Başkan Erdoğan Gagauz Türklerine müjdeyi verdi
Giriş Tarihi: 18.10.2018 14:36 Güncelleme Tarihi: 18.10.2018 15:06
Cumhurbaşkanı Erdoğan Gagavuzya'da halka hitap etti. Konuşmasında Gagauz Türklerine müjdeli haberler veren Erdoğan, "Türkiye olarak sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Su sorununu çözecek altyapı projelerine başladık" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Gagavuzya'da halka hitap etti. Erdoğan, "Moldova'da 5 önemli anlaşmaya imza attık. Aramızdaki bağlar daha da güçlenecek. Komrat'ta çok yakında başkonsolosluğumuzu açacağız. Türkiye olarak sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Su sorununu çözecek altyapı projelerine başladık"
İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kent meydanında Gagauz Özerk Yeri halkına hitap ediyor.
Başkan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;
"SİZLERE 81 MİLYON TÜRK MİLLETİNİN SELAMINI VERDİK"
Sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Bugün burada kardeşlik var, dayanışma var, işbirliği var. Elbet burada Moldova ve Türkiye'nin kadim dostluğu var. Buraya elimiz boş gelmek olmaz dedik. Sizlere 81 milyon Türk milletinin selamını verdik. Sizlere Türkiye'deki akrabalarınızın muhabbetlerini getirdim. Bizi bugün burada buluşmamıza vesile olan Dodon'a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
"BUGÜN İKİ ÜLKE TARİHTE HİÇ OLMADIĞI KADAR BİRBİRİNE YAKIN"
Kıymetli dostlar buralara kolay geldik. Son 16 yılda attığımız adımlar bu mirasa sahip çıkma hususunda güçlü irademizin yansımasıdır. Bugün iki ülke tarihte hiç olmadığı kadar birbirine yakındır.
Moldova cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında söz verdi
Moldova ziyareti kapsamında Gagauz Özerk Yeri başkenti Komrat'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ve Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Gagauz Yeri Özerk Statü konusunda mevzuata dair bazı sıkıntılar olduğunu kaydeden Dodon, "Bir kez burada teyit etmek istiyorum. Moldova Cumhuriyeti'nin Gagauz Bölgesi'ne verdiği özerk statü kanunlarının tam olarak çalışması için elimden geleni yapacağım." ifadelerini kullandı.
Dodon bu hükümlerin Moldova Cumhuriyeti anayasasında yer alması için de çabalayacayacağının altını çizdi. "Gagauzya'da benim bu konudaki tutumumu çok iyi biliyorlar." diyen Dodon, kardeş Gagauz halkıyla uzun yıllardan bu yana dostça yaşadıklarını dile getirerek, Gagauzların, Moldova Cumhuriyetinde kendi evlerinde yaşadığının altını çizdi.
TOMA HEDİYESİ İÇİN TEŞEKKÜR
Dodon ayrıca Türkiye'nin hediye ettiği iki TOMA aracı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
SOYDAŞLARIMIZIN YANINDA DURACAĞIMIZIN ALTINI ÇİZDİK
Erdoğan, konuşmasında "Moldova'nın toprak bütünlüğü bizim için hayati öneme sahiptir. Türkiye olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de soydaşlarımızın yanında duracağımızın altını çizdik. Ancak bizim görmek istediğimiz, Gagauzya'nın birlik beraberlik içinde Moldova ile omuz omuza kalkınma çabalarını sürdürebilmesidir." dedi.
Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanının ve hükümetin desteği, Sayın Başkan ve Gagauz yetkililerin kararlılığıyla özerkliğin layığıyla işlemesi için somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık." ifadelerini kullandı.
Gagauzlar: Gök Oğuz’dan Hristiyan Türkler |
Baskılara rağmen kurdukları özerk yönetimle Moldova’da kendi bayrakları altında yaşamak için çabalıyorlar. Bütün Oğuzların atası olarak kabul edilen Oğuz Kağan‘ın adından hareketle, “Gök – Oğuz” adından türeyerek oluştuğu düşünülen “Gagauz” adının kökeni hakkında farklı düşünceler de vardır. Yapılan araştırmalar, Gagauz Türkleri’nin Peçeneklerle çok yakın ilgisi olduğunu ortaya koymaktadır. Yaklaşık 11. yüzyılda Tuna’yı geçerek Balkanlar’a doğru göç eden Gagauzlar, daha sonra Ortodoks Hristiyan olmuşlar, bir dönem Osmanlı hâkimiyetinde kaldıktan sonra 18 – 19. yüzyılda yaygınlaşan bağımsızlık hareketlerinden etkilenerek yeniden Tuna’ya doğru göç etmişlerdir. Sovyetler Birliği Gagauzların yerleşmesi için Tuna Nehri’nin çevresinde bir yer ayırmıştır. O dönemden beri bugün Komrat diye adlandırılan topraklarda yaşayan Gagauzlar, şu anda Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla kurulan Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı “özerk” bir devlet olarak varlığını sürdürüyor. |
ERDOĞAN GAGAUZYA'NIN BAŞKENTİ KOMRAT'TA
Erdoğan, başkent Kişinev'deki temaslarının ardından Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon ile Gagauz Özerk Yeri başkenti Komrat'a geldi. Gagauz Özerk Yeri İcra Komitesi binasına geçen Erdoğan makam aracından inişinde, kendisini bekleyen vatandaşları selamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile mevkidaşı Dodon ve eşi Galina Dodon'u, İcra Komitesi binasında Gagauz Özerk Yeri Başkanı Vlah karşıladı.
İki lider ve eşlerine, burada yerel kıyafetli çocuklar çiçek verdi, geleneksel olarak ekmek ve tuz ikram edildi.
Biz, fiziki sınırımız olmasa da Moldova'yı komşu ülke olarak görüyoruz.
GAGAUZ TÜRKLERİNE MÜJDEYİ VERDİ
Moldova'da 5 önemli anlaşmaya imza attık. Aramızdaki bağlar daha da güçlenecek. Komrat'ta çok yakında başkonsolosluğumuzu açacağız. Türkiye olarak sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Su sorununu çözecek altyapı projelerine başladık. Gelecek yıl Komrat'ta büyük bir eğitim kompleksi inşa etmek için gereken adımları atıyoruz,
Gagauz Türkleri kimdir haritadaki yeri neresi?
Gagauz Türkleri kimdir sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moldova ziyaretiyle birlikte yeniden gündeme geldi. Peki Gagauz Türkleri kimdir, nerede geldiler haritadaki yeri merak konusu oldu. Ayrıntılar haberimizde.
Gagavuzya nerede sorusu araştırılıyor. Gagavuz Türkleri kimdir? Vatandaşlar Gagauzya ile ilgili bilgileri merak ediyorlar. İşte merak edilen konunun ayrıntıları.
Moldova'nın güneyinde, Prut Irmağı ile Ukrayna arasında, özel hukukî statüye sahip bölge; yüzölçümü 1.800 km2; nüfusu 200.000 (1994). Merkezi Komrat. Coğrafya: Tarım arazisi olarak kullanılan bir bozkır kuşağında yer alan Gagauzya'nın yüzey şekillerini, tepeler ve alüvyonlu ovaları kapsayan yumuşak kıvrımlı yapılar oluşturur. Nüfusun % 47'si Gagavuz, yüzde 28'i Ukraynalı, yüzde 25'iyse Rus'tur. Resmî dil Gagavuzcadır (Türkçe). Halkın geçim kaynağı tarım (tahıllar, meyve, sebze) ve hayvancılıktır. Tarih: Galatlar, Traklar, Daklar ve İslâvların yerleşim alanı olan bölge, sırasıyla Kiev Prensliği, Altınordu Devleti ve Besarab Hanedanı'nın egemenliğine girdi. Kanunî Sultan Süleyman devrinde Osmanlı topraklarına katıldı.
Daha sonra Ruslar ve Romenler arasında birkaç defa el değiştiren bölge, sonunda SSCB'ye bağlı Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin içinde yer aldı.Gagavuzya, Ağustos 1990'da kendini bağımsız cumhuriyet ilân ettiyse de, bağımsızlığı Ukrayna ve Moldova tarafından kabul edilmedi. 1991'de yapılan referandumda halkın büyük çoğunluğu (% 83) bağımsızlığı onayladı. Gagavuzya, 1994'te yasal şeklini alan ve 1995'te de yerel olarak onaylanan anlaşmayla "özel hukuki statülü bölge" hâlini aldı.
GAGAVUZYA NEREDE?
Moldova'nın güneyinde, Prut Irmağı ile Ukrayna arasında, özel hukukî statüye sahip bölge; yüzölçümü 1.800 km2; nüfusu 200.000 (1994). Merkezi Komrat. Coğrafya: Tarım arazisi olarak kullanılan bir bozkır kuşağında yer alan Gagauzya'nın yüzey şekillerini, tepeler ve alüvyonlu ovaları kapsayan yumuşak kıvrımlı yapılar oluşturur. Nüfusun % 47'si Gagauz, yüzde 28'i Ukraynalı, yüzde 25'iyse Rus'tur. Resmî dil Gagauzcadır (Türkçe). Halkın geçim kaynağı tarım (tahıllar, meyve, sebze) ve hayvancılıktır. Tarih: Galatlar, Traklar, Daklar ve İslâvların yerleşim alanı olan bölge, sırasıyla Kiev Prensliği, Altınordu Devleti ve Besarab Hanedanı'nın egemenliğine girdi. Kanunî Sultan Süleyman devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Daha sonra Ruslar ve Romenler arasında birkaç defa el değiştiren bölge, sonunda SSCB'ye bağlı Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin içinde yer aldı.Gagavuzya, Ağustos 1990'da kendini bağımsız cumhuriyet ilân ettiyse de, bağımsızlığı Ukrayna ve Moldova tarafından kabul edilmedi. 1991'de yapılan referandumda halkın büyük çoğunluğu (% 83) bağımsızlığı onayladı. Gagavuzya, 1994'te yasal şeklini alan ve 1995'te de yerel olarak onaylanan anlaşmayla "özel hukuki statülü bölge" hâlini aldı.
YORUMLAR