Başkan Erdoğan'dan "Geleceğin nişanesi" vurgusu: Ortak Türk alfabesi tarihi bir adım
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilâtı Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. İsrail'in bölgedeki katliamlarına değinen Başkan Erdoğan, "Kan ve gözyaşını yaymak istiyorlar" ifadelerini kullandı. Ortak Türk alfabesinin "Geleceğinin nişanesi" olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, "Mutabakata varılması tarihi bir adım" dedi.
Başkan Erdoğan'dan Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde ortak alfabe mesajı: Ortak geleceğe adım atmanın nişanesidir!
Giriş:06.11.2024 10:52 Güncelleme: 06.11.2024 17:34
Başkan Erdoğan'dan "Geleceğin nişanesi" vurgusu: Ortak Türk alfabesi tarihi bir adım
Başkan Erdoğan, TDT Devlet Başkanları Zirvesi'ne özel hatıra parayı liderlere hediye etti
Başkan Erdoğan Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde konuştu
Erdoğan, Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplumun kötü bir sınav verdiğini belirterek, "Karar dahi alamıyor, almak istemiyor. İsrail'in kan ve gözyaşını tüm bölgeye yayma hedefini Lübnan'da görüyoruz. Türkiye olarak bu vahşeti, katliamı kabul etmiyoruz. İsrail'i durdurmak Filistin devletini kalıcı tesis etmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" diye konuştu.
Azerbaycan'ın şehitler vererek elde ettiği tarihi kazanımların bir barış anlaşması imzalanması suretiyle masada da perçinlenmesini ümit ve temenni ettiklerini aktaran Başkan Erdoğan, "KKTC'nin teşkilatımızın bugünkü zirvesinde onur konuğu olarak yer alması dayanışma irademizin tezahürüdür. Kendilerinin yakın zamanda tam üye olarak yer almasını bekliyoruz. Kıbrıs'ta adil çözüm için Türk dünyasına sorumluluk düşüyor. Ukrayna'da da kalıcı ve adil bir barışı destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRELİM"
Başkan Erdoğan, bilim, enerji ve ulaştırma gibi alanlardaki iş birliğine vurgu yaparak, "175 milyona ulaşan genç ve dinamik nüfusumuz ve ticaret hacmimizle büyük atılımlar gerçekleşebilir. Bilim, enerji ve ulaştırma gibi alanlarda potansiyelimizi ortaya çıkarmak için iş birliğimizi geliştirelim. Geçen sene hayata geçirdiğimiz Türk projelerimize destek sağlayacağından eminim. Enerji konusunda da tek kaynağa bağımlılığı azaltmalıyız" dedi.
"ORTAK ALFABE GELECEĞİMİZİN NİŞANESİDİR"
Ortak alfabe oluşturulması girişimlerinin Eylül 2024'te tamamlandığı belirten Erdoğan, "Ortak alfabemiz geleceği birlikte inşa etmemizin de nişanesidir. Bundan sonra üye ülkelerin bu alfabeyi esas alarak gerekli dönüşümü gerçekleştirmesi gerekiyor. Üyelerimizin yeni alfabeye geçişte adım atması isabetli olacak. Türk dünyası yüzyılı için birlikte çalışacağız" diye konuştu.
LİDERLERE ÖZEL HEDİYE: DİLDE, FİKİRDE İŞTE BİRLİK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan zirvede devlet ve hükümet başkanlarına hatıra para hediye etti.
Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, KKTC, Macaristan, Kırgızistan ve Azerbaycan'ın bayraklarının bulunduğu hatıra parada, "dilde, fikirde, işte birlik" ifadesi yer alıyor.
Hatıra paranın bir yüzünde ise Türk Devletleri Teşkilatı'nın bayrağı ve ismi ile kuruluş tarihi olan 3 Ekim 2009 ibaresi bulunuyor.
AİLE FOTOĞRAFI
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un ev sahipliğinde "Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes İçin Güvenlik" temasıyla düzenlenen zirve için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Caparov tarafından karşılandı.
Liderler daha sonra aile fotoğrafı için bir araya geldi. Aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, gözlemci ülkeler olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yer aldı.
Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, KKTC, Macaristan, Kırgızistan ve Azerbaycan'ın bayraklarının bulunduğu hatıra parada, "dilde, fikirde, işte birlik" ifadesi yer alıyor.
Hatıra paranın bir yüzünde ise Türk Devletleri Teşkilatı'nın bayrağı ve ismi ile kuruluş tarihi olan 3 Ekim 2009 ibaresi bulunuyor.
Hatıra paralar, zirveye katılan liderler ile Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım'a takdim edildi.
Türk Devletler Teşkilatı'nın yeni bayrağı kabul edildi
Bişkek'te düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde TDT'nin yeni bayrağı kabul edildi. Liderlerin ortak iradesiyle ortaya konan yeni bayrakta, Türklüğün sembolü sekiz köşeli yıldıza ve Türk milletlerinin birliğini ifade eden turkuaz mavisi renge yer verildi.
Türk Devletleri Teşkilatı'nın yeni bayrağındaki sekiz köşeli yıldız, Türklüğün sembolünü ifade ediyor.
Bayrağın tasarımında sekizgen, hilal ve yıldız ile turkuaz mavisi bir zemin üzerinde, eşit dağılan düz ışınlara sahip bir güneşin yer aldığı belirtildi.
MAVİ RENK TÜRK MİLLETLERİNİN BİRLİĞİNİ İFADE EDİYOR
Mavi arka plan berrak gökyüzünü, barışı ve refahı simgeler. Bu tek renkli arka plan Türk milletlerinin birliğini ifade eder.
Tarihsel olarak mavi, Türk kültürü ve gelenekleriyle ilişkilendirilmiştir ve kültürel önemini daha da pekiştirmiştir.
SEKİZGEN KÖŞE, TÜRK DEVLET YAPISINI TEMSİL EDİYOR
Sekizgen, yüzyıllardır süregelen Türk devlet yapısını temsil eder ve cumhuriyetin onaylanmasının, istikrarın, birbirine bağlılığın ve ortak Türk kültürel mirasından gelen gücün işaretini simgeler.
Türk ve İslam geleneklerinde sekizgen, örgütün ileriye giden yolu için bir işaret fişeği görevi gören bir rehberlik ve bilgelik sembolüdür.
GÜNEŞ, TÜRK DÜNYASININ ORTAK VİZYONUNU ANLATIYOR
Güneş, eşit şekilde dağılan kırk düz ışınıyla ışığı, açıklığı ve canlılığı sembolize eder.
Işınlar, Türk dünyasının yolunu aydınlatan, onu daha parlak ve daha müreffeh bir geleceğe yönlendiren paylaşılan değerleri ve ortak vizyonu temsil eder.
HİLAL VE YILDIZ, TÜRK DEVLETÇİLİĞİNİ İFADE EDİYOR
Türk dünyasında iyi bilinen bir sembol olan hilal ve yıldız, Türk devletçiliğini, büyümeyi, geleceğe yönelik özlemleri ve ilerlemeyi temsil eder.
Bu unsurlar, Türk devletlerinin zengin ortak tarihine dayanan örgütün dinamik ve ileriye dönük ruhunu yansıtır.
Bu bayrak, Türk Devletleri Örgütü'nün misyonunun merkezinde yer alan Türk kimliğinin, birliğinin, ortak mirasının ve kapsamlı işbirliğinin temel sembollerini bünyesinde barındırmaktadır.
Başkan Erdoğan'dan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'ni ziyaretinde önemli açıklamalar