Giriş Tarihi: 24.01.2017 05:29 Son Güncelleme Tarihi: 24.01.2017 08:00
Astana görüşmelerinin ilk günü sona erdi
Sıcaklığın -16° olduğu Astana’da akşam geç saatlere kadar Suriye barış görüşmeleri devam etti.
ANA GÜNDEM KALICI ATEŞKES
Türkiye saati ile 11.00 sularında başlayan toplantının ilk gününün ana gündemini, 30 Aralık'ta ilan edilen ateşkesin kalıcılaştırılması oluşturdu.
İlk oturumun muhalifler ve diğer tarafların yüzyüze katılımıyla gerçekleştiği toplantıya ara verildikten sonra, taraflar arasındaki görüşmeler dolaylı şekilde devam etti.
İlk etapta muhalefet heyeti, Türkiye, Rusya ve BM'nin oluşturduğu ortak heyetle bir araya geldi.
Astana'da muhaliflerin talepleri belli oldu!
Astana'da Türkiye ve Rusya öncülüğünde düzenlenen Suriye görüşmeleri devam ediyor. Muhalefet heyeti, Türkiye, Rusya ve BM ortak heyetine ateşkes ihlallerini haritada işaretledikleri raporu sundu. Muhalifler, ortak heyete rejimin ateşkesten sonra ele geçirdiği yerlerden çekilmesi, kuşatmadaki bölgelere insani yardım ulaştırılması, kadın siyasi mahkumların serbest bırakılması taleplerini iletti.
MUHALİFLERİN TALEPLERİ
Muhalifler, rejimin ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların ateşkes ihlallerinin durdurulması, abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması, İran askerleri ve Tahran'ın desteklediği milislerin ülkeyi terk etmesi ve kadın siyasi mahkumların serbest bırakılması taleplerini yazılı olarak iletti.
Bu arada, toplantının başladığı saatlerde rejim güçleri ve destekçilerinin Şam, Dera, Hama, Halep ve Lazkiye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere kara ve hava saldırıları sürdü.
ORTAK HEYETLE YAPILAN GÖRÜŞME OLUMLU
Muhalefetin sözcüsü Yahya el-Aridi, ilk günün bitiminde yaptığı konuşmada, muhalefetin Türkiye-Rusya-BM ortak heyetiyle görüşmesinin verimli geçtiğini ifade etti.
Rusya ve BM yetkilileri, muhaliflerin beklentilerini rejim heyetiyle görüşmede kendilerine iletti.
(Muhammed Alluş, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov ve BM özel temsilcisi Staffan de Mistura.)
REJİM DE TALEPLERİNİ ORTAK HEYETE İLETTİ
Rejim heyeti de taleplerini yine Rusya ve BM heyetleri aracılığıyla muhaliflere iletti.
Taraflar daha sonra kendi değerlendirmelerini yapmak üzere salonlardan ayrıldı.
Astana toplantısının yarınki bölümünün Türkiye saati ile sabah 07.00 sularında başlaması bekleniyor.
Akşam saatlerine kadar sürmesi planlanan dolaylı görüşmelerde, muhalifler ve rejim heyeti, tekliflere ilişkin yanıtlarını garantör ülkeler Türkiye ve Rusya ile BM yetkilileri aracılığıyla iletecek.
Astana’da Türk heyetine, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor.
REJİMİN MESAJI
Rejimin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Beşar el-Caferi, toplantının başında kullandığı bazı ifadelerle Esed yönetiminin ateşkese ilişkin ilk mevcut tutumu belli etti.
Caferi, beklentilerinin çatışmaların belli bir süre için durması, bu süre içinde de ateşkese imza atan grupların terör örgütlerinden ayırt edilmesi olduğunu kaydetti.
Diğer taraftan, rejimin terör örgütü tanımlaması oldukça geniş olduğu için, muhalifler, ateşkesin uygulanmasının çok daha açık ve izlenebilir bir mekanizmaya kavuşturulmasını istiyor.
Görüşmelere katılan muhalifler, rejim güçlerinin saldırıları sürdürmek için Astana'ya gelmeyen ama ateşkesi pasif olarak uygulayan bazı grupları hedef almaya devam edebileceğine, hatta bu grupları bahane ederek genel saldırılar düzenleyebileceğine dikkati çekiyor.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye ve Rusya öncülüğünde gerçekleştirilen Suriye konulu toplantı, dolaylı görüşmeler devam ediyor.
Askeri muhalefet, Beşşar Esed rejimi, Türkiye, Rusya, İran ve ABD'nin katılımıyla TSİ 11.00 sularında başlayan doğrudan görüşmelerin ardından, dolaylı görüşme sürecine geçilmişti.
Dolaylı görüşmeler çerçevesinde muhalefet heyeti, Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) delegasyonlarıyla ortak toplantı yaptı.
Muhalifler, görüşmede, rejimin ateşkesi ihlal ettiği bölgelerin ayrıntılı şekilde haritada işaretlendiği bir rapor sundu.
Muhalefet heyeti, rejimin ve İran destekli Hizbullah milislerinin 30 Aralık'ta ilan edilen ateşkesten sonra ele geçirdiği yerlerden çekilmesi talebini yazılı olarak iletti.
Rejim kuşatmasındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması da talep eden muhalifler, Esed yönetiminin cezaevinde tuttuğu 13 bin kadın siyasi mahkumun da bir an evvel serbest bırakılmasını kayıtlara geçirdi.
Muhalefet heyeti, ülkedeki İran askerlerinin ve Tahran destekli yabancı grupların da ülkeden çıkartılması taleplerini sundu.
Türk, Rus ve BM yetkililerinden oluşan heyet, bu talepleri kayıtlara geçirdi.
Ardından tüm taraflar, görüşmelere 2 saatlik ara verdi. 1 saat önce yeniden toplan heyetlerden Rusya ve BM yetkilileri, muhaliflerin taleplerini rejim tarafıyla görüşmeye başladı.
'Rusların sorularına açıklık getirdik'
Görüşmelerde yer almaya devam eden Suriye Askeri Muhalefeti Heyeti üyesi Mamun Hac Musa, şunları söyledi:
"Şimdi Rusya'yı test ediyoruz. 30 Aralık'tan beri Rusya savaşan taraftan, görüşmelerde garantör bir ülkeye dönüştü. Şu an, Rusya (İran destekli) bu milislere sözüne geçirebilecek mi onu bekliyoruz. Şu ana kadar yapamamıştı. Astana'da şu ana kadar umutlu olarak beklememizin nedeni, ailelerin isteği belki yerine gelir mi diye düşünmekten."
Musa, Astana'ya ateşkesin uygulanmasını sağlamak için geldiklerini ve bu konuda somut sonuçlar elde edene kadar diğer konuları görüşmeyeceklerini ifade etti.
TOPLANTININ ÖNEMİ
Astana toplantısı, Suriye’de 6 yıllık iç savaşta askeri muhalefet, rejim, İran ve Rusya’nın ilk kez uluslararası bir toplantıda bir araya gelmesi açısından önem taşıyor.
Daha önce siyasi muhalefetin katıldığı uluslararası görüşmelere, Suriye askeri muhalefetinin geniş bir katılım sağlaması da dikkatleri çekti.
Ankara’da Türk yetkililerin askeri muhalefetle haftalardır süren toplantılarında gruplar arasında ortak tutum alma konusunda görüş birlikteliği sağlanmıştı. Diğer taraftan, Astana’ya gelmeyen bazı askeri gruplar da ateşkes sürecine uyarak, sahada yapıcı bir tutum izlemeye devam ediyor. Muhalif gruplar, Esed ordusu ve rejim yanlısı yabancı terörist grupların yoğun saldırılarına karşı yer yer meşru müdafa amaçlı mukabelelerde bulunuyor.
Türkiye, Astana toplantısı öncesinde askeri gruplar ile Rus yetkilileri birçok kez bir araya getirerek yüzyüze görüşmeler yapmasını sağladı. Bu görüşmelerde, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda taraflar arasında diyalog köprüsü inşa edilmiş oldu.
Almanya'dan Astana mesajı: Siyasi karar alınamaz
Astana hakkında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, siyasi kararın ancak Cenevre'de alınabileceğini söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye konulu toplantının ağırlıklı olarak ihtilafın askeri boyutuna odaklandığını, siyasi bir çözümün ise ancak Cenevre görüşmeleri sürecinde sağlanabileceğini düşündüğünü söyledi.
Steinmeier, Berlin’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve BM Dünya Gıda Programı İcra Kurulu Direktörü Ertharin Cousin ile görüşmesinin ardından, ortak basın toplantısında Suriye konusundaki soruları yanıtladı.
"ASTANA BİR ARA ADIMDIR"
Almanya’nın da gözlemci olarak Astana görüşmelerine katıldığını belirten Steinmeier, "Astana’daki görüşmeler bir ara adımdır. Astana'da Türkiye, Rusya ve İran ile Suriye’deki savaşta aktif olan gruplar arasında ağırlıklı olarak askeri konulara ilişkin işbirliği hususları ele alınacaktır.” dedi.
Avrupa Konseyi'nden Türkiye talebine ret
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye'deki son gelişmelerin acil görüşülmesi talebini reddetti.
Türkiye Delegasyonu Başkanı Talip Küçükcan, Türkiye'deki son gelişmelerin acil gündeme alınarak tartışılması yönündeki talebin, Genel Kurul'da reddedilmesinin hem Türkiye hem de Avrupa Konseyi'nin yararına olduğunu bildirdi.
"ZAMANLAMA UYGUN DEĞİL"
Küçükcan, AKPM Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonrası yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki demokratik kurumların işleyişi ile ilgili acil bir tartışma istediler. Biz Türkiye delegasyonu olarak bunun zamanlamasının uygun olmadığını, Türkiye'de normalleşme sürecinin başladığını, Türkiye'nin bir taraftan PKK, bir taraftan DAEŞ, bir taraftan FETÖ ile mücadele ettiğini, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki tortuları ve kalıntıları tamir etmeye çalıştığını, dolayısıyla Türkiye'deki demokratik kültüre yönelik saldırıların önlenmesi konusunda önemli adımlar attığını ifade ettik." dedi.
TÜRKİYE LEHİNE KARAR
Son yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üç önemli gelişmenin kaydedildiğini AKPM üyelerine ilettiklerini belirten Küçükcan, "Türkiye'de böylesine normalleşme sürecinin başladığı bir dönemde Avrupa Konseyi'nin aleyhinde olabilecek, Türkiye'deki bu normalleşme sürecini olumsuz yönde etkileyebilecek tartışmaların doğru olmadığını ifade ettik. Sabahki divan toplantısında Türkiye lehine karar alındı aynı şekilde Genel Kurul'da yapılan oylamada da yine Türkiye'nin istediği şekilde bir sonuç ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE KARŞITLARININ BAŞLATTIĞI BİR TARTIŞMA OLACAK
Türkiye'deki gelişmelerin ve Türkiye'nin mücadele verdiği sorunların AKPM üyesi milletvekilleri tarafından bilindiğine değinen Küçükcan, şunları söyledi: "Burada sadece şunu ifade etmekte yarar var. Bize çok farklı gruplar destek verdiler. Rasyonel bir tartışma yaptık. Türkiye karşıtları bu oylamada hedeflerine ulaşamadılar. Burada hem Türkiye hem de Avrupa Konseyi kazandı. Bunu ifade edelim çünkü Avrupa Konseyi'nin Türkiye üzerinde etkili olması için rasyonel ve yapıcı bir tartışmanın olması lazım. Bu acil gündem maddesi rasyonel değildi. Türkiye karşıtlarının başlattığı bir tartışma olacaktı. Biz onu önlemiş olduk."
OYLAMAYA CHP'Lİ ÜYELER KATILMADI
Türkiye hakkında yapılan oylamaya Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) temsilen AKPM'de bulunan milletvekillerinin oy kullanmadığına işaret eden Küçükcan, "Cumhuriyet Halk Partisi üyelerinin bu konuda desteğini talep etmemize rağmen bu destek bize verilmedi ne yazıkki. Türkiye'yi bu kadar yakından ilgilendiren, Türkiye imajını olumsuz şekilde etkileyebilecek, Türkiye'nin izleme komitesine düşürülmesi ile ilgili bir sonuç doğurabilecek bir tartışmanın Genel Kurul oylamasında CHP üyelerinin oy vermediğini gördük." dedi.
HDP İzmir Milletvekili, Ertuğrul Kürkçü, Avrupa Konseyi'nin aldığı kararı twitter hesabı üzerinden bu şekilde yorumladı.
Kılıçdaroğlu'ndan belediye başkanlarına referandum görevi
CHP Lideri, referandum öncesi büyükşehir ve il belediye başkanlarını genel merkezde ağırlayarak referandum için görevlerini bildirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla Meclis'ten geçen anayasa değişikliği teklifiyle ilgili CHP'li büyükşehir ve il belediye başkanlarını parti genel merkezine çağırdı.
CHP Lideri, belediye başkanlarıyla referandum süreciyle ilgili bilgi alışverişinde bulundu.
BAŞKANLARI GÖREVLENDİRDİ
Kılıçdaroğlu, referandum çalışmalarıyla ilgili başkanlara görevlerini de bildirdi.
TEKLİF ERDOĞAN'IN İMZASINI BEKLİYOR
Meclis'ten geçen anayasa değişikliği teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını aldıktan sonra 60 gün içerisinde halka sunulacak.
Aylin Nazlıaka kelepçeli eylemin sebebini açıkladı
Aylin Nazlıaka, MHP seçmeninin isteği doğrultusunda Meclis'te kelepçeli eyleme imza attığını söyledi.
18 maddelik anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sırasında, CHP'den ihraç edilen Aylin Nazlıaka ilginç bir eylem yapmıştı. Kendisini kürsüye kelepçeleyen bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka, eylemini 1 saat boyunca sürdürmüştü.
Nazlıaka, neden kelepçeli eylem yaptığını Hürriyet gazetesinden Ayşe Arman'a açıkladı.
"MHP SEÇMENİ BENİ ARADI"
Bağımsız milletvekili, eyleminin nedenini şu sözlerle açıkladı; "Birçok MHP seçmeni beni aradı, “Biz Cumhuriyetimize sahip çıkıyoruz. Bu rejim değişikliği ülkemizin üniter yapısını bozacak. MHP milletvekillerine ‘Hayır’ oyu verin” diyoruz ama dinletemiyoruz. Lütfen bizim sesimiz olun!” dediler.
"KONUŞTURULMADIM, KENDİMİ KELEPÇELEDİM"
Önerge verip, konuşma talep ettim ama bağımsız vekil olduğum için konuşturulmadım! Ben de kürsüye kendimi kelepçeleyip, MHP Genel Başkanı’na ve milletvekillerine nezaketli ve içten bir tonlamayla, “Evet’ derseniz, tarihe kara leke olarak geçersiniz. ‘Hayır’ derseniz tarih yazarsınız!” dedim. Devlet Bey’e de, “Adınız Devlet, çok güven veriyor. Lütfen Cumhuriyetimize, devletimize sahip çıkın!” diye seslendim..."
YORUMLAR