Türkiye'de ilk koronavirüs vakasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: Hasta erkek, virüs Avrupa temasından bulaştı.
Doksan gün önce Çin'in Wuhan kentinden ortaya çıkan koronavirüs Türkiye'de de görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece yarısı yaptığı basın açıklamasında kuru öksürük ve yüksek ateş şikayeti olan bir erkek vatandaşın testlerinin pozitif çıktığını duyurdu. Bakan Koca, virüsü Avrupa teması üzerinden kaptığı belirlenen hastanın izole edildiğini, genel durumunun iyi olduğunu ve aile bireylerinin hepsinin gözetim altında alındığını kaydetti.
Son dakika: Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Bir vatandaşımızın koronavirüs testi pozitif çıktı.
Giriş Tarihi: 11.3.2020 01:30 Güncelleme Tarihi: 11.3.2020 07:37
Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Çin'in Wuhan kentinden başlayarak dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle ilgili yaşanan son gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Koca, "Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı." dedi. Öte yandan Hudut ve sağlık çalışanlarının izinleri ikinci bir emre kadar iptal edildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını bildirdi.
Türkiye’de ilk koronavirüs (Kovid-19) vakası
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gece yarısı yaptığı açıklamada, Türk vatandaşı bir erkek hastada koronavirüs tespit edildiğini bildirdi. Koca, “Virüs alacağımız tedbirlerden güçlü değildir” dedi
Türkiye'de ilk koronavirüs (Kovid-19) vakası görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece yarısı yaptığı basın açıklamasında kuru öksürük ve yüksek ateş şikayeti olan bir erkek vatandaşın testlerinin pozitif çıktığını duyurdu. Bakan Koca, virüsü Avrupa teması üzerinden kaptığı belirlenen erkek hastanın izole edildiğini ve aile bireylerinin hepsi gözetim altında alındığını kaydetti.
Koca, Bakanlıkta yaptığı basın toplantısında, Çin'in Vuhan kentinde 90 gün önce 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde bulaşmasına, ardından çok hızlı bir küresel yayılım göstermesine rağmen Türkiye'nin süreçte büyük bir başarı gösterdiğini söyledi.
Komşu ülkeler ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin aldığı sıkı tedbirleri uygulamadığını hatırlatan Koca, "Bizimse salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli eylem planında direncimiz hiç azalmadı, kat kat arttı." dedi.
Küresel salgınların kaçınılmaz tarafları olduğuna dikkati çeken Koca, şöyle devam etti:
"İnsanların ülkeden ülkeye her an hareket halinde olduğu bir dünyada direnç hangi düzeyde, tedbirler hangi keskinlikte olursa olsun bazı sonuçları önlemek maalesef mümkün değil. Eğer dünyayla ilişkimizi tümden kesmiş olabilseydik şu an karşınızda olmazdım. Bu an burada olmamın nedeni, bu saate dek gösterdiğimiz şeffaflık ve bunun devam edeceğinin teminatıdır. Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı.
Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır."
Koca, Türkiye'nin süreç boyunca bu olasılığa hazır olduğunu, yayılmayı önleyici tedbirler aldığını vurgulayarak, hastalığın ülkenin herhangi bir yerinde görülme ihtimaline karşı sağlık personeli ve hastane hazırlıklarının çok önceden bitirildiğini ifade etti.
Bu süreçte yurt dışı ile doğrudan veya dolaylı temasların olası sonucunun bir örnekte ortaya çıktığını dile getiren Koca, şunları söyledi:
"Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Bakanlığımızca bildirilen koronavirüsten korunma kurallarına mutlaka uyalım. Tedbirlerde anahtar kelimemiz 14'tür. Yurt dışından dönenler için 14 gün kuralı. Dönüşlerinde 14 gün kendilerini özellikle izole etmelerini istiyoruz. Aynı şekilde büyük çoğunluğumuzun koronavirüse karşı alacağı tedbirler için de anahtar kelimemiz yine 14'tür. Elleri tam hijyen sağlayacak şekilde yıkamaktan hangi durumda sağlık kuruluşuna başvurulacağına dek kurallar şeklinde her şey açıktır."
"KORONAVİRÜSE KARŞI MÜCADELEYİ PLANLADIK"
"Bugüne kadar gösterdiğimiz başarı, bundan sonrası için mücadelemizin kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir." diyen Koca, dünyayı uyarırken, aynı zamanda hazırlandıklarını ve koronavirüse karşı mücadeleyi planladıklarını ifade etti.
Bakan Koca, şöyle konuştu:
"Vatandaşımızdan beklediğimiz, 14 gün kuralına ve 14 korunma kuralına uyarak bu mücadeleye güç vermesidir. Bir veya birkaç vaka, salgın olarak görülmemelidir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu yüksek bir ihtimaldi ve gerçekleşti. İzole edilmiş vakanın şu an tek anlamı budur. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda bir düzene sokmaktır. Bu küresel soruna karşı ulusal bir mücadele vereceğiz."
Riskin somut, tedbirlerin ise basit olduğunu vurgulayan Koca, koronavirüsün alınacak tedbirlerden daha güçlü olmadığını dile getirdi.
Koca, bir hastanın topyekun risk olmadığını, karantinaya alınmış bir hastanın da toplumu tehdit edemeyeceğini söyledi.
Bakan Koca, koronavirüs tanısının konulduğu hastanın hangi ilden olduğunun sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Şeffaf bir şekilde bugüne kadar bu süreci götürmeye çalıştım. Yarın sabah da açıklayabilirdim, akşam da açıklayabilirdim. Gecenin bu saatinde açıklamanın bir sebebi vardı, şeffaf davranma çerçevesinde bunu açıklama gereği hissettik. Özellikle altını çizerek ifade ettiğim bir cümle oldu, hasta mahremiyeti. Bu dönemde bir ili, bir bölgeyi, bir hastaneyi bu anlamda gündemde tutmanın doğru olmadığına inanıyorum. Ben bu kadar net ifade ediyorum. Zaten bununla ilgili uluslararası boyutuyla da bildirilmiş olacak. Bunu da anlayışla karşılayın."
İZİNLER İPTAL
Öte yandan Hudut ve sağlık çalışanlarının izinleri ikinci bir emre kadar iptal edildi.
Sağlık Bakanlığı'nın yeni koronavirüsünün yayılmasına karşı gösterdiği başarılı mücadele dünyaya örnek oldu. Halk Sağlığı Laboratuvarı'ndaki uzmanlarnca gerçekleştirilen yerli kite 10 ülkeden 300 bin talep geldi. Koronavirüsün tespitini 90-120 dakika içinde yapabilen yerli kiti talep eden ülkeler arasında Japonya, Vietnam, Katar, Kuveyt, Özbekistan, Libya, Cibuti, Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan yer alıyor. Yerli kiti en çok talep eden ülkeler arasında dünyada yeni koronavirüsten en fazla etkilenen Çin ve İran'ın 50 bin talep gerçekleştirmeleri dikkat çekiyor. Aralarında ABD, İngiltere, İtalya, Çin ve İran'ın da olduğu 27 ülke ise büyükelçilikleri aracılığıyla malzeme yardımı ile ortak çalışma, bilgi ve tecrübe paylaşımı için Türkiye'den işbirliği talebinde bulundu.
Koronavirüsten korunma yolları
Sağlık Bakanlığından yeni tip koronavirüsün ne olduğu, nasıl bulaştığı, belirtileri, teşhis ve tedavisine ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Sağlık Bakanlığının Twitter'dan yaptığı bilgilendirmeye göre, koronavirüsler bazen solunum sistemi, bazen de sindirim sistemi hastalıkları yapıyor, solunum sisteminde soğuk algınlığı belirtileri gösteren enfeksiyonlara ve zatürreye neden oluyor.
ÇOĞU İNSANDA HAFİF SEYREDİYORBu hastalıklar çoğu insanda hafif seyrediyor. Fakat bazı koronavirüsler ciddi hastalıklara yol açıyor. Bunların başında 2003 yılında Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS virüsü geliyor.
BAZI HAYVANLARDAN BULAŞABİLİYORKoronavirüsler bazı hayvanlarda bulunup insanlara bulaşabiliyor. Virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı. Mesela MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı biliniyor ancak yeni koronavirüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz saptanmış değil.
ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRIK YOLUYLA YAYILIYORBilgilendirmeye göre, genel kanı virüslerin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla yayıldığı yönünde.
HİJYEN KURALLINA UYALIMYeni koronavirüs enfeksiyon açısından risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları. Hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli.
SU VE SABUN VE DA ALKOL İÇERİKLİ DEZENFEKTANLARHijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.
KORONAVİRÜS BELİRTİLERİKoronavirüsün belirtileri hafif veya şiddetli seyredebiliyor. Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçirenlerde nefes darlığı, zatürre ve böbrek yetmezliği meydana gelebiliyor.
BELİRTİ VARSA HEMEN SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİNSağlık Bakanlığı, ateşi olanlar, öksürenler ve nefes alma güçlüğü çekenlere, hemen bir sağlık kuruluşuna giderek seyahat geçmişiyle ilgili bilgileri sağlık çalışanlarıyla paylaşmalarını öneriyor.
Korona virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? Corona virüsüne karşı maske korur mu?
Koronavirüs karşısında çaresiz değiliz. İnsanlar, bu tür durumlarda, kontrol dışı bir durum gibi hissettiklerinde hemen paniğe kapılarak ne yapacaklarını bilmiyorlar. Sağlık Bakanlığı, korona virüsünden korunma yollarını içeren ve Corona virüsünden nasıl korunuruz sorusunu yanıtlayan birçok paylaşımda bulundu. Aynı zamanda, ‘koronavirüs nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir ve maske korur mu’ sorularının yanıtını da barındıran bir kılavuz yayımladı. Türkiye’de korona virüsü vakası görülmesi ile birlikte, yeni tip virüsten korunma yolları, maske ya da eldiven takmak gibi önlemler de vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yerini aldı. İşte, ülkemizde de ilk vakanın tespit edildiği coronavirüse karşı alabileceğiniz önlemler…
Giriş Tarihi: 11.3.2020 07:30Güncelleme Tarihi: 11.3.2020 07:37
(Covid-19 olarak adlandırılan hastalığa neden olan SARS-CoV-2 olarak bilinen virüs, tüm çabalara rağmen dünyaya yayılmaya devam ediyor. 10 yaş altında şu ana kadar bir can kaybı bildirilmezken, 60 yaş ve üzerindeki insanlar risk grubunda yer alıyor. Virüsün ülkemizde görülmesi ile birlikte vatandaşlar, korona virüsünden korunma yolları ve hastalığın nasıl bulaştığına ilişkin bilgileri araştırmaya başladılar. En çok sorulan soru ise "Corona virüsüne karşı maske korur mu?" sorusu yer alıyor. Yeni koronavirüs tedavisi henüz bulunmadı. Bu virüse karşı bir aşı da bulunmuyor. Ancak, uzmanlar ve Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan, yeni tip korona virüsüne karşı şansınızı artıracak önlemler yer alıyor. İşte akıllarda olan, koronavirüsten nasıl korunulur, nasıl bulaşır ve maske korur mu sorularının yanıtı…
KORONAVİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI
Coronavirüs konusunda çözüm bulacak olan bizler değiliz. Bakan Koca'nın da sürekli altını çizdiği gibi, salgın küresel, mücadelemiz ulusal. Koronavirüs salgınına karşı kendinizi güçlendirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Her şeyden önce, el yıkama, sosyal uzaklaşma ve kalablıklardan kaçınma da dahil olmak üzere bize önerilen halk sağlığı önlemleri, kendinizi bu virüse maruz kalmaktan korumanın en iyi yoludur. Yani önleme en iyi ilaçtır. Bununla birlikte, bu uygulamalara bağlı kalmasına rağmen enfekte olunabilir.
Peki, koronavirüs nasıl bulaşır ve maske korur mu? İşte virüs hakkında bilinmesi gerekenler...
Enfekte olmanız durumunda Covid-19'u yenme şansınızı artırmak için başka ne yapabilirsiniz? Tek adım: Hastalanmadan önce sağlığınızı en üst düzeye çıkarın. Çin, İtalya, İran, Güney Kore ve ABD'de ortaya çıkan vakalar üzerinde yapılan çalışmalar, en fazla risk altında olanların 60 yaşın üzerinde olduğunu ve / veya diyabet, obezite, kalp hastalığı, akciğer hastalığı veya genelleştirilmiş dekompresyon gibi önceden var olan sağlık sorunlarına sahip olduğunu göstermiştir.
ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI İÇİN: ARTIK DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERİN
Bu (veya diğer) tıbbi sorunlarınız varsa, proaktif olmayı seçebilir ve Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü bugünden itibaren daha fazla özen göstererek bunları ele almaya başlayabilirsiniz. Örneğin, 60 yaşın üzerindeki bir tanıdığınız veya bu yaşlara yakın bir akrabanız-tanıdığınız kullanması gerektiği halde kullanmıyor mu? Bugünden itibaren kullanmaya başlamasını önerin. Nadiren, eğer varsa, kan şekerinizi kontrol edin ve parmak çubukları ya da insülin iğnenizi aksatıyorsanız, doktorunuzun size tavsiye ettiği üzere bu ilaçları kullanın. Astım veya akciğer hastalığınız varsa, reçeteli ilaçlarınızı sürekli olarak kullanmaya başlayın.
YÜZ MASKESİ KORONA VİRÜSÜNDEN KORUR MU?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sağlıklı insanların yüz maskesi takmasını önermiyor. Ancak yurt dışından geldiyseniz, Sağlık Bakanlığımız tarafından ilan edilen 14 Gün Kuralı kapsamında başkası ile temas kuracaksanız ya da sağlık kontrolü için bir sağlık kuruluşuna gidecekseniz, hasta olun ya da olmayın, mutlaka maske takın. Bu söylediğimiz, yurt dışından gelen vatandaşlar için geçerlidir.
Yüz maskesi, başkalarını enfekte olma riskinden korumak için, yeni koronavirüse sahip ve semptomlar gösteren kişiler tarafından kullanılmalıdır.
Genel olarak, yüz maskelerinin kullanımı, sağlık çalışanları, yurt dışından yeni gelişmiş vatandaşlar, bu vatandaşlar ile aynı evde kalanlar için çok önemlidir.
CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Yüksek Ateş
• Öksürük
• Solunum sıkıntısı
• Şiddetli vakalarda zatürre , ağır solunum yetmezliği , böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.
CORONA VİRÜS AŞISI VAR MI?
Aşısı henüz yoktur.