Piri Reis gemisinde Samsun'a varış heyecanı.

19 Mayıs'ta Samsun Port'a ulaşacak gemiyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşılayacak. Gençler, illerinden ve ülkelerinden getirdikleri toprakları ve Türk bayrağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edecek.

Piri Reis gemisinde Samsun’a varış heyecanı

Giriş Tarihi: 19.5.2019  06:23 Güncelleme Tarihi: 19.5.2019  08:46

81 ilden ve yurtdışından 182 genç, Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında Piri Reis gemisiyle İstanbul’dan Samsun’a yaptıkları yolculukta ecdadın kazandığı şanlı zaferlerin gururunu yaşıyor. Gemiyi Başkan Erdoğan karşılayacak

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100.yılı kapsamında Piri Reis gemisiyle İstanbul'dan Perşembe akşamı Samsun'a yola çıkan 182 öğrenci gururulu. Sarayburnu'ndan yola çıkan gemi ilk günde Bartın, Amasra açıklarına ulaştı. Gece odalarında konaklayan öğrencilerin bazıları sahura kalkarken, bazıları da sabah kahvaltısı ile güne başladı. Öğrenciler günün ilk saatlerinde gemide kurulan Atatürk'ün Bandırma Vapurundaki odasını temsilen yapılan bir odayı gezdi. Öğrenciler odada bulunan çok sayıda Atatürk fotoğraflarını inceledi. Gemideki öğrencilere Nutuk ve Tarık Buğra'dan 'Küçük Ağa' romanı dağıtıldı. Bazı öğrenciler geminin çeşitli katlarında kitaplarını okuyarak, yolculuklarına devam etti. Öğrencilerle birlikte yolculuk yapan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, "Gemimizde bulunan öğrencilerin dolu dolu bir yolculuk geçirmeleri için sürekli çeşitli sanat etkinlikleri yapılıyor. Gemide bulunan tüm öğrencilere 'Amatör denizci ehliyeti' verilmesini Ulaştırma Bakanlığı'yla birlikte kararlaştırdık" dedi....

Piri Reis Üniversitesi Gemisi, İstanbul’dan Samsun’a tarihi yolculuğa çıktı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a gerçekleştirdiği tarihi yolculuğun temsili gerçekleştirildi. 81 ilden İstanbul’a gelen gençler, Piri Reis Üniversitesi Gemisi ile Sarayburnu’ndan Samsun’a hareket etti. Piri Reis Gemisi’nin boğaz geçişi drone ile havadan görüntülendi. 

07:58 - 17 Mayıs 2019

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100'üncü yılı nedeniyle Piri Reis Üniversitesi Gemisi, İstanbul'dan Samsun'a tarihi bir yolculuğa çıktı. Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde 81 şehir ile KKTC, Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan’dan gelen 182 temsilci genç ve 70 başarılı sporcu, İstanbul’dan Samsun’a Piri Reis Üniversitesi Gemisi ile çıkış yaptı. Üç gün sürecek yolculuk boyunca Milli Mücadele Dönemi ile ilgili atölye çalışmaları ve tarih söyleşileri yapılacak. 19 Mayıs’ta Samsun Port’a ulaşacak gemiyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşılayacak. Gençler, illerinden ve ülkelerinden getirdikleri toprakları ve Türk bayrağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edecek.

Bu kapsamda İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı (Şehir Hatları A.Ş.), İl Emniyet Müdürlüğü (Deniz Liman Şube Müdürlüğü), Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından faaliyet günü Sarayburnu önlerine yeteri kadar unsur görevlendirildi. Piri Reis Gemisi'nin hareketinden önce bakan, gençleri el sallayarak uğurladı. Yolcular da bakana el sallayarak karşılık vermesiyle gemi hareket etti. Tarihi yolculuk nedeniyle 20.00-24.00 saatleri arasında İstanbul Boğazı'nın deniz trafiğine kapatıldı. Piri Reis Gemisi'nin boğaz geçişi drone ile havadan görüntülendi.

“Aynı ruhla, aynı heyecanla” 

Çok önemli bir ana eşlik ettiğini söyleyen Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Çok önemli bir ana şahitlik ediyoruz. Yüzyıl önceki milli mücadele ruhunun başlangıcı, geminin yola çıkışı tekrar sahnelendi. Gemimizi göndermek üzereyiz gençlerimizle birlikte. Aynı ruhla, aynı heyecanla ve bu ruhu diri tutmak adına yarınlar için, güçlü nesiller yetiştirme adına gemimizi bugün yolcu ediyoruz. İnşallah 3 gün sonra Samsun'da Cumhurbaşkanımızla birlikte gençlerimizi karşılayacağız” şeklinde konuştu.Adana'dan gelen Büşra Kolkıran,”Ben Adana ilini temsilen buradayım. Mutluyum, gururluyum aynı zamanda yüz yıl önce yaşanan deneyimler, duygular ve düşüncelerin aynısını burada temsilen yaşamak çok güzel bir duygu. Bunun için bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yalova'dan temsilen yolculuğa katılan Süleyman Salcı, “Ben Yalova ilindeki genç kardeşlerimi ve arkadaşlarımı temsilen buradayım. Çok heyecanlım çok gururluyum. Milli mücadelenin yüzüncü yılında aynı yerden aynı ruhla gençliği temsil etmek görevini üstüme aldığım için çok gururluyum. Milli mücadele ruhuna ihtiyacımız olan bu günlerde bizlere bu programı sunan bakanımıza ve sayın cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

Son güncelleme: 08:58 17.05.2019