AB'den Srebrenitsa Soykırımı mesajı
MotoBosna, Srebrenitsa anmalarında İHH İnsani Yardım Vakfı'nın organizasyonundaki MotoBosna ekibi, 4 günlük kara yolculuğunun ardından Bosna Hersek'e ulaşarak Srebrenitsa'daki anmalara katıldı.
AB'den Srebrenitsa Soykırımı mesajı
Giriş Tarihi: 11.7.2017 14:30 Son Güncelleme Tarihi: 11.7.2017 17:45
AB, Srebrenitsa Soykırımı'nda insan onuru, özgürlük, demokrasi ve eşitlik gibi değerlerin ciddi bir şekilde ihlal edildiğini kaydetti.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Srebrenitsa Soykırımı'nın 22. yılı vesilesiyle ortak açıklama yayımladı.
"KALBİMİZ VE DÜŞÜNCELERİMİZ..."Açıklamada, "Srebrenitsa Soykırımı'nın 22. yılında kalbimiz ve düşüncelerimiz soykırım kurbanları ile onların aile ve arkadaşlarıyla birlikte. Bugün kurbanları saygıyla anıyoruz." ifadelerine yer verildi.
Bosna Hersek ve AB arasındaki ilişkinin temel değerlerini oluşturan insanlık onuru, özgürlük, demokrasi ve eşitliğin 22 yıl önce ciddi bir şekilde ihlal edildiği belirtilen açıklamada, AB üyelik sürecinin Bosna Hersek dahil bölgedeki tüm ülkeler için açık olduğu, bu sürecin bölgede uzlaşma, hukuk ve iş birliğine katkıda bulunacağı vurgulandı.
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar Sırplara teslim edilmişti.
8 BİNDEN FAZLA BOŞNAK KATLEDİLMİŞTİKadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletmişti. Katledilen Boşnaklar o dönem toplu mezarlara gömülmüştü.
Bu olay, Uluslararası Adalet Divanı tarafından 2007'de soykırım olarak kabul edilmişti. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
MotoBosna, Srebrenitsa anmalarında
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın organizasyonundaki MotoBosna ekibi, 4 günlük kara yolculuğunun ardından Bosna Hersek’e ulaşarak Srebrenitsa’daki anmalara katıldı.
6 Temmuz’da Sakarya’dan Dünya Motosiklet Şampiyonu Kenan Sofuoğlu’nun katılımı ile yola çıkan ekip, sırasıyla; İstanbul, Edirne, Kavala, Selanik, Üsküp, Prizren, İşkodra, Podgorica ve Saraybosna’yı aşarak Srebrenitsa’ya ulaştı.
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da dünyanın dört bir yanından gelen 500 motorlu ile buluşan MotoBosna ekibi, Srebrenitsa yolu boyunca yapılan etkinliklere katılarak bölge Müslümanlarına Türkiye’den getirdikleri selamları iletti.
MotoBosna ekibi, ölümden kaçmak için Tuzla – Srebrenitsa arasında gerçekleşen zorlu yürüyüşe de destek verdi. Ekip, Srebrenitsa’ya onlarca kilometrelik Barış Yürüyüşü’nü (Marş Mira) gerçekleştirenlerle birlikte giriş yaptı.
Özellikle Srebrenitsa yolu boyunca köylerde coşkuyla karşılanan MotoBosna ekibi, akşam saatlerinde tören alanına ulaşarak geceyi burada geçirdi.
Srebrenitsa’da 22. yıl etkinlikleri
22’nci yılı icra edilen Srebrenitsa katliamında bu sene DNA tespiti yapılarak aileleri belirlenen 71 kurban daha dualarla toprağa verildi. 22 yıl sonra cenazelerini teslim alarak toprağa veren aileler, yılların vermiş olduğu acı, hasret ve özlemle gözyaşlarını tutamadı.
Srebrenitsa’da neler olmuştu?
1995’in Temmuz ayında Srebrenitsa’da Sırplar tarafından 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük soykırım gerçekleştirildi. Sırp kuvvetleri Srebrenitsa’da beş gün içinde 8 bin 372 Boşnak’ı öldürdü.
Sırp saldırılarından kaçan binlerce Boşnak, BM tarafından “güvenli bölge” ilan edilen ve 400 Hollandalı barış gücü askeri tarafından korunan Srebrenitsa’ya sığındı. Sığınmacılardan yaklaşık 25 bini, barış gücü askerlerince Srebrenitsa’ya birkaç kilometre mesafedeki Potaçari’de bulunan bir akü fabrikasına yerleştirildi. Fabrikadaki savunmasız binlerce Boşnak, Hollandalı askerlerce 11 Temmuz’da Ratko Miladiç, nam-ı diğer “Sırp Kasabı”, komutasındaki Sırp askerlerine teslim edildi. Askerler, 12 yaş üstü tüm erkekleri bir yana, kadınları da diğer yana ayırdılar. Kadınlara tecavüz edildi, erkekler ise kamyon ve otobüslere doldurularak ölüme götürüldü.
Bin 29 kurban hala toprak altında
Soykırımın üzerinden geçen 22 yıla rağmen, bazı kurban yakınları hala eşlerini, oğullarını, babalarını ve kardeşlerini toprağa vermek için beklemeye devam ederken, halen yaklaşık bin 29 kurbanın bulunamaması yakınlarının umutlarını tüketiyor.
Ekip, 15 Temmuz’da İstanbul’da olacak
MotoBosna konvoyu, hain darbe planının yıldönümü olan 15 Temmuz günü İstanbul’a dönecek ve yapılacak olan etkinliklere katılacak.
Seneye yeniden
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın her yıl tekrarlamayı planladığı MotoBosna konvoyu, seneye çok daha büyük bir organizasyonla tekrardan Srebrenitsa’da olacak. Bilindiği üzere İHH İnsani Yardım Vakfı, 25 yıl önce Bosna Hersek halkına yardım götürmek ve acılarını paylaşmak amacıyla kurulmuştu.
Srebrenitsa'da katledilen 71 kurban toprağa verilecek
Bugün Srebrenitsa soykırımının 22’inci yıldönümü. Bosna Savaşı'nda Sırp ordusu tarafından gerçekleştirilen soykırımda hayatını kaybedenler Bosna Hersek'teki Potoçari anıt mezarında anılacak. Kurbanlardan 71'i daha bugün toprağa verilecek.
.