MGK'dan 7 maddelik bildiri! Terörsüz Suriye vurgusu: PKK/YPG tasfiye edilecek
Yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Yaklaşık 3 buçuk saat süren MGK sona erdi. Toplantı sonrası yayımlanan 7 maddelik bildiriye göre "kırmızı kitap" olarak bilinen "Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi" yenilendi.
MGK'dan 7 maddelik bildiri! Terörsüz Suriye vurgusu: PKK/YPG tasfiye edilecek
Giriş Tarihi: 22.1.2025 18:18 Son Güncelleme: 22.1.2025 21:02
Başkan Erdoğan'ın liderliğindeki MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Kırmızı Kitap güncellendi!
MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Kırmızı kitap detayı
Yılın ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Yaklaşık 3 buçuk saat süren MGK sona erdi. Toplantı sonrası yayımlanan 7 maddelik bildiriye göre "kırmızı kitap" olarak bilinen "Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi" yenilendi.
Düzenli olarak beş yılda bir, ihtiyaç hâlinde ivedilikle güncellenen Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB); Türkiye'de, bölgede ve dünyada meydana gelen ve gelmesi muhtemel gelişmelerin değerlendirilmesiyle yenilenmiş ve kurulca uygun bulunmuştur.
MGK'DAN 7 MADDELİK BİLDİRİ! TERÖRSÜZ SURİYE VURGUSU
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı saat 17.00'de başladı.
SONA ERDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Beştepe'de toplanan 2025'in ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı sona erdi.
BİLDİRİ YAYIMLANDI:
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan MGK toplantısının ardından bildiri yayımlandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından paylaşılan bildiriye göre, toplantıda, düzenli olarak 5 yılda bir, ihtiyaç halinde ivedilikle güncellenen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi (MGSB), Türkiye'de, bölgede ve dünyada meydana gelen ve gelmesi muhtemel gelişmelerin değerlendirilmesiyle yenilendi ve kurulca uygun bulundu.
MGSB-2020'nin yürürlükten kaldırılarak MGSB-2025'in yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığı belirtilen bildiride, "2024'te vuku bulan ve milli güvenliğimiz bakımından önem arz eden siyasi, askeri, iktisadi ve içtimai gelişmeler değerlendirilmiş, 2025 yılında karşı karşıya kalınabilecek meseleler ile bu çerçevede yürütülecek faaliyetler ve alınacak tedbirler müzakere edilmiştir." ifadesine yer verildi.
"TÜRKİYE, KÜRESEL BARIŞA KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEK"
Suriye'deki yeni yönetimin, devletin egemenliğinin, üniter yapısının, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin sağlanması ile ülkedeki tüm etnik, dini ve mezhebi grupların temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması hususundaki iradesine, Suriye'nin yeniden inşasına, Suriye halkının huzur ve refaha kavuşmasına tam destek verileceğinin bir kez daha teyit edildiği belirtilen bildiride, şunlara yer verildi:
"PKK/KCK-PYD/YPG'nin Suriye'deki mevcut durumu ve muhtemel gelişmeleri herhangi bir şekilde istismar etmesine izin verilmeyeceği hatırlatılmış, bölgemizdeki dost ve kardeş halkların düşmanı olan tüm terör örgütlerinin her halükarda tasfiye edileceği vurgulanmıştır. Gazze'de sağlanan ateşkesin kalıcı olması ve Filistin meselesinin adil bir şekilde çözümü için başlangıç teşkil etmesi gerektiğinin altı çizilmiş, insani yardımların Gazze halkına engelsiz, kesintisiz ve hızla ulaştırılmasının önemine dikkat çekilmiştir.
BEŞTEPE'DE GİZLİ TOPLANTI
Çalışmaların kritik bir aşaması, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlık ettiği gizli bir toplantıyla ele alındı. Toplantıda Kırmızı Kitap üzerindeki düzenlemeler detaylı olarak masaya yatırıldı.
"KIRMIZI KİTAP"IN ÖNEMİ
Kırmızı Kitap, devletin milli güvenlik anlayışını yansıtan ve stratejik önceliklerini ortaya koyan bir belge olma niteliği taşıyor. Bu güncelleme ile Türkiye'nin milli güvenlik anlayışı, küresel ve bölgesel risklere karşı daha etkin bir şekilde yeniden şekillendirilecek.
Özellikle terörle mücadele ve uluslararası ilişkilerdeki gelişmelerin bu güncellemede önemli bir yer tutması öngörülüyor.
KIRMIZI KİTAPTA SON GÜNCELLEME NE ZAMAN YAPILDI?
Kırmızı Kitap, içeriği itibarıyla devletin iç ve dış tehdit algılamalarını madde madde ortaya koyan bir belge niteliğini taşıyor.
Belge, tehditteki değişikliklere göre belirli aralıklarla Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında güncelleniyor. Milli güvenliğin sağlanması ve milli hedeflere ulaşılması amacıyla Milli Güvenlik Kurulu'nun belirlediği görüşler dahilinde iç, dış ve savunma hareket tarzlarına ait esasları kapsayan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi son olarak 30 Eylül 2019'da Başkan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınmıştı.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada konuyla ilgili "Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada meydana gelen gelişmelerin milli güvenliğimize yönelik tesirlerinin tüm yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle hazırlanan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi görüşülmüş ve uygun bulunmuştur." ifadesine yer verilmişti.