Corona virüs Avrupa ve ABD'de hızlı yayılıyor.

Çin'in Wuhan kentinde ilk ortaya çıkan ve Türkiye dahil 110 ülkeye yayınan corona virüs (Covid-19) Avrupa ve ABD'de hızla yayılıyor. ABD'de vaka sayısı 1000'i aşarken, ölü sayısı 31'e yükseldi. Avrupa'da ise, İtalya'da vaka sayısı 10 bini geçerken, ölü sayısı 631'e çıktı. Avrupa'da corona virüsün hızla yayıldığı bir diğer ülke ise İspanya. İspanya'da okullar tatil edildi. Corona virüs vaka sayısı 1689'a çıkarken, 36 kişi yaşamını yitirdi. İşte Avrupa ve ABD'de son durum...

Corona virüs Avrupa ve ABD'de hızlı yayılıyor

Giriş Tarihi: 11.3.2020  15:30 Güncelleme Tarihi: 11.3.2020  16:23

Çin'in Wuhan kentinde ilk ortaya çıkan ve Türkiye dahil 110 ülkeye yayınan corona virüs (Covid-19) Avrupa ve ABD'de hızla yayılıyor. ABD'de vaka sayısı 1000'i aşarken, ölü sayısı 31'e yükseldi. Avrupa'da ise, İtalya'da vaka sayısı 10 bini geçerken, ölü sayısı 631'e çıktı. Avrupa'da corona virüsün hızla yayıldığı bir diğer ülke ise İspanya. İspanya'da okullar tatil edildi. Corona virüs vaka sayısı 1689'a çıkarken, 36 kişi yaşamını yitirdi. İşte Avrupa ve ABD'de son durum...

ABD: TRUMP CORONA VİRÜSÜ HAFİFE ALDI 

ABD Başkanı Donald Trump corona virüsü hafife almakla suçlanıyor. Çin'de virüs ortaya çıktıktan sonra açıklama yapan Trump, fazla önlem almaya gerek olmadığını belirterek, nisan ayında sıcaklıkların artmasıyla corona virüsünün kendiliğinden yok olacağını iddia etmişti. Ancak Çin'de corona virüsü vaka ve ölüm sayısı hızla düşerken, ABD'de son iki günde salgın hızla yayılıyor. ABD'de vaka sayısı 1000 aşarken, şu ana kadar 31 kişi yaşamını yitirdi.

ABD'de geçtiğimiz ay Cumhuriyetçi Parti'nin toplantısında corona virüsü vakasına rastlanması sonrası ABD'li beş senatör kendisine karantina uygulamaya başladı. Söz konusu toplantıya ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence de katılmıştı. Beyaz Saray Trump ve Pence'in corona virüsü testi yaptırmasına gerek olmadığını açıkladı. ABD'li ünlü senatör Ted Cruz ise karantina altında olduğunu duyurdu.

AVRUPA ÜLKELERİNDE SON DURUM: 

İTALYA: VAKA SAYISI 10 BİNİ, ÖLÜ SAYISI 600'Ü GEÇTİ 

Avrupa'da corona virüsün en fazla etkili olduğu ülke İtalya. İtalya Başbakanı Conte ülke çapında karantina ilan ettiklerini duyurmuştu. İtalya ile sınırı olan ülkeler kapıları kapatmıştı. Ülkenin kuzeyi felç olmuş durumda. Vaka sayısı 10 bini geçerken, ölü sayısı 631'e yükseldi. İtalya Demokratik Parti Başkanı Nicola Zingaretti corona virüsüne yakalandığını açıkladı. Corona virüsün ülkede yavaşladığını gösteren bir belirtiye rastlanmıyor.

İSPANYA: OKULLAR TATİL EDİLDİ, HIZLA YAYILIYOR

İspanya birkaç gün öncesine kadar corona virüsünden etkilenmemiş ülkeler arasında gösteriliyordu. İspanya'da çok kısa bir sürede vaka sayısı 1689'a yükselirken, ölü sayısı 36'ya yükseldi. İspanyol yetkililer okullar ve üniversiteleri kapatma kararı aldı.

FRANSA: ÖLÜ SAYISI 33'E YÜKSELDİ

Fransa'da Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 30'dan 33'e, vaka sayısının da 372 artarak bin 784'e yükseldiğini belirtti. Ölenlerin 64 yaş ve üstü oldukları bilgisini paylaşan Salomon, hastalardan 86'sının da durumunun ağır olduğunu söyledi. Salomon, virüs tespit edilen kişilerin yüzde 98'inin iyileştiğini kaydetti. Fransa Kültür Bakanı Franck Riester corona virüse yakalandığını açıkladı. Fransa'da beş milletvekilinde daha corona virüsü tespit edildi.

ALMANYA: BAŞBAKAN MERKEL CORONA'DAN ÜRKTÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Almanya Başbakanı Angela Merkel corona virüsünde ülke nüfusunun yüzde 60 ile 70'inin etkilenebileceğini söyledi. Almanya'da corona virüsü vaka sayısı 1200'ü geçerken, 2 kişi yaşamını yitirdi. Corona virüsünün neden kaynaklandığını bilmedikleri için aşı geliştirilemediğini belirten Merkel, "Bu durum beni ürkütüyor" dedi.

İNGİLTERE: BAŞBAKAN JOHNSON CORONA VİRÜSÜ TESTİ OLABİLİR 

İngiltere'de Sağlık Bakanlığı Bünyesindeki Hasta Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Nadine Dorries'te yeni tip corona virüs (Covid-19) tespit edildi. Dorries, "Corona virüs testinin pozitif çıktığını doğrulayabilirim. Bilgilendirildiğim andan itibaren tavsiye edilen tüm önlemleri aldım ve kendimi evde tecrit ettim" dedi. Bakan Dorries ile temas kuran Başbakan Boris Johnson'ın da test edileceği belirtildi. İngiltere'deki vaka sayısı 382'ye yükselirken, ölü sayısı 6'ya çıktı.

HOLLANDA: BAŞBAKAN RUTTE TOKALAŞMAYI YASAKLADI 

Hollanda Başbakanı Mark Rutte önceki gün kameraların karşısına geçerek corona virüsü için alınacak önlemlere dikkat çekti. Rutte halktan temastan kaçınmalarını isterken, tokaşmanın sağlık için tehdit oluşturduğunu belirtti. Hollanda'da vaka sayısı 382'ya yükselirken, şu ana kadar 4 kişi yaşımını yitirdi.

DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDE DURUM NE

Avrupa Birliği'nin kalbi olan Belçika'da corona virüsü vaka sayısı 267'ye çıkarken şu ana kadar 1 kişi yaşamını yitirdi. Almanya sınır kontrollerini arttırırken, Avusturya ve Slovenya virüsün yayılmasını engellemek için İtalya sınırlarını kapattı. Çek Cumhuriyeti ve Polonya ise Almanya sınırındaki kontrollerin sıkılaştırdığını duyurdu. Avrupa Birliği üyesi her ülkede virüs tespit edildi. Yeni tip corona virüs vakalarının sayısı Slovenya'da 47'ye, Macaristan'da 13'e, Arnavutluk'ta 12'ye çıktı. Arnavutluk'ta ilk ölüm yaşandı.

İsveç'te 264'e, Norveç'te 239'a, Yunanistan'da 89'a, Portekiz'de 41'e, Finlandiya'da 40'a, Estonya'da 12'ye, Letonya'da 8'e ve Slovakya'da 7'ye yükseldi.

Corona virüs salgını İran'da nasıl bu kadar etkili oldu?

İranlı iki doktor kardeş, ülkede salgının neden hızlı yayıldığını yazdı. Doktorlara göre Tahran'ın Pekin'e göbekten bağlı olması İran yönetiminin sınırları kapatmasını engelledi. Salgının hızla yayıldığı Kum kenti ülkenin dini başkenti durumunda. Burada eğitim alan çok fazla Çinli öğrenci var. Ayrıca salgının hemen seçimlerden önce başlaması İran yönetiminin aksiyon almasını engelledi. Seçimler aynı zamanda corona virüsün parlemento içinde yayılmasına da neden oldu.

Türkiye’nin doğusundaki sınır komşusu İran, Çin’in Wuhan kentinde başlayan SARS benzeri corona virüs (Covid-19) salgınında en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Son verilere göre ülkede 8 binden fazla insanda corona virüs tespit edilmiş durumda. Ayrıca İran’da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 290’ı aşmış durumda. Bu veriler Çin ve İtalya’dan sonra en fazla ölümün İran’da gerçekleştiğini gösteriyor.

Peki İran’ın salgından bu kadar fazla etkilenmesinin sebepleri neler?

İranlı iki doktor kardeş ABD’de yayın yapan New York Times gazetesine yazdıkları makalede birçok nedene değiniyor.

Kamiar Alaei ve Arash Alaei isimli iki doktor salgının yayılmasında hem içeriden hem de dışarıdan kaynaklı etkenlerin olduğunu belirtti.

Doktorlara göre salgın İran İslam Cumhuriyeti’nin yöneticilerin tedbir almakta çekingen davranması nedeniyle ülkenin dört bir yanına yayıldı.

 

ÇİN’İN EKONOMİK ORTAKLIĞI

ABD’nin uyguladığı ağır yaptırımlarla boğuşan Tahran yönetiminin en büyük ekonomik ortaklarının başında Çin geliyor. Pekin yönetimi İran’dan çıkartılan petrolün alıcısı konumunda. Bu nedenle Çin’de başlayan salgınlar İran’ın sert önlemler almasına engel oldu. İranlı yöneticiler salgının ilk günlerinde Çin’e bir milyon adet corona virüs maskesini iyi niyet göstergesi olarak hediye etti. Alaei kardeşler ülkenin daha sonradan o maskelere ihtiyaç duyduğunu aktardı.

KUM’UN DİNİ ÖNEMİ

Salgının en etkili olduğu yerlerin başında İran’ın Kum kenti geliyor. İlk rakamlar İran’da ölü sayısını oldukça sınırlı gösterirken parlamentoda görev alan Ahmet Farahani isimli Kum milletvekili sadece kentte 50’den fazla ölü olduğunu iddia etmişti. Açıklama resmi makamlarca yalanlandı ancak daha sonraki günlerde ülkede ölü sayısı hızlı bir artış gösterdi. Hatta Farahani’nin rakamlarının yalan olduğunu söyleyen İran Sağlık Bakanı Yardımısı Harirci’nin bir gün sonra Covid-19’a yakalandığı duyuruldu.

Kum, İran’ın Tahran’dan sonra en önemli kentlerinden biri. Şehir ülkenin ve Ayetullah rejiminin dini merkezi konunumda. İranlılar Kum’da birçok dini ziyaret gerçekleştiriyor. Bu da kente ülkenin dört bir yanından insanların geldiğini gösteriyor.

 

Şehir dini konumu nedeniyle karantinaya alınamadı. Hatta kentteki Cuma namazının iptali için yapılan çağrıya mollalar “Dua her şeyin çözümüdür” diyerek karşı çıktı ve kentteki herkesi namaza davet etti.

Son olarak Kum’daki üniversitelerinde teoloji eğitimi alan çok sayıda Çinli öğrenci olduğu belirtiliyor. Aynı şekilde Çin’deki üniversitelerde eğitim alan İranlı öğrencilerin sayısı binlerle ifade ediliyor.

SALGIN SEÇİMLERDEN HEMEN ÖNCE ORTAYA ÇIKTI

Dünyada corona virüs salgınından en çok etkilenen siyasi organların başında İran parlamentosu geliyor. Bizzat dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in yakın çevresinden bile salgına yakalananlar olduğu duyuruldu.

İranlı doktorlara göre bunun temel sebebi salgının seçimlerden hemen önce ortaya çıkması. Doktor kardeşler İranlıların geleneksel karşılama metodu olarak birbirlerini yanaklarından öptüklerini belirtiyor. Seçim çalışmasında olan adayların sürekli sahada oldukları ve çok sayıda insanla temas kurdukları belirtiliyor.

Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi, ardından yapılan misillemede Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının vurulması, ekonomik protestoların şiddetle bastırılması İran’daki yönetime güveni azalmış durumda. Tahran yönetiminin seçimlerden hemen önce insanların sandığa gitmesini engelleyecek tedbirler almaktan çekindikleri ifade edildi.

Hamaney de seçim öncesi yaptığı açıklamda corona virüs korkusunun İran’nın düşmanları tarafından körüklendiğini söylemişti.

Kamiar Alaei ve Arash Alaei isimli kardeşler ABD’de yaşayan İranlı doktorlar. İki kardeşin 2000’li yıllarda İran’da AIDS bilinçlendirme kampanyalarında aktif rol altığı belirtiliyor. Kardeşler daha sonra Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı döneminde yabancı ülkelerle işbirliği yapmak suçlamasıyla hapse mahkum edilmişti.