Başbakan Yıldırım'dan ABD'de açıklamalar
Giriş Tarihi: 11.11.2017 03:05 Güncelleme Tarihi: 11.11.2017 10:47
Başbakan Binali Yıldırım, Washington'daki temasları hakkında bilgi verdi.
Basın mensuplarıyla konuşan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:
"ABD Başkan Yardımcısı Sayın Pence ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Ülkelerimiz arasındaki konuları ele aldık. Aynı zamanda bölgesel meseleler üzerinde de konuştuk. Prensip olarak bundan sonra ilişkilerimizi bulunduğu düzeyin daha ilerisine iyi yönde taşımak için gayret göstermeye karar verdik."
FETÖ ELEBAŞININ İADESİ VE YPG
"Biz olması gerekeni söyledik, beklentilerimizi ilettik, karşı taraf da bununla ilgili bize olumsuz bir şey söylemedi. Bu konulardaki hassasiyetimizi, konuya verdiğimiz önemin farkında olduklarını paylaştılar. Bundan sonrasını takip edeceğiz, göreceğiz, biz de adımları atacağız. Bizim amacımız ilişkileri daha da germek değil, ilişkileri geliştirmek iyileştirmek. Bunun her iki ülkeye de faydası var; Türkiye'ye de faydası var, ABD'ye de faydası var. O bakımdan olumlu gündem üzerinde çalışmaya devam edeceğiz."
BM, Arakan’ı unutma!
Yıldırım, New York’taki temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Guterres ile BM Genel Merkezi’nde bir araya geldi
Başbakan Binali Yıldırım, ABD’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşmesine ilişkin, “Türkiye’nin etrafında var olan istikrarsızlıkların doğurduğu sonuçların ve göçlerin, mülteci krizinin ortaya koyduğu yükün Türkiye tarafından ne kadar büyük bir fedakarlıkla karşılandığını Sayın Genel Sekreter ifade etti. Tabii bizim burada beklentimiz bütün Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin bu yüke ortak olmaları” dedi.
Yıldırım, New York’taki temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Guterres ile BM Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, görüşmede ele alınan konulara değindi.
ZULMÜ DÜNYANIN GÜNDEMİNE TAŞIYIN
Guterres ile bölgesel ve küresel sorunları değerlendirdiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:
“Özellikle Türkiye’nin etrafında var olan istikrarsızlıkların doğurduğu sonuçların ve göçlerin, mülteci krizinin ortaya koyduğu yükün Türkiye tarafından ne kadar büyük bir fedakarlıkla karşılandığını Sayın Genel Sekreter ifade etti. Tabii bizim burada beklentimiz bütün Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin bu yüke ortak olmaları. Ayrıca son zamanlarda Myanmar Rohingya Müslümanlarına yapılan etnik temizlik konusunda Birleşmiş Milletler’in daha aktif hareket etmesi ve uluslararası camiayı harekete geçirmesi gerektiğini ifade ettik ve ‘Bu konuda bir karar oluşturma yolu zorlanmalıdır’ dedik. Diğer yandan da tabii oradan evlerinden yurtlarından uzaklaştırılan, göçmek zorunda kalan o insanlara hem insani yardımın BM koordinasyonunda akması hem de o insanların yurtlarına dönmesi gerektiğini, bunların sesinin yeterince duyurulamadığı, bu konuda Türkiye’nin sadece hem insani yardım hem de oradaki Müslümanların yaşadığı bu etnik temizliği dünya kamuoyunun dikkatine getirdiğini ifade ettik.”
İSTANBUL, BM MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Başbakan Binali Yıldırım, ayrıca Kıbrıs, Libya, Irak, Suriye’deki çözüm süreci gibi konuları kapsamlı bir şekilde ele alıp değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, başarılı ve verimli bir görüşme olduğunu sözlerine ekledi.
Görüşmede, BM’de yürütülen kapsamlı reform çalışmaları ve dünyada baş gösteren krizlerle mücadele konusunda Türkiye’nin Genel Sekreter Guterres’in çabalarına olan desteğinin süreceğinin vurgulandığı, İstanbul’un BM merkezine dönüştürülmesi hedefinin gündeme getirildiği, Guterres’in BM reform çabaları hakkında bilgi verdiği ve ideallerini destekleyici çalışmalar için Türkiye’ye teşekkür ettiği de bildirildi.
YORUMLAR