Donald Trump-Kim Jong Un Zirvesi gerçekleşti
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında nükleer tehdit ve 'küçük roket adam', 'yaşlı bunak' gibi atışmalarla başlayan, ülkelerin aracı olmasıyla devam eden siyasi ilişkide nihayi sona gelindi. Tüm dünyanın merakla bekledi tarihi zirvede Singapur'un Sentosa Adası'nda ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un bir araya geldi. Liderler arasındaki heyetler arası görüşme tamamlanarak, çalışma yemeğine geçildi. Ardından da iki lider basının karşısına geçerek kapsam
Son dakika: Donald Trump-Kim Jong Un Zirvesi gerçekleşti
Giriş Tarihi: 12.6.2018 04:10 Güncelleme Tarihi: 12.6.2018 10:24
Trump ve Kim'den flaş açıklama
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirve ardından imza töreninde konuştu.
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirve ardından imza töreninde konuştu.
"KAPSAMLI BİR ANLAŞMAYA İMZA ATTIK"
İşte ABD Başkanı Donald Trump'ın imza töreninde yaptığı flaş açıklamalar;
Trump, "Bugün yaptığımız şeyden gururluyuz. İki ülke arasındaki ilişkiler çok daha farklı olacak. Çok özel bir bağ oluşturduk. Herkes çok şaşıracak bu durumdan. Beklenenden çok daha iyi geçti. Bu görüşmeden daha fazlası gelecek. İmzaladığımız metin son derece kapsamlı." dedi.
Edinilen bilgiye göre iki lider saat 11'de basın toplantısı düzenleyecek.
ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Singapur'daki tarihi zirvede yaptığı baş başa görüşmesini, "Zirve çok çok iyi gidiyor; (iki ülke arasındaki) ilişki harika." sözleriyle nitelendirdi.ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, Singapur'un Sentosa Adası'ndaki Capella Otel'de 38 dakika süren baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.
Trump ile Kim'e sadece birer tercümanın eşlik ettiği buluşmanın ardından heyetler arası görüşmenin yapılacağı odaya geçerken iki lider basın mensuplarının yoğun sorularıyla karşılaştı.
"ZİRVE ÇOK İYİ GİDİYOR"
Görüşmeye ilişkin bir soruyu yanıtlayan Trump, Kim ile görüşmesini, "Zirve çok çok iyi gidiyor; (iki ülke arasındaki) ilişki harika." ifadesiyle tanımladı. Trump ayrıca, bazı sorunların beraber çalışılarak çözüleceğini ve meselelerin birlikte ele alınacağını vurgulayarak, Kuzey Kore ile birlikte çalışmayı beklediklerini dile getirdi.
Amerikan kamuoyu, baş başa görüşmeye tepkili
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile Singapur'da düzenlenen tarihi zirvede bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan kamuoyundan ve medyasından tepki çekti.
Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırmak ve ABD'nin ana karasını vurabilecek nükleer silahların üretimini durdurmak amacıyla Kim ile gerçekleşen 41 dakikalık baş başa görüşmeye yalnızca tercümanların alınması, herhangi bir Beyaz Saray yetkilisinin ya da görüşmeye ilişkin notlar tutacak bir görevlinin bulunmaması nedeniyle Başkan Trump eleştiri yağmuruna tutuldu.
Sosyal medyanın yanı sıra Amerikan medyasında da yapılan eleştirilerde, "Trump, Kim'e ne sözler verecek? Ondan ne isteyecek? Bunları hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz." görüşlerine yer verildi.
"BİLİM KURGU FİLMİNDEN BİR BÖLÜM OLDUĞU DÜŞÜNÜLECEK"
Kim ise tercümanı aracılığıyla, "Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek." dedi. Kim ayrıca, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına ise herhangi bir cevap vermedi. Heyetler arası görüşmenin yaklaşık 2 saat sürdüğü ve ABD adına Trump'ın dışında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın Özel Kalem Müdürü John Kelly ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın yer aldığı bildirildi. Daha sonra ABD ve Kuzey Kore heyetleri çalışma yemeğine geçti. Yemeğe ise ABD heyetine Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD'nin Filipinler Büyükelçisi Sung Kim ve Ulusal Güvenlik Konseyi Asya Direktörü Matt Pottinger'in de katıldığı belirtildi. Zirvenin sonunda Trump'ın Singapur'dan ayrılmadan önce basın mensuplarının karşısına çıkması ve bir değerlendirme yapması bekleniyor. Geçen hafta Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Kuzey Kore ile bu sürecin tek bir görüşmede biteceğini sanmıyorum, muhtemelen birkaç görüşme olabilir. Kuzey Kore ile ilişkilerimizin normalleştiğini görmek isteriz. Eğer işler iyi giderse Kim Jong-un'u ABD'yi ziyaret etmesi için davet edebilirim. Belki de ziyarete Beyaz Saray'dan başlar." değerlendirmesini yapmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Singapur'daki tarihi zirvede yaptığı baş başa görüşmesini, "Zirve çok çok iyi gidiyor; (iki ülke arasındaki) ilişki harika." sözleriyle nitelendirdi.
ABD’nin en çok okunan gazetelerinden USA Today:
"Küçük roket adam ve yaşlı bunak tarihi görüşmesinde, şov istenildiği gibi gidiyor."
ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un zirvesi gerçekleşti.
Liderler, görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.
ABD Başkanı Trump, "Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok." dedi.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da "Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız." dedi.
40 DAKİKA BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜLER
İki lider açıklamadan sonra baş başa bir görüşme yaptı. Trump ve Kim'in dışında sadece tercümanların katıldığı görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Bu görüşme sonrası gerçekleşen heyetler arası görüşme öncesi iki lider kameralar karşısında kısa açıklamalarda bulundular.
Trump, "Baş başa görüşmek çok iyiydi. Zirve çok çok iyi gidiyor; iki ülke arasındaki ilişki harika." derken, bazı sorunların beraber çalışılarak çözüleceğini, meselelerin birlikte ele alınacağını vurguladı ve Kuzey Kore ile birlikte çalışmayı beklediklerini dile getirdi.
Tercümanı aracılığıyla, "Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek... Buraya açık fikirlerle geldik" diyen Kim Jong-un ise, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılıp arındırılmayacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına yanıt vermedi.
"DÜNYA BÜYÜK BİR DEĞİŞİM GÖRECEK"
Heyetler arası görüşme yaklaşık 2 saat sürdü ve ardından çalışma yemeğine geçildi. Çalışma yemeğinin sona ermesiyle birlikte Trump'ın, "Hayal ettiğimizden çok daha başarılı bir görüşme oldu, şimdi imzalara geçiyoruz..." sözleriyle duyurduğu imza töreni yapıldı.
Trump burada, "Önemli ve kapsamlı bir belgeye imza atacağız. Önemli görüşmeler gerçekleştirdik ve 2,5 saat içerisinde bir basın toıplantısı gerçekleştireceğim. Sayın Kim ve kendi adıma yazılı bir açıklama yapacağız" dedi ve "Süreci çok hızlı bir şekilde başlatacağız" ifadesaini kullanarak şunları söyledi:
"Kısa süre sonra her şeyi gereceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir mektuba imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz.
Kore Yarımadası’yla ilişkilerimiz bundan sonra geçmişle karşılaştırıldığında daha farklı olacak. Her iki taraf da bir şeyler yapmak istiyordu ve yapacağız. Son derece özel bağ kurduk, insanlar etklilenecek ve mutlu olacaklar. Büyük bir sorunu çözeceğiz, bunu bütün dünya için yapacağız. Yoğun görüşmeler gerçekleştirdik ve ikimiz için de hayal edilenden daha iyi bir sonuç geldi, umulandan çok daha başarılı oldu. (Kim Jong-un'a) Sizinle olmak büyük bir şeref duyuyorum, teşekkür ediyorum."
Kuzey Kore liderini Beyaz Saray'a davet edeceğini ve nükleer silahtan arınma sürecinin hızlı bir biçimde başlayacağını söyleyen Trump, Kim Jong-un'a güvenlik garantisi verdiğini de söyledi.
Kuzey Kore Lideri Kim Yong-un da, "Bugün tarihi bir görüşme yaptık ve geçmişi arkamızda bırakmaya karar verdik. Tarihi bir belgeye imza atmak üzereyiz. Dünya büyük bir değişim görecek. Sayın Başkan Trump’a bu görüşme için teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Trump'ın, Singapur'dan ayrılmadan önce basın mensuplarının karşısına çıkması ve bir değerlendirme yapması bekleniyor.
İMZALAR ATILDI
Sentosa Adası'ndaki Capella Otel'de sabah saatlerinde Kim ile baş başa görüşen Trump, heyetler arası görüşmeler ve çalışma yemeğinin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.
Kuzey Kore lideri Kim ile basın mensuplarının yanına gelen Trump, zirveye ilişkin, "Çok ilerleme kaydettik, gerçekten çok olumlu. Sanıyorum herkesin düşündüğünden daha iyi. Şimdi imza atmaya gidiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İmza atmaktan kastın ne olduğuyla ilgili ısrarlı sorulara yanıt vermeyen Trump'ın, Kim ile ortak bir metni kamuoyuna açıklayabileceği öne sürüldü.
Anlaşmanın içeriği hakkında resmi bilgi bulunmuyor, ancak ABD'li bir yetkili CNN televizyonuna, anlaşmanın görüşmelerde alınan mesafeyi tescil eden ve bu ivmenin korunması temennisini içeren bir belge olacağını söyledi.
Ajansların son dakika olarak duyurduğu bilgiye göre, Trump'ın görüşmenin iyi geçtiğini ve imzalara geçileceğini aktarmasının ardından iki lider basın mensuplarının karşısına geçerek, el sıkıştıktan sonra anlaşmaya imza attılar.
Trump, "Son derece kapsamlı bir metne imza attık, süreci son derece hızlı başlatacağız. Anlaşmadan tüm dünya etkilenecek. Büyük bir sorunu çözeceğiz, bunu bütün dünya için yapacağız. Kim son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor. Kim ile birçok kez görüşeceğiz. Kim harika biri, onu Beyaz Saray'a davet edebilirim. Eskisine göre ilişkilerimiz çok farklı olacak. Harika ilişkilerimiz olacağından şüphem yok. Başbaşa görüşme çok iyiydi, görüş ayrılıklarını birlikte çözeceğiz." açıklamasında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un aynı masada
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u ilk kez bir araya getiren tarihi zirve Singapur'da başladı. İki lider ülkenin Sentora adasında yer alan Capella Hotel'de bir araya geldi.
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında, Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırmaya yönelik tarihi zirve Singapur’da gerçekleşti.
Türkiye saati ile 04.05'te, Kuzey Kore ve ABD bayrakları önünden bir araya gelerek tokalaşan liderler daha sonra görüşmenin yapılacağı alana geçti.
Singapur'da Sentosa Adası'nda Capella Hotel'de başlayan görüşme için önce Kim, kısa bir süre sonra da Trump hotele geldi.
Trump ile Kim arasındaki baş başa görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.
Zirvenin sonunda Trump'ın Singapur'dan ayrılmadan önce basın mensuplarının karşısına çıkması ve bir değerlendirme yapması bekleniyor.
Geçen hafta Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Kuzey Kore ile bu sürecin tek bir görüşmede biteceğini sanmıyorum, muhtemelen birkaç görüşme olabilir. Kuzey Kore ile ilişkilerimizin normalleştiğini görmek isteriz. Eğer işler iyi giderse Kim Jong-un'u ABD'yi ziyaret etmesi için davet edebilirim. Belki de ziyarete Beyaz Saray'dan başlar." değerlendirmesini yapmıştı.
İşte o tarihi anlar:
Kapat
Play Video
Trump tarihi zirveye saatler kala Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, "Yetkililer ve temsilciler arasındaki görüşmeler hızlı ve iyi gidiyor. Ama sonuçta önemli olan bu değil. Hepimiz kısa bir süre sonra, geçmiştekilerin tersine gerçek bir anlaşma olup olmayacağını göreceğiz" dedi.
TARİHİ ZİRVENİN GÜNDEMİ
Trump -Kim zirvesinin en önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep ediyor.
Kuzey Kore'nin ise Pakistan modeli üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor. Pyonyang, aynı Pakistan gibi nükleer güç olarak kabul edilmeyi hedefliyor. Hatta nükleer silahlarının bir bölümünü elinde tutmayı istiyor. Bu talep karşısında tarafların bir formül geliştirilebileceği konuşuluyor. Bu formüle göre Kuzey Kore kıtalararası balistik füze programını durdurabilir.
Ancak Washington, Kuzey Kore'nin kısa menzilli füzeleri ellinde tutmasına izin verebilir. Böylesi bir formülün ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi rahatsız edeceğine dikkat çekiliyor.
Play Video
Zirvenin bir diğer amacıysa Kore yarımadasında barışı sağlamak ve Kore savaşını resmen sona erdirecek bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varmak.
Kuzey Kore bu anlaşmayla Amerikan askerlerinin Kore yarımadasından çekilmesini sağlamayı planlıyor. Kuzey ve Güney Kore'nin birleşmesi de gündemde.
Uluslararası toplumun gözünde Güney Kore ile aynı itibarı görmeyi isteyen Kuzey Kore liderinin en büyük hedeflerinden birisiyse ülkesine uygulanan ambargoların kaldırılmasını sağlamak. Kuzey Kore'yi müzakere masasına iten en büyük faktöründe ülkesindeki ekonomik sıkıntılar olduğu konuşuluyor.
ZİREVEDEN NOTLAR: YEMEK MENÜSÜ
NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay, görüşmenin ABD'deki yankılarını aktarırken, sosyal medyada en çok merak edilen konulardan birinin de liderlerin yemek menüsü olduğuna dikkat çekti.
Günay, Trump ve Kim'in zirve sonrası katıldığı yemekte karides, balık, et ve kızarmış pirincin ikram edildiği, tatlı olarak da dondurmanın masada yer aldığı bilgisini paylaştı.
ZİRVENİN MASRAFLARINI KİM KARŞILADI?
ABD-Kuzey Kore zirvesinin tarihinin belli olmasının ardından en büyük tartışma yaratan konulardan biri de, Singapur'da Kuzey Kore'nin masraflarını kimin karşılayacağı sorusuydu.
NTV canlı yayınında Trump-Kim görüşmesini değerlendiren NTV Dış Haberler Koordinatörü Ahmet Yeşiltepe, zirvenin masraflarını Singapur'un karşıladığını belirtti. Yeşiltepe, önemli bir turizm gelirine sahip olan Singapur'un bu sayede dikkatleri üzerinde tutmayı ve bölgedeki gerilimi düşürmeyi amaçladığına dikkat çekti.
Trump - Kim zirvesi ABD basınında
Singapur'daki tarihi zirve, ABD'deki gazetelerin online sayfalarında yer aldı.
ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un, Singapur’da bir araya geldiler.
Tarihi zirveden gelen ilk görüntüler ve açıklamalar, ABD medyasında yer aldı.
ABD medyasının online sayfalarındaki değerlendirmelerde, genelde olumlu bir bakış açısı hakim.
Donald Trump'ın sürekli yalan habercilikle suçladığı CNN International zirveyi "Geçmişi geride bırakmak" başlığıyla okuyularına aktardı.
Time Dergisi ise internet sayfasında "Büyük Değişim" başlığını kullandı. Böylece dergi Kuzey Kore lideri Kim'in zirvede kullandığı "Büyük bir değişim" ifadesini başlığa taşımış oldu.
Huffington Post ise "ABD-Kuzey Kore zirvesi ikili anlaşmayla sona erdi" başlığını tercih etti.
Öte yandan, baısndaki haberlerde ve sosyal medyada, yaklaşık 40 dakikalık baş başa görüşmeye yalnızca tercümanların alınması, herhangi bir Beyaz Saray yetkilisinin ya da görüşmeye ilişkin notlar tutacak bir görevlinin görüşmede bulunmaması nedeniyle Trump'a eleştiriler var.
Eleştirilerde, "Trump, Kim'e ne sözler verecek? Ondan ne isteyecek? Bunları hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz" görüşlerine yer verildi.
Politico dergisi, "Trump, Kim kapsamlı belgeye imza attı" başlığını öne çıkarırken iki liderin imzaladıkları belgenin henüz Beyaz Saray tarafından açıklanmadığını belirtti.
ABD'nin en çok takip edilen internet gazetelerinden Breitbart zirveyi tarihi olarak nitelerken Kim Jong-un için "Kuzey Kore Diktatörü" ifadesini kullandı.
Trump’ı sıklıkla ve acımasızca eleştiren gazetelerden New York Times:
“Trump ve Kim buluştu, yeni bir sayfa açıldı.”
Trump’ın kavgalı olduğu gazetelerden Washington Post:
"Trump ve Kim el sıkıştı, tarihi görüşme Singapur’da başladı ve olumlu devam ediyor."
ABD’nin en çok okunan gazetelerinden USA Today:
"Küçük roket adam ve yaşlı bunak tarihi görüşmesinde, şov istenildiği gibi gidiyor."
Trump’ın destekçilerinden New York Post ise eleştirel bir başlık attı:
"Beklenmedik adamların beklenmedik zirvesinde her şey yolunda gidiyor."
New York Post’un başlığı, ABD’de Trump’ın Kim ile görüşmesine mesafeli olan Cumhuriyetçierin varlığıyla açıklanabilir. Bazı Cumhuriyetçiler, görüşmenin Kuzey Kore liderine kredibilite sağlayacağı görüşündeler.