Gazze sınırında kirli plan: Haritalarla toprak paylaşımı...

Gazze sınırında kirli plan: Haritalarla toprak paylaşımı başladı

İsrail ordusu, ateşkes anlaşmasını ihlal ederek saldırılarına acımasızca devam ederken ABD merkezli Yahudi Telgraf Ajansı’nın dikkat çeken bir gelişmeyi haberleştirdi.  İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'da sınırında Yahudi yerleşimciler harekete geçti. Haritalarla bölgeye gelen yerleşimciler, yaşayacakları alanları seçmeye başladı.

22 Nisan 2025 - 08:45 - Güncelleme: 22 Nisan 2025 - 10:10

Gazze sınırında kirli plan: Haritalarla toprak paylaşımı başladı

Giriş Tarihi: 22.04.2025  01:35 Son Güncelleme Tarihi: 22.04.2025  08:45

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'da sınırında Yahudi yerleşimciler harekete geçti. Haritalarla bölgeye gelen yerleşimciler, yaşayacakları alanları seçmeye başladı.

Gazze sınırında kirli plan: Haritalarla toprak paylaşımı başladı

Gazze'de dünyanın gözü önünde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde soykırım yapan terör devleti İsrail, şu ana kadar 50 binden fazla masum insanı öldürüken yüz binden fazla Filistinliyi de şehit etti.

İsrail ordusu, ateşkes anlaşmasını ihlal ederek saldırılarına acımasızca devam ederken ABD merkezli Yahudi Telgraf Ajansı’nın dikkat çeken bir gelişmeyi haberleştirdi. 

YAHUDİLER KUTLAMA YAPTI

Yasadışı Yahudi yerleşimci örgüt Nachala Gazze sınırında yer alan Sa’ad bölgesinde Fesah Bayramı (Hamursuz Bayramı) için bir araya gelerek kutlama yaptı.

Yahudilerin ise aylardır abluka altında olan bombalara maruz kalan Gazze’ye dönüş çağrısı yapmaya başladıkları ve bölgede yasadışı yerleşerek sınırda kamp kurarak beklemeye başladıkları öğrenildi.

TURİST KILIĞINDA BATI ŞERİA'YI İŞGAL ETMİŞLERDİ

Yahudi merkezli haber sitesi; 1968 yılındaki gibi günümüzde yaşanan olaya atıfta bulunarak o dönem İsviçreli turist kılığına giren bir grup Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria’da Hamursuz Bayramı kutlaması yaptığı ve bölgede kalarak işgal çalışmalarına başladıklarını hatırlattı.

EV ALMA PLANLARI BAŞLADI

7 Ekim 2023 yılında başlayan Gazze katliamı ile Batı Şeria’da bu zamana kadar 80 yerleşim yerine yasadışı yerleşim birimleri kurulduğu bildirildi.

Gazze’ye dönme çağrısında bulunan Yahudiler ise Gazze’ye yeniden yerleşmenin Siyonizm’in gerçek yolu olduğu vurgusunu yaptı.

Batı Şeria sınırında bulunan bir grup İsrailli Savunma Kuvvetleri’nin de bu çabanın arkasında olduğunu ve bazı ailelerin ise Yahudi kuruluşları arayıp çocukları için Gazze’den nasıl ev alabileceklerini öğrenmeye başladıkları bildirildi.

İsrail-Filistin sorunu ve haritalarla yıllar içinde değişen sınırlar

İsrail 70 yıl önce bağımsızlığını ilan etse de sınırları konusunda hâlâ bir uzlaşma yok. Savaşlar, anlaşmalar ve işgaller yıllar içinde sınırları değiştirirken bazı sınır bölgelerinde anlaşmazlık sürüyor.

YouTube paylaşımını geçin, 1Google YouTube içeriğine izin veriyor musunuz?

Bu makalede Google YouTube içeriği bulunmaktadır. Çerez ve diğer teknolojileri kullanıyor olabilirler, bilgisayarınıza herhangi bir şey yüklenmeden önce sizin rızanızı alırız. İzin vermeden önce çerez politikasını okumak ve gizlilik politikasına göz atmak isteyebilirsiniz. Bu içeriğe ulaşmak için lütfen "kabul et ve devam et" seçeneğine tıklayın.

Uyarı: Üçüncü tarafların sağladığı içerikte reklam bulunabilir.

YouTube paylaşımının sonu, 1

Bunun nedenlerini haritalarla inceledik.

harita 1

1px transparent line

Bugün İsrail'in yer aldığı topraklar yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kontrol ediliyordu. Birinci Dünya Savaşı sonrasında imparatorluğun çökmesiyle birlikte Filistin olarak bilinen toprak, savaşı kazanan İtilaf Devletleri tarafından Britanya'nın yönetimine bırakıldı (kısa bir süre sonra Milletler Cemiyeti de bunu destekledi). Bu toprakların Ürdün (Şeria) Nehri'nin batısında kalan kısmına Yahudilerin verdiği isim ise İsrail'di. Manda kuralları, Britanya'ya Filistin'de "Yahudi halkı için ulusal bir ev" kurma görevi de veriyordu. Fakat bunu yaparken, o bölgede Yahudi olmayan toplulukların da haklarının kısıtlanmaması gerekiyordu.

2px presentational grey line

harita 2

1px transparent line

Filistin Arap milliyetçiliği ve Filistin'deki Yahudi nüfusunun aynı dönemde artış göstermesi (özellikle de Nazizmin 1930'lardaki yükselişi nedeniyle) Filistin'de Arap-Yahudi çatışmalarının artmasına yol açtı. Britanya bu sorunu Birleşmiş Milletlere devretti ve BM 1947'de Filistin'i iki devlete ayırmayı teklif etti: Bir Yahudi bir de Arap devleti. Kudüs ve Beytüllahim ise uluslararası bir kent olacaktı. Plan Filistin'deki Yahudi liderler tarafından kabul edildi fakat Arap liderler bunu reddetti.

2px presentational grey line

harita 3

1px transparent line

Filistin'deki Yahudi liderliği 14 Mayıs 1948'de, Britanya mandasının sonlandığı anda İsrail Devleti'nin kuruluşunu ilan etti. Devletin sınırları ise ilan edilmedi. Sonraki gün İsrail beş Arap ordusu tarafından işgal edildi ve İsrail'in Bağımsızlık Savaşı başladı. Çatışmalar 1949'da bir dizi ateşkes ile sonlandı. İsrail'in komşu devletlerle cephelerinde yer alan ateşkes hatları, Mısır tarafından işgal edilen Gazze Şeridi ve Ürdün tarafından işgal edilen Batı Şeria'yı ortaya çıkardı. Komşu devletler İsrail'i tanımayı reddetti ve bu nedenle sınırlar konusunda bir anlaşmaya varılamadı.

2px presentational grey line

harita 4

1px transparent line

İsrail'in hudutlarına dair en büyük değişiklik 1967'de yaşandı. Altı Gün Savaşı sonrasında İsrail Mısır'a ait Sina Yarımadası, Gazze Şeridi, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni işgal etti. İsrail'in kontrol ettiği toprakların boyutu üçe katlandı. İsrail pratikte Doğu Kudüs'ü ve Golan Tepeleri'ni ilhak etti, Kudüs'ün tamamını da başkent olarak ilan etti. Bu iki adım da uluslararası toplum tarafından kabul görmedi. Ta ki ABD Başkanı Donald Trump bu konudaki pozisyonunu değiştirene kadar. ABD, böylesi bir adım atan ilk büyük güç oldu. Fakat uluslararası kamuoyunun büyük kısmı Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'nin işgal edilmiş topraklar olduğu görüşünde.

2px presentational grey line

harita 5

1px transparent line

İsrail'in sınırlarından ilki, Mısır'ın İsrail'i tanıyan ilk Arap devleti olmasıyla birlikte 1979'da resmileşti. İsrail Sina yarımadasındaki tüm askerleri ve yerleşimcileri 1982'ye kadar adım adım geri çekti. Böylece İsrail'in işgalinde Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Golan Tepeleri kaldı. Ülkenin sınırlarını belirleyen şey ise 1949 ateşkes hattıydı.

2px presentational grey line

harita 6

1px transparent line

1994'te Ürdün İsrail'i tanıyan ikinci Arap devleti oldu ve böylece Yahudi devletiyle uzun sınırını resmiyete döktü. İsrail ile Lübnan arasında bir barış anlaşması olmasa da iki ülkenin 1949 ateşkes hattı İsrail'in de facto kuzey sınırı durumunda. İsrail'in Suriye ile sınırı hakkında ise anlaşmazlık var.

Benzer bir şekilde İsrail'in 2005 yılında ordusunu ve yerleşimcilerini geri çekmesiyle birlikte de facto bir Gazze sınırı da oluştu. Fakat Gazze ve Batı Şeria BM tarafından tek bir siyasi yapı olarak kabul ediliyor ve sınırları resmen belirlenmiş değil. Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ün sınırlarının, İsrail ve orada İsrail işgali altında yaşayan Filistinliler tarafından müzakereyle belirlenmesi gerekiyor ancak on yıllardır süren müzakerelerden bir sonuç alınamadı.

Bu haber 127411 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Gazze sınırında kirli plan: Haritalarla toprak paylaşımı başladı
Gazze sınırında kirli plan: Haritalarla toprak paylaşımı...
ALLAH (C.C.)
ALLAH (C.C.)