Fransa'da plastik mermi kullanımına devam kararı
Giriş Tarihi: 02.02.2019 14:57Güncelleme Tarihi: 02.02.2019 14:58
Sarı Yelekliler'e karşı polisin orantısız şiddeti her geçen gün artarken, plastik mermi ile uzuvlarını kaybeden eylemciler için "Plastik mermi kullanılmasın" teklifi, Danıştay tarafından reddedildi.
Fransa'da 17 Kasım'dan beri her hafta sonu hükümete karşı ayaklanan Sarı Yelekliler'in eylemleri devam ediyor. Eylemlerde giderek artan polis şiddeti, yaralı ve gözaltı sayısını rekor seviyeye ulaştırdı.
PLASTİK MERMİLERLE GÖSTERİCİLER GÖZLERİNİ VE UZUVLARINI KAYBETTİ
Özellikle kalabalıkların dağıtılması için kullanılan ve flash-ball adı verilen LBD 40 tipi plastik mermiler, ülkede 20 göstericinin tek gözünü kaybetmesine, 3 göstericinin bir elinin kopmasına ve toplamda 100'ün üzerinde göstericinin ciddi seviyede yaralanmasına yol açtı.
AB SESSİZ
Türkiye'ye "Plastik mermi kullanmayın." uyarıları yapan AB ise sessizliğini korumayı sürdürüyor.
FRANSIZ POLİSLER PLASTİK MERMİ KULLANMAYA DEVAM EDECEK
İnsan hakları dernekleri ve sendikalar, Danıştay'a başvurarak çok sayıda kişinin geri dönülmez bir şekilde yaralanmasına yol açan “flash-ball” adlı plastik mermilerin yasaklanmasını istedi
.Fransa'da göstericilerin üzerlerine plastik mermi ateşlendi
YÜZ VE BEL ALTI HEDEF ALINIYOR
Avrupa'da hiçbir demokratik ülkenin bu silahları kullanmadığına dikkat çeken sivil toplum örgütleri, "Gösteriler başladığından bu yana 9 bin 200 kez bu silah kullanıldı. Üstelik 'kamu güvenliği polisi', son derece sert olan kullanma kurallarına uymuyor. Yüz ve bel altı hedef alınmadan kullanılması zorunlu bir silah. Ama bu kurala uyulmadan, bu konuda eğitimi bile olmayan kişilerce, rastgele hatta yüz hedef alınarak kullanılıyor." görüşünü savundu.
DANIŞTAY'DAN RET: YARALANMALARI KABUL EDİYORUZ AMA SİLAHLAR GEREKLİ
Danıştay ise, "plastik mermilerin gösteri yapma hakkını engellemediği" gerekçesiyle başvuruyu reddetti.
Karar gerekçesinde, "Bu malzemenin kullanımının kesinlikle bazen çok ciddi seviyede yaralanmalara neden olduğunu kabul ediyoruz. Ancak, plastik mermiler, gösteri yapma hakkını engellemiyor ve şiddet kullanılması riskine karşı bu silahların gerekli olduğuna kanaat getirilmiştir." denildi.
Fransız polisi plastik mermi kullanmaya devam edebilecek
Fransa'da aktivistlerin, polisin amaç dışı kullandığını savunduğu plastik mermilere yönelik karar çıktı. Polis, özellikle Sarı Yeleklilerin eylemlerinde gündeme gelen plastik mermileri kullanmaya devam edecek.
Fransız insan hakları örgütü LDH ve CGT sendikasının plastik merminin yasaklanması için Devlet Konseyi'ne yaptığı başvuru reddedildi. Yüksek idari mahkemesi olan Devlet Konseyi'nin başvuryu reddetmesiyle, polis plastik mermi kullanmaya devam edecek.
Devlet Konseyi'nin gerekçeli açıklamasında "Göstericilerin büyük ölçüde şiddete eğilimli olması, güvenlik güçlerinin bu silahları kullanmasını gerekli kılıyor" ifadelerine yer verildi. Konsey böylece hükümeti haklı bulmuş oldu.
Nöbetçi polis birimleri tarafından kullanılan ve sert lastik karışımından oluşan mermiler dürbünlü tüfekle sıkılıyor. Hızı saatte 300 kilometreyi bulan mermiler 50 metre mesafeye kadar etkili oluyor.
Plastik mermiler güvenlik birimleri tarafından savunmada kullanılıyor ve taşkınlık yapan göstericilerin gövde ve bacaklarına sıkılıyor. Fransa İçişleri Bakanlığı Sarı Yelekliler hareketinin protesto eylemlerine başlamasından bu yana 9 bin 200 plastik mermi kullanıldığını açıkladı.
Sarı Yeleklilere müdehale eden bir polis memuru, 12 Ocak 2019 - Bourges
Aktivistler: Polis silahı amaç dışı kullanıyor
Aktivistler ise polisin düzenlemelere aykırı olarak göstericilerin kafasına ve gözüne hedef aldığını öne sürüyor. En az 20 kişinin gözüne plastik mermi isabet ettiğini iddia eden aktivistler, polisin bu silahı amaç dışı kullandığını kanıtlamak amacıyla çektikleri film ve resimleri sosyal medyada yayınladılar.
Özellikle Sarı Yelekliler hareketinden Jérôme Rodrigues adlı göstericinin durumu Fransa’da büyük yankı buldu. Geçen hafta Paris’teki gösterilerde gözünden ağır yaralanan Rodrigues, buna kullanılan plastik mermilerin yol açtığını savunuyor.
İçişleri Bakanlığı ise bu iddiayı geri çeviriyor. Bakanlık dört göstericinin gözünden yaralandığını açıklarken, 111 yaralanmaya yol açan plastik mermilerin amaca uygun kullanılmadığı şüphesiyle güvenlik görevlileri hakkında soruşturma başlattı.
Plastik mermi Almanya'da sadece Saksonya ve Hessen eyaletlerinin özel harekât birimlerince kullanılıyor. Hamburg'daki G20 zirvesi sırasında bir Saksonya özel harekât mensubunun plastik mermi kullanması tepkilere yol açmıştı.
YORUMLAR