Akşener “İYİ” başlamadı İlk günde çuvalladı
Meral Akşener’in partisinin 'İyi Gelecek' sloganına patent engeli
Meral Akşener’in bugün İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesini verdiği ‘İYİ Parti’nin sloganı patent engeline takıldı. 2014 yılında Bursa Nilüfer ilçesi AK Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mustafa Esgin patentinin kendisine ait olduğunu vurguladığı bu slogana itiraz etti.
Meral Akşener’in kuruluş dilekçesini verdiği İyi Parti, daha ilk günde şaibe odağı oldu. Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefat ettiği helikopter kazasında arama çalışmasını engelleyen dönemin Adana Jandarma Komutanı Ali Lapanta, kurucular arasında yer aldı. Logosu ve sloganının da çalıntı olduğu iddiasıyla partiye dava açıldı.
MHP’den ihraç edilen eski milletvekili Meral Akşener 200 kurucu üyenin olduğu İyi Parti’nin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığına verdi. Sonrasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki törene katılarak partisinin adını, logosunu ve sloganını tanıtan Akşener'in partisi ilk günden şaibe odağı oldu. Güneş şeklindeki logonun ve "İyi Parti Türkiye’ye çok iyi gelecek" sloganının Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in seçim sloganı ve logosuna olan benzerliği dikkat çekti.
LOGO VE SLOGAN TESCİLLİ
Türel, 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti’den Antalya’nın adayı olarak gösterildikten sonra seçim propagandası döneminde, 'Menderes Türel Antalya'ya iyi gelecek', 'Antalya'ya iyi gelecek' sloganları ve güneş logosunu kullanmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Türel, seçim sonrasından bugüne kadarki süreçte de 'İyi gelecek' temalı sloganı ve güneş logosunu kullanmayı sürdürdü. Akşener’in kuruluşunu açıkladığı İyi Parti’nin logosunda yer alan güneşle, Türel’in kullandığı güneş logosunun benzer olduğu görüldü. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 'Antalya iyi gelecek' sloganı ve logosunu, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak Aralık 2015’te tescil ettirmişti.
DÜNYAYA MAL OLMUŞ
Sadece logo ve slogan değil, parti logosunun zemininde kullanılan gök mavisi renk ve partinin isminde kullanılan fontun Kayı Boyu’nun işaretinde kullanılan fonta benzemesi Kayı Boyu Derneği’ni harekete geçirdi. Partiye suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Dernek Başkanı Kazım Duman, partinin yazılışının kayı damgası olduğunu söyleyerek, "Dünyaya mal olmuş bir damganın böyle bir şekilde kullanılmasına karşıyız. Beni çok kişi aradı ve rahatsız olduklarını ifade etti" dedi.
İLK SUÇ DUYURUSU
FETÖ ile bağlantılı isimler, Muhsin Yazıcıoğlu suikastına ilişkin soruşturmada bir dönem 'şüpheli' olarak yer alan kişilerin bu partide toplandığını belirten Duman, "Kayı boyu damgasının bu parti ile anılmasını istemiyoruz. Kayı boyu amblemin altında her görüşten insan var. Partinin kullanmasına karşıyız ve muzdaribiz. Yönetim kurulunu acil topladık. Suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.
GENEL BAŞKAN OLDU
Öte yandan Akşener'in, partinin kuruluşunu kamuoyuna açıklamasının ardından Genel Başkanlık, Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) seçimleri yapıldı. Buna göre Akşener, Kurucular Kurulunun tamamının imzası ile partinin Genel Başkanlığına seçildi.
O asker kurucular arasında
Meral Akşener’in İyi Partisi’nin kurucu üyelerinin arasındaki en dikkat çeken isim, geçtiğimiz yıl Jandarma Genel Komutan Yardımcısı olduktan sonra bu yıl emekliye ayrılan Korgeneral Ali Lapanta oldu. Emekli Korgeneral Lapanta’nın adı 25 Mart 2009’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden dönemin BBP Genel Başkanı Muhsin Yazcıoğlu’nun dosyasında şüpheli olarak geçiyor. O zaman Tuğgeneral rütbesiyle Adana Jandarma Bölge Komutanı olan Ali Lapanta, kendi isteğiyle Adana’dan Kahramanmaraş’a giderek arama kurtarma çalışmalarına katılmakla ve çalışmaları engelleyerek enkaza geç ulaşılması ve helikopterdekilerin ölmesinden sorumlu tutuluyor.
Meral Akşener’in bir süre önce belirleyip tanıtım sürecinde görsellerini kullandığı partisinin “İYİ Parti Türkiye’ye çok iyi gelecek” şeklindeki slogana Bursa’dan itiraz geldi. Slogan ve görsellerin ortaya çıkmasıyla harekete geçen 2014 yerel seçimlerinin AK Parti Bursa Nilüfer Belediye Başkan Adayı Dr. Mustafa Esgin bu sloganın patentinin kendisine ait olduğunu, sloganla ilgili 2014 yılında yaptıkları başvurunun 2015 yılında kabul edildiğini ve siyasi bir slogan olarak bir başka parti ya da kişi tarafından kullanılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Esgin, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Daha önce bu sloganı kullanmaya çalışan Türkiye'ye mal olmuş iki ticari firmanın ticari faaliyetlerinde kullanım hakkı ile ilgili itiraz ettik ve itirazımız kabul edildi. Firmalardan biride benzer bir sloganı kullandığı için ona da itiraz ettik o itiraz süreci henüz sonuçlanmadı. Fakat şu kesin ki; 2015 yılında patentinin aldığımız “İyi Gelecek” sloganı siyasi bir amaçla, siyasi bir yapı tarafından kesinlikle kullanılamaz. Bununla ilgili itiraz sürecini başlattık. Sloganın telif hakları benim adıma tescilli olduğu için bundan doğan bütün hukuki haklarımı sonuna kadar kullanacağım” dedi.
Esgin, avukatlarının İYİ Parti avukatlarına ihtar göndererek sloganın tescilli olduğunu ve bu nedenle kullanılamayacağını belirtmesiyle başladığını, İYİ Parti sloganı kullanmaya devam ederse dava aşamasına geçeceklerini dile getirdi.
Öte yandan İYİ Parti’nin ise kullandığı sloganla alakalı patent başvurusunu bugün yaptığı öğrenildi.
YORUMLAR