Astana’da kritik zirve: Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile bir...

Astana'da kritik zirve: Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile bir araya geldi 'Teröristan kurdurmayacağız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan burada yaptığı açıklamada "Nükleer enerji santralleriyle ilgili ciddi adımlar atacağız. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Bu konuda ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. İlk hedef Akkuyu'yu devreye almak." dedi.

04 Temmuz 2024 - 01:15

Astana'da 'Suriye' zirvesi! Başkan Erdoğan'dan "Teröristan kurdurmayız" mesajı: Putin'den "İlişkilerimiz ilerliyor" sözleri 
Giriş: 03.07.2024 17:01 Güncelleme :04.07.2024 01:13
Astana'da kritik zirve: Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile bir araya geldi 'Teröristan kurdurmayacağız'
Astana'da kritik zirve | Başkan Erdoğan ve Putin görüşmesi sona erdi! Dikkat çeken kırmızı çizgi mesajı: Teröristan kurulmayacak

Astanada kritik zirve: Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile bir araya geldi.
Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısına katılmak üzere Astana'ya geldi. Merakla beklenen görüşme öncesi Erdoğan ve Putin karşılıklı önemli mesajlar verdi. Putin "Türkiye ile yıllık ticaret hacmimiz 55 milyar dolar" dedi. Başkan Erdoğan ise "55 milyar dolarlık bu hacim bizim için çok çok önemli değil. Bizim hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktı. Bu 100 milyar dolara ulaşabileceğimize inanıyorum." dedi. Erdoğan ayrıca "Sinop nükleer santraliyle ilgili görüşmelerimiz var. Bu konuyla ilgili ciddi adımlar atacağımız inanıyoruz. İlk hedef Akkuyu'yu devreye almak." ifadelerini kullandı. Saat 15 sularında başlayan Erdoğan ve Putin'in görüşmesi 16'da sona erdi. Basına kapalı gerçekleşen zirve 1 saat sürdü. Başkan Erdoğan görüşmede "Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunu" ifade etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere, özel uçak "TC CAN" ile Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geldi.

Astana’da ’Suriye’ zirvesi! Başkan Erdoğan’dan Teröristan kurdurmayız mesajı: Putin’den İlişkilerimiz ilerliyor sözleri
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Astana'da bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye’deki gerilimde çözüm arayışları ve terörle mücadele konuları ele alındı. Başkan Erdoğan, Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunun altını çizdi. Suriye'de çözüm için iş birliğine hazır olduğunu yineledi.Putin de "Dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor" diye konuştu.
Astana’da kritik zirve | Başkan Erdoğan ve Putin görüşmesi sona erdi! Dikkat çeken kırmızı çizgi mesajı: Teröristan kurulmayacak
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sınırlarımızın hemen ötesinde teröristan kurdurmayızBaşkan Erdoğan - Putin görüşmesi! Ana gündem Suriye!

Liderler, ikili görüşme öncesi basın mensuplarına konuştu. Putin, Erdoğan'a "Turistlere sağladığınız şartlardan dolayı teşekkür ederim" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya

Astana’da ’Suriye’ zirvesi! Başkan Erdoğan’dan Teröristan kurdurmayız mesajı: Putin’den İlişkilerimiz ilerliyor sözleri

ÖNCE AKKUYU SONRA SİNOP

Erdoğan ise konuşmasında, Akkuyu Enerji Santrali'ni bir an önce devreye almak istediklerini söyledi. "Sinop ile ilgili de görüşmeler var" diyen Erdoğan, "Ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Botaş ve Gazprom arasındaki ilişkiler de samimi ilerliyor" diye konuştu.

Erdoğan, şunları ekledi: "55 milyar dolarlık haim bizim için çok önemli değil, hedefimiz 100 milyar doları yakalamak. Bunu yakalayabileceğimze inanıyorum."


Başkan Erdoğan, Rus turistlerin Türkiye ziyareti ile ilgili ise şunları söyledi: "7 milyon turistin ülkemize gelmesi bizim için çok önemliydi. Rus turistlerin Türkiye'de ağırlanması önem arz ediyor. Yeter ki Türkiye'den memnun kalsınlar."

BAŞKAN ERDOĞAN DAVET ETTİ! PUTİN 'MUHAKKAK GELİRİM' DEDİ

Erdoğan, konuşmasının sonunda Putin'e, "Sizi en kısa zamanda ülkemde ağırlamayı istiyorum" dedi.

Rus lider Putin de Edoğan'ın davetine katılacağını söyleyerek, "Türkiye'ye muhakkak gelirim" şeklinde yanıt verdi.

Putin "Dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor" şeklinde konuştu.



1 SAATLİK ZİRVEDE KİMLER VARDI?

Erdoğan ve Putin'in bir otelde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 1 saat sürdü.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

Astana'daki Başkan Erdoğan - Putin zirvesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yazılı açıklama geldi.

Erdoğan, Türkiye'nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunun altını çizdi. Suriye'de çözüm için iş birliğine hazır olduğunu yineledi.



Erdoğan - Putin görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklama şu şekilde:


HANGİ KONULAR MASADA?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi için gittiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye'deki gerilimde çözüm arayışları ve terörle mücadele konuları ele alındı.

"ADİL BİR BARIŞ MÜMKÜN"

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes, ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu ifade etti.

"ULUSLARARASI TOPLUM İSRAİL'E DURDURMAYA ODAKLANMALI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Lübnan'a yönelik tehditlerinin bölgesel ve küresel barışı ve huzuru hedef aldığını, çatışmaların yayılmasının en büyük zararı bölge ülkelerine vereceğini, uluslararası toplumun artık İsrail'in durdurulmasına odaklanması gerektiğini belirtti.
Erdoğan, Putin ile görüştü! 'İlk hedef Akkuyu'yu devreye almak'

"TERÖRİSTAN KURDURMAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunu, başta Suriye iç savaşı olmak üzere terör örgütleri için elverişli alan oluşturan istikrarsızlıkların sonlandırılması için somut adımlar atılmasının önemini ortaya koyarken Türkiye'nin çözüm için iş birliğine hazır olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy PeskovKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov

"TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ"
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova ve Ankara'nın Suriye'de terörle mücadele edilmesinden yana olduğunu ve bu süreçte işbirliği yapacağını ifade etti.

Görüşmenin her iki liderin de isteği üzerine yapılacağını ve uzun sürebileceğini dile getiren Peskov, "Elbette görüşmede, karşılıklı çıkarları ilgilendiren tüm konular ele alınacak. İlk önce ikili ilişkiler ele alınacak. İki lider, Suriye, Ukrayna konusunu da ele alacak. Gündemde, Putin'in Türkiye'ye ziyareti konusu da var. Bu ziyaret, zamanda mutabık kalındığında gerçekleşecek. Bugün ziyaretin olanaklarını ele almak için imkan var." diye konuştu.

Peskov, Putin-Erdoğan görüşmesinin heyetlerin katılımıyla gerçekleşeceğini söyleyerek, "Putin, sık sık yüz yüze de görüşmeye geçmeyi tercih ediyor." dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Peskov "İkili ilişkilere yönelik çok fazla çalışma yapıldığı zaman, kaçınılmaz bir şekilde çeşitli sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu tamamen normal bir çalışma sürecidir. Ancak sorunların çözümüne yönelik siyasi irade mevcut, ticari ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere ikili ilişkiler gerekli düzeyde bulunuyor." ifadesini kullandı.

"SURİYE'DE BARIŞIN TESİS EDİLMESİ SÜRECİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Peskov, Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamasını da değerlendirerek, şunları söyledi:

"Suriye'de barışın tesis edilmesi sürecini memnuniyetle karşılıyoruz. Rusya bu konuda büyük çaba harcıyor. Komşu ülkelerle bu sürecin daha başarılı bir şekilde gelişmesini sağlayacak temasları memnuniyetle karşılarız."

Sözcü Peskov, herkesin teröre karşı çıktığını vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti dahil tüm ülkelerle bu konuda işbirliği yapacağız." şeklinde konuştu.

"TERÖRİSTAN KURDURMAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunu, başta Suriye iç savaşı olmak üzere terör örgütleri için elverişli alan oluşturan istikrarsızlıkların sonlandırılması için somut adımlar atılmasının ö

Kremlin Sözcüsü Dmitriy PeskovKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov

"TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ"
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova ve Ankara'nın Suriye'de terörle mücadele edilmesinden yana olduğunu ve bu süreçte işbirliği yapacağını ifade etti.

Görüşmenin her iki liderin de isteği üzerine yapılacağını ve uzun sürebileceğini dile getiren Peskov, "Elbette görüşmede, karşılıklı çıkarları ilgilendiren tüm konular ele alınacak. İlk önce ikili ilişkiler ele alınacak. İki lider, Suriye, Ukrayna konusunu da ele alacak. Gündemde, Putin'in Türkiye'ye ziyareti konusu da var. Bu ziyaret, zamanda mutabık kalındığında gerçekleşecek. Bugün ziyaretin olanaklarını ele almak için imkan var." diye konuştu.

Peskov, Putin-Erdoğan görüşmesinin heyetlerin katılımıyla gerçekleşeceğini söyleyerek, "Putin, sık sık yüz yüze de görüşmeye geçmeyi tercih ediyor." dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Peskov "İkili ilişkilere yönelik çok fazla çalışma yapıldığı zaman, kaçınılmaz bir şekilde çeşitli sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu tamamen normal bir çalışma sürecidir. Ancak sorunların çözümüne yönelik siyasi irade mevcut, ticari ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere ikili ilişkiler gerekli düzeyde bulunuyor." ifadesini kullandı.

"SURİYE'DE BARIŞIN TESİS EDİLMESİ SÜRECİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Peskov, Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamasını da değerlendirerek, şunları söyledi:

"Suriye'de barışın tesis edilmesi sürecini memnuniyetle karşılıyoruz. Rusya bu konuda büyük çaba harcıyor. Komşu ülkelerle bu sürecin daha başarılı bir şekilde gelişmesini sağlayacak temasları memnuniyetle karşılarız."

Sözcü Peskov, herkesin teröre karşı çıktığını vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti dahil tüm ülkelerle bu konuda işbirliği yapacağız." şeklinde konuştu.

ZİRVE OTURUMUNA KATILACAK

Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir de Astana'ya geldi.

Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in davetine icabetle, Türkiye'nin "diyalog ortağı" olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılacak.

Zirve kapsamında, bazı liderlerle ikili görüşmeler yapacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın düzenlenecek Zirve Oturumu'nda da katılımcılara hitap edecek.

Bölgesel güvenlik, ortak altyapı projeleri, ulaştırma ve enerji işbirliği konularının gündeme gelmesi beklenen ŞİÖ zirvesinde Birleşmiş Milletler kararlarının uygulanması ve Gazze için ateşkes vurgusu yapılması da öngörülüyor.

Zirveye, 16 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak. Zirve sonrası çeşitli alanlarda 20'den fazla belgenin kabul edilmesi planlanıyor.

PUTIN İLE KAPSAMLI GÖRÜŞME
Sabah'ın haberine göre Başkan Erdoğan-Putin görüşmesinde Ukrayna krizi ve İsrail'in Gazze saldırıları, Suriye, Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz merkezi, enerji işbirliği ve ticari ilişkilerin masada olacağı değerlendiriliyor.

Görüşmelerde ilk reaktörünün devreye alınması için son viraja girilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki son durumunda gündeme gelmesi bekleniyor.Erdoğan ile Putin'in bugün saat 15.00'da görüşeceği öğrenildi.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ŞİÖ'NÜN ROLÜ
"Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi: Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma İçin Çabalamak" başlığıyla yapılacak zirvede ana gündem, mevcut uluslararası ve bölgesel sorunların çözümünde ŞİÖ'nün rolünün güçlendirilmesi olacak.

Zirvede bölgesel güvenlik, altyapı, enerji, çevre, sağlık, turizm, eğitim, dijitalleşme, ulaşım ve lojistik konuları, siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani işbirliğini görüşülecek.

Bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alınacağı toplantıda Gazze'deki son durum da masada olacak. Zirvede Başkan Erdoğan'ın yanı sıra üye ülkeler Kazakistan, Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, ÖzbekistanİranHindistan ve Pakistan'dan devlet ile hükümet başkanlarının katılacak.

Zirveye gözlemci ve diyalog ortağı olarak BelarusMoğolistanAzerbaycan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkmenistan liderleri de iştirak edecek.

20'DEN FAZLA BELGE KABUL EDİLECEK

Zirve sonrası ŞİÖ'nin güncel uluslararası ve bölgesel meselelerdeki tutumu ile geleceğe yönelik çalışmaların yer alacağı Astana Deklarasyonu ile "2035 ŞİÖ Kalkınma Stratejisi" ve "2030 ŞİÖ Enerji İşbirliğini Geliştirme Stratejisi"nin de dahil olduğu çeşitli alanlarda 20'den fazla belgenin kabul edilmesi planlanıyor. Zirvede, gözlemci statüsünde yer alan Belarus'un ŞİÖ'ye tam üye olmasına yönelik karar alınması bekleniyor.

MEGA ŞEBEKE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Enerji Bakanları Toplantısı'nda ŞİÖ çatısı altında "mega şebeke" üzerinde çalışacak teknik düzeyde bir çalışma grubunun kurulmasını önerdi.

Bu haber 98927 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Aksaray-Ankara yolunda yolcu otobüs devrildi: Kazada ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü,
Aksaray-Ankara yolunda yolcu otobüs devrildi: Kazada ilk...
 Hamas lideri Yahya Sinvar şehit oldu! Şehadeti Batı Şeria'daki camilerden duyuruldu
Hamas lideri Yahya Sinvar şehit oldu! Şehadeti Batı Şeria'daki...