Filistin Dışişleri Bakanlığı: İsrail uluslararası yasaklı olan fosfor bombası kullanıyor
İsrail 5 gündür Gazze'de ayrım gözetmeksizin sivillere ölüm yağdırmaya devam ediyor. Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı her dakika artarken dünyanın kanını donduracak bir açıklama geldi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in apaçık savaş suçu işlediğini belirterek fosfor bombası kullandığını söyledi.
İsrail Gazze’de yasaklı fosfor bombası kullandı! İşte o anlar…
Giriş Tarihi: 11.10.2023 16:24 Güncelleme Tarihi: 11.10.2023 20:04
Nerede insan hakları! İsrail sivilleri hedef alarak savaş suçu işledi: O bomba insana değdiği anda deriyi eritiyor!
Filistin Dışişleri Bakanlığı: İsrail uluslararası yasaklı olan fosfor bombası kullanıyor
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığını bildirdi.
İsrail 5 gündür Gazze'de ayrım gözetmeksizin sivillere ölüm yağdırmaya devam ediyor. Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı her dakika artarken dünyanın kanını donduracak bir açıklama geldi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in apaçık savaş suçu işlediğini belirterek fosfor bombası kullandığını söyledi.
Filistin'den kan donduran açıklama: İsrail Gazze'yi fosfor bombasıyla vurdu
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığını bildirdi.
Filistin'den kan donduran açıklama: İsrail Gazze'yi fosfor bombasıyla vurdu
İsrail, Gazze'de, yasaklı fosfor bombası kullanıyor. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığını açıkladı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığını bildirdi.
Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, İsrail'in fosfor bombasını Gazze'nin kuzeyindeki Kerame bölgesinde kullandığı bilgisi verildi. İsrail'den ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Beyaz fosfor adı verilen kimyasal bir madde içeren bomba, içerdiği parçacıkların hava ile temas etmesiyle yanmaya başlıyor ve yıkıcı etkiye neden oluyor.
Fosfor buharının solunması, akciğerlerde ani hasarlara yol açarak kişinin nefes kesiyor. İç organlarda yanmaya neden olan fosfor, vücudun dışında çok az belirti gösteriyor. Kimyasal madde içeren patlayıcının sivillerin bulunduğu bölgelerde kullanılması ise yasak.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü daha önceki raporlarında, İsrail'in Gazze şeridine yönelik saldırılarında fosfor kullandığını belirtmişti. İsrail 2014'te koruyucu hat operasyonunda Tuffah, Şecaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vurmuştu.
"İSRAİL'İN ELİNİ ÇOK ZAYIFLATIR"
Güvenlik Uzmanı ve Stratejist Prof. Dr. Uğur Özgöker konu ile ilgili A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;
Uluslararası arenada İsrail'in elini çok zayıflatır. Çünkü 1970'lerden beri BM bünyesinde biyolojik kimyasal silahların kullanılması yasaklandı. İsrail de buna imza koydu. ABD de imza koydu.
ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE YASAK
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra o zaman BM yokken bile Almanlar kimyasal silah attı diye Belçika ve Fransa'ya Almanya'ya büyük tazminatlar yıktılar. Ortada ne uluslararası anlaşma vardı ne BM vardı. Şimdi her türlü biyolojik ve kimyasal silah uluslararası hukuka göre yasak. Bunu yapanlar da ağır şekilde cezaya tabii olacaklar.
BATI DESTEĞİNİ ÇEKMEK ZORUNDA KALIR
İsrail'in böyle bir hata yapması pek akıl karı değil. Çünkü Batı da bu sefer destekleyemeyecek. Bütün hepsi o anlaşmayı imzaladı. Eğer bunu ispatlarlarsa bu İsrail'in başını derde sokar. İsrail'i destekleyen çoğu ülkenin desteklemekten vazgeçmesini en azından tarafsız kalmasına neden olur.
Böyle bir hakkı yok. Uluslararası hukuka göre sivil hedefler vurulmaz.
İSRAİL-HAMAS SAVAŞI!
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1200 İsraillinin hayatını kaybettiği, 106'sı ağır 2 bin 806 kişinin de yaralandığı aktarılmıştı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın olmak üzere 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria'da ise İsrail askerlerinin saldırılarında 21 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 130 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.
Korkunç gerçek.. Katil İsrail Gazze'de insanları eriten kullanması suç olan fosfor bombası kullandı
Filistin: İsrail, Gazze'ye düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandı
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığını bildirdi.Filistin Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformu hesabından yapılan açıklamada, "İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor." ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, İsrail'in fosfor bombasını Gazze'nin kuzeyindeki Kerame bölgesinde kullandığı aktarıldı.
Öte yandan Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med) Başkanı Rami Abdu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail askeri güçlerinin Gazze kentinin kuzeybatısında nüfusun yoğun olduğu bölgelerde fosfor silahlarını kullandığını ifade etti.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de daha önceki raporlarında, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında fosfor kullandığını belirtmişti.
İsrail'den ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.
Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 830 kişinin hayatını kaybettiği, 4 bin 250 kişinin yaralandığını duyurmuştu.
İşgal altındaki Batı Şeria'da ise İsrail askerlerinin saldırılarında 19 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 110 kişinin yaralandığı bildirilmişti.
Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1000 İsraillinin hayatını kaybettiği, 106'sı ağır 2 bin 806 kişinin de yaralandığı aktarılmıştı.
Fosfor bombası nedir? Fosfor bombasının etkileri nelerdir?
Savaş gündeminin artması sonrasında fosfor bombasının ne olduğu merak edildi. Peki, Fosfor bombası nedir? Fosfor bombasının etkileri nelerdir?
FOSFOR BOMBASI NEDİR?Fosfor bombası, beyaz fosfor adı verilen kimyasal bir madde içeren bir patlayıcı silahtır. Beyaz fosfor, yüksek sıcaklıklarda yanma yeteneğine sahip bir bileşiktir. Bu bombaların patlaması durumunda, beyaz fosfor içerikli parçacıklar hava ile temas ettiğinde anında yanmaya başlar ve yıkıcı yangınlar başlatır.
Fosfor bombaları, patladıklarında genellikle yüksek ısı ve ışık üreten yoğun yangınlar başlatır. Patlamada beyaz fosfor parçacıkları dağılır ve hızla yanmaya başlar, bu da büyük yangınlar ve duman üretir.
FOSFOR BOMBASININ ETKİLERİ NELERDİR?Yangınlar: Fosfor bombalarının en belirgin etkilerinden biri, büyük ve yıkıcı yangınların başlamasıdır. Bu yangınlar sıcaklıkla beraber hızla yayılır ve çevresel tahribata neden olabilir.
Çevresel Zararlar: Fosfor bombaları, patladıklarında doğal çevreye ciddi zararlar verebilir. Yangınlar ormanları, tarım arazilerini ve su kaynaklarını tehdit edebilir. Ayrıca, bombaların patladığı bölgelerde toprak kirliliği ve su kirliliği riski vardır.
İnsan Sağlığına Tehdit: Fosfor bombaları temas ettiği cilt üzerinde ciddi yanıklara neden olabilir. Ayrıca, fosfor gazlarının soluması, solunum yolu tahriplerine yol açabilir ve akciğerlere zarar verebilir. Bu nedenle, fosfor bombaları insana ciddi sağlık tehditleri oluşturabilir.
Uluslararası Hukuk İhlali: Fosfor bombalarının kullanımı, uluslararası hukuka aykırı kabul edilen bir pratiktir ve Sivil Nüfusun Korunması Protokolü'nde (1977 Cenevre Sözleşmeleri) sıkı şekilde sınırlanmıştır. Fosfor bombalarının sivil nüfusa karşı kullanılması yasaktır ve uluslararası hukuka aykırıdır.
Fosfor bombaları, sivil nüfusa, çevreye ve insan sağlığına ciddi tehditler oluşturan yıkıcı silahlar arasındadır. Uluslararası toplum, bu tür silahların kullanımını sınırlamak ve engellemek için çaba göstermektedir.