Fas haritadan silindi! Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Fas depreminin boyutu ortaya çıktı
Dünya Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremi konuşuyor. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği felakette binlerce kişi hayatını kaybederken depremin boyutu ortaya çıktı. Uluslararası basın haritalar ile depremin etki alanını gözler önüne sererken bazı köylerin haritadan silindiği ifade edildi. Öte yandan depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2122, yaralıların sayısı 2421'e yükseldi.
Fas haritadan silindi! Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Fas depreminin boyutu ortaya çıktı
Giriş Tarihi: 10.09.2023 20:02 Güncelleme Tarihi: 11.09.2023 02:40
Dünya Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremi konuşuyor. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği felakette binlerce kişi hayatını kaybederken depremin boyutu ortaya çıktı. Uluslararası basın haritalar ile depremin etki alanını gözler önüne sererken bazı köylerin haritadan silindiği ifade edildi. Öte yandan depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2122, yaralıların sayısı 2421'e yükseldi.
Kuzey Afrika'nın en batı ucundaki Fas'ta yerel saatle 23.11'de Atlas Dağları'nda meydana gelen deprem tüm dünyanın gündeminde… Uluslararası basın depremin boyutunu haritalar ile gözler önüne sererken bazı köylerin tamamen haritadan silindiği ileri sürüldü. Depremin tanıklarının ifadeleri ise dünyada yankılandı.
Fas'ı vuran 6.8 büyüklüğündeki deprem özellikle Atlas Dağları'nın eteklerindeki köylerin bazılarını tamamen yok etti, 'Yıkımı canlı gördüm ve hala titriyorum' diyen bir köy sakininin sözleri dünyada yankı buldu.
Depremin ardından, tüm ülke bu geceyi de sokakta geçirdi. Zirvesi 4 bin 100 metreyi geçen Atlas Dağları'nda yerin 26 kilometre altında gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki deprem çok ayıda bölgede hissedildi.
Marakeş'te depremin ardından binlerce insan ikinci geceyi de meydanlarda battaniyelere sarılarak geçirdi. Öte yanda artçı depremlerin de sürdüğü bildirildi.
CNN International'de depremin etkilediği analın grafiği çıkarıldı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu'na göre 6,8 şiddetindeki bu depremin 'güçlü' olarak nitelendirildiği hatırlatıldı. Depremin nispeten sığ bir derinlikten vurmasıyla da daha fazla hissedildiği vurgulandı.
Bu bölgede uzun yıllardır 5 şiddetinin üzerinde deprem meydana gelmediği de vurgulandı.
ÖLÜ SAYISI 2122'YE YÜKSELDİ
Meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2122, yaralıların sayısı 2421'e yükseldi.
Fas Kralı VI. Muhammed ülkede üç günlük yas ilan etti. Bayrakların yarıya indirildiği Fas'ta yetkililer, en fazla can kaybının depremin merkez üssüne yakın konumdaki El Huz vilayetinde gerçekleştiğini belirtti.Bölge sakinleri ise yaşadıkları dehşeti anlattı. Fatıma isimli bir Marakeşli, "Bakın insanlar nerede uyuyor. Evlerimizin duvarları çatladı, diğerleri tıpkı kızımın evi gibi yıkıldı. Karmakarışık haldeyiz" ifadelerini kullandı.
"FASLI KARDEŞLERİMİZ İÇİN HAZIRIZ"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Fas'ta meydana gelen deprem sonrasında UMKE ekiplerinin bölgeye gönderilmek için hazır olduğunu açıkladı.
Bakan Koca sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, "Faslı kardeşlerimiz için hazırız. Fas'ın Marakeş şehrinde yaşanan ve şiddeti sonradan 7 olarak açıklanan deprem sebebiyle Bakanlığımızca deprem bölgesine ekip ve ekipman gönderilmesi için görüşmeler başlatılmış; acil müdahale üniteleri, jeneratörler, tıbbi sarf malzemeleri, ilaçlar ve gerekli tıbbi cihazlar hazırlanmıştır. Travma eğitimi almış 40 kişilik UMKE ve UMKE ATAK personeli bölgeye görevlendirilmek üzere hazırda bekletilmektedir" ifadelerini kullandı.
BAZI KÖYLER HARİTADAN SİLİNDİ
Özellikle Atlas Dağları'ndaki köylerde tablonun boyutu korkutucu seviyelere ulaştı. Evlerin yerle bir olduğu köylerin bazılarına henüz kurtarma ekipleri ulaşmadığı ileri sürülürken, enkaz altında kurtarılmayı bekleyenlerin olduğu yazıldı. BBC'de yer alan habere göre; bazı köylerin tamamen yıkıldığına dair bilgilere ulaşıldı.
Yerel televizyon kanallarının ekrana getirdiği havadan çekilmiş görüntülerde ise, El Huz bölgesinde kerpiçten binalara sahip köylerin tamamıyla yıkıldığı gözlemlendi.
Yolların hasar gördüğü heyelan bölgesine ulaşımın sınırlı olduğu bilinirken Arama kurtarma çalışmalarına ordu birliklerinin de destek verdiği ifade edildi. Enkaz altında kalanlar için ise bugün ve yarının kritik olduğu belirtiliyor.
'HER ŞEYİMİ KAYBETTİM, YALNIZCA DÜNYADAN UZAKLAŞMAK VE YAS TUTMAK İSTİYORUM'
Atlas Dağları eteklerinde kurulmuş büyüleyici Mulay İbrahim köyü, depremde yıkılan yerlerden biri. Uluslararası turistlerin favori yerleri arasındaki köyde, şimdi kelimelerle tarif edilemez bir yas var.Köy sakini Lahcen, "Her şeyimi kaybettim" diyor. Kurtarma ekipleri Lahcen'in üç kızının cesedini evlerinin enkazından çıkardı, eşi ve oğlunun cesedi ise aranıyor.
AFP haber ajansına konuşan Lahcen, "Şimdi bu konuda hiçbir şey yapamam, sadece dünyadan uzaklaşmak ve yas tutmak istiyorum" cümlesini kuruyor.
'YIKIMI GÖRDÜM, HALA TİTRİYORUM'
Mulay İbrahim köyünde deprem kurbanları için ilk mezarlar kazılıyor. Mezar kazan erkekleri izlerken gözyaşlarını eşarbıyla kurulayan köy sakini Büşra, düğümlenmiş bir sesle "Kuzenimin torunları öldü" deyip ekledi:Büşra'nın verdiği bilgiye göre, Mulay İbrahim ve Atlas Dağları'nın diğer köylerinde herkes ailesini kaybetti.
SON YÜZYILIN EN BÜYÜĞÜ
Fas aslında bu kadar güçlü depremlerin meydana geldiği bir bölge değil. 1900 yılından bu yana büyüklüğü 6'dan daha fazla olan bir deprem yaşanmadı.
O depremin merkez üssü ise dünküne 500 km uzaktaydı. 29 Şubat 1960'ta Atlantik Okyanusu kıyısındaki Agadir şehrini sarsan depremin büyüklüğü, 5.8'di. Yeryüzüne oldukça yakın bir noktada gerçekleşen deprem, 12 bin insanın ölümüne neden oldu.
Avrupa ve Afrika kıtalarını taşıyan levhalar arasındaki çarpışmanın depremdeki ana tektonik etken olduğu belirtiliyor.Bu deprem, Atlas Dağları'nı yılda 4 mm kadar sürekli olarak yukarı doğru iten fay hareketinin devamı olarak görülüyor.
FAS ADALET BAKANI, DEPREMDE ÇOK SAYIDA KÖYÜN TAMAMEN YOK OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Fas Adalet Bakanı Abdüllatif Vehbi, 7 büyüklüğündeki depremle sarsılan ülkesindeki birçok köyün tamamen yok olduğunu belirtti.
Fas basınına göre, Adalet Bakanı Vehbi, telefonla bağlandığı yerel bir televizyon kanalında, yıkıcı depremin merkez üssü çevresinde bulunan bazı köylerin tamamen yok olduğunu ifade etti.
Vehbi, ülkenin güneybatısındaki Tarudant kentinde bazıları tarihi olan çok sayıda eski mahallenin ciddi şekilde hasar gördüğüne dikkati çekerek, yetkililerin depremden etkilenen bölgelerde evlerine dönemeyen bölge sakinlerini barındırmak için çalıştığını kaydetti.
Önceliklerinin temel hizmetleri sağlamaya çalışmak olduğunu vurgulayan Vehbi, deprem nedeniyle kapanan Tarudant kenti çevresindeki yerleşim yerlerine uzanan yolları açma çalışmalarının da sürdüğünü aktardı.
Fas depremi Türkiye'deki fayları tetikler mi? Deprem uzmanı açıkladı! 30'a yakın fay segmenti bulunuyor
Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde yüzlerce kişi öldü, tarihi binalar hasar gördü 7 büyüklüğündeki depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğu kaydedildi. Söz konusu depremi değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Fas depremiyle ilgili değerlendirmede bulunarak Türkiye'deki hangi depremle benzerlik gösterdiğini açıkladı.
Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş merkezli depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu duyurdu. Enstitü, 8 kilometre derinlikte yaşanan depremin merkez üssünün ülkenin kuzeyindeki Marakeş'in El-Huz bölgesi olduğunu belirtti.
Fas'ı yerle bir eden deprem hakkında açıklamalarda bulunan DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Fas depremine neden olan fayın odak mekanizma çözümü, Yüksek Atlas Dağları'nı sınırlayan yaklaşık doğu-batı uzanımlı bindirme fayının kırıldığını gösteriyor. Bu fay aynı zamanda güneydeki Afrika Levhası ile kuzeydeki Avrasya Levhası arasındaki çarpışma bölgesinde yer alıyor." dedi.
"Bu bölgeden 5 bin kilometre uzakta 2011 yılında meydana gelen Van depremi de bindirme fayı niteliğindeki yaklaşık doğu-batı uzanımlı Van Fayı'nın kırılmasıyla oluşmuştu." diyen Sözbilir, "Bu bölge de güneydeki Arap Levhası ile kuzeydeki Avrasya Levhası'nın çarpışma zonunda bulunuyor. Her iki bölge de kuzey-güney doğrultusunda sıkışan tektonik levha sınırları üzerinde yer alıyor" dedi.
Van ile Marakeş arasındaki benzerliğe vurgu yapan Prof. Dr. Sözbilir, "Van depreminde 644 can kaybı yaşanmıştı. Birbirinden 5 bin kilometre uzakta olmasına rağmen Fas ve Van şehirleri farklı zamanlarda, benzer jeolojik ortam ve benzer fay türü ile 7 civarındaki benzer deprem büyüklüğüyle 12 yıl arayla sarsılmış oldu. Bu depremler, yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip her 2 şehirde de 8-9 şiddetinde hissedildi. Van depremindeki can ve mal kaybının göreceli olarak daha az olması; Van'ın yapı stoğunun Marakeş'e göre daha iyi durumda olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
'Güneydoğu Anadolu Bindirmesi'nde 30'a yakın fay segmenti bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Türkiye'de sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gözlenen bu fay türü, 'Güneydoğu Anadolu Bindirmesi' olarak bilinir. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini üreten Doğu Anadolu Fayı'ndan itibaren başlayan 'Güneydoğu Anadolu Bindirmesi', Adıyaman-Bingöl-Diyarbakır-Batman-Siirt-Şırnak-Van-Hakkari ve Yüksekova-Şemdinli'ye kadar doğu-batı doğrultusunda uzanır. Bu bindirme kuşağı içinde 6.3 ile 7.2 büyüklüğe varan deprem üretme potansiyeline sahip 30'a yakın fay segmenti bulunur" dedi.
Kardeş Fas'taki depremin bilançosu ağırlaşıyor
Giriş Tarihi: 09.09.2023 23:02 Güncelleme Tarihi: 10.09.2023 04:40
Fas'ta yaşanan sarsıcı depremin ardından ağırlaşan bilançoyu Fas İçişleri Bakanlığı güncelledi. Depremde can kaybı 2012'ye, yaralıların sayısı ise 2059'a yükseldi.
Kardeş Fas, son 120 yılının en büyük depremiyle karşı karşıya...
Marakeş şehri yakınlarında 7 büyüklüğünde meydana gelen depremde binlerce insan evlerinden oldu.
Saatler ilerledikçe can kaybı ve yaralı sayısında artış yaşanıyor.
Ölü sayısı 2012 oldu
Fas İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamaya göre ise Marakeş'in El-Huz bölgesinde meydana gelen depremde ölü sayısının 2012'ye, yaralıların ise 2059'a çıktığı belirtildi.
Ekiplerin depremden sonra yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlandığı öğrenildi.
Deprem dün yerel saatle 23.10'da 7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.
Depremin, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkilediği belirtilmişti.
3 günlük yas ilan edildi
Fas'ta yaşanan büyük depremin ardından ülkede 3 günlük yas ilan edildiği açıklandı.
Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Rabat'taki Kraliyet Sarayı'nda Kral 6. Muhammed'in başkanlığında depremin sonuçlarının ele alındığı bir toplantı düzenlendi.
Kral 6. Muhammed, toplantıda Fas’ta 3 gün ulusal yas ilan edilmesi ve kamu kurumlarındaki bayrakların yarıya indirilmesine karar verdi.
Fas Kralı, en kısa sürede, depremde yıkılan evlerin yeniden inşası için acil durum programı oluşturmakla görevli bir bakanlar komitesi kurulması talimatını verdi.
Ayrıca, toplantıda arama kurtarma ekiplerinin güçlendirilmesi, kurtarma ve tahliye süreçlerinin hızlandırılması, depremden etkilenen bölgelere içme suyu, gıda ve çadır gibi temel ihtiyaçların ulaştırılması için acil önlemlerin alınmasına karar kılındı.
Fas Kralı 6. Muhammed ayrıca, zor şartlar altındaki depremzedelerle ilgilenilmesi, depremde evsiz kalanlara acil yardım ulaştırılması, barınma, beslenme ve tüm temel ihtiyaçların karşılanması talimatını verdi.
Fas’taki depremler
Fas’ta 2004’teki depremde 600'den fazla kişi hayatını kaybederken, 900'den fazla kişi yaralanmış, yaklaşık 15 bin kişi evsiz kalmıştı.
Fas tarihinin en ölümcül ve en yıkıcı depremi ise 29 Şubat 1960'ta meydana gelmişti. Agadir kenti yakınlarındaki 5.8 büyüklüğündeki depremde 12 binden fazla can kaybı yaşanmış, en az 35 bin kişi evsiz kalmıştı.
Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Fas İçişleri Bakanlığı, ülkede meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 2012 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş kentinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu duyurdu.
Ülkenin pek çok kentinde hissedilen depremde ilk belirlemelere göre 2012 kişi öldü, 2059 kişi de yaralandı. Ölümlerin yaşandığı şehirler arasında Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua'nın bulunduğu aktarıldı.
Yerel kurumlar, emniyet güçleri ve sivil savunma ekiplerinin deprem nedeniyle oluşan zararın tespiti ve gerekli yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için tüm imkanlarını seferber ettiği vurgulanan açıklamada, vatandaşlar sakin olmaya ve paniğe kapılmamaya çağrıldı.
Fas'taki kurtarma ekipleri yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.
Bu arada ekiplerin depremden sonra yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlandığı öğrenildi. Türk Kızılay da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fas'ın Marakeş şehrinde meydana gelen deprem sonrası afet ekiplerinin gelişmeleri yakından takip ettiğini duyurdu.
Fas Kanal 1 Televizyonu, depremin pek çok kentte hasara yol açtığı bilgisini geçti.
"El-Yevm 24" haber sitesi, depremde Marakeş kentinde bazı binaların çöktüğünü belirtti.
Sosyal medya platformlarında halkın deprem sonrası sokaklara çıkmasına ve binaların çöküş anlarına ilişkin görüntüler paylaşıldı.
Depremde Marakeş'in tarihi surlarının bir kısmının da zarar gördüğü aktarıldı.
Yerel gazeteler, Fas'ta yerel saatle 23.10 sularında meydana gelen depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde hissedildiğini yazdı.
Fas'taki depremi Türkiye de yakından takip ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Fas'ın Marakeş şehri yakınlarında bugün Türkiye saati ile 01.17'de 6,9 büyüklüğünde bir deprem gerçekleştiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Fas'tan uluslararası yardım çağrısı gelmesi durumunda bölgeye intikal etmek üzere; AFAD, Sağlık Bakanlığı UMKE, Türk Kızılay ve diğer STK'lardan toplam 265 personel harekete hazırdır. Ayrıca 1000 adet çadırın bölgeye ulaştırılması için Faslı yetkililerden çağrı beklemekteyiz. Depremden etkilenen Fas halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Gelişmeleri takip ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Fas Kanal 1 Televizyonu, depremin pek çok kentte hasara yol açtığı bilgisini geçti. Marakeş kentinde deprem nedeniyle tedirgin olan vatandaşların bir çoğu, geceyi evlerinin dışında geçirdi. Acil durum ekipleri, binaların enkazında hayatta kalanları arama çalışmalarına hemen başladı. Ülkede kan bağışı için çağrılar yapılırken, Fas’taki kurtarma ekipleri de yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Ekiplerin, yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlandığı belirtiliyor.
Depremin ardından seferberlik ilan eden Fas ordusundan yapılan açıklamada, “Kraliyet Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutanı ve Genelkurmay Başkanı Kral 6. Muhammed’in müdahale etmesi için orduya verdiği talimatın ardından, yerel yetkililerle iletişim ve koordinasyon sağlamak amacıyla Kraliyet Silahlı Kuvvetleri ve askeri garnizonların üst düzey komutanları düzeyinde gerekli önlemler alındı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, depremden etkilenen bölgelere gerekli desteğin sağlanması amacıyla müdahale birimlerinin yanı sıra uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları, mühendislik araçları ve lojistik merkezlerin olay yerine konuşlandırıldığı kaydedildi.
Türkiye yardıma hazırFas’ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonrasında Dışişleri Bakanlığı açıklama yayınlayarak Türkiye’nin, yaraların sarılması için her zaman olduğu gibi her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu vurguladı. Ayrıca yardım çağrısı gelmesi durumunda bölgeye intikal etmek üzere AFAD, Sağlık Bakanlığı UMKE, Türk Kızılay ve diğer STK’lardan 265 personel harekete geçmek üzere hazırlandı.
Belediye başkanları yurda dönüyorUluslararası UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı Konferansı nedeniyle bulundukları Fas’ta depreme yakalanan Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ile Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’nın sağlık durumlarının iyi olduğu ve bugün yurda dönecekleri bildirildi. Tosun, konakladıkları otelin duvarlarında çatlaklar oluştuğunu ve geceyi açık alanda geçirdiklerini ifade etti.
Depremin ardından birçok ülkeden Fas’a taziye mesajı yayınlandı. Katar, Ürdün, Libya, Bahreyn, Filistin ve Lübnan’ın yanı sıra Arap Birliği, Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Ezher Kurumu deprem nedeniyle taziye ve dayanışma mesajları yayımladı. Avrupa Birliği (AB) kurumlarının başkanları da Fas’ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından dayanışma ve taziye mesajları paylaştı. Kazakistan, İsrail, Rusya ve İran’dan da başsağlığı mesajları geldi.