Gazze Kasabı katliama doymuyor: Netanyahu yeni şartlar öne sürerek anlaşmayı engelliyor

Katil İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye ölüm yağdırmaya devam ediyor. Dünyada birçok vatandaş, katil İsrail'e protesto düzenleyerek Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanması için baskı yaparken Hamas'tan flaş bir açıklama geldi. Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun müzakerelerde yeni şartlar öne sürerek anlaşmayı engellediğini açıkladı.

Gazze'de ateşkes sağlanacak mı? Hamas'tan flaş Netanyahu açıklaması: Anlaşmadan kaçındı
Giriş:29.07.2024 19:29 Güncelleme: 29.07.2024 19:48
Gazze Kasabı katliama doymuyor: Netanyahu yeni şartlar öne sürerek anlaşmayı engelliyor


Terör devleti İsrail'in bebek katili Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de sürdürdüğü katliam saldırılarına doymuyor. Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada Netanyahu'nun, müzakerelerde yeni şartlar öne sürerek anlaşmaya varılmasını engellediği belirtildi.

Katil İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye ölüm yağdırmaya devam ediyor. Dünyada birçok vatandaş, katil İsrail'e protesto düzenleyerek Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanması için baskı yaparken Hamas'tan flaş bir açıklama geldi. Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun müzakerelerde yeni şartlar öne sürerek anlaşmayı engellediğini açıkladı. İşte detaylar...
Katil İsrail, aylardır Gazze'de mazlum halka ölüm yağdırmaya devam ediyor.

İşgalci İsrail ordusu çocuk, genç, yaşı demeden binlerce Filistinliyi şehit etti.

Dünyada birçok vatandaş, katil İsrail'e protesto düzenleyerek Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanması için baskı yaparken Hamas'tan flaş bir açıklama geldi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, dün İtalya'nın başkenti Roma'da ABD, İsrail, Mısır ve Katarlı yetkililer arasında Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı esir takasına ilişkin yapılan görüşmeye dair bilgi verildi.

Gazze Kasabı katliama doymuyor: Netanyahu yeni şartlar öne sürerek anlaşmayı engelliyor
Terör devleti İsrail'in bebek katili Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de sürdürdüğü katliam saldırılarına doymuyor. Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada Netanyahu'nun, müzakerelerde yeni şartlar öne sürerek anlaşmaya varılmasını engellediği belirtildi.


Gazze Kasabı Binyamin Netanyahu

Hamas'ın açıklamasında, dün İtalya'nın başkenti Roma'da ABD, İsrail, Mısır ve Katarlı yetkililer arasında Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı esir takasına ilişkin yapılan görüşmeye dair bilgi verildi.

Açıklamada, "Arabulucuların Roma'dan aktardığına göre, Netanyahu bir kere daha oyalama, erteleme ve yeni şartlar ve talepler öne sürerek anlaşmadan kaçınma stratejisine geri döndü." ifadelerine yer verildi.

Netanyahu'nun, ABD Başkanı Joe Biden tarafından önerilen plan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gelen "İsrail'in daha önceki önerisini geri çekmek istediği" aktarıldı.

Roma'da dün yapılan görüşmeye ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin katıldığı bildirilmişti.

Açıklamada, "Arabulucuların Roma'dan aktardığına göre, Netanyahu bir kere daha oyalama, erteleme ve yeni şartlar ve talepler öne sürerek anlaşmadan kaçınma stratejisine geri döndü." ifadelerine yer verildi.

Netanyahu'nun, ABD Başkanı Joe Biden tarafından önerilen plan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gelen "İsrail'in daha önceki önerisini geri çekmek istediği" aktarıldı.

Roma'da dün yapılan görüşmeye ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'nin katıldığı bildirilmişti.

İsrail, yerinden ettiği 2,3 milyon kişiyi Gazze'nin yüzde 14'lük kısmına hapsetmeye çalışıyor

İsrail ordusu, yerinden edilmiş yaklaşık 2,3 milyon Filistinliyi, Gazze Şeridi'nin yalnızca yüzde 14'lük kısmına hapsetmeyi istiyor.İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yaşayan Filistinliler, zorunlu göçe maruz kalmaya devam ediyor.

Daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği bazı yerlerin de boşaltılmasını isteyen İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilerin büyük bir bölümünü El-Mavasi bölgesine zorla sürmüş durumda.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'de devam eden zorla yerinden edilmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

İsrail yönetiminin "tahliye" emirleri nedeniyle Gazze halkının zorla yerinden olduğunu, bunun panik ve kaos yarattığını belirtti.

Gazzelilerin büyük çoğunluğu ayda bir göçe zorlanıyor

Lazzarini, söz konusu boşaltma talimatları sonrası insanların bulundukları bölgeden ayrılmak için çoğu zaman birkaç saat süreleri olduğunu ve ellerine ne geçerse yürüyerek veya eşek arabasıyla göç ettiklerini ifade etti.

Gazze'de hemen hemen herkesin bu "tahliye" emirlerinden etkilendiğine dikkati çeken Lazzarini, Gazzellilerin birçoğunun 7 Ekim'den bu yana ayda bir göçe zorlandığına işaret etti.

Gazzelilerin bölgede var olmayan güvenli yer aramaya devam ettiğini kaydeden Lazzarini, "Bu tahliye taktiği, bu savaşla hiçbir ilgisi olmayan insanlar için sadece daha fazla sefalet, korku ve acı getiriyor. Gazze halkı pinpon topu veya satranç taşı değil, onlar insan." ifadelerini kullandı.

Lazzarini, şu anda Gazze Şeridi'nin sadece yüzde 14'lük kısmının İsrail'in boşaltılmasını istediği bölgelerin dışında kaldığına dikkati çekti.

Bu da yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'de halkın büyük çoğunluğunun daracık bir alana sıkıştırılması anlamına geliyor.

BM verilerine göre, İsrail saldırıları ve "tahliye"leri nedeniyle Gazze'deki her 10 kişiden 9'u zorla yerinden edildi.

Filistin Kızılayı, yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı El-Mevasi bölgesinin oldukça kalabalık olduğunu ve bir çadırlık bile yerin kalmadığını duyurmuştu.

İsrail Refah'ta su deposunu vurdu: BM'den 'uluslararası hukuka uyulmuyor' açıklaması
Terör devleti İsrail, Refah'taki bir su deposunu patlayıcılarla havaya uçurdu. Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag, işgal ordusunun saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, ''Uluslararası insancıl hukukun çatışmada taraflardan beklentisi çok açık.'' ifadelerini kullandı.


Fotoğraf: Arşiv

Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag, İsrail ordusunun, Refah kentinde su deposunu patlayıcılarla havaya uçurmasına ilişkin, "Uluslararası insancıl hukukun çatışmada taraflardan beklentisi çok açık." değerlendirmesinde bulundu.

Kaag, "Refah'ta İsrail askerlerinin su deposunu bombalamasıyla ilgili bir soru sormak istiyorum. Bir İsrail askeri, bombalamaya ilişkin videoyu 'Tel Sultan su deposunun Şabat'ı onurlandırmak için yok edilişi.' ifadeleriyle paylaştı. Su deposunun İsrail ordusu tarafından ilan edilen sözde 'güvenli bölgede' yer aldığı bildiriliyor. Uluslararası hukuk uyarınca, açlığı savaş metodu olarak kullanmama ilkesi çerçevesinde çatışmalarda sivillerin yaşamı için gerekli olan altyapılara saldırı ve yıkım yasak, buna su depoları da dahil. Bu saldırıya ilişkin tepkiniz nedir?" şeklindeki soruyu yanıtladı.

Saldırıyı görmediğini, o yüzden birebir bununla ilgili yorum yapamayacağını kaydeden Kaag, "Ancak uluslararası insancıl hukukun çatışmada taraflardan beklentisi çok açık. Benim ilave yorumuma ihtiyaç yok." diye konuştu.

Kaag, uluslararası hukuka uyulması gerektiğini belirterek, özellikle temiz su ve hijyen malzemelerinin sağlanması ve dağıtılması için güvenli erişimin şart olduğunu vurguladı.

"Yıkımı algılamak güç"

Gazze'den yeni döndüğünü ifade eden Kaag, "Her Gazze'ye gittiğimde gözümle gördüğüm yıkımı algılamakta güçlük çekiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaag, Gazze'de ofisinin açıldığını ve ekibin bir kısmının buradaki ofiste görev yapacağını bildirdi.

Gazze'de acı, yıkım, travma ve can kaybı açısından "yeni korkunç bir dönüm noktasına" ulaşıldığına işaret eden Kaag, özellikle sıcak yaz aylarında hijyen eksikliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılmaya başladığına dikkati çekti.

Kaag, Gazze'deki insani yardım çalışanlarının hemen hemen hepsinin benzer sorunlar yaşadığını ancak özellikle Filistin kökenli çalışanların takdir edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gazze'de ateşkes sağlanması halinde hazır olmak için çalışmalarına devam ettiklerini belirten Kaag, siyasi olarak da temaslarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Gazze'de insanlık dışı sivil katliamı! Eğitim sistemi çöktü: 10 bin öğrenci ve 400 öğretmen şehit olduFilistin Eğitim Bakanlığı, işgalci İsrail'in saldırılarının 10 aydır devam ettiği ve insanlık felaketinin her geçen gün derinleştiği Gazze Şeridi'nde 10 bin öğrenci ile 400 öğretmenin hayatını kaybettiğini, 39 bin öğrencinin de liselere geçiş sınavına katılamadığını açıkladı.
Filistin Eğitim Bakanı Emced Barham, liselere geçiş sınavlarının birinci turunun sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Gazze'deki Filistinli öğrencilerin durumuna dair konuştu.

Gazze'de eğitim sistemi çöktü

İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'deki 39 bin Filistinli öğrencinin liselere geçiş sınavına giremediğini paylaşan Barham, 10 bin öğrenci ile 400 kadar öğretmenin de hayatını kaybettiğini paylaştı.

İşgalcilerin hedefi çocuklar

Birleşmiş Milletler'in (BM) paylaştığı rakamlara göre, İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'de başlayan saldırıları nedeniyle 625 bin öğrenci eğitimden mahrum kalıyor. Gazze Şeridi'ndeki eğitim kurumlarının yüzde 88'i zarar görmüş durumda.

Terör devletinin saldırıları bitmek bilmiyor

İŞGALCİ İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 172'si çocuk, 10 bin 798'si kadın olmak üzere 39 bin 363 Filistinli öldü, 90 bin 923 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 592 Filistinli hayatını kaybetti.