Osmanlı Beyliği ne zaman kuruldu? Osmanlı'nın kuruluş dönemine ilişkin ayrıntılar
Osmanlı'nın kuruluş dönemine ilişkin ayrıntılar da bir kez daha gündeme geldi. Ekran macerasını sürdüren dizi, Osman Bey'in hayatı ve Osmanlı Beyliği'nin kuruluş döneminden kesitler içeriyor. Peki, Osmanlı Beyliği ne zaman kuruldu? Osmanlı'nın kuruluş dönemine ilişkin ayrıntılar
Osmanlı Beyliği ne zaman kuruldu? Osmanlı'nın kuruluş dönemine ilişkin ayrıntılar
Giriş Tarihi: 21.11.2019 02:14 Son Güncelleme: 21.11.2019 02:14
Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? Osmanlı Devleti kaç yılında, kim tarafından kuruldu?
Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? 13. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında varlığını sürdüren Osmanlı Devleti Oğuzların Kayı boyundan gelmektedir. Devletin kurucusu Osmanlı Hanedanı’nın atası olan Osman Gazi’dir. Kurulmasının ardından 16. Yüzyılda en geniş sınırlarına ulaşmıştır. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman, kaç yılında kuruldu? Osmanlı Devleti hangi olaydan sonra kurulmuştur? Haberimizin içerisinden Osmanlı tarihi, kuruluş yılları, ilk başkenti gibi detaylara ulaşabilirsiniz…
Tarihi dizi Kuruluş Osman ile birlikte Osmanlı'nın kuruluş dönemine ilişkin ayrıntılar da bir kez daha gündeme geldi. Ekran macerasını sürdüren dizi, Osman Bey'in hayatı ve Osmanlı Beyliği'nin kuruluş döneminden kesitler içeriyor. Peki, Osmanlı Beyliği ne zaman kuruldu? Osmanlı'nın kuruluş dönemine ilişkin ayrıntılar
Osmanlı Devleti, Türk tarihinin büyük bir kısmını kapsamaktadır. 600 yıl boyunca varlığını sürdüren devlet, en iyi dönemini Kanunu Sultan Süleyman Han'ın olduğu zaman yaşamıştır. Yine Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul Bizans İmparatorluğu'nun elinden alınmış ve Orta Çağ kapanıp yeniçağ başlamıştır. 600 yıl boyunca tarihin akışına yön veren Osmanlı İmparatorluğu ne zaman, kaç yılında kurulmuştur? Osmanlı Devleti hangi olaydan sonra kurulmuştur? İşte yanıtı…
OSMANLI DEVLETİ NE ZAMAN, KAÇ YILINDA KURULDU? OSMANLI DEVLETİ HANGİ OLAYDAN SONRA KURULMUŞTUR?13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti'nin kuruluş tarihi ve hangi olaydan sonra kurulduğuna haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz…
Bilecik'in Söğüt ilçesinde kurulan Osmanlı Devleti, Osman Gazi tarafından 1299 yılında kurulmuştur. Osmanlı Devleti'nin bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkması yaygın kabule göre 1299 yılında olmuştur.
Bu yıllarda Osman Bey, yakın arkadaşları ile birlikte Bilecik, Yarhisar ve İnegöl'ü fethetti. 1301'de Yenişehir fethedildi. Osmanlı Beyliği, 1299'da resmen kuruldu.
1302'de Bizans İmparatorluğu kuvvetleri, Osman Bey'i durdurmak için yola çıktı. Osman Bey, Bizans İmparatorluğu ile yaptığı ilk savaş olarak kabul edilen Koyunhisar Muharebesi'nin kazananı oldu. Kimi tarihçilere göre bu tarih Osmanlı'nın resmi olarak kuruluş yılı olarak kabul edilir. Bunun sebebi olarak ise o dönemin en güçlü imparatorluğu olan Bizans İmparatorluğu'na karşı yapılan savaş tarih sahnesine Osmanlı'nın adını yazmıştır.
İLK RUMELİ TOPRAĞINI KAZANDI
1326'da Osman Bey, Bursa'yı kuşattı. Fakat kendisinin rahatsızlanması üzerine kuşatmaya Orhan Bey devam etti. Aynı yıl Bursa fethedildi ve başkent yapıldı. Döneminde kendi adına para bastırarak beyliği devlet haline getirdi. 1329'da III. Andronikos'un başında bulunduğu Bizans ordusu ile yaptığı Pelekanon Muharebesi'ni kazandı. 1331'de İznik'i, 1337'de İzmit'i topraklarına kattı. Ayrıca kendisinin döneminde devletin sınırları, komşu Türk beyliklerinin toprakları yönünde de genişlemeye başladı. 1345'te Karesioğulları Beyliği Osmanlı egemenliği altına girdi. Böylece Osmanlı, hem beyliğin donanmasından yararlandı, hem de Rumeli'ye geçiş için alınması gereken önemli bazı noktalara sahip oldu. 1352'de, taht kavgaları ile mücadele eden Bizans yöneticilerinden Matheos Kantakuzinos'a isteği üzerine yardım kuvveti gönderen Orhan Bey, yardımın karşılığı olarak Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Çimpe Kalesi'nin sahibi oldu. Çimpe Kalesi'nin ele geçirilmesi ile Osmanlı Devleti, ilk Rumeli toprağını kazandı.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
2 KURULUŞ DÖNEMİ PADİŞAHLARI
Osman Bey ( )Orhan Bey ( )1.Murat ( )Yıldırım Beyazıt ( )Çelebi Mehmet ( )2.Murat ( )
3 Osmanlı beyliğinin KISA SÜREDE BÜYÜMESİNİN NEDENLERİ
Merkezi otoritenin güçlü olması,Başarılı hükümdar ve komutanların olması,Başlangıçta Anadolu Beyleriyle mücadeleye girmemesi,Fethettikleri yerlerdeki halka hoşgörülü davranılması,Bizans’ın zayıf olması,Balkanlarda siyasi birliğin olmaması,Fethettikleri yerlere Türkleri yerleştirmeleri.
4 Osman bey dönemi ( )Karahisar,İnegöl,Yarhisar,Bilecik ve Yenişehir fethedildi,Osmanlı’nın İzmit üzerine yürümesi sonucu Bizans’la Koyunhisar Savaşı yapıldı,Osmanlılar galip geldi,Bursa’nın fethi için Mudanya fethedildi,Bursa kuşatıldı ama alınamadı,İlk Osmanlı parası bastırıldı
5 Orhan gazi dönemi (1324-1361) Önce Orhaneli sonra Bursa fethedildi,
İznik kuşatıldı ve Bizans’la yapılan Maltepe Savaşıyla Osmanlılar galip geldi,İznik ve İzmit alındı,Marmara Denizine kadar olan yerler alındı
6 Bizans’taki taht kavgalarında veliaht kentakuzen’i desteklemiş ve bu başa geçince Osmanlı’ya çimpe kalesini verdi,Karesioğullarına son verildi,Gelibolu,Bolayır ve Tekirdağ alındı,Yaya ve müsellem adında yeni ordu kuruldu,Fethedilen yerlere kadı ve subaşı atandı,İznik’te ilk Osmanlı medresesi kuruldu,İlk divan teşkilatı kuruldu,İlk vezirlik teşkilatı kuruldu.
7 1.Murat dönemi ( )Lüleburgaz’dan sonra sazlıdere savaşıyla Edirne fethedildi,sonra Filibe fethedildi,Edirne ve Filibe’nin alınması haçlı ordusunun kurulmasına neden oldu,1324’te yapılan sırpsındığı savaşıyla haçlılara karşı zafer kazanıldı,Haçlılara karşı kazanılan ilk zaferdir1371 çirmen savaşıyla haçlılara karşı yeni zafer kazanıldı,1.Kosova savaşıyla haçlılar yine mağlup oldu.
8 dİĞER geliŞmeler İlk top kullanıldı, Rumeli Beylerbeyliği kuruldu,
Tımar sistemi uygulandı,Acemioğlanlar ve yeniçeri ocağı kuruldu,Çeyiz yoluyla Germiyanoğullarına satın alma yoluyla Hamitoğullarına son verildi,Karamanoğullarıyla ilk mücadeleler başladı.
9 Yıldırım Beyazıt dönemi (1389-1402)
HedefleriAnadolu Türk birliğini sağlamakİstanbul’u almak,Balkanlar’da ilerlemek.
10 NiĞBOLU SAVAŞI Nedenleri Türklerin balkanlarda ilerlemesi,
Bizans’ın Avrupa’dan yardım istemesiSonuçlarıHaçlılar mağlup oldu,Bulgar Krallığı kesin olarak ortadan kaldırıldı,Türklerin Balkanlardan atılmasının zor olduğu anlaşıldı
11 1402 Ankara savaŞI Nedenleri
Timur’dan kaçan Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf ile Bağdat hükümdarı Ahmet Celayir’in Osmanlı’ya sığınması,Anadolu beylerinin Timur’a sığınması,İki hükümdarın da cihan hakimiyeti anlayışları.SonuçlarıAnkara yakınlarında yapılan savaşı Timur kazandı,Osmanlı yıkılma tehlikesi geçirdi,Yıldırım Beyazıt ile oğlu Mustafa Çelebi esir düştü,Osmanlı’da fetret devri başladı.Timury. beyazıt
12 Çelebi mehmet (1411-1421) Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu sayılır,
Saruhanoğulları beyliğine son verdi,Venediklilerle ilk deniz savaşı yapıldı ve kaybedildi,Kardeşi Çelebi Mustafa’nın isyanını bastırdı,Dini nitelikli Şeyh Bedrettin isyanı çıkmış ve başarıyla isyan bastırılmıştır.
OSMANLI BEYLİĞİ NASIL KURULDU?
Osman Bey, Oğuz aşiretlerinin ittifakıyla başa geçtikten sonra, siyasî ve dinî bakımdan Anadolu'nun en itibarlı ve nüfuzlu tarikatlerinden Ahilerin mühim bir şahsiyeti olan Şeyh Edebali'nin kızı ile evlenerek, gücünü artırmış idi. Bundan sonra Osman Gazi, Bizans'a karşı genişleme politikasını uygulayarak, İnegöl, Karacahisar ve Yarhisar'ı ele geçirdi ve bölgenin mühim merkezlerinden olan Bilecik'i alarak, burayı beyliğin merkezi yaptı (1299). Bu tarih devletin kuruluş tarihi olarak kabul edilir.
Osmanlı İmparatorluğu 29 eyaletten ve özerklik tanınmış olan Boğdan, Erdel ve Eflak prensliklerinden oluşmaktaydı. Osmanlı Devleti, zaman zaman deniz aşırı topraklarda da söz sahibi olmuştur.
İMPARATORLUK OLUŞU
Bugünkü Türkiye'nin Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde kurulmuş bir beylik iken, 1453 yılında II. Mehmed'in Konstantinopolis'i fethedip Bizans İmparatorluğu'na son vermesiyle imparatorluk hâline gelmiştir.