Son dakika haberi: Putin'den corona virüs aşısı açıklaması! Rusya Sağlık Bakanlığı korona aşısını onayladı ve ilk fotoğraf geldi.
Putin duyurdu: İlk koronavirüs aşısı tescillendi---- Bakan Akar'dan net Doğu Akdeniz mesajı! Bölgede hiçbir oldubittiye izin verilmeyecek --- Yunanistan'ın Türkiye'yi hapsetme planına net cevap! Oruç Reis hamlesi Yunan-Mısır kuşatmasını kırdı --- Türkiye'nin hamlesi sonrası iyice tutuştular! Sözünde durmayan Almanya'dan ilk açıklama ----Yunan medyası son dakika duyurdu! Türkiye'nin hamlesi Yunanistan'da depreme yol açtı! --- Yunanistan, Oruç Reis hamlesinden sonra çıldırdı!
Son dakika haberi: Putin’den corona virüs aşısı açıklaması! Rusya Sağlık Bakanlığı korona aşısını onayladı ve ilk fotoğraf geldi
Giriş Tarihi: 11.8.2020 17:39 Son Güncelleme: 11.8.2020 17:42
Putin: İlk koronavirüs aşısı tescillendi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, koronavirüs salgınına karşı ilk aşıyı onayladıklarını duyurdu. Putin, kızının aşı olduğunu söyledi.
Tüm dünyanın merakla beklediği coronavirüs aşısında son dakika haberi Rusya'dan geldi. Dünya genelinde 20 milyonun üzerinde enfekte kişinin olduğu corona virüs ile mücadele kapsamına aşı ve ilaç çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Coronavirüs aşısı ile ilgili Rusya'dan gelen son dakika haber tüm dünyayı umutlandırdı. Rusya lideri Vladimir Putin yaptığı son dakika açıklamasında Covid-19'a karşı Moskova'da geliştirdikleri aşının Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığını açıkladı ve aşıya ilişkin ilk fotoğraflar geldi. Peki Covid-19 aşısı ne zaman sivil halk tarafından kullanılacak? İşte koronavirüs aşısı ile ilgili son dakika haberin detayları...
Coronavirüs aşısı ile ilgili Rusya'dan gelen son dakik haber tüm dünyayı umutlandırdı. Rusya lideri Vladimir Putin yaptığı açıklamasında Covid-19'a karşı Moskova'da geliştirdikleri aşının Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığını açıkladı. Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada sivil halkın coronavirüs aşısını ne zaman kullanabileceğine ilişkin tarih verildi.
İŞTE SON DAKİKA HABERİN DETAYLARI...
RESMEN DUYURULDU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce deneyleri tamamlandığı açıklanan koronavirüs aşısının tescil edildiğini resmen duyurdu.
Rus liderin verdiği bilgiye göre, Covid-19'a karşı Moskova'da geliştirilen aşı Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandı. Putin, kısa süre içinde aşının üretimine başlamayı umut ettiğini söyledi.
TÜM TESTLERDEN GEÇTİ
Aşının gerekli tüm testlerden geçtiğini belirten Putin, kızlarından birinin de aşı olduğunu kaydetti.
Putin, yakında aşının toplu üretimine başlamayı amaçladıklarını, aşının kızına yapıldığını da söyledi. Kızının ateşinin ilk gün 38 dereceye çıktığını, sonra 37 dereceye düştüğünü belirten Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aşının oldukça işe yaradığını ve güçlü bir bağışıklık yarattığını biliyorum. Tekrar ediyorum, aşı gerekli tüm kontrolleri geçti."
Rusya, Ekim ayında koronavirüse karşı ülkede toplu aşı kampanyası başlatmayı da planlıyor. Önce doktorlara ve öğretmenlere aşı yapılacak. Aşı 'ücretsiz' olacak ve maliyeti ülke bütçesinden karşılanacak.
DSÖ'DEN AÇIKLAMA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü, "Covid-19 aşısına olası ön onay süreci konusunda Rus otoriteler ile yakın temas halindeyiz, süreç titiz bir gözden geçirmeyi gerektiriyor" dedi.
İŞTE KULLANIMA BAŞLAYACAĞI TARİH!
Rusya Sağlık Bakanlığı, Binnopharm JSC ve Gamaleya Enstitütüs tarafından geliştirilen ve onay verilen 'Sputnik' adlı Covid-19 aşısının 'sivil halkın' kullanımına 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren sunulacağını bildirdi
Rusya tarafından bugün tescil aldığı ifade edilen aşının adının Sputnik V olacağı açıklandı.
Dünya genelinde etkili olan korona virüs salgınında yürütülen aşı çalışmalarının ilk sonuçları Rusya'dan geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da geliştirilen aşının Sağlık Bakanlığından onay aldığını açıkladı. Putin, "Bu sabah saatlerinde, korona virüs salgınına karşı dünyadaki ilk aşı tescillendi" dedi. Aşının adının "Sputnik V" olacağı ifade edilirken, açıklamada, "1957'de Sovyetler Birliği tarafından ilk yapay uydunun başarılı bir şekilde fırlatılması tüm dünyada uzay araştırmalarını harekete geçirdi. Bu atıfla sayesinde aşıya Sputnik V adı verildi"
Son dakika haberi: Bakan Akar'dan net Doğu Akdeniz mesajı! Bölgede hiçbir oldubittiye izin verilmeyecek
Bakan Akar'dan son dakika açıklaması geldi. Genelkurmay Karargâhı başta olmak üzere Kuvvet Komutanlıkları ve bölgedeki birlik komutanlarına video telekonferans yöntemiyle bağlanarak toplantı gerçekleştiren Akar, Doğu Akdeniz ile ilgili net mesaj verdi. Akar; Türkiye’nin Kıbrıs dahil Mavi Vatan’daki hak-alaka ve menfaatlerini korumakta azimli, kararlı ve muktedir olduğuna dikkat çekerek, Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını ve bölgede hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini ifade etti.
Giriş Tarihi: 11.8.2020 15:19Son Güncelleme: 11.8.2020 15:43
Bakan Akar, Türkiye'nin Kıbrıs dahil Mavi Vatan'daki hak-alaka ve menfaatlerini korumakta azimli, kararlı ve muktedir olduğuna dikkat çekerek, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını ve bölgede hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini ifade etti.
ORUÇ REİS İÇİN GEREKLİ TÜM TEDBİRLER ALINDI
Devam eden faaliyetler hakkında birlik komutanlarından bilgi alarak talimatlar veren Bakan Hulusi Akar, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarında sismik araştırma yapacak olan MTA Oruç Reis gemisiyle ilgili de açıklamalarda bulundu. MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından refakat ve koruma sağlandığını hatırlatan Bakan Akar, ülkemizin deniz yetki alanlarındaki uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerini korumak için tüm gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı.
Bakan Akar, Türkiye'nin Kıbrıs dahil Mavi Vatan'daki hak-alaka ve menfaatlerini korumakta azimli, kararlı ve muktedir olduğuna dikkat çekerek, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin yer almadığı hiçbir projenin yaşama şansı olmadığını ve bölgede hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini ifade etti.
TERÖRLE MÜCADELE TAVİZSİZ DEVAM EDECEK
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, video telekonferans ile gerçekleşen toplantıda teröristle mücadelenin tavizsiz devam edeceğini, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar artan tempo ve şiddette operasyonların süreceğini vurguladı.
Bakan Akar, büyük bir dikkat ve titizlikle uygulanan COVID-19 ile mücadelenin de kararlıkla devam edeceğini ifade etti.
Son dakika haberi... Yunanistan'ın Türkiye'yi hapsetme planına net cevap! Oruç Reis hamlesi Yunan-Mısır kuşatmasını kırdı
Yunanistan ve Mısır'ın doğu Akdeniz'de yaptığı anlaşma Türkiye'nin Oruç Reis hamlesi ile boşa çıktı.Yunanistan, Ege ve Doğu Son dakika: Akdeniz’de, Türkiye'nin önünü kesme hayalleriyle son yıllarda GKRY, Mısır ve İsrail'le iş birliğini güçlendirmeye çalışıyor. Söz konusu plana meydan okuyan Türkiye ise meşru çıkarlarını diplomatik ve askeri araçlarla korumaya devam edeceği mesajını yineliyor. İşte Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de oynadığı oyunlara Türkiye'nin verdiği net cevap...
Giriş Tarihi: 11.8.2020 15:06 Son Güncelleme: 11.8.2020 15:09
Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Mısır, Türkiye'yi ana karasına hapsetme planları peşinde koşarken, Türkiye bu plana Oruç Reis'in Doğu Akdeniz'deki sismik araştırma faaliyetlerini sürdürerek yanıt veriyor. Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz'de, Türkiye'nin önünü kesme hayalleriyle son yıllarda GKRY, Mısır ve İsrail'le iş birliğini güçlendirmeye çalışıyor.
TÜRKİYE MESAJINI YİNELEDİ!
Söz konusu plana meydan okuyan Türkiye ise meşru çıkarlarını diplomatik ve askeri araçlarla korumaya devam edeceği mesajını yineliyor.
Türkiye, temmuz ayında Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini, Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) yürüttüğü diplomasiye şans tanımak için iyi niyet göstererek bir süre askıya aldı.
Ancak Yunanistan'ın 6 Ağustos'ta Mısır'la deniz yetki alanlarına ilişkin Türkiye'yi dışlayarak oldubittiye getiren bir anlaşma yapması üzerine Ankara, sismik araştırmalara kaldığı yerden devam etme kararı aldı.
Son Dakika | Yunan yönetiminde yeni NAVTEX paniği
Diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan ile Mısır, uluslararası hukukun hakkaniyete ve eşitliğe dayalı paylaşım prensiplerini ihlal ederek imzaladığı anlaşmayla Yunan ana karasından Kuzey Afrika'ya uzanan bir deniz yetki alanı kurup Türkiye'yi Anadolu yarımadasına hapsetmek istediğini gösterdi.
Bunun üzerine önceki akşam Antalya açıklarından demir alan Oruç Reis, hedeflenen alana intikal ederek çalışmalarına yeniden başladı.
Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes de faaliyet alanına ilişkin haritayı dün akşam Twitter hesabından paylaştı.
Türkiye tarafından ruhsat verilen geminin faaliyet alanı, Yunanistan'ın GKRY ile birleştirmek istediği sözde deniz yetki alanını da içine alacak şekilde düzenlendi.
Böylece Türkiye, Yunan-Rum planlarının hükümsüz olduğunu, Anadolu yarımadasını kuşatmayı hedefleyen sözde birleştirilmiş deniz yetki alanlarının geçersizliğini sahada da gösteriyor.
Ankara, Yunan-Mısır anlaşmasıyla koparılmak istenen Türkiye-Libya kıta sahanlığı temasını da kararlılıkla koruyacağı mesajı veriyor.
Nitekim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin kıta sahanlığının batı sınırlarına ruhsat verilerek sondaj çalışmalarının süreceğini söyledi.
TÜRKİYE'YLE ANLAŞMA FIRSATINI DEĞERLENDİRMEYEN MISIR KAYIPTA
Mısır, 2003'te GKRY'yle deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması imzalayarak çıkar alanını genişletmek istedi.
Ancak, Kahire yönetimi, Türkiye'nin denizde ortay hat çekilerek paylaşım yapılmasını öngören politikasını dikkate almış olsaydı Rum kesimine bıraktığı yaklaşık 11 bin 500 kilometrekarelik deniz alanını kaybetmeyecekti.
Aynı şekilde, Mısır yönetimi Yunanistan yerine Türkiye ve Libya ile anlaşma yoluna gitseydi Atina'ya taviz verdiği yaklaşık 6 bin kilometrekare alandan olmayacaktı.
YUNANİSTAN KENDİ TEZİNİ ÇÜRÜTTÜ
Yunanistan, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'e bağlandığı adalar bölgesinde uzun yıllardır Türkiye ile anlaşmazlık yaşıyor.
Atina yönetimi, Türkiye ana karasına birkaç kilometre uzaklıktaki adalar da dahil, bunların kıta sahanlığının olduğunu savunuyor.
Yunanistan, ana karasına 580 kilometre uzaklıkta bulunan Kastellorizo (Meis) adlı 10 kilometrekarelik ada üzerinden 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı iddiasında bulunuyor.
Atina, buna karşın, Mısır'la yaptığı anlaşmada, geleneksel olarak savunduğu "adalara ait kıta sahanlıkları"nı kısıtlayarak pozisyonundan geri adım attı.
Yunanistan böylece, adaların kıta sahanlıklarının kısıtlanabileceğini göstererek Türkiye'ye karşı savunduğu tezi kendi çürütmüş oldu.
Yunan yönetimi, daha önce de İyon Denizi'nde İtalya'yla yaptığı anlaşmada bazı adaların kıta sahanlıklarının sınırlanmasını kabul etmişti.
Oruç Reis Doğu Akdeniz'de! Türk taarruz helikopterleri Antalya Kaş açıklarında devriyede
TÜRKİYE'DEN BÖLGESEL VE KAPSAMLI ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Ankara, Doğu Akdeniz'deki meşru çıkarlarını diplomatik ve askeri faaliyetlerle savunmaya devam ederken, başta bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası topluma müzakerelere dayalı kapsamlı iş birliği çağrısı yapıyor.
Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin anlaşmazlıkların diyalog yoluyla ve hakkaniyet temelinde çözümüne hazır olduğunu, kimsenin toprağında, denizinde ve meşru çıkarlarında gözü olmadığını yinelemişti.
Erdoğan, "Gelin Akdeniz'deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceği, boylarını aşan birtakım girişimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor." ifadelerini kullanmıştı.
SON DAKİKA! Türkiye'nin hamlesi sonrası iyice tutuştular! Sözünde durmayan Almanya'dan ilk açıklama
Son dakika haberine göre; Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile Türkiye arasında gerilim tırmanırken Almanya'dan bir açıklama geldi. Almanya, Türkiye'yi ve Yunanistan'ı görüşmeye davet etti. Almanya adına açıklamayı Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert yaptı. Seibert, "En önemlisi ve acilen ihtiyaç duyulan şey, ilgili ülkelerin, Yunanistan ve Türkiye'nin birbirleriyle doğrudan görüşmeler yapmalarıdır." dedi. Türkiye'nin Meis Adası etrafında Navtex ilan etmesi ile gerilim tırmanmış, iki ülke sıcak temasın eşiğine gelirken Almanya Yunanistan'ın talebi üzerine Türkiye'ye diplomasi ricasında bulunmuştu. Başkan Erdoğan, Merkel'e, "Yunanistan'a güvenmiyorum" diyerek diplomasiye şans vermiş, ancak ne Almanya ne de Yunanistan sözünde durmuştu. Türkiye, bu durum üzerine Doğu Akdeniz'de Navtex ilan ederek Oruç Reis'i arama faaliyetleri için bölgeye gönderdi.
Giriş Tarihi: 10.8.2020 15:45Son Güncelleme: 10.8.2020 16:01
Almanya, Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ve Yunanistan'ı doğrudan görüşmeler yapmaya çağırdı.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Akdeniz'in doğusuna ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, şimdi orada yeniden gerilim yaşanmasından dolayı endişe duyduklarını ifade etti.
"En önemlisi ve acilen ihtiyaç duyulan şey, ilgili ülkelerin, Yunanistan ve Türkiye'nin birbirleriyle doğrudan görüşmeler yapmalarıdır." diyen Seibert, burada ihtilaflı deniz hukukuna ilişkin konuları da ele almalarını ve çözümlenmesini ümit ettiklerini belirtti.
Seibert, Alman hükümetinin her iki tarafla temasta olduğunu aktararak Alman hükümetinin olabildiği yerde katkı sunmaya hazır olduğunu, ancak doğrudan görüşmelerin yapılmasının önemli olduğunu savundu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Türkiye'nin Akdeniz'in doğusunda sismik araştırmalar yapma kararını endişeyle not ettiklerini söyledi.
Burger, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın birçok kez uluslararası hukuka riayet edilmesi ve Akdeniz'in doğusunda gerilimi azaltmaya dönük adımların atılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiğini belirterek, bu açıdan mevcut durumda sismik araştırmalar yapmanın yanlış bir sinyal olduğunu ileri sürdü.
Tek taraflı adımların çözüm konusunda ilerleme sağlayamayacağını iddia eden Burger, açık konuların taraflarca müzakere yoluyla açıklığa kavuşturması çağrısında bulundu.
Yunan yönetimi, Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz meselelerini müzakere etme, sorunlara hakça çözümler geliştirme teklifine yanaşmazken son yıllarda deniz yetki alanları konusunda Kıbrıs Rum kesimi ve bazı bölge ülkeleriyle tek taraflı adımlar atmaya devam ediyor.
Türkiye, son dönemde söz konusu tek taraflı adımlara karşı kendi tedbirlerini almakta kararlı olduğu mesajı yineliyor.
Yunan medyası son dakika duyurdu! Türkiye'nin hamlesi Yunanistan'da depreme yol açtı!
Türkiye, Akdeniz'de Navtex ilan ettikten sonra Oruç Reis'i savaş gemileri ile bölgeye göndermesi Yunanistan'da paniğe neden oldu. İtalya ve Mısır ile yaptığı anlaşmalar ile kendi tezini çürüten Yunanistan'da orduda iziler iptal edilirken hükümet AB'ye sığındı. Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler son dakika duyurulurken Yunan medyası Yunanistan'da yaşanan paniği gözler önüne serdi.
Giriş Tarihi: 11.8.2020 11:29Son Güncelleme: 11.8.2020 11:34
Türkiye'nin Akdeniz hamlesi Yunanistan'da depreme yol açtı. yunan medyası yaşanan gelişmeleri anbean takip ediyor. Akdeniz'de iki ülke savaş gemilerinin karşı karşıya geldiğini yazan Yunan medyası, jetlerin havalanmak için hazır beklediğini ve bölgeye ABD savaş uçağının da gönderildiğini sayfalarına taşıdı. 'Ege'de dehşet dengesi' başlığını kullanan gazeteler, Yunan donanmasının Türk arama gemisine telsizden bölgeden ayrılması yönünde anonslar yaptığını bildiriyor.
BIÇAK SIRTINDA
Türkiye'nin Akdeniz'de ilan ettiği yeni NAVTEX ve Oruç Reis'i savaş gemileriyle birlikte bölgeye göndermesi, Mısır'la anlaşma imzalayan Yunanistan'da kelimenin tam anlamıyla depreme yol açtı.
'Bıçak sırtında' başlığını kullanan Kathimerini gazetesi, iki ülkenin savaş gemilerinin bölgede toplandığını belirterek Ankara ve Atina arasındaki ilişkiyi ip üstünde yürümeye benzetti. Önümüzdeki 24 saatin çok kritik olacağı yorumunu yapan Kathimerini, savaş gemilerinin yanı sıra bölgeye ABD savaş uçağının da sevk edildiğini yazdı.
Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Milli Güvenlik Hükümet Konseyi'ni (KYSEA) acil toplantıya çağırdığını aktaran Kathimerini, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un söz konusu toplantıya askeri üniformayla katıldığını belirtiyor.
Milliyet'te yer alan habere göre; Atina yönetiminin uluslararası aktörlerle de temasa geçtiğini bildiren gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan "Hiçbir şantajı kabul etmeyeceğiz" açıklamasına da haberinde yer verdi. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı Oruç Reis'in araştırma yapacağı alanı gösteren haritaya da geniş yer veren Kathimerini, Ankara'nın gerilimi tırmandırdığını ileri sürdü.
GERİLİM TIRMANIYOR
'Ege'de dehşet dengesi' manşetiyle okuyucularının karşısına çıkan Ta Nea ise Yunan fırkateylerinin Oruç Reis'in karşısında savaş pozisyonunda beklediğini yazdı. Yunan jetlerinin de havalanmak için hazır beklediğini aktaran Ta Nea, Doğu Akdeniz'deki termometrelerin üç hafta içinde ikinci kez yükseldiğini belirtiyor.
Doğu Akdeniz'e inen Oruç Reis'ten ilk görüntüler geldi!
YUNANİSTAN MISIR ANLAŞMASI
Yunan ordusunun bütün ihtimallere hazır olduğunu sayfasına taşıyan gazete, Oruç Reis'in yola çıkmasının Yunanistan ve Mısır arasındaki anlaşmanın ardından gerçekleştiğini hatırlatıyor. Oruç Reis'in Yunan kıta sahanlığında ilerlemeye devam ettiğini savunan Ta Nea, Yunan donanmasının Türk arama gemisini yakından izlediğini ve telsizden bölgeden ayrılması yönünde anonslar yaptığını bildiriyor.
YUNAN ORDUSU ALARMDA
To Vima gazetesi ise, 'Ege'de gerilim gecesi - Yunan filosu Oruç Reis'in karşısında' manşetini attı. Gazete, Yunan ordusunun en üst düzey alarm pozisyonuna geçtiğini yazdı.
Türk Dışişleri ise Ankara'nın Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritayı paylaştı. Twitter hesabında haritaya yer veren Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, "Yunanistan ana karasına 580 kilometre uzaklıktaki Kastellorizo (Meis) adlı 10 kilometrekarelik Yunan adası nedeniyle Yunanistan, 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı talep ederek, Oruç Reis'i durdurmaya ve Doğu Akdeniz'i Türkiye'ye kapatmaya çalışmaktadır" dedi.
Dışişleri Bakanlığı'nın akşam saatlerinde yaptığı resmi açıklamada ise, Yunanistan'ın diyalog şansını kendi elleriyle kenara ittiği belirtilerek "Bölgedeki askeri varlığımız, herhangi bir tırmanmaya yol açma hedefi taşımamakta olup, tamamen, gerekmesi halinde meşru savunma hakkını kullanmaya yöneliktir. Sivil bir gemimize askeri müdahalede bulunulmasına tabiatıyla izin verilmeyecektir" denildi.
Son Dakika Haberi | 'Yunanistan bunun bedelini ödeyecek' Oruç Reis TSK korumasında Akdeniz'de
Yunanistan'ın Mısır ile 6 Ağustos Perşembe günü imzaladığı deniz yetki alanlarını belirleyen anlaşma, Türkiye ile Yunanistan arasındaki müzakerelerin yeniden askıya alınmasına neden oldu. Anlaşma, Girit ve Rodos adalarının kıtasahanlıklarının kısmen kullanılması şartıyla Mısır'ın kıtasahanlığı ile dikey bir koridor oluşturulmasını hedefliyor.
KORSAN ANLAŞMA
Ankara'nın 'korsan' olarak tanımladığı anlaşmanın resmiyet kazanabilmesi için, iki ülke parlamentolarında onaylanması ve ilgili koordinatların Birleşmiş Milletler'e sunulması gerekiyor. Yunanistan'da, Parlamento'nun bir an önce toplanacağı ve anlaşmayı onaylayacağını açıklandı. Mısır Parlamentosu'nun ise anlaşmayı iki aydan önce onaylaması beklenmiyor.
Türkiye ise, anlaşmanın ardından Oruç Reis araştırma gemisinin sismik çalışmalar için Akdeniz'e açılacağını, Pazartesi günü yayımladığı bir NAVTEX ile duyurdu. 10-23 Ağustos arası geçerli olacak NAVTEX kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait iki savaş gemisi de Oruç Reis'e eşlik ediyor. Yunanistan da aynı gün aynı bölge için NAVTEX ilan etti ve Türkiye'nin duyurusunun yasa dışı olduğunu kaydetti.
Almanya'nın başlatması beklenen arabuluculuk girişimi, Yunanistan'ın Mısır ile anlaşma yapması, Türkiye'nin de gemilerini yeniden ihtilaflı bölgeye göndermesi ile daha başlamadan son bulmuş oldu. Her iki tarafın denizde ve havada askeri varlıklarını artırıyor olmaları bölgedeki gerginliğin sıcak çatışmaya kadar varması riskini de beraberinde getiriyor.
Ege Denizi'nden kaynaklanan kıta sahanlığı, karasuları, adaların statüsü ve hava sahası hattı gibi konularda on yıllardır süren anlaşmazlıkların, özellikle son bir yılda Akdeniz'e de yayılması Ankara-Atina hattında çok daha sert bir sürecin başlamasına neden oldu.
BM KABUL ETTİ
Türkiye, 27 Kasım 2019'da Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanlarını Sınırlandırma anlaşması ile Yunanistan'ın Girit, Karpathos ve Rodos adalarının güneyinde kalan bölgeyi kıta sahanlığı kapsamında gördüğünü ilan etmiş ve bu anlaşmayı BM'ye kaydettirmişti. Anlaşmanın uluslararası hukuka göre bir geçerliliği olmadığını savunan Atina, 1982 tarihli Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne göre adaların kıta sahanlığı hakları olduğunu, Türkiye'nin ortaya koyduğu haritanın Yunanistan'ın egemenlik haklarını çiğnediğini ilan etmişti.
Avrupa Birliği (AB) de Yunanistan'ın açıklamalarını desteklemiş, Türkiye'nin 'yasa dışı' olarak tanımladığı hidrokarbon çalışmalarını durdurmasını talep etmişti. Siyasi alanda yaşanan bu gerilime rağmen, 2019'un ikinci yarısından itibaren Ankara ile yeni kurulan Atina hükümeti arasında diyalog kanalları açık tutuldu. Ancak Yunanistan'ın Fransa ile Türkiye arasında son dönemde giderek gerilen ilişkileri kendi lehine kullanma çabası ve başta AB olmak üzere uluslararası platformlarda köşeye sıkıştırmaya çalışması Ankara'nın tepkisini çekti.
Son dakika haberi: Yunanistan, Oruç Reis hamlesinden sonra çıldırdı! Doğu Akdeniz'de kendi iddiasını çürüttü
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi yayınlanan 2. Navtex ilanının ardından Akdeniz’de araştırma yapacağı bölgeye ulaştı. Oruç Reis'in araştırmaya başlamasının ardından Yunanistan panikledi. Yunan ordusunda izinler iptal edilirken hükümet AB’yi yardıma çağırdı. Bölgeden son dakika haberleri peş peşe geliyor. Yunanistan, Akdeniz'de yaptığı korsan anlaşmalar ile ne yapmaya çalışıyor? Yunanistan'ın Türkiye'nin Doğu Akdeniz hamlesinin ardından attığı adımların sonucu ne olur? Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeleri A Haber'de değerlendirdi.
Giriş Tarihi: 11.8.2020 12:58 Son Güncelleme: 11.8.2020 12:58
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi yayınlanan 2. Navtex ilanının ardından Akdeniz'de araştırma yapacağı bölgeye ulaştı. Oruç Reis'in araştırmaya başlamasının ardından Yunanistan panikledi. Yunan ordusunda izinler iptal edilirken hükümet AB'yi yardıma çağırdı. Bütün bu gelişmelerin ardından yaşanan gelişmeler Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar A haber'de değerlendirdi.
TÜRKİYE'NİN AKDENİZ HAMLESİ İLE VERDİĞİ MESAJLAR...
Abdullah Ağar yaptığı açıklamasında; Şimdi açıkçası Türkiye'yi çok zorladılar, hem de By pass etmeye hatta aldatmaya arkasından vurmaya kalktılar. Türkiye en başından beri bir cümle kurdu. Dedi ki "burası hepimizin karası olduğu bir deniz alanı. Bu deniz alanı hakkaniyet çerçevesinde uluslararası hukuka uygun bir şekilde paylaşalım." Ama Yunanistan çok ilginç bir şekilde geçmişte yaptıklarına benzer mahiyette şımararak, arsızlaşarak hatta ve hatta son derece ihtiraslı davranarak ve büyük hesapların içerisinde bir proxy devlet gibi davranarak Türkiye'nin geleceğini yok edecek bir takım adımlar atmaya başladı.
Son Dakika Haberi | 'Yunanistan bunun bedelini ödeyecek' Oruç Reis TSK korumasında Akdeniz'de
TÜRKİYE YAPMASI GEREKENİ YAPTI
Şimdi Türkiye, Meis adası geriliminde diploması kapılarını açık bıraktı. Oruç Reis girecekti navtex bölgesine Almanya'nın devreye girmesi ile bir takım sözler vermesi ile "tamam" dedi "diplomasi kapısı açık kalsın. Biz bir süre deha bekleyelim."
Milli Savunma Bakanı Trakya ziyaretinde son derece ılımlı mesajlar verdi Yunanistan'a. Ama Yunanistan bütün bunları görmeyerek Mısır ile bir anlaşma yaptı. Türkiye bunun üzerine yapması gerekeni yaptı. Donanmasını ortaya koyarak Sayın Erdoğan'ın ortaya koymuş olduğu bildirimle eş güdümlü bir zamanlama ile alana girdi.
TÜRKİYE KARARLILIĞINI ORTAYA KOYDU!
Yunanistan pek çok tehdit savurmuştu. Buralar benim egemenliğim demişti. Biz de egemenlik burada, ben hem araştırma gemimle buradayım ile buradayım hem donanmam ile buradayım hem de haklarımla buradayım. Şimdi bunu ortaya koyunca Yunanistan açıkçası şu ana kadar savurmuş olduğu tehditlerin devamından başka bir şey yapamadı.