullandı.
FETÖ'CÜLERİN YUVALANDIĞI ÜLKE
Bilindiği gibi Türkiye'de 15 Temmuz 2016'da darbe girişiminde bulunan ve 253 vatandaşı şehit eden Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) bağlantılı çok sayıda vakıf, dernek ve birliğin faaliyetlerini sürdürdüğü Kanada'ya yeni gelen örgüt üyeleri için kurulan CenterCanada (MerkezKanada) öne çıkıyor. Ülkeye gelen FETÖ üyeleri arasında ismi Türkiye'nin terör listesinde bulunan şahıslar olmasına rağmen Kanada yönetimi, Ankara'nın iade taleplerine olumlu dönüş yapmıyor.
Kanada'daki firariler arasında, İçişleri Bakanlığının "terörden arananlar" listesinde yer alan ve darbeden bir süre önce yaptığı sosyal medya paylaşımıyla olacaklardan haberdar olduğunu ele veren Osman Özsoy da bulunuyor.
FETÖ'ye ait Samanyolu TV'de bir dönem siyasi içerikli program sunan Özsoy, darbeden bir ay önceki Youtube yayınında, "Ben profesör olacağıma keşke bir albay olsaymışım mesela. Bu süreçte daha fazla katkım olurdu...Yüzde 50 desteği filan iplemeyin. Ben siyaset profesörüyüm ya. Alın televizyonlarda alt yazı verin, 'yarın sokağa çıkma yasağı var' diye, bakın sokağa çıkıyorlar mı? Bütün darbeler cuma günü oluyor, hocaların evleri cami avlusundadır. Korkularından namaza dahi çıkmazlar." sözleriyle, darbe girişimi ve örgüt arasındaki ilişkiyi ortaya koymuş, plandan haberdar olduğunun ipuçlarını vermişti.
Kanada'da olduğu bilinen bir diğer FETÖ firarisi de Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastının planlayıcısı olarak aranan Cemal Karaata. FETÖ'nün medya ve propaganda faaliyetlerini yürüten firari FETÖ'cü Said Sefa da Kanada'da yaşıyor. Youtube kanalında örgütle ilgili paylaşımlarda bulunan Sefa'nın "Fuat Avni" adlı sosyal medya hesabının yöneticilerinden biri olduğu belirtiliyor.
İLK ŞUBEYİ FETÖ'NÜN AVRUPA'DAKİ EVİ ALMANYA'DA AÇTILAR
FETÖ'den ihraç eden hainleri aç bırakmamak için kurulduğu anlaşılan şirketin ilk şubesini de Almanya'nın Stuttgart kentinde açması terör örgütünün nasıl bir yapılanma içinde olduğunu gösteriyor.
FETÖ REFERANSI GÖSTERMEYENE ORTAKLIĞA GİREMİYOR
Şirketin, FETÖ referansı göstermeden ortaklığa girişe izin vermediği, bu sistemi Referans Temelli Büyüme olarak adlandırdığı belirlenirken, 7 ülkede kurulan şirketlerle örgüte para transferi yaptıkları öğrenildi. Sabah'ın ulaştığı soruşturma dosyasında FETÖ şirketi Kaynak Holding muhasebecilerinin mali işleri düzenlediği, örgüt üyeleri arasında 220 milyonluk para transfer hacmi olduğu ortaya çıktı.
İTİRAFÇI OLDUĞUNU ÖĞRENDİKLERİ FETÖ'CÜYÜ İŞTEN ATTILAR
Örgüt bağlantısıyla şirkete giren ancak daha önceki FETÖ soruşturmasında itirafçı olduğu belirlenen Maydonoz Döner çalışanının da itirafçı olması nedeniyle şirkete ortak yapılmadan işten çıkarıldığı öğrenildi.
Maydanoz Döner'e FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 31 kentte operasyon düzenlendi. Maydonoz Döner'in, franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verdiği ortaya çıktı. FETÖ'nün genel taktiklerinden biri olan referans sisteminin burada da devreye girdiği tespit edildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, X hesabından 31 ilde FETÖ'ye finansman sağladığı tespit edilen bir restoran zincirine operasyon başlatıldığını duyurdu. Kısa süre sonra bu firmanın Türkiye genelinde 390 şubesi bulunan Maydonoz Döner olduğu öğrenildi. Şirketin örgüt referansı göstermeden ortaklığa girişe izin vermediği ve bunan da 'Referans Temelli Büyüme (RTB) olarak adlandırdıkları tespit edildi.
FETÖ’ye finansman sağladığı belirlenen aralarında kamu personelinin de (10 şüpheli) bulunduğu 353 şüpheli yakalandı." ifadelerini kullanan Bakan Yerlikaya, "Şirketin, örgüt referansı göstermeden ortaklığa girişe izin vermediği, bu sistemi (RTB) Referans Temelli Büyüme olarak adlandırdıkları"nı duyurdu.
ŞİRKETE KAYYIM ATANDI
Öğle saatlerinde ise Maydonoz Döner'e kayyım atandığı belirtildi. Bakan Yerlikaya'nın açıklamasından sonra, Türkiye'nin çeşitli şehirlerindeki Maydonoz Döner şubelerine operasyon düzenlendiği haberleri geldi.
Yapılan çalışmalarda Maydonoz Döner markasının FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verdiği, şubelerin, örgüte bağlı şahıslara istihdam ve para sağlamak amacıyla kullanıldığı ve bu şubelerden himmet alındığı ortaya çıktı.
REFERANS YOKSA ORTAKLIK YOK
Derinleştirilen soruşturma kapsamında yapılan çalışmalarda 'Maydonoz Döner' firmasının, franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verdiği, şirketin örgüt referansı göstermeden ortaklığa girişe izin vermediği, bu sistemi (RTB) Referans Temelli Büyüme olarak adlandırdıkları tespit edildi.
KAYYUM ATANDI
Öte yandan Maydonoz Döner'e kayyum atandığı bildirildi. Sabah'ta yer alan habere göre, şirketin ortakları, Cuma Dağlı, Engin Kayıkçı, Ömer Faruk Ekim, Yücel Bahri Öntemel, Mehmet Kaşlı ve Ömer Şeyhin de gözaltında olduğu öğrenildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya operasyonla ilgili sosyal medya hesabından şu bilgileri verdi:
"Antalya merkezli 31 ilde FETÖ'ye yönelik eş zamanlı düzenlenen "KISKAÇ-40" operasyonlarında; bir döner restoran zinciri üzerinden FETÖ'ye finansman sağladığı belirlenen aralarında kamu personelinin de (10 şüpheli) bulunduğu 353 şüpheli yakalandı.
ÜNLÜ DÖNER ZİNCİRİNE FETÖ OPERASYONU
FETÖ elebaşının ölümünden sonra da; bu hain terör örgütüne yönelik yürüttüğümüz mücadelede hiçbir gevşemeye yer yok.
Milletimizin birlik ve beraberliğine, devletimizin bütünlüğüne, vatandaşlarımızın huzuruna ve refahına kastedenlere karşı mücadelemizi kararlılıkla devam ettiriyoruz.
FETÖ'nün güncel yapılanması ve terörizmin finansmanına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı ile diğer illerimizin Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde, İstihbarat Başkanlığı ve TEM Daire Başkanlığının katılımı, MASAK ve MİT Başkanlığının desteğiyle, İl Emniyet Müdürlükleri TEM ve KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; Antalya merkezli Adıyaman, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Ordu, Rize, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak ve Yozgat'ta düzenlenen operasyonlarda yakalanan şüphelilerin;
Döner zincirinin franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verildiği,
Şirketin, örgüt referansı göstermeden ortaklığa girişe izin vermediği, bu sistemi (RTB) Referans Temelli Büyüme olarak adlandırdıkları,
Resmi belge olmaksızın, bu ortaklığın tamamen örgütsel güvene dayandırıldığı,
Şubelerin, örgüte bağlı şahıslara istihdam ve para sağlamak amacıyla kullanıldığı ve bu şubelerden himmet alındığı,
Gayri resmi ortakların hisse satışlarında elde edilen paraların takibe takılmaması için örgüt iltisaklı esnafların üzerinden (kuyumcu vb.) emanet usulü ile yapıldığı,
Şirketin yurt dışında yeni bayilikler vererek genişlediği ve bu şekilde yurt dışından para transferini kolaylaştırdığı tespit edildi ve haklarında Savcılıklarımızca soruşturma başlatıldı.
Ayrıca MASAK tarafından yapılan incelemelerde; şirketi finanse etmek amacıyla yurt dışı ve yurt içinde hakkında işlem bulunmayan şahıslar üzerinden finanse edildiği,
Bu paraların "ürün satın alımı" olarak faturalandırıldığı ve örgüt mensuplarına iletildiği,
Aralarında aranma kaydı bulunan ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslar tarafından bayilerde örgütsel toplantılar yaptıkları,
Yapılan çalışmalarda iltisaklı şahısların örgüte bağlılığını artırmak için "kazanılan paraların iltisaklı şahıslara dağıtılması" talimatı verildiği,
Şirket ortaklığından ayrılmak isteyen şahıslara ise "işin manevi boyutunun olduğu, şirketin örgüte destek sağlamak amacıyla kurulduğu ve örgütle bağlantılı şahıslara para gönderme, örgüte bağlılığını artırma gibi görevleri olduğu" şeklinde konuşmalar yapıldığı tespit edildi.
Terör örgütleriyle ve onların finans kaynaklarıyla mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz.
Operasyonları koordine eden Antalya Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve diğer illerimizin Cumhuriyet Başsavcılıkları ile MİT Başkanlığımızı, MASAK'ımızı ve operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polislerimizi tebrik ediyorum."
YENİ YÖNETİMLER OLUŞTURULDU
Operasyon sonrası "Maydonoz Döner" markasıyla faaliyet gösteren 21 şirkette, mahkeme kararıyla TMSF kayyım olarak görevlendirildi. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması devam ederken, ticari faaliyetlerin aksamaması ve üçüncü şahısların haklarının korunması için şirketlerin yeni yönetimleri oluşturularak çalışmalara başlanıldı.
HİZMETLER AKSAMADAN DEVAM EDECEK
TMSF tarafından görevlendirilen şirketlerde, internet siparişleri başta olmak üzere, kesintisiz hizmet vermeye devam edeceği öğrenildi.
TMSF 21 ŞİRKETE MAYDONOZ DÖNER'E KAYYUM OLARAK ATANDI
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Maydonoz Döner markasıyla faaliyet gösteren 21 şirkete, mahkeme kararıyla TMSF'nin kayyum olarak görevlendirildiğini bildirdi.
TMSF'den yapılan açıklamada, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması devam ederken, ticari faaliyetlerin aksamaması ve üçüncü şahısların haklarının korunmasını teminen şirketlerin yeni yönetimlerinin oluşturulduğu ve çalışmalarının başlatıldığı duyuruldu.
Açıklamada "Görevlendirildiğimiz şirketler, internet siparişleri başta olmak üzere kesintisiz hizmet vermeye devam etmektedir. Özellikle sosyal medyada yer alan doğrulanmamış haber ve dezenformasyonlara karşı kurumumuzun resmi açıklamalarının takip edilmesi hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerine yer verildi.
İŞTE İTİRAFÇI İFADESİ
Maydonoz döner isimli restoran zincirinin Türkiye'de ve Almanya, ABD, Kanada, Belçika, Hollanda, Gürcistan ve Azerbaycan'da faaliyet gösterdiği tespit edildi.
Operasyon başlangıcında etkin pişmanlık kapsamında ifadeler de alındığı öğrenildi.
Sabah'ta yer alan habere göre; soruşturma dosyasında daha önce örgütle iltisaklı olduğunu bildiği arkadaşının referansı ile garson olarak döner zinciri şubesinde çalışmaya başlayan şüpheli ifadesinde "Daha sonra 3 farklı şubeden sorumlu olarak görevlendirildim. Beni davet eden arkadaşım şirketten yüzde 5 hisse payı ile "ortak" olabileceğimi belirtmesine rağmen, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ifade verdiğimi öğrendikten sonra bana hisse verilmedi. Bana örgütle ilgili ifade verdiğim için önce baskı kuruldu, daha sonra da işten çıkarıldım. Şirket itirafçı olmayan örgüt mensuplarının ortaklığına izin veriyordu." dedi.
KURBAN PARASI ADI ALTINDA KAMUFLE EDİLDİ
FETÖ iltisakı tespit edilen 21 şirkete kayyum atama işlemleri başlatıldığı öğrenilirken, şirketlerde gayri resmi ortaklığı bulunan aranan kişilerin yurtdışı kaçışlarının örgüt tarafından organize edilerek, gerekli olan paranın Maydonoz Döner firmasından temin edildiği belirlendi.
Bireysel olarak yurtdışından Swift yapılan işlemlerin açıklama kısmına "yüzde 5 hisse karşılığı" şeklinde açıklamaların olduğu ve bu işlemlerin dikkat çekmemesi amacıyla hakkında işlem yapılmayan kişiler üzerinden sağlandığı öğrenildi. Kazanılan paralardan örgüte bağlılığın artırılması amacıyla örgütle iltisaklı kişilere para verildiği, bu paraların takibe takılmaması amacıyla fiziki olarak elden verildiği, hesaptan gönderilen paraların kurban parası şeklinde kamufle edilmeye çalışıldığı, MASAK tarafından yapılan kapsamlı araştırmalarda şirketin FETÖ işlem kaydı olan örgüt üyeleri arasında yaklaşık 220 milyon lira işlem hacmi olduğu belirlendi.
Maydonoz Döner'in kuruluşundan bugüne yaklaşık 400 şubeye sahip bir restoran zinciri olarak olağan dışı büyüme gösterdiği, kamuoyunda görünürlüğünün artırılması için reklamlara ağırlık verildiği ve firma değerinin yükseltilmeye çalışıldığı belirlendi.
MAYDONOZ DÖNER'İN SAHİBİ ÖMER ŞEYHİN KİMDİR?
Somca Gıda firmasına ait bir döner firması olarak 2018 yılında kurulan Maydonoz Döner'in sahibi Ömer Şeyhin, Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Sistemi'nde işletme yönetimi okudu. Memleketi Erzurum olan Şeyhin, Canan Poyraz Şeyhin ile evlidir.