Paranın ilk basıldığı Sart'ta para politikaları konuşuldu
Lidya Krallığı'nın başkenti olan ve paranın bulunduğu Sart topraklarında, Salihli Belediyesi öncülüğünde '3. Sardes Para Kongresi' toplandı. Kongrenin ana teması 'Enflasyonist Baskı Altında Para ve Maliye Politikaları' olarak belirlendi. Etkinlik, Salihli Belediyesi, Celal Bayar Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Salihli Ticaret Odası, Salihli Organize Sanayi Bölgesi ve Salihli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Paranın ilk basıldığı Sart'ta para politikaları konuşuldu
Giriş Tarihi: 04.10.2024 22:31 Son Güncelleme: 04.10.2024 23:24
Lidya Krallığı’nın başkenti olan ve paranın bulunduğu Sart topraklarında, Salihli Belediyesi öncülüğünde “3. Sardes Para Kongresi” düzenlendi.
Açılış konulmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, 'Lidyalıların dünyaya armağan ettiği paranın tarihini ve önemini konuşmak üzere bir araya geldik. Lidyalılar, 2600 yıl önce parayı bu topraklarda buldu. Bu mirası korumak, bizim hem tarihi hem de kültürel sorumluluğumuzdur. Son yıllarda, ülkemizin enflasyon altında ezildiği bir dönemdeyiz. Yanlış para ve maliye politikalarının yarattığı bu çıkmazdan kurtulmanın yolu, bilimin ışığında akılcı ve disiplinli bir ekonomik yaklaşımı benimsemektir,” dedi.
Yapılan çalışmada günümüzün en önemli ekonomik meselelerinden birisine dair kapsamlı bir analiz yapma imkanı bulacaklarına inandığını belirten ve Sardes'in önemine vurgu yapan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Çetin, 'Günümüzde enflasyon, topllumları derinden etkileyen ve ekonomik istikrarı derinden tehdit eden bir sorun haline gelmiştir. Bu bağlamda, para ve maliye politikalarının önemini bir kat daha arttırmaktadır. Bugün gerçekleştireceğimiz tartışmalar hem akademik dünyaya hem politika yapıcılarına persfektif sunacağına, çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum' diye konuştu.
Paranın icadının önemini ifade eden İlçe Kaymakamı Ali Güldoğan, 'Bugün yurdumuzun farklı üniversitelerinden ve kendi üniversitelerimizden kıymetli akademisyenlerin araştırmalarını, bilimsel bildirilerini burada tartışmak suretiyle konunun yeniden anlamlandırılması ve yeniden bilginin üretilmesi noktasında değerli çalışmaların yapılacağına inanıyorum' şeklinde konuştu.
2014 yılından bu yana Sardes'te kazı çalışmalarında yer alan Arkeolog Dr. Gencay Öztürk, Sardes'te yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Dünyada bütün ekonomilerin zor durumda olduğunu ifade eden Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Altan Taşkıran ise tüketimi azaltarak üretimi arttırmanın önemine vurgu yaptı.
Kongre, ekonomik istikrar, etkin kaynak dağılımı ve tam istihdam gibi önemli konulara bilimsel bir bakış açısıyla yaklaşılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi adına önemli bir platform oluşturdu.
Dünyada parayı ilk basan uygarlık olan Lidya Krallığının Başkenti Sardes'teki Gymnasium’da gerçekleştirilen III. Sardes Para Kongresine; İlçe Kaymakamı Ali Güldoğan, Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Çetin, Salihli İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Murat Koçtürk, Salihli Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tanju Kahraman, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Altan Taşkıran, Akademisyenler, Bankacılar, Salihli OSB Yönetim Kurulu Başkanı, STK temsilcileri, Oda Başkanları ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından Kaymakamımız Ali Güldoğan ve davetliler, tarihte ilk paranın basıldığı teknikle temsili olarak, ön yüzünde Lidya Aslanının bulunduğu parayı darp ettiler.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı