"Güvenli bölge" kandırmacası!
-ABD'nin çelişkilerle dolu güvenli hat açıklamalarını yorumladı. Mahmut Övür yazısında 'ABD, 30 km dışında kalan alanla ilgili ne düşünüyor? O bölgede PKK ve PYD'yi silahlandırmaya devam edecekse ne değişecek? -ABD Başkanı Donald Trump, 'Suriye'de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım' dedi. Ancak bunun nerede kurulacağı belli değil. Ankara'nın risk değerlendirmesinde güvenli bölgenin Kürt kuşağının kurulmasına yol açabileceği endişesi de var.
“Güvenli bölge” kandırmacası!
Giriş Tarihi: 27.1.2018 17:52 Güncelleme Tarihi: 27.1.2018 19:47
Mahmut Övür bugünkü yazısında ABD’nin çelişkilerle dolu güvenli hat açıklamalarını yorumladı. Mahmut Övür yazısında “ABD, 30 km dışında kalan alanla ilgili ne düşünüyor? O bölgede PKK ve PYD'yi silahlandırmaya devam edecekse ne değişecek?” sorularına cevap aradı.
Övür: "Türkiye-ABD ilişkileri beklenenden hızlı biçimde yeni bir döneme eviriliyor. Nereye yöneleceğini şu an içinden geçtiğimiz Afrin ve Fırat'ın doğusuna ilişkin gelişmeler belirleyecek." diyerek başladığı yazısını şu sözlerle bitiriyor: "Türkiye'nin Menbiç ve Fırat'ın doğusunda ABD'yle karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz görünüyor."
MAHMUT ÖVÜR'ÜN YAZISINDAN BAŞLIKLAR
Anlaşılan ABD yönetimi Türkiye ile ilişkileri koparmamak için şimdilik böyle bir öneri getirdi ama bu Türkiye'nin beklentilerini karşılamadığı gibi sahadaki gerçeklikle de örtüşmüyor.
Dahası var, bu yaklaşımı bizzat ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in ABD'nin PKK ile birlikte olduğunu kabullenen açıklaması anlamsız kılıyor. Sözcünün şu sözleri ABD'nin PKK'dan kolay kolay vazgeçmeyeceğinin işareti: "Türkleri ve herkesi diğer gruplara değil DEAŞ ile savaşmaya odaklanmaya teşvik ediyoruz. Türkiye gözünü DEAŞ'tan ayırdı, PKK'nın peşine düştü."
ABD'liler ya ne yaptıklarını bilmiyor ya da herkesi aptal yerine koyuyor. Baksanıza göz göre göre canavarlaştırdıkları DEAŞ'ın hâlâ işe yarayacağını sanıyorlar. Oysa onun ABD'nin bir aparatı olduğunu en son Rakka'dan ellerini kollarını sallayarak çıkmalarıyla bütün dünya gördü.
Şimdi dertleri ikinci aparatları PKK'yı dünya kamuoyunda meşrulaştırmak... Bu yüzden sözcü açık açık, "PKK'nın peşine düşmeyin" çağrısı yapıyor.
Durum, ABD'nin düştüğü aczi ya da arka planda bölgeyi derin bir kaosa sürükleyecek yeni bir kumpası işaret ediyor. Son anda ABD sürpriz bir geri adım atmazsa her iki ihtimalde de Türkiye'nin Menbiç ve Fırat'ın doğusunda ABD'yle karşı karşıya gelmesi kaçınılmaz görünüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, “Suriye’de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım” dedi. Ancak bunun nerede kurulacağı belli değil. Ankara’nın risk değerlendirmesinde güvenli bölgenin Kürt kuşağının kurulmasına yol açabileceği endişesi de var.
AP ve Reuters haber ajanslarına göre Trump, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı'na Suriye'de ya da Suriye yakınında mültecilerin kalabileceği güvenli bölgeler oluşturmak için 90 gün içinde bir plan hazırlamaları talimatı verdi. Ancak bu alanların nerede kurulabileceğine dair bilgi verilmedi. Dışişleri Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Trump'ın açıklamasını değerlendirirken ABD kurumlarının hazırlayacakları raporlara işaret etti ve "Önemli olan bu çalışmanın sonuçlarının ne şekilde olacağı, ne tür bir bilgi, yönlendirme çıkacağı" dedi. Türkiye'nin başından beri güvenli bölge oluşturulmasından yana olduğunu hatırlatan Müftüoğlu, "Güvenli bölgelerin öneminin en güzel örneği, Cerablus harekatı sonrasında güvenliğini sağladığımız bu bölgelere Suriyeli kardeşlerimizin on binlercesinin geri dönmesi. Biz başından beri zaten bunu söyleye geliyorduk. Bu çalışma neticelendiği zaman nasıl bir içerikte olacağına bakıp, değerlendirmeyi ona göre yapmak daha doğru olur diye düşünüyorum" diye ekledi.
KOBANİ VE AFRİN RİSKİ
Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, Türkiye'de devletin ilgili birimlerine sunulmak üzere hazırlanan raporda ise Trump'ın güvenli bölge planının, 1. Körfez Savaşı sonrasında Kuzey Irak'ta Kürtleri (Irak'ın idam edilen eski lideri) Saddam Hüseyin'in saldırılarından korumayı amaçlayan 'Çekiç Güç' harekatı ile benzer olma ihtimaline dikkat çekildi. Raporda, Irak'ın kuzeyinde özerk Kürt bölgesi ve PKK'nın güçlenip Türkiye'nin toprak bütünlüğü için tehdit oluşturmasının 'Çekiç Güç' döneminde gerçekleştiğine dikkat çekildi.
Yeni ABD yönetiminin Suriye'de PYD/YPG güçlerinin elinde bulunan Kobani ve Afrin'i güvenli bölge ilan etmesi durumunda, Türkiye'nin bu bölgelerde operasyon düzenlemesinin tamamen gündemden kalkabileceği ve bölgede Kürt kuşağının kurulmasına yönelik önemli bir adımın atılabileceği değerlendirmesi yapıldı. Bir kaynak Hürriyet'e, "ABD'nin düşündüğü güvenli bölgelerin, bizim düşündüğümüz tamamen insani boyutlu güvenli bölgelerle bir ilgisi olduğunu düşünmek aşırı iyimserlik olur. Bu nedenle uyanık olmakta fayda var. Çekiç Güç benzeri bir harekat ve yapılanmada Türkiye bölgede hareket edemez hale gelebilir" dedi.