Erdoğan'dan Kazakistan'da önemli açıklamalar
Giriş Tarihi: 10.9.2017 09:01 Güncelleme Tarihi: 10.9.2017 09:21
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde konuştu, önemli mesajlar verdi. 'İslam dünyası adına çok önemli bir adım atıyoruz' diyen Erdoğan, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'daki İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde söz aldı. Eğitimin İslam dünyasında yeterince önem görmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitime ayrılan payların artması gerektiğini belirtti. Erdoğan ilimin ve felsefenin ikinci plana atıldığı her dönemde İslam dünyasının da gerilediğine değindi.
Erdoğan'dan Kazakistan'da önemli açıklamalar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam işbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde konuştu. Myanmar'a da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Myanmar'da Müslüman kardeşlerimizin çektiği zulümlerin son bulması için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Özgürlük asla sorumsuzluk veya huzursuzluk demek değildir." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kazakistan'da önemli açıklamalar
İşte o konuşmadan satır başları
Barış ve istikrar olmadan kalkınma olmaz. İslam ülkelerinin şu günde ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacı var. Körfez bölgesinde yaşanan kriz hepimizi derinden üzdü. Bu krizin bir an önce çözüme ulaşmasını diliyoruz, ara bulucu olmayı sürdüreceğiz.
KÖRFEZDEKİ KRİZ
Körfezde yaşanan krize ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı, "Barış ve istikrar olmadan kalkınma olmaz. İslam ülkelerinin şu günde ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacı var. Körfez bölgesinde yaşanan kriz hepimizi derinden üzdü. Bu krizin bir an önce çözüme ulaşmasını diliyoruz, ara bulucu olmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
ARAKAN'DAKİ KATLİAM
Konuşmasında Myanmar'a da değinen Cumhurbaşkanı, "Myanmar'da Müslüman kardeşlerimizin çektiği zulümlerin son bulması için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.
İşte o konuşmadan satır başları şöyle;
(Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlar) Bölgede yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile çalışmak istiyoruz. Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi beklentisi ve yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik. Uluslararası kuruluşlar, bilhassa da İslam ülkeleri olarak bizler elimizden gelen tüm imkanlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz.
İlk kıblemiz Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in kutsiyetinin ihlal edilmesine de asla izin veremeyiz. Mescid-i Aksa'ya yönelik saygısızlıkların, tahriklerin ve provokasyonların önüne geçilmesi için çok daha kararlı bir tutum ortaya koymalıyız.
Barış ve istikrar olmadan kalkınma olmaz. İslam ülkelerinin şu günde ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacı var. Körfez bölgesinde yaşanan kriz hepimizi derinden üzdü. Bu krizin bir an önce çözüme ulaşmasını diliyoruz, ara bulucu olmayı sürdüreceğiz.
En parlak çocuklarımızı ve en parlak beyinlerimizi batılı ülkelere kaptırıyoruz.
Güçlü olmak, bilgiyi ve teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaktan geçiyor.
Özgürlük, asla sorumsuzluk veya hukuksuzluk demek değildir.
İslam'ın DEAŞ, El Kaide ve FETÖ gibi terör örgütleri tarafından etkin olarak kullanıldığını biliyoruz.
ABD Arakan için endişeli
Arakan'da Müslümanlara yönelik insanlık zulmü devam ederken ABD Dışişleri'nden yeni bir açıklama geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Bangladeş'e sığınan yaklaşık 270 bin Arakanlı Müslümanın durumuyla ilgili endişelendiklerini ve bu kişilere insani yardım ulaştırılması için ilgili ortaklarla çalışıldığını bildirdi.
ARAKAN'DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ
Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Nauert, "Kitlesel köy yakmalar ve şiddet içeren saldırılar da dahil Burma'nın Arakan eyaletindeki ciddi insan hakları ihlalleri iddialarının ardından 25 Ağustos'tan bu yana 270 bin Rohingyalının Bangladeş'e geçtiği şeklindeki Birleşmiş Milletler (BM) açıklamasını takiben oldukça endişeliyiz." ifadesini kullandı.
ARAKAN İÇİN ÇABALARI TEBRİK EDİYORUZ
Sığınmacılara acil yardım ulaştırılması için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Uluslararası Göç Örgütü de dahil ortaklarla yakın iş birliğini sürdüreceklerini belirten Nauert, şunları kaydetti:
"ABD hükümeti Ekim 2016'dan bu yana Burma ve bölge genelinde yerlerinden edilmiş korumasız insanlar için yaklaşık 63 milyon dolar insani yardım temin etmiştir. Bangladeş yönetimini de bu insani krize verdiği cevaptan dolayı alkışlıyor, olaylardan etkilenen kişilere yardımların ulaştırılması noktasındaki çabalarını takdir ediyoruz."
Nauert, önceki günkü açıklamasında, 2 tarafı da sükunet içinde davranmaya davet etmiş, insan hakları ihlalleriyle ilgili net bir değerlendirme yapmamıştı.
YORUMLAR