15-temmuz net Haberleri
CHP'li ve HDP'li belediyeler işçileri kapı önüne koymaya devam ediyor. Sendika değiştirtmelerin yanısıra Türkiye'nin en büyük işçi sendikası Hak-İş'e bağlı Hizmet İş üyesi bin 52 kişi işten çıkarıldı. Sendikal baskılar sonucu da 109 işyerinden 17 bin 549 işçi sendikadan istifa ettirildi. .
1.058 kişi ekmeğinden oldu
Giriş Tarihi: 11.8.2019 08:05 Güncelleme Tarihi: 11.8.2019 08:12
Yerel seçimlerden sonra CHP ve HDP'ye geçen belediyelerde çıkarılan işçi sayısı 1.000'i geçti. Hak-İş Başkanı Arslan belediyelerde çalışanların işten atılma korkusu yaşadığını söyledi
Yerel seçimlerden sonra CHP ve HDP'ye geçen bazı belediyelerde işçilere yapılan zulümlerin ardı arkası kesilmiyor. SABAH'a konuşan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye genelinde 131 işyerinde 21 bin 338 işçinin sendikasından istifa ettirildiğini, 24 işyerinde 1.058 kişinin işten çıkartıldığını açıkladı. Arslan'ın verdiği bilgiye göre, istifaların 17 bin 621'i Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası'ndan oldu. CHP'nin seçim öncesi söz verip yapmadığını söyleyen Arslan, "İşçiler, 'Bunlar böyle gelir atar, sürgün eder, baskı yapar' diye düşünüyor. Bunların yaptıklarına vicdan sahibi hiçbir işçi 'evet' demez ama baskıdan, işten çıkartılmaktan korkuyorlar. İşten atılma korkusuyla konuşamıyorlar ancak işten atılınca konuşabiliyorlar" dedi.
DİRENİYORLAR
İşçilere korkmaları durumunda baskının artacağını anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Arslan, "Van'da arkadaşlarımız HDP'li belediyenin psikolojik sindirme hareketlerine direniyorlar, terör bölgelerinde bunların teröristle işbirliği yapıp zarar vermesinden çekinenler var" diye konuştu.
BOLU'DA AÇLIK GREVİ BAŞLIYOR
İşçi kıyımının en acı şekilde yaşandığı illerden Bolu Belediyesi önünde işçiler 110 gündür eylem yapıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim öncesi verdiği söze dayanarak Bolu'dan CHP Genel Merkezi'ne yürüyen ancak hâlâ işlerine geri alınmayan işçiler bayram sonrası açlık grevine girecek. Grevin 23 Ağustos'ta başlaması bekleniyor. Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, durumun açlık grevi noktasına gelmeden çalışanların işlerine geri alınmasını temenni ettiklerini belirterek, "İşçilerle açlık grevine ben de katılacağım. İşçi arkadaşlarımızın hakkını korumak için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi. Diğer işçi sendikalarının işçilere yapılanlara sustuklarının altını çizen Arslan, "Onlar da HAK-İŞ ten ne kadar işçi giderse kendileri açısından avantaj olarak görüyorlar. Biz de susarsak meydan tamamen belediye başkanlarının keyfi tutumlarına kalacak. İşten çıkarma riskine bir fren oluyoruz. Bu bizim için ciddi bir kazanım" şeklinde konuştu. Günlerdir Bolu Belediyesi önünde çadır eylemi yapan işçilerden Öznur Özeren, "Bize Ramazan'ı zehir etmişti, şimdi de Kurban Bayramını ediyor" dedi. Eşini kaybeden Ayşe Dikmen, "Ben işimi aşımı, geleceğimi geri istiyorum. Söz namustur, ölmek var, dönmek yok. Açlık grevine de gireceğim" ifadesini kullandı. Adil Alagöz ise "İşimize geri dönemeden bayram bizim neyimize, çadırımızda kalacağız. Eylemimize devam edeceğiz" diye konuştu.
CHP ve HDP'den işçi kıyımı! Bayrama işsiz girdiler
CHP’li ve HDP’li belediyeler işçileri kapı önüne koymaya devam ediyor. Sendika değiştirtmelerin yanısıra Türkiye’nin en büyük işçi sendikası Hak-İş’e bağlı Hizmet İş üyesi bin 52 kişi işten çıkarıldı. Sendikal baskılar sonucu da 109 işyerinden 17 bin 549 işçi sendikadan istifa ettirildi.
31 Mart'tan önce oy almak için "Hiçbir belediye işçisinin işine son vermeyeceğiz. Bizim hiç kimsenin ekmeğinde gözümüz yok" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart'ın ardından yaşanan uygulamalar konusunda kılını kıpırdatmadı. CHP ve HDP'li belediyeler vakit geçirmeden 31 Mart gecesinden başlayarak işçi kıyımına başladı. Haksızlığa karşı mücadelesini sürdüren Hizmet-İş sendikası üyelerini hedef alan uygulamaların istatistiğini paylaştı. Buna göre CHP'li, Bolu, Antalya, Kocaeli, Çanakkale; Bayramiç, Samsun; Atakum, İzmir; Menderes, Zonguldak; Ereğli, Denizli; Serinhisar, Giresun; Tirebolu'da toplam 467 kişi ekmeğinden oldu. 50 işçi de sürgün edildi.
HDP, CHP'Yİ ARATMADI
CHP'nin ortağı HDP de işçi kıyımında ortağı ile yarışıyor. Yeni Şafak'ın haberine göre Kars, Mardin büyükşehir ile Derik belediyesinde, Şırnak'ın Cizre belediyesinde, Diyarbakır'ın Lice, Yenişehir, Sur, Kocaköy, Kayapınar belediyelerinde Batman'ın İkiköprü, Muş'un Varto, Van'ın İpekyolu belediyelerinde toplam 548 işçi işten atıldı. Seçimlerde yine Millet İttifakı'nı destekleyen partilerin iş başına geldiği belediyelerde de benzer manzaralar yaşandı. Demorkat Parti'li Bitlis Gölbaşı Belediyesi'nde 36, SP'nin kazandığı Muş'un Kızılağaç ilçesinde de bir kişi işten çıkarıldı.
18 BİN İŞÇİ SENDİKA DEĞİŞTİRDİ
CHP ve HDP'li belediyeler işçilerin ekmeği ile oynamanın yanı sıra sendikal baskı da yaptı. Birçok işçi baskılar sonucu sendika değiştirmek zorunda kaldı. Sendikal baskılar sonucu Türkiye'nin en büyük işçi sendikası olan Hizmet İş'ten 109 işyerinden 17 bin 549 işçi sendika değiştirmek durumunda kaldı.
AÇLIK GREVİNE GİDECEĞİZ
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, CHP ve HDP'li belediyeler tarafından işten çıkarılan binin üzerindeki Hak-İş üyesinin ve ailesinin bayrama buruk girdiğini belirterek, işten çıkarılan işçilerin işe dönebilmeleri için Kurban Bayramı'ndan sonra açlık grevi başlatacaklarını açıkladı. Arslan, şu ifadeleri kullandı: "31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen CHP ve HDP'li bazı belediye başkanları, Hak-İş üyesi işçilere yönelik bir 'cadı avı' başlatmış, binin üzerinde Hak-İş üyesi işten atılmış, yüzlercesi sürgün edilmiş, 20 binin üzerindeki üyemiz de sendikal baskılar ve yıldırma operasyonlarıyla sendikalarımızdan istifa etmek zorunda kalmıştır. Bolu'dan Ankara'ya 'Emek ve Adalet Yürüyüşü' gerçekleştirdik. CHP Genel Merkezi önünde 'Söz namustur, gelin dediniz geldik' dedik ama yine sesimizi duymadılar."
Yerel seçimlerden sonra CHP ve HDP'ye geçen belediyelerde çıkarılan işçi sayısı 1.000'i geçti. Hak-İş Başkanı Arslan belediyelerde çalışanların işten atılma korkusu yaşadığını söyledi