Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yenikapı konuşması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde vatandaşlara hitap etti. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, daha önce Taksim Meydanı'nda okuduğu 12 maddelik bildiriyi yeniden okudu.
Giriş:08 Ağustos 2016 03:06: Son Güncelleme: 08 Ağustos 2016 07:57
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yenikapı konuşması
Yenikapı'da vatandaşlara seslenen CHP Lideri, partisinin hazırladığı 12 maddelik bildiriyi okudu..
Türk Telekom'un avantajlı internet kampanyalarından faydalanırken, 10 GB – 25 GB – 50 GB ve 100 GB seçenekleriyle ihtiyacınıza uygun EK AKN paketi alarak kullanıma bağlı hız düşümüne son verin. Tek yapmanız gereken almak istediğiniz EK AKN miktarını belirterek 6606'ya SMS göndermek. Tek seferlik 50 GB Ek AKN Paketi satın almak için EK50GB TEK yazıp 6606'ya SMS göndermeniz yeterli. Dilerseniz bir tıkla Online İşlemler – İnternet uygulamamıza giriş yaparak hızlıca dilediğiniz EK AKN paketini satın alabilirsiniz.
Paketler EK AKN Paketleri 10 GB 25 GB 50 GB 100 GB Örnek SMS Tek Seferlik Kullanım 6 TL 9 TL 14 TL 20 TL EK50GB TEK Tekrarlayan Kullanım* 4 TL 7 TL 12 TL 18 TL EK50GB
*Satın alacağınız Ek AKN paketinin her ay otomatik olarak yenilenmesini istiyorsanız SMS metninin sonundaki "TEK" ifadesini silip 6606'ya gönderin veya Online İşlemler - İnternet uygulamamıza giriş yaparak dilediğiniz tekrarlayan Ek AKN paketine sahip olun. Siz iptal talebinde bulunana kadar her ay hattınıza bir kez Ek AKN paketi otomatik olarak tanımlansın.
Örnek: EK50GB yaz 6606'ya gönder.
annemin 1994 yılından üzerine kayıtlı tütün koçanı var ama bu kayıt manisa salihli akviren köyü muhtarlığında kayıtlıymış annem bu tütün koçanından emekli olabilir mi ve olabilirse biz bu konuda kimden detaylı bilgi alabiliriz.
Sponsor Reklam Cevaplayan: Yaşar Gönenç - 22.07.2013 10:25:24 Sayın Elmas Çalışır2926 sayılı tarımda kendi nam ve hesabına çalışanlar kanununa tabi sigortalıların prim borçlarının ürün bedellerinden tevkif suretiyle tahsil edilmesini öngören 08.01.1994 tarihli ve 94 / 5173 sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden 01.04.1994 tarihinde başlatılmıştır. Bu uygulama tüm tarım ürünleri gibi tütünde de başlamış ve halen uygulanmaktadır. Kesintinin uygulandığı ilk yıllarda tütün üreticileri tarafından pek beğenilmeyen bu uygulama, emekli olmak için özellikle yaş sınırını doldurmuş olan üreticiler tarafından, emekli olmak için kullanılmaya başlanmıştır. Tekel ve tütün şirketleri üreticilerinden aldıkları tütünlerin bedellerinden %1 olarak kestikleri bağ-kur primlerini, kesintiyi takip eden ayın sonunda ilgili şehrin Bağ-kur İl Müdürlüğü hesabına aktarmakta ve isim listelerini göndermektedir. Bu uygulama 1994 yılından bu yana devam etmektedir.
2002 yılında uygulanmaya başlayan 4733 sayılı tütün yasasına kadar, özel sektör tütün hareketlerini kayıt altına alma ve kontrol etme yetkisi Tekel’de idi. 2002 tarihine kadar Tekel hem kendi kayıtlarını, hem de tütün şirketlerinin kayıtlarını sağlıklı bir biçimde tutmuştur. Yapılan özel çalışmalar ile Denizli Bölgesi bağ-kur kesintileri bilgisayar ortamına aktarılmış olup Denizli Bağ-kur Müdürlüğü kesinti bilgilerine sahiptir. 1994 ve 2002 yılları arası Tekel ve Tüccar bilgileri Tekel kayıtlarında bulunmaktadır. 2002 yılından sonra ilgili kesinti belgesi almak için, tütün şirketlerine müracaat edilmektedir. Ülke genelindeki verilerin girişi aşağıda adresi verilen tta Genel Müdürlüğünde tamamlanmakta olup, girişi tamamlanmış olanlardan sadece Tekel kendi aldığı tütünlerin belgesini vermektedir.
Erkeklerde kesinti yapılan yıl veya yıllar borçlanılabilmektedir. Boş olan yıllar için ziraat odası kaydı, tarımsal kooperatif kaydı gibi kayıtlar bulunabilirse o yıllar da borçlanılabilmektedir. Aile reisi olmayan bayanlar ise aşağıdaki bağ-kur müdürlüğünün örnek yazısında belirtildiği gibi 2003 öncesi kesintileri kabul edilmemektedir. Kabul edilmesi için iş mahkemesine müracaat edilmelidir. Kazanılmış davalarda bayanlar da kesinti yapılan yılları borçlanabilmekte ve boş olan yıllar için de ziraat odası, tarımsal kooperatif gibi kayıtları bulunursa, o yılları da borçlanılabilmektedirler.
Güncel olması ve tütün üreticilerine faydalı olabileceğini düşünerek Resul Kurt`un yazısını aşağıdaki linkle dikkatinize sunuyorum. http://www.haber7.com/haber/20110404/Ciftciler-emeklilik-firsatini-kacirmasin.php
Aile reisi olmayan bayanlara yönelik olarak Bağkur İl Müdürlükleri aşağıda örneği sunulan yazı ile cevap vermekte olup, sözkonusu bayanların 2003 tarihinden itibaren sigortalı sayılabileceğine dair yazısı bilgilendirme için sunulmuştur.
"01.01.1986 tarihinde ilimizde uygulamasına başlanılan 2926 sayılı kanunun kapsamı başlıklı 2.maddesinin b bendinde 22 yaşını doldurmuş aile reisi kadınlar Bağkur sigortalısı sayılırlar denmektedir. (Bu madde hükmü 02.08.2003 tarihinden geçerli olarak 4956 sayılı kanun ile uygulamadan kaldırılmıştır.)
Kurumumuz (Bağkur), evli olan kadınları 2926 sayılı kanuna tabi tarımsal faaliyette bulunsalar bile aile reisi olmadıkları için Mecburi Tarım Bağ-Kur sigortalısı olarak değerlendirmemiştir.
Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunan ancak Bağ-Kur`lu olmayan evli bayanların satmış oldukları ürün bedellerinden Bağ-Kur adına yersiz tevkifat kesintisi yapılmaması amacıyla da Bağkur İl Müdürlüklerine müracaat eden kadınlardan evli olanlara süresiz geçerli TEVKİFAT MUAFİYET BELGESİ verilmiştir.( 4 seri no`lu tebliğ )
Sizinde Bağkur İl Müdürlüğümüze müracaat etmeniz halinde tarafınıza Tevkifat Muafiyet Belgesi verilmesi mümkün olacaktı. Ancak Müdürlüğümüzden bu belgeyi temin ederek tarımsal ürün sattığınız kuruluşa ibraz etmediğiniz için sizden de kurum adına sehven tevkifat kesintisi yapılmıştır.
02.08.2003 tarih 4956 sayılı kanuna göre evli bayanların da Bağ-Kur sigortalısı olmaları hususunda kanun değişikliği yapıldığından bu tarihten sonrası için Bağ-Kur sigortalısı olmak yönünde talepte bulunmanız durumunda gerekli tescil işlemi yapılacaktır.
Bilgilerinize rica ederim."
Uzman görüşü: "01.04.1994`te başlayan zirai Bağ-Kur tevkifatlarında aile reisi olmayanlardan tevkifat yapılmayacaktı. Kadın için aile reisi olmanın delili ise kocasının olmamasıydı. Evli durumdaki kadınlardan tevkifat muafiyet belgesi getirmeyenlerden tevkifat yapıldı. Ne zaman emeklilikler gündeme geldi ve bu tevkifatlar yapılmışsa bile Bağ-Kur bu defa "Senden tevkifat kesilmiş ama sen aile reisi olmadığın için gereksiz olarak kesilmiş, ben bu tevkifatla emekli etmem" diyordu. 2003 yılında aile reisliği kavramı bakımından erkek egemenliği kaldırıldığı için bu tarihten sonrası için problem çıkartmıyordu Bağ-Kur. Öncesi için ise diretti ve mahkemeler bu evli kadın birey lehine hükmü geçmişe yürüttüler, “Tevkifat varsa aile reisi değildi diye borçlanmasını engelleyemezsin” dediler. SGK bu konuda dava kaybetmekten bıktı." (Ş.Tezel)
Not: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1218650&title=yasa-yetismedi-memur-ocakta-gecici-zam-alacak
Cevaplayan: Yükseldemir - 06.11.2013 00:02:30 babamın1985ekadartütünbeyannamelerivarannembundanyararlanabilirmi76
Annenize bir katkı sağlamaz. Cevaplayan: Murat Cınar - 21.12.2013 12:16:26 annemin 94 den 2003 yılına kadar tütünden kocanı var ama ziraat odası kaydı bulunmamaktadır ssk dan aldıgımız bilyiye göre arada 95 ve 2000 yılı tütcardaymış annemin emekli olabilmesi icin ne yapmalıyız tşk ederiz
Çiftçiler emeklilik fırsatını kaçırmasın
Dr. Resul Kurt
www.resulkurt.com
info@resulkurt.com
Adıyaman Çelikhan’dan okurumuz Mehmet Aloğlu “Benim gibi Çelikhanlı binlerce kişi yılarca tekele tütün götürdü. Doğal olarak sigortalı olmamız lazım. Tekel genel müdürlüğüne yazı yazdık cevap geldi. Kimine 3,4,5,6.... yıl çıkmış. Bu konu hakkında bize yardımcı olursanız bir ilçenin mağduriyetini gidermiş olursunuz” diyor.
Gerçekten de geçmiş yıllarda tütün ekiminin en fazla yapıldığı Adıyaman’da bir çok kişinin temel geçim kapısı tütün idi. Adıyaman tütün üretiminin azaltılmasıyla birlikte, tarım kesimi ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Özellikle sulu tarımdan tam anlamıyla istifade edilememesinden dolayı da, önemli bir nüfus mevsimlik tarım işçisi, yani ırgat olarak çevre illere gidiyor.
Yokluğun, yoksulluğun, çaresizliğin sonucu ırgat kamyonunda çıkılan bu gurbetten bir yılın nafakasını çıkarmak için canla başla çalışır Adıyaman’lı. Adana’da, Malatya’da, Ordu’da, Giresun’dadır... Bir bakarsınız pamuk tarlasında, bir bakarsınız kayısı bahçesinde ya da fındık toplar. Alın teridir geçim kapısı. Yoksulluğa inat onuruyla yaşar, derdini suya yazar... Sulu tarıma bağlamıştır ümidini ama, halen sulu tarıma kavuşamamıştır.
İşte, okurumuzun bir ilçenin mağduriyetinden kastettiği de budur. İş, aş derdine bir çare, bir umut ışığıdır aranan. Her ailede bir emekli olması belki yoksulluktan bir çıkış olabilir.
Daha önce de çiftçilerin emeklilik fırsatından bahsetmiştim. Ancak konu yüzbinlerce Güneydoğulu, Egeli, Karadenizli, Trakyalı, Anadolu’nun her bir köşesinde yaşam mücadelesi veren çiftçiye umut olabileceğinden yeniden yazıyorum.
Torba kanunla çiftçiye getirilen bu haktan ne kadar çok vatandaşımız yararlanırsa, o kadar iyi olacak. Tekel, Fiskobirlik, Çukobirlik, Trakya Birlik gibi kurum ve kuruluşlara ürün satan çiftçilerin, ürün bedellerinden yüzde 1-3 oranında Bağ-Kur tevkifatı yapılmıştı. İşte bu şekilde tevkifat yapılanların emekli olabilmelerine imkan tanıyacak bir düzenleme var. Başta Adıyaman olmak üzere, geçmiş yıllarda satmış oldukları tarım ürünlerinden tarım tevkifatı yapılan çiftçiler de torba kanundan yararlanarak emeklilik hakkına sahip olabilecek. Tarım Tevkifatı uygulamasında;
1. Tevkifat yapılmış olan,
2. Tevkifatı yapan kamu/özel kuruluşlarca yapılan tevkifat SGK (zamanında Bağ-Kur) hesaplarına intikal ettirilmiş olacak.
Bu durumda olan bir kişi, yani 1994 yılından bu yana herhangi bir tarihte tarımsal ürün teslim etmiş ve kendisinden kesinti yapılmış olan çiftçiler, kendisinden yapılan bu kesinti Bağ-Kur’a intikal ettirilmişse makbuz tarihini takip eden aybaşından o yılın sonuna kadar sigortalılık süresi kazanmaktadır.
Örneğin; Adıyaman Tekel’e vermiş olduğu tütün karşılığında 20.04.1999 tarihinde Tekel’den 100.000.000 lira alması gereken bir vatandaştan 1.000.000 lira kesilerek kendisine 99.000.000 lira ödenmesi halinde;
a) Bu kişinin bu makbuz dışında elinde belgesi/dekontu/makbuzu yoksa, ziraat odası, il İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kaydı veya kooperatiflerde üyeliği, o da yoksa sadece 01.05.1999-31.12.1999 tarihleri arası sigortalılık süresi kazanacaktır.
b) Aynı kişinin 1999’dan bu yana ziraat odası, il İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kaydı veya kooperatiflerde üyeliği olduğunu da varsayarsak bu kişi 01.05.1999’dan buyana sigortalılık süresi kazanacaktır.
c) Aynı kişinin 1999-2000 yılları arasında elinde tevkifatı gösterir makbuz var, ancak ziraat odası, il İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kaydı veya kooperatiflerde üyeliği yoksa 01.05.1999-31.12.2000 tarihleri arası sigortalılık kazanacaktır.
Dolayısıyla çeşitli özel ve kamu kurumlarına sattıkları ürünlerden Bağ-Kur kesintisi yapılan kişiler bu sürelere ait primlerin farklarını, torba kanunla ödeyerek yaşlarını ve günlerini tamamlamış iseler emekli aylığına hak kazanabilmektedir. Bu kapsamdaki okurlarımızın Adıyaman SGK İl Müdürlüğü’ne başvurması halinde torba kanundan yararlanmaları mümkün olacaktır. Cevaplayan: Murat Cınar - 21.12.2013 12:17:57 annemin 94 den 2003 yılına kadar tütünden kocanı var ama ziraat odası kaydı bulunmamaktadır ssk dan aldıgımız bilyiye göre arada 95 ve 2000 yılı tütcardaymış annemin emekli olabilmesi icin ne yapmalıyız tşk ederiz
Çiftçiler emeklilik fırsatını kaçırmasın
Dr. Resul Kurt
www.resulkurt.com
info@resulkurt.com
Adıyaman Çelikhan’dan okurumuz Mehmet Aloğlu “Benim gibi Çelikhanlı binlerce kişi yılarca tekele tütün götürdü. Doğal olarak sigortalı olmamız lazım. Tekel genel müdürlüğüne yazı yazdık cevap geldi. Kimine 3,4,5,6.... yıl çıkmış. Bu konu hakkında bize yardımcı olursanız bir ilçenin mağduriyetini gidermiş olursunuz” diyor.
Gerçekten de geçmiş yıllarda tütün ekiminin en fazla yapıldığı Adıyaman’da bir çok kişinin temel geçim kapısı tütün idi. Adıyaman tütün üretiminin azaltılmasıyla birlikte, tarım kesimi ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Özellikle sulu tarımdan tam anlamıyla istifade edilememesinden dolayı da, önemli bir nüfus mevsimlik tarım işçisi, yani ırgat olarak çevre illere gidiyor.
Yokluğun, yoksulluğun, çaresizliğin sonucu ırgat kamyonunda çıkılan bu gurbetten bir yılın nafakasını çıkarmak için canla başla çalışır Adıyaman’lı. Adana’da, Malatya’da, Ordu’da, Giresun’dadır... Bir bakarsınız pamuk tarlasında, bir bakarsınız kayısı bahçesinde ya da fındık toplar. Alın teridir geçim kapısı. Yoksulluğa inat onuruyla yaşar, derdini suya yazar... Sulu tarıma bağlamıştır ümidini ama, halen sulu tarıma kavuşamamıştır.
İşte, okurumuzun bir ilçenin mağduriyetinden kastettiği de budur. İş, aş derdine bir çare, bir umut ışığıdır aranan. Her ailede bir emekli olması belki yoksulluktan bir çıkış olabilir.
Daha önce de çiftçilerin emeklilik fırsatından bahsetmiştim. Ancak konu yüzbinlerce Güneydoğulu, Egeli, Karadenizli, Trakyalı, Anadolu’nun her bir köşesinde yaşam mücadelesi veren çiftçiye umut olabileceğinden yeniden yazıyorum.
Torba kanunla çiftçiye getirilen bu haktan ne kadar çok vatandaşımız yararlanırsa, o kadar iyi olacak. Tekel, Fiskobirlik, Çukobirlik, Trakya Birlik gibi kurum ve kuruluşlara ürün satan çiftçilerin, ürün bedellerinden yüzde 1-3 oranında Bağ-Kur tevkifatı yapılmıştı. İşte bu şekilde tevkifat yapılanların emekli olabilmelerine imkan tanıyacak bir düzenleme var. Başta Adıyaman olmak üzere, geçmiş yıllarda satmış oldukları tarım ürünlerinden tarım tevkifatı yapılan çiftçiler de torba kanundan yararlanarak emeklilik hakkına sahip olabilecek. Tarım Tevkifatı uygulamasında;
1. Tevkifat yapılmış olan,
2. Tevkifatı yapan kamu/özel kuruluşlarca yapılan tevkifat SGK (zamanında Bağ-Kur) hesaplarına intikal ettirilmiş olacak.
Bu durumda olan bir kişi, yani 1994 yılından bu yana herhangi bir tarihte tarımsal ürün teslim etmiş ve kendisinden kesinti yapılmış olan çiftçiler, kendisinden yapılan bu kesinti Bağ-Kur’a intikal ettirilmişse makbuz tarihini takip eden aybaşından o yılın sonuna kadar sigortalılık süresi kazanmaktadır.
Örneğin; Adıyaman Tekel’e vermiş olduğu tütün karşılığında 20.04.1999 tarihinde Tekel’den 100.000.000 lira alması gereken bir vatandaştan 1.000.000 lira kesilerek kendisine 99.000.000 lira ödenmesi halinde;
a) Bu kişinin bu makbuz dışında elinde belgesi/dekontu/makbuzu yoksa, ziraat odası, il İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kaydı veya kooperatiflerde üyeliği, o da yoksa sadece 01.05.1999-31.12.1999 tarihleri arası sigortalılık süresi kazanacaktır.
b) Aynı kişinin 1999’dan bu yana ziraat odası, il İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kaydı veya kooperatiflerde üyeliği olduğunu da varsayarsak bu kişi 01.05.1999’dan buyana sigortalılık süresi kazanacaktır.
c) Aynı kişinin 1999-2000 yılları arasında elinde tevkifatı gösterir makbuz var, ancak ziraat odası, il İlçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kaydı veya kooperatiflerde üyeliği yoksa 01.05.1999-31.12.2000 tarihleri arası sigortalılık kazanacaktır.
Dolayısıyla çeşitli özel ve kamu kurumlarına sattıkları ürünlerden Bağ-Kur kesintisi yapılan kişiler bu sürelere ait primlerin farklarını, torba kanunla ödeyerek yaşlarını ve günlerini tamamlamış iseler emekli aylığına hak kazanabilmektedir. Bu kapsamdaki okurlarımızın Adıyaman SGK İl Müdürlüğü’ne başvurması halinde torba kanundan yararlanmaları mümkün olacaktır. Cevaplayan: Gülsevi Çevik - 19.01.2014 21:37:49 2002 yılında birsefere mahsum koçan çıktı emekli ola bilirmiyim
Malesef olamazsınız Cevaplayan: Gülsevi Çevik - 19.01.2014 22:22:58 2002 yılında adıma birkereye masuz koçan çıktı Cevaplayan: Nuri Çakal - 23.01.2014 23:24:47 1994 yılından 2008 e kadar tütün kocanı ve ziraat odası kaydı var nasıl emekli olabilirim
Bulunduğunuz yerdeki SGK na ve Zıraat odasına mürcaat etmelisiniz. Cevaplayan: Levent Ozer - 04.02.2014 23:52:06 94yili kocani var ama ziirat odasi kaydi yok bunula ilgili olarak ne yapmaliyim
Cevaplayan: Ayşe Tunç - 07.02.2014 11:21:18 merhaba annemin 1990 lı yılların başından yaklaşık 2010 yılına kadar tütün koçanı var fakat prim kesilmemiş emekli olma şansı var mı Cevaplayan: Emine Coskun - 11.02.2014 00:51:50 Babam 1994-2006 yillari arasinda tutun yapti kocanlar var primlr dokumleeini nerefen alicaz ziraat odasi kaydi yok yardimci olur musunuz Cevaplayan: Sultan Yıldız - 16.02.2014 00:07:14 meraba 2000 yılından önce tütün koçanı olan bayanların emekli olma olasılığı varmıdır acaba bilgilendirirseniz sevinirim .nereye başvurabiliriz. Cevaplayan: Kani Altın - 24.02.2014 20:21:52 benim babam 1980 1998 yılına kadar tütün yapmış yaşı 70 emekli olabilirmi? Cevaplayan: Alime Gün - 30.03.2014 21:44:06 annemin ziraat odasına kayıtı yok 1995 ile 2002 ye kadar kayıtlı tütün koçonı var ama ziraat odasına kayıtı olmadığı için emekli olamıyor bilgi verirseniz sevinirim
Aile reisi olmayan bayanlara yönelik olarak Bağkur İl Müdürlükleri aşağıda örneği sunulan yazı ile cevap vermekte olup, sözkonusu bayanların 2003 tarihinden itibaren sigortalı sayılabileceğine dair yazısı bilgilendirme için sunulmuştur.
"01.01.1986 tarihinde ilimizde uygulamasına başlanılan 2926 sayılı kanunun kapsamı başlıklı 2.maddesinin b bendinde 22 yaşını doldurmuş aile reisi kadınlar Bağkur sigortalısı sayılırlar denmektedir. (Bu madde hükmü 02.08.2003 tarihinden geçerli olarak 4956 sayılı kanun ile uygulamadan kaldırılmıştır.)
Kurumumuz (Bağkur), evli olan kadınları 2926 sayılı kanuna tabi tarımsal faaliyette bulunsalar bile aile reisi olmadıkları için Mecburi Tarım Bağ-Kur sigortalısı olarak değerlendirmemiştir.
Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunan ancak Bağ-Kur`lu olmayan evli bayanların satmış oldukları ürün bedellerinden Bağ-Kur adına yersiz tevkifat kesintisi yapılmaması amacıyla da Bağkur İl Müdürlüklerine müracaat eden kadınlardan evli olanlara süresiz geçerli TEVKİFAT MUAFİYET BELGESİ verilmiştir.( 4 seri no`lu tebliğ )
Sizinde Bağkur İl Müdürlüğümüze müracaat etmeniz halinde tarafınıza Tevkifat Muafiyet Belgesi verilmesi mümkün olacaktı. Ancak Müdürlüğümüzden bu belgeyi temin ederek tarımsal ürün sattığınız kuruluşa ibraz etmediğiniz için sizden de kurum adına sehven tevkifat kesintisi yapılmıştır.
02.08.2003 tarih 4956 sayılı kanuna göre evli bayanların da Bağ-Kur sigortalısı olmaları hususunda kanun değişikliği yapıldığından bu tarihten sonrası için Bağ-Kur sigortalısı olmak yönünde talepte bulunmanız durumunda gerekli tescil işlemi yapılacaktır.
Bilgilerinize rica ederim."
Uzman görüşü: "01.04.1994`te başlayan zirai Bağ-Kur tevkifatlarında aile reisi olmayanlardan tevkifat yapılmayacaktı. Kadın için aile reisi olmanın delili ise kocasının olmamasıydı. Evli durumdaki kadınlardan tevkifat muafiyet belgesi getirmeyenlerden tevkifat yapıldı. Ne zaman emeklilikler gündeme geldi ve bu tevkifatlar yapılmışsa bile Bağ-Kur bu defa "Senden tevkifat kesilmiş ama sen aile reisi olmadığın için gereksiz olarak kesilmiş, ben bu tevkifatla emekli etmem" diyordu. 2003 yılında aile reisliği kavramı bakımından erkek egemenliği kaldırıldığı için bu tarihten sonrası için problem çıkartmıyordu Bağ-Kur. Öncesi için ise diretti ve mahkemeler bu evli kadın birey lehine hükmü geçmişe yürüttüler, “Tevkifat varsa aile reisi değildi diye borçlanmasını engelleyemezsin” dediler. SGK bu konuda dava kaybetmekten bıktı." (Ş.Tezel)
Not: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1218650&title=yasa-yetismedi-memur-ocakta-gecici-zam-alacak Cevaplayan: Alime Gün - 30.03.2014 21:53:55 annemin 1995 ile 2002 e kadar tütün koçanı var ama ziraat odasına kaydı yok emekli olabilme şansı var mı? Cevaplayan: Esef Karaaslan - 21.04.2014 11:46:50 merhaba babamın 94 den 5 yıl tutun bagkuru görünüyo 2000 den itibaren de çifçi bağkuru var 100 günde sigortası var babam emekli olabilir mi olursa ne zaman olur Cevaplayan: Derya Su - 02.05.2014 11:28:03 Dedemin 1960-1970 yıllarında fiskobirliğe her yıl fındık vermiş..Şu an hayatta değil..Dedem bağkurlu sayılırmı? Annem faydalanabilirmi? Cevaplayan: Emine Özkan - 03.05.2014 14:49:23 1994 yılından kendi adıma tütün koçanım var bunu nereden ve nasıl cıkartabilirim yardımcı olursanız sevinirim
2926 sayılı tarımda kendi nam ve hesabına çalışanlar kanununa tabi sigortalıların prim borçlarının ürün bedellerinden tevkif suretiyle tahsil edilmesini öngören 08.01.1994 tarihli ve 94 / 5173 sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden 01.04.1994 tarihinde başlatılmıştır. Bu uygulama tüm tarım ürünleri gibi tütünde de başlamış ve halen uygulanmaktadır. Kesintinin uygulandığı ilk yıllarda tütün üreticileri tarafından pek beğenilmeyen bu uygulama, özellikle yaş sınırını doldurmuş olan üreticiler tarafından, emekli olmak için kullanılmaya başlanmıştır. Tekel ve tütün şirketleri üreticilerinden aldıkları tütünlerin bedellerinden %1 olarak kestikleri bağ-kur primlerini, kesintiyi takip eden ayın sonunda ilgili şehrin Bağ-kur İl Müdürlüğü hesabına aktarmakta ve isim listelerini göndermektedir. Bu uygulama 1994 yılından bu yana devam etmektedir Cevaplayan: Neslihan Özsoy - 05.05.2014 16:41:22 merhaba dedemin 1994-96-97-98 yıllarında tütün koçanları çıktı. dedem 2001 yılında vefat etti. Annem boşanmış durumda dedemden emekli aylığına bağlanabilirmi?
2008 yılı öncesi 1479 sayılı Kanuna göre 5 tam yıl hizmet (1800 gün) olması gerekir.Bilginize.
Yaşar Gönenç Cevaplayan: Neslihan Özsoy - 05.05.2014 18:05:42 Tam anlayamadım yani annem dedemin tütün koçanları ile emekli olamazmı? açıklarmısınız...
Bağ-kurluluk süresi en 1800 gün olmalıdır.5 yıl Cevaplayan: Emine Özkan - 11.05.2014 15:14:14 1973 dogumluyum 1994 yılından tütün koçanlarımın oldugunu biliyorum nereden nasıl ulasabilirim onlara ve 1500e yakın sgk dan gunum var eger tütün koçanlarını cıkartırsam borclanma yaparak emekli olabilirmiyim
2926 sayılı tarımda kendi nam ve hesabına çalışanlar kanununa tabi sigortalıların prim borçlarının ürün bedellerinden tevkif suretiyle tahsil edilmesini öngören 08.01.1994 tarihli ve 94 / 5173 sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden 01.04.1994 tarihinde başlatılmıştır. Bu uygulama tüm tarım ürünleri gibi tütünde de başlamış ve halen uygulanmaktadır. Kesintinin uygulandığı ilk yıllarda tütün üreticileri tarafından pek beğenilmeyen bu uygulama, özellikle yaş sınırını doldurmuş olan üreticiler tarafından, emekli olmak için kullanılmaya başlanmıştır. Tekel ve tütün şirketleri üreticilerinden aldıkları tütünlerin bedellerinden %1 olarak kestikleri bağ-kur primlerini, kesintiyi takip eden ayın sonunda ilgili şehrin Bağ-kur İl Müdürlüğü hesabına aktarmakta ve isim listelerini göndermektedir. Bu uygulama 1994 yılından bu yana devam etmektedir. Cevaplayan: Esra Sarıbaş - 05.06.2014 12:12:11 merhabalar.benim kayınpederim 59 doğumlu.94 tılında tütün kocanı var.bağkurda 94 yılından 8 aylık bağkuru görünüyo bu şekide emekli olabilir mi?86 yılındada kocan varmış ama onu bulamıyorlar nasıl bulabiliriz?geriye dönük gün satın alabilir miyiz?teşekkür ederim...(sempatik.89.45@hotmail.com)
o yıllarda özel sektöre tütün vermişse firmalardan sordurtabilirsiniz. Tekel`e verilen tütünleri TTA genel Müdürlüğünden sordurtabilirsiniz.Bilginize.
Yaşar Gönenç Cevaplayan: Selamün Aleyküm Ben Şahin - 14.06.2014 01:43:50 68 doğumlu annem var 2001 yılından 2006 yılına kadar tüccardan tütün koçanı var üstüne bağkur kaydı yok acaba emekli olabilir mi olursa kaç yaşında olur babam yaşıyor cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.. Cevaplayan: Hamide Temizsoy - 17.06.2014 00:27:42 1990 1996 yıllara kadar tütün koçanım vardı şu an elimde hiç bir belğem yok nereden belğelerimi çıkartabilirim bana yardımcı olurmusunuz saygılar sunarım