İsrail'in başkenti Tel Aviv'e İHA saldırısı: Çok sayıda ölü ve yaralılar var

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezinde, ABD Büyükelçiliği yakınlarında İHA saldırısı düzenlendi. Saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiği, dört kişinin ise yaralandığı açıklandı. El Arabiya, saldırıyı Husiler'in düzenlediğini duyurarak İsrail topraklarına bir balistik füze dört İHA ateşlendiğini duyurdu.

Son dakika... İsrail şokta, Başkent Tel Aviv'e İHA'lı saldırı: Ölü ve yaralılar var

Giriş Tarihi: 19.07.2024  09:18 Güncelleme Tarihi: 19.07.2024  09:30 

Gazze'deki savaşta son dakika... Tel Aviv'i balistik füzeyle vurdular! ABD müdahale edemedi, başkente çifte saldırı

Tel Aviv karıştı... İHA'larla vurdular: Ölü ve yaralılar var!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezinde, ABD Büyükelçiliği yakınlarında insansız hava aracı (İHA) nedeniyle meydana gelen patlamada bir kişinin hayatını kaybettiği ve dört kişinin de yaralandığı bildirildi. Suudi Arabistan merkezli El Arabiya, Saldırının Husiler tarafından düzenlendiğini duyurdu ve İsrail'e bir balistik füze dört İHA ateşlendiğini iddia etti.Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai, gece yarısı meydana gelen ölümcül saldırının ardından kentin "yüksek alarm durumuna geçtiğini" bildirdi.

08:41

IDF itiraf etti: Tespit edildi ancak düşürülemedi

IDF, Tel Aviv'i hedef alan insansız hava aracının tespit edildiğini ancak insan hatası nedeniyle düşürülmediğini açıkladı.


İşgalci İsrail Filistin topraklarında katliam yaparken Tel Aviv karıştı... İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezinde, ABD Büyükelçiliği yakınlarında insansız hava aracı (İHA) nedeniyle meydana gelen patlamada bir kişinin hayatını kaybettiği ve dört kişinin de yaralandığı bildirildi. Yemen'deki İran destekli Husiler saldırıyı doğruladı.


Times of Israel'de yer alan bilgilere göre, İHA, şehre deniz yönünden girdikten sonra saat 03:12'de Tel Aviv'deki bir apartman dairesine doğrudan çarptı.

Tespit edilen hedefe yönelik herhangi bir işlem yapılmadığı için uyarı sirenleri de çalmadı.Saldırının sorumluluğunu Yemen'deki Husiler üstlenirken, bu iddia IAF tarafından henüz doğrulanmadı.

07:38

İsrail'in başkenti Tel Aviv'e İHA saldırısı

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezinde, ABD Büyükelçiliği yakınlarında insansız hava aracı (İHA) nedeniyle meydana gelen patlamada bir kişinin hayatını kaybettiği ve dört kişinin de yaralandığı bildirildi.İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezinde ABD Büyükelçiliğine yakın noktada gece saatlerinde güçlü bir patlama oldu.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızından yapılan açıklamaya göre, 50 yaşlarında bir adam isabet eden şarapnel nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık ekipleri, ikisi evinde ikisi de sokakta şarapnel ve patlamanın etkisiyle yaralanan dört kişiye müdahale etti.İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Tel Aviv'deki patlama "bir hava unsuru" nedeniyle meydana geldi ve uyarı sirenleri çalmadı.

Saldırıyla ilgili soruşturma açıldığı ve güvenlik birimlerinin bölgede çalıştığı belirtildi. İsrail hava kuvvetlerinin, İsrail'in hava sahasını korumak için devriyelerini sıkılaştırdığı ve ordunun vatandaşlara yaptığı güvenlik uyarısında herhangi bir değişiklik olmadığı belirtildi.Öte yandan, Yemen'deki İran destekli Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri de X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Tel Aviv'e saldırı düzenlendiğini doğruladı ancak ayrıntıları daha sonra açıklayacaklarını belirtti.

İsrail basınında patlamanın ABD'nin Tel Aviv'deki elçilik binasının çok yakınında meydana geldiğine dikkat çekildi.Sosyal medyada, başkent Tel Aviv'deki güçlü patlamanın sesinin duyulması ve yol açtığı panik anlarının görüntüleri paylaşıldı.Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'ye saldırıları karşısında İsrail'e doğu insansız hava aracı ve füzelerle misilleme saldırısı düzenlediğini açıklamış ve bu saldırıların görüntülerini paylaşmıştı.

Suudi Arabistan merkezli El Arabiya, Saldırının Husiler tarafından düzenlendiğini duyurdu ve İsrail'e bir balistik füze dört İHA ateşlendiğini iddia etti.Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai, gece yarısı meydana gelen ölümcül saldırının ardından kentin "yüksek alarm durumuna geçtiğini" bildirdi.

07:10

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, atık sularda çocuk felci virüsü tespit edildiğini açıkladı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile koordinasyonlu olarak atık sulardan alınan numunelerde yapılan incelemelere ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, altyapının tahrip olması nedeniyle halkın yaşadığı yerlerde ve çadırlar arasında akan ve biriken sularda çocuk felcine neden olan virüsün tespit edildiği, binlerce kişinin çocuk felcine yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Suyun az ve kanalizasyon suyuyla kirlenmiş olması, tonlarca çöpün birikmesi ve İsrail'in temizlik maddelerinin girişine engel olması nedeniyle gerçek bir sağlık felaketinin yaşanabileceği uyarısı yapıldı.


Açıklamada, İsrail'in saldırılarının derhal sona ermesi, temiz suyun temin edilmesi, kanalizasyon hatlarının onarılması ve yerinden edilenlerin yaşadığı yerlerdeki nüfus yoğunluğunun azaltılması çağrısı yapıldı.

06:20

İsrail Lübnan'a saldırdı: Bir Hizbullah mensubu öldü 12 kişi yaralandı

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre İsrail'e ait hava araçları, ülkenin güneyindeki El-Cumeyme beldesindeki 3 katlı bir binaya saldırı düzenledi.Saldırı nedeniyle binanın tamamen yıkıldığı, enkaz altında kalanların kurtarılması için arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Hizbullah ise saldırı sonrası yaptığı açıklamada, Ali Cafer Maatuk adlı mensubunun hayatını kaybettiğini duyurdu.Lübnan ve İsrail medyasında yayımlanan haberlerde ise Maatuk'un Hizbullah'ın saha komutanlarından biri olduğu iddia edildi.Lübnan Sivil Savunma Dairesi de yaptığı açıklamada saldırı sonucu 12 kişinin yaralandığını ve bölgedeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındıklarını kaydetti.

06:00

İsrail silahları "tuhaf yaralara ve şekil bozukluklarına" neden oluyor

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Birimi, İsrail silahlarının "tuhaf yaralara ve şekil bozukluklarına" yol açtığını belirtti.Açıklamada, "İsrail, Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında kişiler üzerinde tuhaf ve çok sayıda yaranın yanı sıra şekil bozukluklarına neden olan silahlar kullanıyor." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu silahların yok edici etkisine dair "Bomba ve füzelerin etkisiyle ekiplerimiz bulamadığı için yüzlerce şehidimizin naaşı hâlâ kayıp. Bu bomba ve füzelerin çok sayıda kişinin cesedini hiçbir iz bırakmadan yok ettiğini söyleyebiliriz." ifadeleri kullanılan açıklamada, saldırıların ayrıca birçok kişinin uzuvlarında deformasyonlara ve ampütasyona neden olduğu da vurgulandı.

BAŞKENTİ İHA VE BALİSTİK FÜZEYLE VURDULAR

Gazze'deki savaş sürerken, bölge ve ötesi için yıkıcı sonuçları olacak yeni bir Orta Doğu savaşının patlak verebileceğine dair korkular giderek artıyor. İsrail ile Hizbullah son 9 aydır ortak sınırlarında çatışıyor. Eğer bu çatışma topyekûn bir savaşa dönüşürse Gazze'deki yıkımı gölgede bırakabilir, Irak ve Yemen'deki İran destekli milisleri de içine çekebilir, Ortadoğu'nun dört bir yanına yayılabilir ve ABD'yi zor durumda bırakabilir. İran bile doğrudan müdahale edebilir. Birleşmiş Milletler (BM) bu olasılık için "hayal gücünün ötesinde bir felaket" uyarısında bulunuyor.

Bölgesel etki

Hizbullah'ın, Filistinli gruplar Hamas ve İslami Cihad dahil olmak üzere bölgedeki İran destekli diğer gruplarla derin bağları var.
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ilk saatlerinde Hizbullah, "Filistin direnişinin liderleriyle doğrudan temas halinde" olduğunu duyurdu.

Hizbullah, Irak'taki İran destekli grupları eğitiyor ve oradaki çatışmalara katılıyor. Suudi Arabistan, Hizbullah'ın Yemen'de İran müttefiki Husileri desteklemek için de savaştığını söylüyor. Hizbullah ise bunu reddediyor.

ŞİMDİ DE HUSİLER

İsrail'in başkenti Tel Aviv sabah saatlerinde onlarca drone tarafından saldırıya uğradı. Saldırı ABD konsolosluğunun bulunduğu mahalleye yakın bir noktada gerçekleşti. İsrail medyası çok sayıda kişinin yaralandığı saldırıda bir kişinin de öldüğünü bildiriyor.

Arap medyasında çıkan haberlerde ise dronların yanı sıra başkentin balistik füzeyle vurulduğu da bildirildi. Aden Körfezi üzerinden ateşlenen dört füzenin üçünün ABD tarafından düşürüldüğü ancak diğerinin hedefini vurduğu açıklandı.

Saldırıdan kısa bir süre sonra, Yemen'deki Husilerin lideri Hezam el-Esad, X'te alev emojisi kullanarak "Tel Aviv" yazdı.

İSRAİL ORDU RADYOSU: İHA SALDIRISINDA SORUŞTURMA TAMAMLANDI

İsrail ordu radyosunun haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri, Tel Aviv'e düzenlenen ve bir kişinin öldüğü İHA saldırısı hakkındaki ön soruşturmasını tamamladı.

Hava radar sistemlerinin İHA'yı tespit ettiği ancak "tehdit" olarak sınıflandırmadığı, bu nedenle saldırı sirenlerinin çalmadığı ve İHA'nın imha edilmediği aktarıldı.

İsrail Hava Kuvvetlerinin, İHA'nın vurulması gerektiğini, olayın ciddi bir "hata olduğunu" kabul ettiği kaydedildi.

Saldırıda kullanılan hava unsurunun "uzun menzilli bir dron olduğu, saatlerce alçak irtifada uçtuğu, deniz yönünden gelerek Tel Aviv'de patladığı" belirtildi.

İsrail ordusunun, saldırıyı üstlenen Yemen'deki İran destekli Husilere işaret etmemesi ise dikkati çekti.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezinde ABD Büyükelçiliği yakınlarında yerel saatle gece 03.00'te İHA saldırısıyla güçlü bir patlama meydana geldi. Patlamada, bir kişi hayatını kaybetti, 4 kişi şarapnel parçaları ve patlamanın etkisiyle yaralandı.

Yemen'deki Husiler, Tel Aviv'i radarların tespit edemeyeceği, hava savunma sistemlerinin engelleyemeyeceği, "Yafa" isimli yeni bir İHA ile hedef aldığını açıkladı.

Husiler, İsrail'in merkezini hedef almaya devam edeceklerini ve Tel Aviv'in "tehlikeli bölge" olduğunu duyurdu.

Yemen'deki Husiler, geçmişte de Gazze'ye saldırıları karşısında İsrail'e doğru insansız hava aracı ve füzelerle saldırı düzenlediğini açıklamış ve bu saldırıların görüntülerini paylaşmıştı.

TEL AVİV'E İHA'LI SALDIRI
İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezinde ABD Büyükelçiliğine yakın noktada gece saatlerinde güçlü bir patlama oldu.

Tel Aviv'de İHA'lı saldırı

1 ÖLÜ 4 YARALI
İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızından yapılan açıklamaya göre, 50 yaşlarında bir adam isabet eden şarapnel nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık ekipleri, ikisi evinde ikisi de sokakta şarapnel ve patlamanın etkisiyle yaralanan dört kişiye müdahale etti.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Tel Aviv'deki patlama "bir hava unsuru" nedeniyle meydana geldi ve uyarı sirenleri çalmadı.

Saldırıyla ilgili soruşturma açıldığı ve güvenlik birimlerinin bölgede çalıştığı belirtildi. İsrail hava kuvvetlerinin, İsrail'in hava sahasını korumak için devriyelerini sıkılaştırdığı ve ordunun vatandaşlara yaptığı güvenlik uyarısında herhangi bir değişiklik olmadığı belirtildi.

HUSİLER SALDIRIYI DOĞRULADI
Öte yandan, Yemen'deki İran destekli Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri de X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Tel Aviv'e saldırı düzenlendiğini doğruladı ancak ayrıntıları daha sonra açıklayacaklarını belirtti.

İsrail basınında patlamanın ABD'nin Tel Aviv'deki elçilik binasının çok yakınında meydana geldiğine dikkat çekildi.

Sosyal medyada, başkent Tel Aviv'deki güçlü patlamanın sesinin duyulması ve yol açtığı panik anlarının görüntüleri paylaşıldı.

Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'ye saldırıları karşısında İsrail'e doğu insansız hava aracı ve füzelerle misilleme saldırısı düzenlediğini açıklamış ve bu saldırıların görüntülerini paylaşmıştı.

Adidas Bella Hadidi reklam yüzü yaptı: Terör devleti İsrail çıldırdı! Ünlü markaya özür diletti

İsrail askerleri barbarlığın sınırını aştı: Down sendromlu genci polis köpeğine öldürttüler

İsrail ordusundan Türkiye’ye alçak rest! Türk-Filistin Dostluk Hastanesi önünde poz vermişlerdi: Dışişleri Bakanlığının tepkisinden sonra skandal cevap geldi

Gazze’de İsrail soykırımı! 286 gündür devam eden saldırılarda 38 bin 848 kişi öldü

ABD seçimleri Ukrayna’nın kaderini de belirleyecek… Zelenski’den acı itiraf: Trump geri dönerse işimiz çok zor!

Güncelleme Tarihi: Temmuz 19, 2024 09:16

Temmuz 19, 2024 08:45 3dk okuma

Ukrayna ve Rusya arasında üç yıla yakındır devam eden savaş dünya siyasetindeki dengelerin keskin şekilde değişmesine yol açmıştı. Ukrayna geçtiğimiz günlerde yapılan NATO zirvesinden üyelik konusunda eli boş dönse de bir kez daha üye ülkelerden yüklü miktarda maddi destek sözü aldı.

Zelenski'nin İngiltere ziyareti sırasında görüştüğü İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkeye 3 milyar sterlin yardımda bulunma sözü verdi ve "Ukrayna'nın yanında duracaklarının altını bir kez daha çizdi.

ZELENSKİ İNGİLTERE KABİNESİNDE KONUŞACAK

Kral Charles ile de görüşen Zelenski bugün de kabine toplantısına katılacak ve İngiliz bakanlara, Ukrayna'daki durum hakkında bilgi verecek.

Zelenski, böylece 1997'de ABD Başkanı Bill Clinton'dan sonra kabineye bilgi verecek ilk yabancı lider olacak.

Kabine toplantısı öncesi BBC’ye özel bir röportaj veren Volodimir Zelenski Ukrayna’nın kaderine doğrudan etki yapacak kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

Zelenski, anketlerde önde görünen ve geçtiğimiz günlerde uğradığı suikast girişiminin ardından desteğini arttıran Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın yeniden başkan olarak seçilmesi halinde ülkesini bekleyen zorlu bir süreç olduğunu itiraf etti.

"TRUMP GELİRSE İŞİMİZ ZOR"

“Trump'ın yeniden başkan olarak seçilmesi halinde Ukrayna – ABD ilişkilerinin zorlanacağını ve Trump’la çalışmanın zorlu bir iş olacağını biliyoruz” diyen Zelenski “Ama biz çalışkanız ve zorlu işlerin altından kalkarız” yorumunu yaptı.

ABD ile her durumda iş birliği yapmaları gerektiğini vurgulayan Ukrayna lideri ABD'de göreve kim gelirse gelsin birlikte çalışma niyetinde olduğunu söyledi.

Trump'ın bu hafta başkan yardımcısı adayı olarak açıkladığı Ohio Senatörü JD Vance'ın geçmişte söylediği, "Ukrayna'da her ne yaşanıyorsa umurumda değil" sözleri büyük yankı bulmuştu.

SEÇTİĞİ BAŞKAN YARDIMCISI ADAYI UKRAYNA KONUSUNDA ÇOK SERT BİR TUTUMA SAHİP

Trump'ın seçilmesi durumunda yardımcısı olacak Vance'in tutumu, gelecekte ABD'nin Ukrayna'ya nasıl yaklaşacağıyla ilgili soru işaretlerini arttırdı.

Zelenski, Vance'ın bu sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Belki Ukrayna'da neler olduğunu gerçekten anlamamıştır. Biz ABD ile çalışmak durumundayız" ifadelerini kullandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesi halinde, ABD’nin Rusya'ya karşı daha ılımlı bir tutuma sahip olacağı düşünülüyor. Bu durum da Ukrayna'daki savaşta dengeleri değiştirecek.

SAVAŞTA SON DURUM

Bahar aylarını kayıplarla geçiren Ukrayna güçleri, bu hafta Dnipro Nehri kıyısındaki kritik önemdeki bazı noktalardan geri çekildi. Geçtiğimiz aylarda Rus güçlerinin işgal altında tuttukları bazı bölgelerde sınırlı da olsa ilerlemeler kaydettiği görüldü. Şu anda Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20'sini kontrol eden Rus ordusu, Harkov bölgesinde başlattığı son taarruzla ilerlemeye devam ediyor. Rusya'nın ayrıca başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna şehirlerine füze saldırıları sürüyor. Rus ordusunun sistematik olarak Ukrayna'nın tüm elektrik şebekesini de tahrip ettiği belirtiliyor. Zelenski, Ukrayna'ya F-16 jetleri sağlanması üzerine yaz aylarında verilen sözlere rağmen henüz jetlerin kendilerine ulaşmadığının altını çizdi.

"İKİNCİ BARIŞ ZİRVESİNDE RUSYA DA OLMALI"

İki yıldan fazla süredir devam eden savaşın yakın zamanda bitmesi beklenmiyor. Ancak Ukrayna ve Rusya’nın müzakere masasına oturtulması için diplomatik çabalar da sürüyor.

Geçen ay İsviçre'de Rusya'nın davet edilmediği bir Ukrayna barış zirvesi düzenlendi. Zelenski, kasım ayında ikincisi düzenlenecek zirveye Rusya'nın katılması gerektiğini vurguladı. Ve savaşın bitmesi için Rusya'nın masaya oturtulması yönünde dünyanın baskıyı artırması gerektiğini söyledi.

CNN: TRUMP VE ZELENSKİ BUGÜN BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPACAK.

Eski ABD başkanın Beyaz Saray'dan ayrılmasından bu yana ilk kez gerçekleşecek olan görüşme, Avrupa'da Trump'ın kasım ayındaki başkanlık seçimlerini kazanması halinde Ukrayna savaşına yönelik politikasının ne olacağına dair endişelerin yaşandığı bir döneme denk geliyor.

İkili arasındaki görüşmeyi aktaran kaynaklara göre Trump ve Ukrayna lideri arasındaki telefon görüşmesi için uygun zaman konusunda tartışmalar yaşandı.

Trump daha önce defalarca Ukrayna savaşını bir günde çözebileceğini söyledi, ancak barışı nasıl sağlayacağı belirsizliğini koruyor.

TRUMP GELİNCE ASKERİ YARDIMLAR KESİLECEk ENDİŞESİ

Geçen ay Biden ile müzakeresinde Trump, Putin'in anlaşma için öne sürdüğü Ukrayna'nın şu anda Rusya tarafından işgal edilen dört bölgeyi terk etmesini içeren şartların kabul edilemez olduğunu söylemişti.

Ancak Trump cephesi ABD'nin Kiev'e yaptığı askeri yardımı da eleştiriyor ve eski başkanın ikinci döneminde bu yardımların büyük ölçüde kesilmesi bekleniyor.

Zelenski, Putin de dahil olmak üzere “herkesin kasım ayını beklediğini” söylemişti. Ancak Ukrayna lideri Biden ve Trump'ın çok farklı olmalarına rağmen ikisinin de demokrasiyi desteklediğini belirterek “Bence Putin ikisinden de nefret edecek” yorumunu yapmıştı.