Son dakika! Başkan Erdoğan'dan AB'ye net mesaj: Gümrük birliği güncellenmeli, vize muafiyeti konusunda adımlar atılmalı

İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez Perez-Castejon ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne (AB) 'Artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor.Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vatandaşlarımıza vize muafiyeti tanınması çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının Avrupa Birliği ve NATO ilişkilerini zayıflatmasına izin verilmemelidir.' çağrısında bulundu

Son dakika! Başkan Erdoğan'dan AB'ye net mesaj: Gümrük birliği güncellenmeli, vize muafiyeti konusunda adımlar atılmalı

Giriş Tarihi: 17.11.2021  19:18 Son Güncelleme: 17.11.2021  21:33

Başkan Erdoğan'dan AB'ye flaş çağrı: Bir an önce tanıyın!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Perez Castejon ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Son dakika haberi | Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Perez Castejon ile ortak basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan, "İspanya ile uçak gemisi yaptık, şu anda denize indirmiş vaziyetteyiz. Bunun çok daha büyüğünü İspanya ile yapalım istiyoruz." dedi. Öte yandan Başkan Erdoğan, Avrupa'ya vize muafiyeti ile ilgili flaş bir çağrıda bulundu. İspanya Başbakanı Sanchez ise "İspanya ve Türkiye ikili ilişkileri olağanüstü bir düzeye ulaştı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye sadece bir komşu değil, AB için bir ortak bir müttefiktir." mesajını verdi. İşte haberin detayları...

İspanya Başbakanı Sanchez'ten Türkiye çıkışı: Sadece komşu değil, AB için müttefik!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren İspanya Hükümet Başkanı Sanchez, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye sadece bir komşu değil, AB için bir ortak bir müttefiktir" dedi.

Video Player

 

00:12 | 22:24

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüşmenin ve Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Son dakika haberi: Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Hükümet Başkanı Sanchez ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı yapılan anlaşmaların imzalanmasıyla başlarken, daha sonra iki lider açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, açıklamalarında AB’ye net bir mesaj verdi. Erdoğan, “Avrupa Birliği'nin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bakış açısıyla bakması ve somut adımlar atması gerekiyor. Gümrük birliği güncellenmeli ve vize muafiyeti konusunda adımlar atılmalıdır.” dedi.

SON DAKİKA: Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Perez Castejon ile ortak basın toplantısı düzenledi.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR ŞÖYLE;

İSPANYA VE EKONOMİK İLİŞKİLER

İlişkileri artık kapsamlı ortaklık olarak tanımladık. Bizim İspanya ile ekonomide 20 milyar dolar hedefimiz var.

600'den fazla İspanyol şirket Türkiye'ye yatırım yapıyor. Türkiye ve İspanya Avrupa refahının NATO müttefikidir.

İspanyol bankası BBVA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye'ye olan güvenin en somut göstergesidir.

PATRIOT AÇIKLAMASI

Birçok NATO ülkesi, buradaki Patriot'larını götürürken İspanya bunu yapmamıştır. İspanya'nın bu tutumunun, diğer bazı müttefiklerimizce örnek alınmasını temenni ediyorum. Ülkelerimizin potansiyeli ile sanayi alanınındaki iş birliğimizi daha da geliştirmeyi arzu ediyoruz.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN "UÇAK GEMİSİ" MESAJI

İspanya ile uçak gemisi yaptık, şu anda denize indirmiş vaziyetteyiz. Bunun çok daha büyüğünü İspanya ile yapalım istiyoruz.

"AVRUPA VATANDAŞLARIMIZA VİZE MUAFİYETİ TANIMALI"

Avrupa Birliği ilişkileri de görüştük. Avrupa Birliği'nin artık somut adımlar atması gerekiyor.

Gümrük birliğinin güncellenmesi, vatandaşımıza vize muafiyeti tanınması çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır.

Avrupa ve NATO'nun sınırlarını koruyan İspanya önemli yük üstlenmiştir. İspanya'nın bugüne kadarki kıymetli destekleri sürdürmesinin tüm taraflar tarafından faydalı olacağına inanıyorum. Avrupa Birliğinin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in açıklamalarından öne çıkanlar;

Yatırımı çok fazla artırdık. 600'den fazla şirketin Türkiye'de yatırım yaptığını biliyoruz. Salgından etkilendik. Ticari iş birliğimizin eski seviyelere dönmesini istiyoruz. İspanya olarak ekonomik düzelmeyle ilgili olumlu haberler geliyor. Sosyal güvenliğe bağlılık kasımda başarılı rakamlara ulaştı.

İspanya ve Türkiye'nin ikili ilişkisi olgunluk seviyesine ulaştı. Türkiye'de geçen ağustos ayında gerçekleşen orman yangınlarına destek verdik. Biz de bu yangınları yaşadık. Bu da ekolojik dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatıyor. Pandeminin başında Türkiye bize malzeme ihracatı sağladı. Bunun için de teşekkür ediyoruz.

Türkiye'nin AB'nin bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye İspanya için sadece bir komşu değil, bir müttefik, bir ortak. Sayın Erdoğan'ın da dediği gibi Avrupa Konseyi'nin ön gördüğü olumlu gündemi devam ettirmek istiyoruz. İspanya patriot konuşlanması var. NATO zirvesi 2022 yılında Madrid'de gerçekleşecek. Konu da stratejik kavram olacak. Türkiye gibi önemli bir müttefik bu toplantıda yer almalı. Toplantılar ilişkilerimizi derinleştirecek.

SORU-YANIT BÖLÜMÜ

Başkan Erdoğan'ın açıklamaları...

Şu anda ilk uçak gemimiz büyük ölçekli değil. Büyük ölçekliyi de bundan sonra yapacağız. Bu konuda değerli dostumla mutabıkız. İnşallah büyük bir uçak gemisini mevcut uçak gemisinin ardından yapmayı hedefliyoruz. Belki bununla birlikte denizaltı olayına da girme durumumuz olacak. Bunları değerli arkadaşımla konuştuk, bu adımları atacağız. Savunma sanayiinde birlikte yapabileceğimiz çok şeyler var; İHA, SİHA, Akıncı gibi. İspanya'nın kendi ürünlerini paylaşabilme imkanımız da olacak.

(Kovid-19 aşısı) Türkiye genelinde asgari 60 milyon aşımız var, 70 milyon var. Bu yıl sonuna kadar kendi aşımız olan Turkovac'ı piyasaya sürme durumu söz konusu. Bunu da hallettikten sonra aşı konusunda sıkıntımız olmayacak. Dünyayla ilişkilerde de bu konuda sıkıntı söz konusu değil. Gelişmekte olan ülkeler, az gelişmiş ülkeler, buralara da her türlü desteği vereceğiz.

(Başkan Erdoğan) S-400'le ilgili: S-400 parça üretimi konusundaki detaylar hakkında Türkiye ve Rusya detay açıklama yapmama üzerinde mütabık kaldık. Bu tür açıklamalara girmiyoruz. Bu kendi aramızdaki hassasiyetlerdir.

İspanya Hükümet Başkanı Sanchez'in mesajları...

Şu anda durmadan sorumlu ve tedbirli şekilde aşılamaya devam etmeliyiz. İspanyol toplumu maske kullanımıyla ilgili doğru bir çalışma düzenliyor. Sağlık Bakanlığı aşılarla ilgili 70 yaş üzeri için aşı izni verdi. Sağlık çalışanlarına da üçüncü doz için onay verildi. Ülkemizi bu salgından çıkarmaya çalışıyoruz. Özellikle en hassas toplulukların gerekli sosyal korumalara sahip olmalarını istiyoruz.

ZİRVEDEN DETAYLAR

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez başkanlığında gerçekleştirildi.

Türkiye heyetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar yer aldı.

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi'nin ilk toplantısı, 5 Nisan 2009'da İstanbul'da yapılmıştı. İki ülke arasındaki son zirve ise 24 Nisan 2018'de Madrid'de gerçekleştirilmişti.
İspanya Hükûmet Başkanı Pedro Sanchez Perez-Castejon ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne (AB) "Artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor." çağrısında bulundu. İspanya ile her alandaki iş birliğini geliştirme amacında olduklarını ifade eden Erdoğan, "İş birliğimizi derinleştirmeyi arzu ediyoruz. İspanya ile uçak gemisi yaptık, şu anda denize indirmiş vaziyetteyiz. Bunun çok daha büyüğünü İspanya ile yapalım istiyoruz." diye konuştu. Castejon ise, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine koşulsuz destek verdiklerini ve gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin AB'yi güçlendireceğini ifade etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. İkili yaptıkları görüşmenin ardından anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

İşte Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

20 milyar dolar hedefimiz var. İnanıyorum ki değerli dostumla bunu yakalayacağız. 600'dan fazla İspanyol şirketin Türkiye'deki yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz. Güvenilir ortakları Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya çağırıyorum. İspanyol bankası BBWA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye'ye olan güvenin en somut göstergesidir.

Birçok NATO ülkesi buradaki patriotlarını alıp götürürken, İspanya bunu yapmamıştır. İspanyol dostlarımıza teşekkür ediyorum. İspanya'nın bu tutumunun diğer müttefik ülkeler tarafından örnek alınmasını istiyorum. Bu alandaki iş birliğimizi daha da derinleştirmeyi arzu ediyoruz. İspanya ile birlikte uçak gemisini yaptık ve denize indirmiş vaziyetteyiz. Biz bunun çok daha büyüğünü İspanya ile yapalım istiyoruz.

Son dakika! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Hükümet Başkanı Sanchez ile ortak basın toplantısı düzenledi | Video

Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendirdik. İspanya'nın bugüne kadar verdiği destek için de teşekkür ediyorum. Avrupa Birliği'nin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bakış açısıyla bakması ve somut adımlar atması gerekiyor. Gümrük birliği güncellenmeli ve vize muafiyeti konusunda adımlar atılmalıdır.

İspanya Hükümet Başkanı Sanchez'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Yatırımı çok fazla artırdık. 600'den fazla şirketin Türkiye'de yatırım yaptığını biliyoruz. Salgından etkilendik. Ticari iş birliğimizin eski seviyelere dönmesini istiyoruz. İspanya olarak ekonomik düzelmeyle ilgili olumlu haberler geliyor. Sosyal güvenliğe bağlılık kasımda başarılı rakamlara ulaştı.

İspanya ve Türkiye'nin ikili ilişkisi olgunluk seviyesine ulaştı. Türkiye'de geçen ağustos ayında gerçekleşen orman yangınlarına destek verdik. Biz de bu yangınları yaşadık. Bu da ekolojik dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatıyor. Pandeminin başında Türkiye bize malzeme ihracatı sağladı. Bunun için de teşekkür ediyoruz.

Türkiye'nin AB'nin bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye İspanya için sadece bir komşu değil, bir müttefik, bir ortak. Sayın Erdoğan'ın da dediği gibi Avrupa Konseyi'nin ön gördüğü olumlu gündemi devam ettirmek istiyoruz. İspanya patriot konuşlanması var. NATO zirvesi 2022 yılında Madrid'de gerçekleşecek. Konu da stratejik kavram olacak. Türkiye gibi önemli bir müttefik bu toplantıda yer almalı. Toplantılar ilişkilerimizi derinleştirecek.

Soru-cevap bölümü:

(Başkan Erdoğan) Büyük bir uçak gemisini yapmayı hedefliyoruz. Belki bununla birlikte deniz altı olayına da girme girişimimiz olacak. Bu adımları atacağız. Savunma sanayiinde birlikte yapabileceğimiz çok şeyler var.

(Koronavirüsle ilgili) Aşılar bazında iyiyiz. Türkiye genelinde asgari 60 milyon aşımız var. Bu yılsonuna kadar kendi aşımız olan TURKOVAC'ı piyasaya sürme durumu söz konusu. Bunu da hallettikten sonra aşı konusunda herhangi bir sıkıntımız olmayacak. Bu süreci devam ettireceğiz. Gelişmekte ve az gelişmiş ülkelere her türlü desteği vereceğiz.

(Kadına şiddetle ilgili) İktidarımızı kadına şiddet noktasında çok ama çok hassastır. Bu dönem içerisinde bazı uygulamalar bizi dirhum etmektedir. Bunların üzerine gerek emniyet teşkilatımız gerek adalet bakanlığımız olarak şiddetle gidiyoruz. Bu konuda gerekli olan her türlü adımları atıyoruz. Biz İstanbul Sözleşmesini tamamen gündemimizden çıkardık. İstanbul Sözleşmesi ile atılacak adımları zaten normal yasamızda, gündemimizde var. Kadın bizde en kutsal varlıktır. Bizde aile kavramı çok hassastır, kutludur. O zaman İstanbul Sözleşmesine gerek yok dedik ve kaldırdık.

(İspanya Hükümet Başkanı Sanchez) Şu anda durmadan sorumlu ve tedbirli şekilde aşılamaya devam etmeliyiz. İspanyol toplumu maske kullanımıyla ilgili doğru bir çalışma düzenliyor. Sağlık Bakanlığı aşılarla ilgili 70 yaş üzeri için aşı izni verdi. Sağlık çalışanlarına da üçüncü doz için onay verildi. Ülkemizi bu salgından çıkarmaya çalışıyoruz. Özellikle en hassas toplulukların gerekli sosyal korumalara sahip olmalarını istiyoruz.

(Başkan Erdoğan) S-400'le ilgili: S-400 parça üretimi konusundaki detaylar hakkında Türkiye ve Rusya detay açıklama yapmama üzerinde mutabık kaldık. Bu tür açıklamalara girmiyoruz. Bu kendi aramızdaki hassasiyetlerdir.

İKİ ÜLKE ARASINDA 6 ANLAŞMA İMZALANDI

Başkan Erdoğan ve Sanchez'in, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa görüşmesi ve Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı. Bu kapsamda iki ülke arasında, "Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Su Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı", Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile İspanya Hükümet Başkanı Üçüncü Yardımcısı ve Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanı Teresa Ribera Rodriguez tarafından imzalandı.

"Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İspanya Krallığı Bilim ve Yenilik Bakanlığı Arasında Kutup Bilimlerinde ve Lojistiğinde İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptı"nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile İspanya Krallığı İçişleri Bakanlığı Sivil Koruma ve Acil Durum Genel Müdürlüğü Arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı", İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Gomez tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İspanya Krallığı Kültür ve Spor Bakanlığı Arasında Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanında Mutabakat Zaptı"na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İspanya Hükümet Başkanı Üçüncü Yardımcısı ve Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanı Teresa Ribera Rodriguez imza attı.

"Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İspanya Krallığı Hükümet İkinci Başkan Yardımcılığı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanlığı Arasında Çalışma ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Hakkında Niyet Beyanı"nı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve İspanya Hükümet Başkanı İkinci Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz Perez imzaladı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN CAB'YE ÇAĞRI: BİR AN ÖNCE TANIYIN

İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez Perez-Castejon ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne (AB) 'Artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vatandaşlarımıza vize muafiyeti tanınması çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının Avrupa Birliği ve NATO ilişkilerini zayıflatmasına izin verilmemelidir.' çağrısında bulundu.