Baklayı çıkardı: Andımız'dan sonra sıra Türkçe ezanda
Danıştay'ın ilköğretim okullarında okutulan Öğenci Andı'yla ilgili yürütmeyi durdurma kararı tepkilere neden oldu. Eski Cumhuriyet Savcısı ve CHP üyesi Ömer Faruk Eminağaoğlu, andın yazarı Reşit Galip'in, Türkçe ezanın da mimarı olduğunu hatırlatarak "Türkçe ibadeti ve Türkçe ezanı beklediklerini" açıkladı. Eminağaoğlu'nun sözleri sosyal medyada tartışma konusu oldu.
80 yıldır öğrencilerin her sabah okullarına girmeden önce okumak zorunda oldukları Andımız, 8 Ekim 2013 tarihinde alınan karar ile okuma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştı. Danıştay'ın ilköğretim okullarında uygulanan 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesinin ardından konu yeniden gündemde.
Öğrenci Andı ile gündeme gelen bir diğer isim de, And'ın yazarı olan Reşit Galip.
1932 yılında Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Reşit Galip, Öğrenci Andı'nın yazarı olduğu gibi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında uygulanan ezanın Türkçeleştirilmesinin de mimarlarından.
1932 yılında ezanı Arapça'dan Türkçeye çeviren isim olan Reşit Galip, bir yıl Milli Eğitim Bakanı olarak görevi yaptı. Sosyal medyada bir çok isim Reşit Galip'in geçmişine atıfta bulunarak, aldığı kararların ülkeyi sürüklediği ayrılıkçılığı hatırlatanlar da var, Türkçe ibadet ve Türkçe ezan için hadi inşallah diyenler de.
Eminağaoğlu: Sıra Türkçe ezanda
Eski Cumhuriyet Savcısı ve CHP üyesi Ömer Faruk Eminağaoğlu da bir tweet atarak, Reşit Galip'in andından sonra Türkçe ibadeti ve Türkçe ezanı beklediklerini yazdı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, Danıştay'ın Andımız kararına tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklama yayımladı.
"Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez"
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andı'na ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır” dedi.
Eminağaoğlu: Ezan da Türkçe olsun
Başörtüsü karşıtı açıklamalarıyla hafızalarda yer alan Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Andımıza kavuşmuşken elbette hiç kuşkusuz ki, 'Bir gün Türkçe ibadete, Türkçe ezana da' diyelim." açıklamasında bulundu.
Danıştay 8. Dairesi dün yaptığı açıklamada, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Bu kararlar 'Öğrenci Andı'nın okullara tekrar dönmesi kararlaştırıldı.
"EZANI DA TÜRKÇELEŞTİREN KİŞİDİR"
2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinde yapılan bir değişiklikle ortaöğretimde başörtüsü takmak isteyen öğrencilere tepki gösteren Ömer Faruk Eminağaoğlu, "1932 yılında Milli Eğitim Bakanı olan, 1933 yılında Andımız'ı yazan Reşit Galip, Ezanı da Türkçeleştiren kişidir." diyerek ezanın da Türkçe okunması istedi.
Twitter üzerinden açıklama yapan Eminağaoğlu, "1932 yılında Milli Eğitim Bakanı olan, 1933 yılında Andımız'ı yazan Reşit Galip, Ezanı da Türkçeleştiren kişidir. Andımıza kavuşmuşken elbette hiç kuşkusuz ki, "Bir gün Türkçe ibadete, Türkçe ezana da..." diyelim.
"IRKÇILIĞIN HEP BERABER KARŞISINDA OLALIM"
Bildik tartışmalar yine başlatılacak... Türküm demekle, asla Türk ırkının değil, Türk halkının, Türk Ulusunun bir bireyi olmayı, Türk Vatandaşı olmayı anlıyorum. Amaç ta öyle. Irkçılığı, gerek Türk ırkı, gerek başka etnik unsurlarla kim dayatıyorsa hep beraber karşısında olalım.."
MEB: Temyiz yolu açık
Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay'ın ilköğretim okullarında uygulanan 'Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesi üzerine açıklama yayımladı.
Yapılan açıklamada, "Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.
"Bozdağ: Anayasa ve yasa alenen çiğnenmiştir"
Resmi Twitter hesabından Danıştay'ın kararı hakkında açıklama yapan AK Parti Yozgat Milletvekili ve Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, "Danıştay kendisini yürtümenin yerine koyarak anayasayı çiğnemiştir" ifadelerine yer verdi.
Danıştay 8. Dairesi'nin, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepki gösteren Bozdağ, "İşlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yarı kararı verilemez" dedi. Yargı yetkisinin denetim şeklinde kullanılamayacağını söyleyen eski bakan, "Danıştay yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" şeklinde açıklama yaptı.