Balıklıgöl'deki balıklar sel felaketi sırasında bakın ne yapmışlar! Herkes kaybolduklarını düşünüyordu ama...
Giriş Tarihi: 16.03.2023 16:36 Güncelleme Tarihi: 17.03.2023 01:45
Sel sonrası ortadan kaybolmuşlardı: Balıklıgöl'deki balıklar geri döndü
Şanlıurfa'daki felaketin ardından sel baskınına uğrayan Balıklıgöl'deki balıkların akıbeti merak edilmeye başlandı. Peki balıklara ne oldu? İşte bu sorunun cevabı haberimizde...
Açıklamada, "Metrekareye yağan 170 kilogram yağışla birlikte 65 yıldır görülmeyen bir afet geçirdik. Yaralarımızı saracak, mümkün olan en kısa sürede ayağa kalkacağız." ifadelerine yer verildi.
Sel sonrası ortadan kaybolmuşlardı: Balıklıgöl'deki balıklar geri döndü
Şiddetli sağanak yağış sonrası sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da faciadan etkilenen tarihi Balıklıgöl'deki balıklar bir anda ortadan kayboldu. Balıkların akıbetinin ne olduğu düşünülürken, uzmanlar strese giren balıkların gölün derinliklerine çekildiğini belirtti.
Şanlıurfa'da sağanak sonucu taşkın yaşanan tarihi Balıklıgöl yerleşkesi, suların çekilmesi sonrası normale dönse de renginin çamur rengine dönüşü ve kutsal kabul edilen balıkların gözükmeyişi vatandaşlar tarafından endişe ile karşılandı. "Balıklıgöl'deki balıklara ne oldu?" sorusu akıllara gelirken, vatandaşların etraftaki kanallara yem atması sonucu balıklar yeniden yüzeye çıktı.
"BALIKLAR GÜVENLİ BÖLGEDE"
Harran Üniversitesi Bozova Meslek Yüksekokulu (MYO) Su Ürünleri Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Ömer Sait Kılıç, "Balıklarda stres ortamı oluştuğu için şu anda balıklar göl içindeki çeşitli mağaracıklara geçmiş durumdalar.
Bulanıklığın sebebi DE çevreden gelen selin meydana getirdiği çamur yükü. Bu, kaynak suyunun açılmasıyla düzelecek. Balıklar da su açılınca ortaya çıkacak." dedi.
Kılıç, Balıklıgöl`ü anlık olarak herhangi bir olaya karşı sürekli takip ettiklerini söyledi.
"BALIKLAR GÖL İÇİNDEKİ ÇEŞİTLİ MAĞARACIKLARA GEÇMİŞ DURUMDA"
Balıkların sağlığı, Balıklıgöl`ün durumuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Kılıç, "Maalesef dünkü sel felaketiyle birlikte Topdağı`ndan, mağaralar bölgesinden, üstüne üstlük de diğer kanalın taşmasıyla birlikte Balıklıgöl`ü 1-1,5 metre yüksekliğinde su kapladı. Gelen çamur yükü Balıklıgöl`ü kirletti. Balıklarda stres ortamı oluştuğu için şu anda balıklar göl içindeki çeşitli mağaracıklara geçmiş durumdalar. Bizim stok havuz dediğimiz havuzlarda şu anda balıklar bulunuyor ama onların yüzeye çıkması zaman alır." dedi.
"GÖL 24 SAAT HAVALANDIRILIYOR"
Balıklıgöl`de şu anda oksijen miktarının 8mg/L seviyelerinde olduğunu ve gölün 24 saat havalandırıldığını aktaran Kılıç, şöyle konuştu: "Bu bulanıklığın sebebi çevreden gelen selin meydana getirdiği çamur yükü. Bu, kaynak suyunun açılmasıyla düzelecek. Balıklar da su açılınca ortaya çıkacak. Canlılar doğası gereği stres altında güvenli ortamlara çekilirler. Şu anda balıklar güvenli ortamlarına çekilmiş vaziyetteler, zamanla ortaya çıkacaklar. Tabi selle kanallara geçmiş olan balık türleri olacak, onlar da kanallarına geri dönerler."
Balıklıgöl`ün içindeki balıkların sazan familyasına mensup balıklar olduğunu, kirlilik dayanımlarının yüksek olduğunu dile getiren Kılıç, bu tür bulanıklıkların balıklar için hayati tehlike teşkil etmediğini kaydetti.
Bu tür durumun depremde de meydana geldiğini, yaklaşık 10 gün sonra bütün balıkların ortaya çıktığını hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:
"HAYATİ ENGEL YOK"
"Çamur yükü depremde de meydana gelmişti. Bunda da bir hafta 10 güne kadar herhangi bir sıkıntı olmazsa normale döner diye düşünüyoruz. Her an bu olayın başındayız ekiple birlikte. Yaklaşık 10 kişiden oluşan teknik ekibiz. Burada hem anlık olarak sahada takip ediyoruz hem laboratuvar ortamında analizlerini yapıyoruz hem de görüntü açısından olumsuzlukları takip altında tutuyoruz. Depremde de aynısı olmuştu bir ay önce onda da söylemiştik. Herkes dedi ki `balıklar kayboldu, yok oldu, gittiler` ama o stres ortamı bittikten sonra bulanıklık açıldıktan sonra herkes balıkları görmeye başladı. Aynı şekilde bu süreç bir hafta 10 gün, 15 gün sürecek o zaman yine görürüz inşallah o güzel günleri birlikte. Havalar açılınca da güneş ortaya çıkınca görünümleri daha fazla ortaya çıkacak."
Balıklıgöl'ü görmek için bölgeye gelen vatandaşlardan Mahmut Durgun da önceki gün akşamdan başlayan yağmurun sel oluşmasına sebep olduğunu hatırlattı.
Şanlıurfa`da bugüne kadar böyle bir yağmur görmediklerine dikkati çeken Durgun, "Burada çok can kaybımız oldu, maddi anlamda birçok araba zarar gördü, otoparklar su altında kaldı. Alt geçitlerimiz su altında kaldı, insanlarımız zarar gördü, canımız yandı. Bu depremin üzerine bu sel felaketinin gelmesi tabi ki insanları daha çok üzdü, psikolojik olarak etkilendiler hepsi. Burada da Balıklıgöl dün burası tamamen su altındaymış. Biz de merak ettik, bugün gelip Balıklıgöl`ü görelim, balıklarımıza bakalım dedik. Elhamdülillah balıklarımız yaşıyor." dedi.
YEM ATILINCA BALIKLAR GÖRÜLDÜ
Öte yandan Şanlıurfa Doğa Kuruma ve Milli Parklar ekipleri de Balıklıgöl`de incelemelerde bulundu, analiz için sudan numuneler aldı.
Selle taşınan çöpler sudan temizlenirken, Balıklıgölün`ün yanındaki kanala vatandaşların yem atması sonucu balıkların yüzeye çıktığı da görüldü.
Şanlıurfa'da dün etkisini sürdüren sağanak, merkez Eyyübiye ilçesinde bulunan tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde su taşkınına sebep oldu.
Yerleşkede bulunan Ayn Zeliha Gölü'nde, su seviyesi yaklaşık 2 metre yükseldi.
Göldeki suyun renginin de değiştiği gözlenirken yerleşkenin çevresi, polis ekipleri tarafından güvenlik şeridiyle kapatıldı.
Bölge ve çevresinde yürütülen tahliye çalışmaları sonucu yerleşkedeki sular çekildi, göldeki su seviyesi de normale döndü. #5
Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, göl içindeki balıkların öldüğüne yönelik bir bulgunun olmadığını belirtti.
İlhan, "Balıklıgöl'deki balıklar sazan türü olduğu için dipte yüzüyorlar, su taşkınında da gölün dışında bir balık görmedik.
Balıkların gölden dışarıya gideceklerini düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa Belediyesinden yapılan açıklamada da kentin, yakın geçmişin en büyük sel felaketiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Öte yandan Balıklıgöl hikayesi hangi peygamber sorusuna Hz. İbrahim peygamber yanıtı verilebilir. Ancak hikayenin birçok önemli detayı bulunmaktadır. Balıklıgöl'deki balıklar neden yenmiyor konusu da bunlardan biridir. Göldeki balıkların kutsal kabul edilmesi nasıl oluştukları ile yakından ilgili konudur. Bu nedenle hikaye ilgili olarak çok merak edilen Hz. İbrahim'in Balıklıgöl hikayesi gerçek mi, Kur'an'da geçiyor mu sorularının yanıtlarını paylaştık. #11
Balıklıgöl Urfa'da en çok ziyaret edilen tarihi mekanlardan biridir. Tarihi mekan olarak çok merak edilen bir yer olmasının yanında insanları buraya çeken en önemli faktör Balıklıgöl'ün yüzyıllardır anlatılan hikayesidir.
Son derece etkileyici bir güzelliği bulunan Balıklıgöl'deki balıkların yenmemesi, bu balıkların oluşum şekilleri yüzyıllardır anlatılan önemli bir efsanenin parçası durumundadır.
Balıklıgöl 150 metre uzunlukta, 30 metre genişlikte ve 3-5 metre derinliktedir. İçerisinde de sazan türünde birçok balık bulunur. Balıklara halk saygı duyar ve bu balıkları yemek için bir girişimde bulunulmaz.
Balıklıgöl Hikayesi: Balıklıgöl hikayesinin konusu tarih boyunca insanların ilgisini çekmiştir. Hikayeye göre Hz. İbrahim'in ateşe atılmasının ardından bir mucize gerçekleşmiş ve etraf güllük gülistanlık olmuştur. Bu hikayenin gerçekleştiği yerin de Balıklıgöl olduğu söylenir. Hikayenin ana konuş ise şu şekildedir:
Hz. İbrahim kendi döneminde yaşayan hükümdar Nemrut ile halkının taptığı putlarla mücadeleler eder.
Tek tanrı fikrini öne süren Hz. İbrahim, Nemrut tarafından Urfa kalesinde bulunan bir tepeden meydana kurulan büyük bir ateşe atılır. Ancak ateş Allah tarafından suya dönüştürülür.
Suyun içerisindeki tüm odunlar da birer balığa dönüşür. Allah'ın mucizesi de bu şekilde gerçekleşir.
İbrahim'in bir gül bahçesinin içerisine sağ kalacak şekilde düşer. Düştüğü yer de Halil-ür Rahman gölüdür. Anlatılan hikayeye göre Nemrut'un kızı Zeliha da Hz. İbrahim'e inandığı için onun hemen arkasından kendini ateşe atar. Zeliha'nın da düştüğü yere Ayn-ı Zeliha Gölü adı verilir.
Balıklıgöl Hikayesi Gerçek mi? Balıklıgöl hikayesi önemli efsanelerden biridir. Gerçekliği hakkında çok net bilgiler olmasa da günümüzde Balıklıgöl birçok kişi tarafından ziyaret edilir.
Türkiye'nin en önemli göllerinden biridir. Turizm değeri çok yüksektir. Sıra dışı görülen ve oldukça da kutsal sayılan bir göldür. Günün her saatinde ziyaretçi alır.
Balıklıgöl'deki balıklar neden yenmez? Balıklıgöl'deki balıklar hiçbir şekilde yenilebilen balıklar değildir. Bu balıklar kutsal kabul edilir. Bu nedenle kişiler yalnızca balıkları besler. Ancak balıklar dışarıya çıkarılarak tüketilmez.
İnanışa göre de bu balıkları yiyen kişilerin hastalandığı söylenir. Gölde bulunan balıklar bıyıklı sazan balıklardır. Bu türlerin zehirli olması insanlar açısından tüketilmesi de son derece zararlıdır. Yenmemesinin en önemli nedeni ise kutsal sayılıyor olmalarıdır. Balıklıgöl bugünkü görünümünü ise Behruz Çinici danışmanlığı altında Mimar Merih Karaaslan tarafından hazırlanan bir proje ile almıştır.
Sel felaketinin ardından Balıklıgöl'deki balıklara ne oldu?
Şanlıurfa'da sağanak sonucu etkili olan sel tarihi Balıklıgöl'ü de etkiledi. Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü İlhan, "Su taşkınında da gölün dışında bir balık görmedik" ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa'da sağanak sonucu taşkın yaşanan tarihi Balıklıgöl yerleşkesi, suların çekilmesi sonrası normale döndü.
Kentte dün akşam saatlerinden itibaren etkisini sürdüren sağanak, merkez Eyyübiye ilçesinde bulunan tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde su taşkınına sebep oldu.
Yerleşkede bulunan Ayn Zeliha Gölünde, su seviyesi yaklaşık 2 metre yükseldi.
Göldeki suyun renginin de değiştiği gözlenirken yerleşkenin çevresi, polis ekipleri tarafından güvenlik şeridiyle kapatıldı.
Bölge ve çevresinde yürütülen tahliye çalışmaları sonucu yerleşkedeki sular çekildi, göldeki su seviyesi de normale döndü.
Eyyübiye Belediyesi ekipleri yerleşke içinde temizlik çalışması başlattı.
Öte yandan Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, göl içindeki balıkların telef olduğuna yönelik bir bulgunun olmadığını belirtti
İlhan, "Balıklıgöldeki balıklar sazan türü olduğu için dipte yüzüyorlar, su taşkınında da gölün dışında bir balık görmedik. Balıkların gölden dışarıya gideceklerini düşünmüyoruz." dedi.
Sel felaketinin ardından Balıklıgöl'deki balıklara ne oldu?
Şanlıurfa'da sağanak sonucu etkili olan sel tarihi Balıklıgöl'ü de etkiledi. Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü İlhan, "Su taşkınında da gölün dışında bir balık görmedik" ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa'da sağanak sonucu taşkın yaşanan tarihi Balıklıgöl yerleşkesi, suların çekilmesi sonrası normale döndü.
YORUMLAR