Kritik açıklama geldi: Lübnan'da ölü sayısı 700'ü geçti! Hasan Nasrallah öldü mü?

İşgalci İsrail ordusu Şii Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Beyrut bombardımanında öldürüldüğünü duyurdu. Saatler sonra açıklama yapan İran dinî lideri Ali Hamaney, saldırıların Hizbullah'ın sağlam yapısına hiçbir zarar veremeyeceğini ileri sürdü. Lübnan'a yönelik bombardımanda hayatını kaybeden kişi sayısı 700'ü aştı.

Nasrallah öldü mü? Bilmece sürüyor: İsrail ve Hizbullah'tan peş peşe açıklama  

Giriş Tarihi: 28.09.2024  12:21 Güncelleme Tarihi: 28.09.2024  12:27

 Kritik açıklama geldi: Lübnan'da ölü sayısı 700'ü geçti! Hasan Nasrallah öldü mü?

İsrail'den gece boyu Lübnan'a bombardıman! Nasrallah öldü mü? Hizbullah'tan yeni saldırı dalgası

Katil İsrail'in alçak planı: Lübnan'dan sonra sıra Irak mı? Hasan Nasrallah'ın yerine geçecek isim...

SON DAKİKA! Katil İsrail ordusu Gazze'de büyük bir soykırım gerçekleştirirken alçak saldırılarının yönünü ise bu kez Lübnan'a çevirdi. Hizbullah lideri Nasrallah ve komuta kademesine yönelik bir saldırı gerçekleştirdi. İsrail, Nasrallah'ın öldüğünü duyururken, Hizbullah ise Nasrallah'tan haber alamadıklarını bildirdi. Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler ile ilgili Gazeteci ve Orta Doğu Uzmanı Mete Sohtaoğlu AHaber'de flaş değerlendirmelerde bulundu. Sohtaoğlu, Nasrallah'ın yerine geçmesi planlanan isim ile soykırımcı İsrail'in alçak planlarına dikkat çekti. 

İşgalci İsrail ordusu Şii Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Beyrut bombardımanında öldürüldüğünü duyurdu. Saatler sonra açıklama yapan İran dinî lideri Ali Hamaney, saldırıların Hizbullah'ın sağlam yapısına hiçbir zarar veremeyeceğini ileri sürdü. Lübnan'a yönelik bombardımanda hayatını kaybeden kişi sayısı 700'ü aştı. 

İsrail Ordusu: Hasan Nasrallah öldürüldü

İsrail Ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın bir operasyon sırasında öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail ordusunun Arapça konuşan sözcüsü Avichay Adraee, İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği hava saldırılarında, Lübnan Hizbullahı lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü söyledi.

Sözcü'nün açıklamaları şöyle:

"On yıllardır İsrail'i terörize eden ve dünyanın en etkili teröristlerinden olan Nasrallah öldürüldü. Hizbullah'ın İsrail toplumuna sızma, İsrail vatandaşlarını öldürme ve kaçırma planı vardı. Hizbullah'ın liderliğinde Lübnan silahlı bir üs haline gelmişti.

Nasrallah, Hizbullah'ın yeraltı karargahındaydı. Nasrallah diğer üst düzey komutanlarla beraberdi. Saldırı, üst düzey komuta kademesi İsrail'e karşı faaliyet yürütürken gerçekleştirildi."

İsrail ordusu, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Hasan Nasrallah artık dünyayı terörize edemeyecek" ifadesini kullandı.

3.5 saat sonra duyuruldu

İran destekli Hizbullah, 32 yıldır gruba liderlik eden Nasrallah'ın ölüm haberini İsrail ordusunun açıklamasından 3.5 saat sonra duyurdu.

Açıklama şöyle:

"Lider Hasan Nasrallah öldürüldü. Hizbullah, İsrail'le savaşmaya devam edecek."

Duyurunun ardından Hizbullah'a ait tv kanallarında Kur'an-ı Kerim ayetleri yayınlandı.

Hamas, Nasrallah'ın ölümünün ardından yas mesajı paylaşırken, "Nasrallah'ın ölümü sadece direnişi güçlendirir" açıklaması yapıldı.

Hizbullah’tan son dakika Nasrallah açıklaması geldi. İsrail dün Lübnan’a düzenlenen saldırıyı üstlenip Nasrallah’ı öldürdüklerini iddia ederken Hizbullah ise Nasrallah’ın ölüm iddiaları ile ilgili “İnkar da etmiyoruz doğrulamıyoruz da” dedi ve dua istedi. Peki, Nasrallah öldü mü? İsrail Dışişleri Bakanlığı ise Hizbullah'ın tüm komuta kademesinin etkisiz hale getirildiğini iddia etti. İşte, dünyanın konuştuğu bilmece ile ilgili tüm detaylar…

Katil İsrail ordusu Gazze'de yaptığı katliamların ardından Lübnan'ı hedef alıyor. İsrail ordusu, Hizbullah lideri Nasrallah'ın da aralarında bulunduğu tüm komuta kademesinin öldürüldüğünü iddia etti. Hizbullah kaynakları ise Nasrallah'tan cuma gününden beri haber alamadıklarını ölüm iddialarıyla ilgili de "İnkar etmiyoruz, doğrulamıyoruz." açıklaması yaptı. İran dini lideri Hamaney'den de konuya ilişkin açıklama gelirken "Direnişin tüm güçleri Hizbullah'a destek için yanlarında olacak" ifadeleri kullanıldı. Öte yandan Hizbullah, Hayfa'ya yeni bir saldırı dalgası başlattı.

İsrail ordusu, 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

7 Ekim 2023 tarihinden buyana Gazze'de en az 41 bin 500 kişiyi öldüren, 100 bin sivili de yaralayan İsrail, katliam dalgasını Lübnan'a taşıdı. Beyrut ve çevre illerde İsrail saldırıları sonucu ölen insan sayısı son 5 günde 700'ü aştı. 

Cuma akşamı başkent Beyrut başta olmak üzere Lübnan-İsrail sınır bölgesi, hatta kuzey bölgelerini de savaş uçaklarıyla bombalayan İsrail, İran destekli Şii Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve ekibinin Beyrut'taki bombardımanda 'öldürüldüğünü' ileri sürdü. 

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Nasrallah ile birlikte Hizbullah'ın güney cephesi komutanı Ali Karaki'nin de öldürüldüğü iddia edildi. 

İsrail medyası dün akşam Beyrut'a düzenlenen saldırıda 6 binanın yıkıldığını hatırlatarak enkaz altında Nasrallah ve ekibinin de bulunduğunu kaydetmişti.

Kanal 12 televizyonu Hasan Nasrallah'ın, kızı Zeynep Nasrallah ile birlikte enkaz altında can verdiğini ileri sürmüştü. 

İsrail uçakları, bina altındaki yeraltı sığınaklarını tahrip etmek için 10-12 adet sığınak delici bomba kullanmış, bu füzeler hem konutların yıkılmasına hem de yeraltındaki tesislerin tahrip olmasına neden olmuştu.  

Nasrallah’ın Ölümü Kutlanıyor! Suriye’de Sokaklar Karıştı

Hasan Nasrallah öldü mü? Suriye’de sokaklar karıştı, halk kutlamalara başladı! Beyrut’taki saldırının ardından Nasrallah’ın öldüğüne dair haberler, Suriye’de coşkuyla karşılandı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılarda Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın hedef alındığı öne sürüldü.

İsrail basınında yer alan haberlere göre Nasrallah’ın bu saldırıdan sağ çıkamayacağı iddia edildi.

Video oynatıcı

 

Bu haberin ardından Suriye’nin bazı bölgelerinde halk, Nasrallah’ın öldüğü yönündeki haberlerle birlikte sokaklara döküldü ve kutlamalar yapmaya başladı.

Diğer yandan “Hedef Nasrallah” saldırısıdna Hizbullah’a yakın kaynaklar liderleri Nasrallah’ın sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

F-35’lerle Vuruldu

İsrail ordusu, Beyrut’ta Hizbullah’ın merkez karargahını hedef alan saldırılarını 6 adet F-35 savaş uçağı ile gerçekleştirdi.

Patlamaların ardından başkent Beyrut’un güneyinde dumanlar yükseldi. Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiği, 76 kişinin yaralandığı bildirildi.

Saldırılarla ilgili açıklama yapan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, “Birkaç dakika önce İsrail Savunma Kuvvetleri, Hizbullah terör örgütünün Merkez Karargahına yönelik kesin bir saldırı gerçekleştirdi… İsrailli ailelerin evlerinde güvenli ve emniyetli bir şekilde yaşayabilmeleri için halkımızı korumak için gerekli adımları attı” dedi.

Öte yandan İsrail basınında çıkan haberlere göre; saldırıya uğrayan karargahta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın bulunup bulunmadığı araştırılıyor.

Nasrallah’ın Durumu Belirsiz

Saldırının hemen ardından İsrail medyası, Hizbullah lideri Nasrallah’ın saldırı sırasında karargahta bulunduğunu ve kurtulma ihtimalinin düşük olduğunu iddia etti.

Haaretz Nasrallah‘ın hedefte olduğunu ancak saldırıdan kurtulduğunu belirtti. Haaretz haberini El Arabiya televizyonuna dayandırdı

Üst düzey İranlı yetkililerin Hasrallah’ın akibetini öğrenmeye çalıştığı belirtildi.

Ancak, İran’ın Tasnim Haber Ajansı, Nasrallah’ın güvende olduğunu duyurdu. Hizbullah’a yakın kaynaklar da Nasrallah’ın sağlık durumunun iyi olduğunu öne sürdü, fakat resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

Suriye’de Kutlamalar

Nasrallah’ın ölüm haberinin yayılmasıyla birlikte Suriye’nin bazı şehirlerinde halk sokaklara çıkarak kutlamalar yapmaya başladı.

 

Yıllardır Suriye halkına zulmeden Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölüm haberini alan İdlib halkı coşkulu kutlamalar yapıyor.

Video oynatıcı

 

Hizbullah lideri Nasrallah’ın ölüm haberi üzerine Suriye Azez’de davul zurnalı kutlama eşliğinde tatlı dağıtılıyor.

Video oynatıcı

 

Ayrıca, İdlib’de camilerden tekbir sesleri yükseldi. Nasrallah’ın Hizbullah lideri olarak yıllardır sürdürdüğü pozisyonu nedeniyle, Suriye’de rejim karşıtı bölgelerde bu tür tepkiler gösterildi.

Suriye’nin İdlib, Afrin ve El Bab kentleri başta olmak üzere araçlar konvoylar oluşturuyor, camilerden tekbir getiriliyor.

Video oynatıcı

 

Hizbullah: “Eşi Görülmemiş Bir Saldırı”

Hizbullah’a yakın televizyon kanalları, saldırı sonrası yapılan açıklamalarda, bu saldırının eşi görülmemiş bir vahşet olduğunu ve İsrail’in sınır tanımaz bir çılgınlık içinde olduğunu ifade etti.

Saldırı sonrası karargahın ağır hasar aldığı, birçok önemli ismin ise sağlık durumlarının araştırıldığı belirtildi.

Video oynatıcı

  ABD’nin saldırıdan kısa bir süre önce bilgilendirildiğini ve saldırı anında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi.

Bu görüşmenin içeriği açıklanmazken, saldırının ABD tarafından da yakından takip edildiği kaydedildi.

Hizbullah Lideri Sonrası Koltuk İçin İsimler Gündemde

Eğer Nasrallah’ın hayatını kaybettiği doğrulanırsa, yerine geçecek olan isimlerden biri olarak Hizbullah’ın üst düzey liderlerinden Seyyid Haşim Seyfettin’in adı geçiyor. Hizbullah içinde güçlü bir konuma sahip olan Seyfettin’in, örgütün liderliği için potansiyel aday olduğu biliniyor.

Nasrallah’ın Gerçekten Ölüp Ölmediği Bekleniyor

İsrail ve Hizbullah arasında tansiyonun giderek yükseldiği bu dönemde, Nasrallah’ın saldırıdan sağ çıkıp çıkmadığı konusundaki belirsizlik sürüyor. Beyrut’taki saldırılar ve bölgedeki gerginlik, uluslararası kamuoyunun dikkatini Lübnan’a çevirdi.