Başkan Erdoğan'dan Washington çıkarması! Türkiye NATO zirvesinde Gazze'nin sesi olacak: 'Teröristan'a asla müsaade yok

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Washington'da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere bugün ABD'ye gidecek. 9-11 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek zirvede Başkan Erdoğan'ın bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapması da bekleniyor. İşte detaylar....

Başkan Erdoğan NATO Liderler Zirvesi için ABD'ye gidiyor! Washington çıkarmasında ana gündem Gazze...

Giriş: 09.07.2024 08:42 Güncelleme: 09.07.2024 08:46

Başkan Erdoğan NATO zirvesi için ABD'ye gidiyor! Çantasında 3 önemli başlık var

Başkan Erdoğan'dan Washington çıkarması! Türkiye NATO zirvesinde Gazze'nin sesi olacak: 'Teröristan'a asla müsaade yok

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun diplomasi mesaisi devam ediyor. Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında ABD'nin başkenti Washington'a gidiyor. Toplantıda Türkiye, Gazze'nin sesi olacak. Erdoğan’ın muhataplarıyla İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamın durdurulması ve kalıcı barışın yapılması gerekenler konusunda da değerlendirmeler yapması bekleniyor. Başkan Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden'la da görüşme yapması planlanıyor. Görüşmede terörle mücadele ve Suriye'nin kuzeyindeki PKK/YPG hareketliliği gibi konuların ele alınması öngörülüyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Washington'da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere bugün ABD'ye gidecek. 9-11 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek zirvede Başkan Erdoğan'ın bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapması da bekleniyor. İşte detaylar...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Washington'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere bugün ABD'ye gidecek. Erdoğan 9-11 tarihleri arasında önemli görüşmeler gerçekleştirecek.

ÇOK SAYIDA KONU MASADA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, NATO'nun 75'inci kuruluş yıl dönümüne gelen zirvede, ittifak coğrafyasına yönelik meydan okumalar ve riskler karşısında teşkilatın, caydırıcılık ve savunma alanındaki gayretleri ile Ukrayna'daki durum ve bu ülkeye yönelik destek hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

İttifak'a yönelik temel tehditlerden terörizmle mücadele konusunda atılan adımlar da zirve gündeminde yer alacak.

NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları AvustralyaJaponyaGüney Kore ve Yeni Zelanda'nın liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı ve Avrupa Birliği temsilcileri de ilgili oturumlara katılım sağlayacak.

İKİLİ ZİRVELER DAMGA VURACAK

Başkan Erdoğan'ın, zirve kapsamında katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor.

GAZZE ÇAĞRISI YAPACAK

Erdoğan'ın muhataplarıyla İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliamın durdurulması ve kalıcı barışın yapılması gerekenler konusunda da değerlendirmeler yapması bekleniyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Washington'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere 9-11 Temmuz'da ABD'ye ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, NATO'nun 75'inci kuruluş yıl dönümüne gelen zirvede, ittifak coğrafyasına yönelik meydan okumalar ve riskler karşısında teşkilatın, caydırıcılık ve savunma alanındaki gayretleri ile Ukrayna'daki durum ve bu ülkeye yönelik destek hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

İttifak'a yönelik temel tehditlerden terörizmle mücadele konusunda atılan adımlar da zirve gündeminde yer alacak.

NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda'nın liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı ve Avrupa Birliği temsilcileri de ilgili oturumlara katılım sağlayacak.

Erdoğan'ın, zirve kapsamında katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Başkan Erdoğan ABD'ye gidecek!

YOĞUN DİPLOMASİ
Erdoğan'ın, burada başta ABD Başkanı Biden olmak üzere ittifak üyesi ülkelerin liderleriyle çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor.



Zirve marjında liderlerle bir araya gelecek Erdoğan'ın NATO'yu da ilgilendiren güvenlik meseleleri ve terörle mücadele gibi konuları ele alması bekleniyor.

UKRAYNA'DA BARIŞ
NATO Zirvesi'nde Ukrayna-Rusya savaşı da gündeme gelecek. Başkan Erdoğan'ın iki ülke arasında barışın bir an evvel sağlanması için mesajlar vermesi bekleniyor.

Erdoğan, son olarak Kazakistan dönüşü yaptığı açıklamada, "Bu savaş ne Rusya'ya ne Ukrayna'ya kazandırıyor. Savaşın tek kazananı kan ve ölüm tüccarlarıdır. Ben artık tansiyonun düşürüleceğine ve barış zemininin inşa edilebileceğine inanmak istiyorum. Biz o zemini oluşturmak ve korumak noktasında, bugüne kadar olduğu gibi, üzerimize düşeni yapmaya hazırız." ifadelerini kullanmıştı.

Gazze'deki yıkım.

GAZZE'DEKİ SOYKIRIM MASADA
7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye ölüm yağdıran İsrail'in saldırıları da gündem başlığı olarak ele alınacak.

Erdoğan'ın İsrail'in saldırılarının durdurulması konusunda NATO üyelerine çağrı yapması bekleniyor.

Başkan Erdoğan ve ABD Başkanı Biden

ABD BAŞKANI BIDEN İLE BAŞ BAŞA TEMAS
Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında zirve marjında baş başa bir görüşme planlandığı gelen bilgiler arasında.

İki liderin terörle mücadele ve Suriye'nin kuzeyindeki PKK/YPG hareketliliğini de görüşeceği değerlendiriliyor.

Bilindiği gibi Başkan Erdoğan, bu bölgede bir teröristan kurulmasını izin verilmeyeceğini her fırsatta ifade ediyor.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: TERÖRİZMLE MÜCADELE MASADA

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde ABD'yi ziyaret edecek. NATO'nun 75'inci kuruluş yıl dönümüne tekabül eden zirvede; İttifak coğrafyasına yönelik meydan okumalar ve riskler karşısında teşkilatın, caydırıcılık ve savunma alanındaki gayretleri ile Ukrayna'daki durum ve bu ülkeye yönelik destek hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. İttifak'a yönelik temel tehditlerden terörizmle mücadele konusunda atılan adımlar da zirve gündeminde yer alacak. NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda'nın liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı ve Avrupa Birliği temsilcileri de ilgili oturumlara katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve kapsamında katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmeleri öngörülüyor.

Suriye'deki son gelişmeler, ABD'nin PYG/PYD desteği ve NATO değerleri, ABD ile kurulan stratejik mekanizmanın çalışmaları, 100 milyar dolarlık ticaret hedefi, Türkiye'nin F-16 tedarik süreci gibi konuların da görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

ZİRVE MARJINDA İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRECEK

Başkan Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiğinde sıradaki durak ABD olacak. Erdoğan, temmuz ayındaki diplomasi trafiğine 75'inci yılını kutlayan NATO'nun Amerika Birleşik Devletleri'ndeki zirvesiyle devam edecek. Erdoğan, zirve marjında liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

 

Zirvede terörle mücadele misyonu kapsamında görüşmeler gerçekleştirilecek. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği katliamlar da masada olacak. Erdoğan'ın, Washington'dan ayrılmadan önce bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

NATO'nun bu yılki zirvesinde ittifak üyeleri güvenlik konusunu ele alacak. Soğuk savaştan bu yana dünyanın en büyük güvenlik sınamalarından geçtiği bu dönemde üye ülkeler savunma tedbirlerini görüşecek.

YÜZDE 2 HEDEFİ

Ukrayna'ya her yıl 40 milyar avroluk desteğin devamı zirvede görüşülecek başlıklardan olacak. Türkiye'nin bu konuda destekleyici tutum takınması bekleniyor. Zirvede kolektif savunma konusuna ayrı başlık açılması beklenirken müttefiklerin GSYH'nin en az yüzde 2'sini savunmaya ayırma hedefi detaylıca incelenecek.

 

Bu yıl 20'den fazla müttefikin bu hedefe ulaştığı kaydediliyor. Son yıllarda savunma sanayinde uygulanan açık ve örtülü ambargolar sebebiyle bu hedefin üzerine çıkamayan Türkiye, bu yıl yüzde 2 hedefini tutturacak. Ukrayna'ya sağlanan yardımların "yüzde 2"ye dahil edilip edilmemesi konusu da zirvede ele alınacak başlıklardan olacak.

DİPLOMASİ VE MÜZAKERE

Bölgedeki en önemli aktörlerden olan Türkiye, sürecin başından bu yana Ukrayna'da barışın sağlanması için en somut adımlar atan ülke oldu. Savaşın uzamasının yayılma riskini de beraberinde getirdiğini savaşın başladığı 2 yıldan bu yana vurgulayan Türkiye, bu hususun altını çizmeyi sürdürüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsviçre'de gerçekleştirilen Ukrayna konulu zirvede savaşın şimdiden fay hatları derinleştiğine ve küresel kutuplaşmayı körüklediğine dikkati çekerek, "yakında çatışmanın Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş olmanın ötesine geçebileceği uyarısında bulundu. Fidan ayrıca bu konvansiyonel savaşın kitle imha silahlarını içermesi riskine vurgu yaptı. Türkiye, bu toplantıda olduğu gibi NATO zirvesinde de diplomasi ve müzakerenin önemine işaret edecek.