Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni sistem açıklaması
Giriş Tarihi: 22.6.2018 00:23 Güncelleme Tarihi: 22.6.2018 07:31
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter hesabından detaylarını paylaştığı yeni sisteme göre, etkin bir koordinasyon için bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan A Haber ve ATV ortak yayınında yeni sistemin detaylarını ilk kez açıkladı. Erdoğan ayrıca; Twitter hesabından yayımlanan video ile "Cumhurbaşkanlığı Sistemi"nin detayları açıklandı.
"DÜNYANIN DÖNÜŞÜMÜNE ÖNCÜLÜK EDECEK"
"Yeni Sistemde, Yeniden Büyük Değişime ve Şahlanışa Hazırız Türkiye" başlığıyla paylaşılan videoda, Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile makamların azaldığı, hizmetlerin ve çözümlerin hızlandığı, verimin ve tasarrufların arttığı, sonuç odaklı ve insan merkezli bir yönetim sisteminin oluşturulacağı belirtilerek, Türkiye'nin yeni yönetim sistemiyle dünyanın dönüşümüne öncülük edeceği vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni sistemi ilk kez anlattı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ATV-A Haber ortak yayınında yeni sistemle ilgili soruları yanıtladı. Erdoğan yeni sistemi madde madde anlattı. İşte yeni sistemle ilgili tüm detaylar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Haber - ATV ortak canlı yayınında, ayağa kalkıp ekran başına geçerek yeni sistemi anlattı.
Erdoğan bu sırada, bakanlık sayısının 16'ya düşürüleceğini belirterek, yeni bakanlıkların isimlerini tek tek açıkladı.
Erdoğan yeni hükümet sistemine ilişkin, "Yeni sistem, demokrasinin ve Cumhuriyet'in temel niteliği olan güçler ayrılığını asla zayıflatmıyor tam tersine, daha da güçlendiriyor. Bakanlık sayısını 16'ya indiriyoruz. Dışişleri Bakanlığı AB Bakanlığı ile birleşiyor. Orman Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı birleşiyor. 6 Ekonomi Bakanlığı sayısı 3 bakanlığa düşecek" dedi.
Erdoğan'ın açıkladığı bilgilere göre yeni bakanlıklar şu şekilde olacak:
1. Adalet Bakanığı
2. İçişleri Bakanlığı
3. Milli Savunma Bakanlığı
4. Milli Eğitim Bakanlığı
5. Sağlık Bakanlığı
6. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
7. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
8. Kültür ve Turizm Bakanlığı
9. Gençlik ve Spor Bakanlığı
10. Hazine ve Maliye Bakanlığı
11. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
12. Dışişleri Bakanlığı
13. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı
14. Tarım ve Orman Bakanlığı
15. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
16. Ticaret Bakanlığı
YENİ SİSTEMİN DETAYLARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde, çözüm üreten devlet, sorun çözen devlet ve sonuç odaklı devlet anlayışıyla çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Yeni sistemin detaylarına değinen Erdoğan, "Demokrasi ve Cumhuriyet'in temel esası olan güçler ayrılığını daha da güçlendireceğiz. Yasama ve Yürütme pratikte aynı gücün kontrolünde oluyordu. Hükümetten gelmeyen hiçbir teklifin geçme imkanı yoktur. Göreve geldiğimizde her alanda önemli projeler gerçekleştirdik. Sonuç odaklı olmaya önem verdik. Mevcut yapının getirdiği zorluklar nedeniyle çalışmalarımızın önemli bir bölümünü istediğimiz düzeyde ve sürede hayata geçiremedik, çok çileler çektik. 'Bürokratik oligarşi' diye benim sürekli ifade ettiğim bu yapıların hantallığı, kurumlardaki iş ve işleyiş süreçleri, hep önümüze birer engel olarak çıktı.
"BAKANLIKLARIN SAYISI 16'YA DÜŞECEK"
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bu engelleri bir defa ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Kendi tarihimizi ve dünyadaki modelleri inceledik. Yeni modeli oluştururken kendi sorunlarımızı masaya yatırdık. Bizim sorunalrımzı diğer ülkelerden farklı görünüyor. Bu modele Türkiye modeli dedik. Çok eleştiri aldım. Varsın alayım. Patenti bize ait. Bakanlık sayısını 16'ya indiriyoruz. Dışişleri Bakanlığı AB Bakanlığı ile birleşiyor. Orman Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı birleşiyor. Ekonomi yönetimi sadeleşmiş oluyor, 6 olan bakanlık sayısını 3'e indiriyoruz" dedi.
"ZAYIFLATMIYOR, GÜÇLENDİRİYOR"
Erdoğan, "Yeni modelde ilk etapta İnsan Kaynakları, Yatırım, Finans ve Dijital Dönüşüm olarak bu 4 tane ofis çok çok büyük önem arz ediyor çünkü bunlar hemen hemen başkana en yakın çalışan kadro, bu bakımdan önemli. Yeni sistem, demokrasinin ve Cumhuriyet'in temel niteliği olan güçler ayrılığını asla zayıflatmıyor tam tersine, daha da güçlendiriyor. Yatırımların ve yatırımcıların önünü açacağız. Milli gelirin artmasıyla istihdam artacak." diye konuştu.
"ZAMAN TASARRUFU SAĞLAYACAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yeni yapı, milletimizin hayal ettiği projeleri hayata geçirmek için bizlere çok ciddi bir zaman tasarrufu sağlayacak. Bu durum, bir yandan daha çok proje üretmemize ve hayata geçirmemize imkan sağlayacak, diğer yandan da küresel rekabette, ülkemizin hak ettiği konuma ulaşmasının önünü açacak." şeklinde konuştu.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi Başkanlık Sistemiyle adımı attığımız andan itibaren birçok olaylar var ki yoluna girecektir. Bunu şimdi açıklamam doğru değil çünkü, açıkladığım takdirde başka sıkıntılar meydana gelebilir fakat, şunun bilinmesini istiyorum; Bu ülkede halka hesabı veren bürokrat değildir, halka hesabı veren siyasetçidir.
CUMHURBAŞKANINA BAĞLI 8 BAŞKANLIK
Tabii bir de Cumhurbaşkanına bağlı başkanlıklar var ki 8 tane başkanlık burada söz konusu. Bir Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, bu eskiden müsteşarlıktı, başkanlığa dönüşüyor, Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı. 8 başkanlık olarak da bunlar çalışıyor."
"BAKANLIKLARIN SAYISI 16'YA DÜŞECEK"
Yeni modele göre, etkin bir koordinasyon için bakanlıklar birleştirilerek, bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürülecek.
Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilecek. "Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı" adıyla oluşturulacak yeni bakanlık, aileyi merkeze alan, her evden en az bir çalışanın olduğu yeni istihdam modeli ile daha mutlu insan ve toplum için hizmet verecek.
"TİCARET BAKANLIĞI ADI ALTINDA BİRLEŞİYOR"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ise "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" adı altında toplanarak, yüksek teknoloji ile küresel ve prestijli markalar üreterek yapay zekada öncü, akıllı teknolojilerde lider, bilgiyi üretmede merkez olan bir ülke hedefiyle görev yapacak.
İhracatın 500 milyar dolara yükseltilmesi ve İstanbul'un "dünyanın finans merkezi" olması hedefiyle, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da "Ticaret Bakanlığı" adı altında birleştirilecek.
Erdoğan dev ekranda anlattı! İşte yeni sistem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ATV-A Haber ortak yayınında yeni sistemle ilgili soruları yanıtladı. Erdoğan yeni sistemi madde madde anlattı. İşte yeni sistemle ilgili tüm detaylar...
YENİ SİSTEMLE ENGELLER ORTADAN KALKACAK
"Mevcut yapının getirdiği zorluklar nedeniyle çalışmalarımızın önemli bir bölümünü istediğimiz düzeyde ve sürede hayata geçiremedik, çok çileler çektik. 'Bürokratik oligarşi' diye benim sürekli ifade ettiğim bu yapıların hantallığı, kurumlardaki iş ve işleyiş süreçleri, hep önümüze birer engel olarak çıktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bu engelleri bir defa ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. "
6 OLAN BAKANLIK 3'E İNİYOR
Erdoğan, "Ekonomi yönetimi sadeleşmiş oluyor, 6 olan bakanlık sayısını 3'e indiriyoruz." bilgisini vererek, yeni dönemde, çözüm üreten devlet, sorun çözen devlet ve sonuç odaklı devlet anlayışıyla çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
4 BÜYÜK OFİS
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni modelde ilk etapta İnsan Kaynakları, Yatırım, Finans ve Dijital Dönüşüm olarak bu 4 tane ofis çok çok büyük önem arz ediyor çünkü bunlar hemen hemen başkana en yakın çalışan kadro, bu bakımdan önemli." ifadelerini kullandı.
CİDDİ ZAMAN TASARRUFU SAĞLAYACAK
"Artık durmak bizim için yok, koşacağız, üreteceğiz ve bunu hep birlikte başaracağız." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yeni yapı, milletimizin hayal ettiği projeleri hayata geçirmek için bizlere çok ciddi bir zaman tasarrufu sağlayacak.
KÜRESEL REKABETTE ÖNÜMÜZÜ AÇACAK
Bu durum, bir yandan daha çok proje üretmemize ve hayata geçirmemize imkan sağlayacak, diğer yandan da küresel rekabette, ülkemizin hak ettiği konuma ulaşmasının önünü açacak." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
CUMHURBAŞKANINA BAĞLI 8 BAŞKANLIK
"Tabii bir de Cumhurbaşkanına bağlı başkanlıklar var ki 8 tane başkanlık burada söz konusu. Bir Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, bu eskiden müsteşarlıktı, başkanlığa dönüşüyor, Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı. 8 başkanlık olarak da bunlar çalışıyor."
YENİ SİSTEMDE BİRÇOK OLAYLAR YOLUNA GİRECEKTİR
"Şimdi Başkanlık Sistemiyle adımı attığımız andan itibaren birçok olaylar var ki yoluna girecektir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunu şimdi açıklamam doğru değil çünkü, açıkladığım takdirde başka sıkıntılar meydana gelebilir fakat, şunun bilinmesini istiyorum; Bu ülkede halka hesabı veren bürokrat değildir, halka hesabı veren siyasetçidir." ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI KAÇ TANE OLACAK?
Cumhurbaşkanı yardımcısı sayısı ile ilgili de Erdoğan, "Şu anda bu sayıyı vermek, biraz da Parlamento'daki yapıya bağlı olacak." dedi.
MİLLETİMİZ DEVAM DERSE YENİ SİSTEMLE HİZMETE BAŞLARIZ İNŞALLAH
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temenni ederim ki 24 Haziran'da verilecek kararla milletimiz bize 'devam' demesi halinde bizler de milletimize bu yeni yönetim sistemiyle hizmet etmeye inşallah başlarız." şeklinde konuştu.Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri
E-Posta: [email protected]..
YORUMLAR