Harem’i Şerif için harekete geçin Giriş Tarihi: 23.7.2017 02:27 Son Güncelleme Tarihi: 23.7.2017 06:44
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mescid-i Aksa'da yeni kısıtlamalar getirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Erdoğan metal dedektörlerin kaldırılması gerektiğini de ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı gösterilmesi hukuki bir yükümlülüktür. Metal dedektörler ve kısıtlamalar derhal kaldırılarak, statükoya dönülmelidir
Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in Filistinliler'in Mescid-i Aksa'ya girişini engellemesiyle ilgili olarak İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla yazılı açıklama yaptı. Erdoğan'ın açıklaması şöyle:
İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tutmakta olduğu Doğu Kudüs'te 14 Temmuz günü yaşanan ve üzüntü duyulan bir olayı gerekçe göstererek Harem-i Şerif'i üç gün süreyle kapatması ve ardından Müslümanların Harem-i Şerif'e girişlerine, metal dedektörler konulması dahil, yeni kısıtlamalar getirmeye çalışması kabul edilemez.
İsrail'in tüm uyarılara rağmen bu tutumunda ısrar etmesini, dün (önceki gün) bir kez daha Harem-i Şerif'te cuma namazı kılınamamasını ve İsrail güçlerinin cuma namazı için toplanan kardeşlerimize karşı aşırı güç kullanımını İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla kınıyorum. Olaylarda hayatını kaybeden 3 kardeşimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu da ifade etmek istiyorum.
İslam'ın ilk kıblesi ve en mukaddes üç mescidinden biri olan Harem-i Şerif'in İslam'a ait bir mabet olduğuna vurgu yapan Erdoğan," İslam İşbirliği Teşkilatı 1969 yılında Harem-i Şerif'e yönelik bir saldırı sonrasında kurulmuştur; bugün aynı birlik ve dayanışma ruhuyla tüm İslam Âlemi Filistinli kardeşlerimizin yanındadır. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Haşimi Kralı II. Abdullah başta olmak üzere Kudüs İslam Vakfı ile eşgüdüm halinde bu bağlamda yürütülmekte olan çabalara destek olunmaya devam edilecektir.
Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı gösterilmesi hukuki bir yükümlülüktür. Metal dedektörler ve diğer kısıtlamalar derhal kaldırılarak statükoya dönülmelidir. Bu hassas süreçte herkesin provokasyonlara karşı dikkatli olması gerekmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, uluslararası toplumu Harem-i Şerif'te ibadet özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların derhal kaldırılması için harekete geçmeye çağırıyorum.
"Mescid-i Aksa'ya gidenler terörist değil"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile önceki gün gerçekleşen telefon görüşmesinden önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Erdoğan'ın telefon görüşmesinde İsrailli mevkidaşına terör konusunda adeta ders verdiği öğrenildi. Kudüs'ün İslam âlemi için önemini ve kutsiyetini hatırlatan Erdoğan, Mescid-i Aksa'ya girişlerin engellenmesini eleştirdi. Buna karşın Rivlin, Aksa ve çevresinde terör tehdidi olduğunu iddia ederek risk azaldıkça önlemlerin de kademeli olarak azaltılacağı mesajı verdi. Erdoğan ise "Mescid-i Aksa'ya gidenler terörist ilan edilemez" diyerek Rivlin'e karşı net bir tavır ortaya koydu.
Körfez turuna bugün başlıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkeleriyle Katar arasındaki gerilimi çözüme kavuşturmak amacıyla Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'ı kapsayan Körfez turuna bugün başlıyor. Erdoğan'ın ilk durağı Suudi Arabistan olacak. Erdoğan, Cidde'de Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile görüşecek. Ayrıca, Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Suud'u da kabul edecek. Erdoğan, gerilimin çözümü noktasında Suudi Arabistan'ın daha etkin bir rol oynamasını isteyecek. Erdoğan'ın ikinci durağı ise Katar kriziyle ilgili arabuluculuk rolünü üstlenen Kuveyt olacak. Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed el Cabir el Sabah ile krizin çözümü noktasında önümüzdeki dönemde atılacak adımları değerlendirecek. Erdoğan son olarak Katar'ın başkenti Doha'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüşerek, bugüne kadar gösterdikleri yapıcı tutumun süreceği mesajını verecek. Görüşmelerde ayrıca, Suriye ve Irak'taki gelişmeler, Mescid-i Aksa'daki son gelişmeler liderler tarafından ele alınacak.
İsrail'den Mescid-i Aksa kapısındaki Müslümanlara saldırı
İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa'nın kapısındaki Müslümanlara müdahale etmesi sonucu 57 Filistinli yaralandı.
Mescid-i Aksa'nın kapısına yerleştirilen elektronik dedektörlerden aranarak içeri girmeyi reddeden ve namaz kılmak için Aslanlı Kapı (El-Esbat) önünde toplanan Filistinlilere İsrail güçleri plastik mermi, ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.
Kudüs'ün El-Eizariya kasabasında İsrail güçleri ile Filistinliler arasında devam eden gerginlik akşamüstü şiddetlendi.
İsrail polisi biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.
İlk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğü, 67 kişinin yaralandığı bildirildi.
- Yetkililer, 24 yaşındaki Yousuf Kashour isimli Filistin vatandaşının hayatını kaybettiğini belirtti.
Öte yandan Kudüs'ün bazı mahallerinde İsrail polisiyle Filistinli gençler arasında yaşanan çatışmalar devam ediyor.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail polisi, Kudüs'ün Eski Şehir beldesinde bir Filistinliyi de gözaltına aldı. İsrail polisinin Aksa'nın bitişiğindeki Babul Hıtta Mahallesi'nde bulunan sivil toplum kuruluşu Burc El-Laklak cemiyetinin ofisine baskın düzenlediği, polis ile ofistekiler arasında arbede yaşandığı belirtildi.
Polisin ofiste çalışan Mutasım er-Recbi'yi gözaltına aldığı ve kuruma Kudüs'ün Arap kültür başkenti olmasıyla ilgili herhangi bir etkinliğin yasak olduğuna dair tebligatta bulunduğu ifade edildi.
İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.
İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu metal dedektörler vasıtasıyla Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif'te egemenlik sağlamak istiyor.
Filistin halkı, metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor. İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfına danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabul edilmesi halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsis edilmesinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.
Birleşmiş Milletler Mescid-i Aksa için acilen toplanacak
İsveç, Fransa ve Mısır, Mescid-i Aksa'da yaşanan olayların ardından BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı.
BMGK üyesi İsveç'in Daimi Temsilci Sözcüsü Carl Skau, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kudüs'te gerginliğin nasıl azaltılabileceğini görüşmek üzere BMGK'yi Fransa ve Mısır ile acil toplantıya çağırdıklarını duyurdu.
TOPLANTI PAZARTESİ GÜNÜ
Henüz resmi olarak açıklanmasa da toplantının pazartesi günü gerçekleşmesi ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov'un Konseye son gelişmelere ilişkin sunum yapmasının beklendiği öğrenildi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN DÜNYAYA ÇAĞRI
Mescid-i Aksa'ya uygulanan ablukaya sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, uluslararası toplumu Harem-i Şerif'te ibadet özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların derhal kaldırılması için harekete geçmeye çağırıyorum" şeklinde bir açıklama yayımlamıştı.
Zülfikar Gençtürk
YORUMLAR