Türkiye bizi korur
Skoog, Suriye'de herhangi bir kimyasal silah kullanımının da kabul edilemez olduğunu vurguladı.İdlib'den kaçış başladı!
Türkiye bizi korur
Giriş Tarihi: 7.9.2018 08:10 Güncelleme Tarihi: 7.9.2018 08:44
Esad rejimi ve müttefiklerinin bomba yağdırdığı İdlib’den kaçmaya çalışan milyonların tek bir umut ışığı var: Esad rejiminin kimyasal saldırı tehdidi altındaki İdlib'den kaçış sürüyor. Bölgenin savaş mağduru mazlum halkı yaşadıkları tüm zorluklara rağmen Türkiye'nin verdiği yaşam umuduyla ayakta duruyor.
Suriye'nin İdlib kentinde sıkışıp kalan milyonlarca sivil bir yandan kaçış yolu ararken bir yandan da tek umudu olarak gördükleri Türkiye'nin kendilerini çatışmalardan koruyacağına inanıyor. 3.5 milyon sivilin yaşadığı İdlib'de dün Esad rejiminin düzenlediği topçu saldırılarında bir sivil hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verilerine göre son 48 saatte İdlib'den sadece bin sivil kaçmayı başarabildi. Suriye'nin Hama ve İdlib kentlerine 6 Rus savaş uçağının dün sivillerin de olduğu bölgelere bomba yağdırması kaçış yolu bulmayı daha da zor hale getirdi. Uluslararası toplum kentten yeni bir göç dalgasının başlamasından endişe ederken, gidecek yeri kalmayan sivillerin ise tek umudu ise Türkiye. Sınırın sıfır noktasında zor şartlar altında çadır kamplarda yaşayan Suriyeliler de, Türkiye'nin kendilerini çatışmalardan uzakta tutacağını düşünürken İdlib'deki muhalifler, Esad rejiminin operasyon ihtimaline karşı savunma hazırlıklarını sürdürüyor. Muhalifler, cephe hattına takviye kuvvet gönderiyor, hendekler ve tüneller açıyor. Rejim güçlerinin karşısında elleri tetikte nöbet tutuyor. Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne bağlı Nureddin Zengi Hareketi Basın Sözcüsü Mazen Cuma "Biz hürriyet istedik, bunun için yıllarca mücadele ettik. Halkına bu kadar acı çektiren Esad rejimine güvenmiyoruz. Biz bu topraklarda doğduk. Kanımızın son damlasına kadar topraklarımızı savunacağız. İdlib'i Suriye rejimi ve destekçilerine bırakmayacağız" dedi.
AFAD ÖNLEMI
AFAD'ın Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer (KBRN) ekipleri Suriye sınırında olası bir kimyasal saldırıya karşı konuşlandı. Adana AFAD'a bağlı KBRN ekipleri, arındırma ve keşif araçları ile gaz ölçüm cihazlarıyla birlikte kimyasal saldırı ihtimaline karşı Cilvegözü Sınır Kapısı'nın Suriye tarafındaki tampon bölgede konuşlandı. Olası bir saldırıya maruz kalan Suriyelilere müdahale etmek için tüm teçhizatlarıyla hazır bekleyen ekipler, İdlib'e gerçekleştirilecek kimyasal saldırılardan etkilenen sivilleri, kurulan çadırlarda müdahalelerden koruyacak.
İdlib'den kaçışlar başladı
Esad rejiminin saldırı hazırlığı yaptığı İdlib'de, yüzlerce sivil bölgeyi terk etmeye başladı. Kalanlar da savaş hazırlık yapıyor.
İran ve Rusya'da aldığı destekle ülkenin büyük bölümünde kontrolü sağlayan Esad rejiminin yeni hedefi İdlib.
KENTTE KORKU HAKİMTüm dünyanın gözünü çevirdiği İdlib'de, insanlar büyük bir panik içerisinde.
KAÇIŞ BAŞLADIEsad rejiminin katliam yapma ihtimaline karşı eşyalarını toplayarak bölgeden ayrılan yüzlerce insan, evlerini ve akrabalarını geride bıraktı.
İdlib'i terk etmeyenler ise evlerinin altındaki sığınaklara yemek ve su stoklamaya başladı.
Savaşa hazırlık yapılan kentte, kimyasal saldırılara karşı da önlemler alınıyor
TÜRKİYE 12 GÖZLEM KULESİ KURDU
Rusya, Türkiye ve İran'ın arabuluculuğuyla gerçekleşen Astana diplomatik süreciyle birlikte, İdlib'e Türk Silahlı Kuvvetleri 12, Rusya 10, İran ise 7 askeri gözlem noktası kurdu.Şimdiye kadar Şam rejimiyle yapılan anlaşmalar ve esir değişimleri çerçevesinde, kuşatma altında kalan bölgelerden tahliye edilen tüm muhalifler ve aileleri İdlib'e yerleştirilmişti. BM verilerine göre bölgede yaşayan çocuk sayısı 1 milyonu geçiyor. Türkiye'ye doğru yeni bir göç dalgası başlayacağı ve yaklaşık 2.5 milyon Suriyelinin kaçmak zorunda kalabileceğinden endişe ediliyor. Esad rejiminin saldırı hazırlığında olduğuna dair haberlerin yayılmasından bu yana İdlib'de sokaklara dökülen binlerce kişi "Allah'tan ve Türklerden başka dostumuz yok", "Türkiye barış kaynağıdır" yazılı dövizlerle protestolar yapıyor.
8 AB ülkesinden Türkiye'ye destek geldi
Suriye'deki çatışmalar her geçen gün artarken BMGK öncesi 8 AB üyesi ülke ortak açıklama yaptı. Ülkeler, Türkiye'nin çözüm çabalarına destek verdiklerini duyurdu.
Esad ve Rusya'nın İdlib'e düzenlediği operasyonlar devam ederken, Avrupa Birliği üyesi olan İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsveç, Belçika ve Polonya'nın temsilcileri toplandı.
"REJİM SİVİLLERE ACI ÇEKTİRİYOR"Güvenlik Konseyi toplantısı girişinde grup adına konuşan İsveç'in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog, taraflara diplomatik çözüm çağrısı yaptı.
Skoog, İdlib'e yapılacak askeri bir operasyonun bölgeyi daha da tehlikeli hale getireceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Suriye’nin kuzeybatısında, Suriye rejimi ve Rusya tarafından arttırılan, siviller için potansiyel bir felakete dönüşebilecek askeri hareketlilikten ciddi şekilde kaygılıyız. İdlib’e yapılacak tam ölçekli bir askeri saldırı, bölgede yaşayan bir milyon çocuk dahil 3 milyondan fazla sivilin hayatını tehlikeye atacak. Rejimin acımasız kuşatması ve askeri operasyonları nedeniyle zaten yerlerinden edilen siviller de dahil olmak üzere bu yeni toplu göçlere sebebiyet verebilir."
Skoog, Suriye’de herhangi bir kimyasal silah kullanımının da kabul edilemez olduğunu vurguladı.İdlib'den kaçış başladı!
1 / 30Rusya ve Esed rejiminin saldırısına maruz kalan İdlib ve Hama'dan kaçışlar başladı.
4 milyona sivilin yaşadığı İdlib merkeze olası bir saldırı katliama yol açacak.
Türkiye, Rusya ve İran yarın Tahran’daki zirvede bir araya gelecek.
Ana gündem maddesi ise Suriye ve İdlib olacak.
Nihayi karar yarın belli olacak.
Rus savaş uçakları, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde çok sayıda sivil yerleşim yerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurdu.
Rus savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında Cisir Eş Şuğur ilçesinde 5'i çocuk 9 sivil hayatını kaybetti. Bölge sakinleri, hayatını kaybedenlerin cesetlerini kaldırdı.
..