11 ayın sultanı başlıyor! İlk teravih ve sahur bu gece......

11 ayın sultanı başlıyor! İlk teravih ve sahur bu gece... Ramazan Bayramı ne zaman?

İslamiyet'in 5 şartından biri olan oruçların tutulduğu 11 ayın sultanı ramazan, bu akşam kılınacak olan ilk teravih namazı ve kalkılacak ilk sahur ile başlıyor. 23 Mart'ta başlayacak olan ramazan ayı, 20 Nisan akşamı son orucun açılmasıyla bitecek. Ramazan Bayramı, 21 Nisan'da başlayıp 22 ve 23 Nisan'da kutlanacak. İstanbul'da ilk teravih bu akşam 20.44'te yatsı ezanıyla birlikte kılınacak. Gece ilk oruç için kalkacak olan milyonlarca Müslüman, sabah 05.31'e kadar sahur yapabilecek.

22 Mart 2023 - 08:40 - Güncelleme: 22 Mart 2023 - 09:36

11 ayın sultanı başlıyor! İlk teravih ve sahur bu gece... | Ramazan Bayramı ne zaman?

Giriş Tarihi: 22.03.2023 Güncelleme Tarihi: 22.03.2023 

İlk oruç için sahura bu gece kalkacağız? Ramazan ayı hangi gün? 2023 ilk  sahur, ilk iftar ve ilk teravih günü... 

11 ayın sultanı başlıyor! İlk teravih ve sahur bu gece... | Ramazan Bayramı ne zaman?Milyonlarca Müslüman'ın heyecanla beklediği Ramazan ayı bu akşam kılınacak ilk teravih ve kalkılacak sahur ile başlıyor. 11 ayın sultanının ardından Ramazan Bayramı ise 21 Nisan'da kutlanacak.

İslamiyet'in 5 şartından biri olan oruçların tutulduğu 11 ayın sultanı ramazan, bu akşam kılınacak olan ilk teravih namazı ve kalkılacak ilk sahur ile başlıyor.


23 Mart'ta başlayacak olan ramazan ayı, 20 Nisan akşamı son orucun açılmasıyla bitecek. Ramazan Bayramı, 21 Nisan'da başlayıp 22 ve 23 Nisan'da kutlanacak.


İstanbul'da ilk teravih bu akşam 20.44'te yatsı ezanıyla birlikte kılınacak. Gece ilk oruç için kalkacak olan milyonlarca Müslüman, sabah 05.31'e kadar sahur yapabilecek. Ramazanın ilk günü Türkiye'de yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Ramazan ayının 26'ncı günü olan 17 Nisan'da bin aydan daha hayırlı olduğu kabul edilen Kadir Gecesi eda edilecek.

20 Nisan akşamı son iftarını açacak olan milyonlarca inanan 21, 22 ve 23 Nisan'da Ramazan Bayramı'nı kutlayacak.


FİTRE BEDELİ 70 LİRA
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmede fitre bedeli 70 lira olarak belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı, 6 Şubat'ta yaşanan 11 ili etkileyen asrın felaketi depremler sebebiyle fitrenin ramazan öncesinde de verilebileceğini açıkladı.

RAMAZAN İMSAKİYESİ 2023 | Ramazan ayı ne zaman başlıyor, ilk oruç hangi gün tutulacak? İl il imsakiye takvimi belli oldu

2023 YILINDA RAMAZAN AYINDA KAÇ GÜN ORUÇ TUTULACAK? 

Ramazan Ayı bu yıl 29 gün süreceği için bu yıl oruçta 29 gün sürecek. Kur'an-ı Kerim'in Bakara Suresi 185'inci ayette "O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. " buyurulduğu gün belirtilmediği için ay 30 gün olduğunda farz oruç 30 gün, ay  29 gün olduğunda ise farz oruç 29 gün tutulur.

11 ayın sultanı başlıyor! İlk teravih ve sahur bu gece... Ramazan Bayramı ne zaman?

 İlk teravih namazı 22 Mart Çarşamba günü kılınacak, çarşambayı perşembeye bağlayan gece de ilk oruç için sahura kalkılacak.

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT KILINIR?

Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkede kabul edilir ve yirmi rekat cemaatle kılınır. Tek başına da kılınabilir. Cemaat ile kılınması daha makbuldür. Her iki rekatta ara verme veya her dört rekatta ara verilerek kılınır. Sekiz rekatta kılınabilir.

Teravih namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar, sabah namazı vakti girinceye kadar devam eder. Teravih namazı yatsıya tâbi bir sünnet olduğu için, vitir namazı teravihden sonra kılındığı gibi, önce de kılınabilir. Âdet olan, teravihi önce kılıp vitri sonra kılmaktır. Bu sebeple teravihin bir kısmında imama yetişen bir kimse, imam vitre kalkınca imamla beraber önce vitri kılıp sonra teravihten kılamadıklarını kazâ etmesi câizdir. Teravih namazı vakti içinde kılınmazsa, vakti dışında ne cemaatle, ne de tek başına (münferiden) kazâ edilmez.

İki veya dört rekatte bir selam verilir. Her selamdan sonra biraz oturmak sünnettir. Bu esnada salevat-ı şerife, salat-ı ümmiye, ayet veya dualar okunur. Selefîler'de ise ikişer rekatta bir selâm vererek ara vermek suretiyle, toplamda Sekiz rekât olarak icra edilir. Fakat, Ramazan ayı boyunca hatmedilen Kur'an aceleye getirilmeden ağır ağır okunduğundan her bir rekatın süresi Türkiye'deki uygulamalar ile kıyaslanamayacak kadar uzundur.

Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.

TERAVİH NAMAZI NEDEN CEMAATLE KILINIR?

Teravih namazı cemaatle kılınır çünkü İslam dininde cemaatle namaz kılmanın önemi vurgulanmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.) de cemaatle namaz kılmanın önemini defalarca vurgulamış ve kendisi de cemaatle namaz kılmıştır.

Teravih namazı özellikle Ramazan ayında cemaatle kılınır. Bu, birlik ve beraberliğin önemini vurgular ve toplumsal dayanışmayı arttırır. Ayrıca, cemaatle kılınan namazın sevabının, bireysel olarak kılınan namaza göre daha fazla olduğuna inanılır.

Teravih namazı, özellikle camilerde cemaatle kılınır çünkü camiler, İslam toplumunun önemli bir buluşma noktasıdır. Camilerde cemaatle namaz kılmak, toplumun bir araya gelmesini sağlar ve camilerin sosyal bir merkez olarak işlev görmesini sağlar.

Ancak, özellikle pandemi gibi zor zamanlarda cemaatle namaz kılmanın riskli olabileceği göz önüne alınarak, bazı durumlarda teravih namazı evde veya bireysel olarak kılınabilir.

Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

NİYET
Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir. "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazını kılmaya." Sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.

1. REKAT
Sırasıyla "Sübhaneke duası" okunur, "Euzü besmele" çekilerek "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okunur. Rüku ve secde yapılır.

2. REKAT
"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa "Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları" okunur ve selam verilir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda "Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları" okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. REKAT
"Sübhaneke", "Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. REKAT
"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"ı okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Teravih namazının ardından vitir namazı kılınır.

Bu haber 327706 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkiye Umman'a deniz üssü mü kuracak? İlk görüşme 4 yıl önce gerçekleşmişti: Ankara gözünü Hint Okyanusu'na dikti
Türkiye Umman'a deniz üssü mü kuracak? İlk görüşme 4 yıl...
Türkiye Umman'a deniz üssü mü kuracak? İlk görüşme 4 yıl önce gerçekleşmişti: Ankara gözünü Hint Okyanusu'na dikti
Türkiye Umman'a deniz üssü mü kuracak? İlk görüşme 4 yıl...