Güneş'te şiddetli patlama! Jeomanyetik fırtına Dünya'ya vuracak: İnternet ve elektrik kesintileri olacak..
Giriş Tarihi: 11.05.2024 10:21 Güncelleme Tarihi: 11.05.2024 10:22
Güneş'te dün akşam saatlerinde güçlü bir patlama meydana geldi. NASA, Güneş'teki büyük patlamanın fotoğrafını yayınladı. Güneş patlaması sonrası Kuzey Işıkları şöleni yaşandı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş yüzeyindeki patlamalardan kaynaklı kuzey yarım kürede 3 gün sürmesi beklenen şiddetli "Jeomanyetik Fırtına" yaşanacağını belirtti. Güneş'teki şiddetli patlamanın ilk dalgası Dünya'ya ulaştı. 48 saat boyunca güçlü jeomanyetik dalgalar Dünya'ya vuracak. Elektrik, İnternet, radyo, televizyon yayınlarında kesintiler olabilir.
Uzun zamandan beri uyarısı yapılan merakla beklenen güneş patlaması dün akşam saatlerinde meydana geldi.
Güneş'teki patlamayla birlikte kuzey ışıkları Yeni Zelanda, Almanya, Rusya, Balkan ülkelerinin yanı sıra Türkiye'de de görüldü ve görsel bir şölen yaşandı.
NASA, Güneş'te gerçekleşen G4 şiddetindeki patlamanın fotoğrafını paylaştı.
Süpersonik güneş patlaması sonrası ABD tarafından kesintilere yol açan jeomanyatik fırtına konusunda açıklama yaptı.
JOEMANYETİK FIRTINA BEKLENİYOR
NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi;
"Şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde meydana gelmesi ve hafta sonu devam etmesi kuvvetle muhtemeldir."
BUGÜNDEN İTİBAREN BAŞLAYACAK
Kuzey yarım kürede etkilerinin görülmesi beklenen jeomanyetik fırtınasının kesin zamanlamasının halen netleşmediğinin belirtildiği açıklamada, fırtınanın bugünden itibaren başlayabileceği ve "uydu iletişimleri ile güç sistemlerini etkileyebileceği" bilgisi paylaşıldı.
Güneş'te meydana gelen patlamanın etkisiyle Yeni Zelanda'da kutup ışıkları görüldü.
DÜNYANIN 16 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE YER KAPLIYOR
ABD'nin Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde söz konusu fırtınadan kaynaklı kutup ışıklarının gözlenebileceğini belirten bilim insanları, 2005'te Güneş yüzeyinde meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak, bunların nadir görüldüğünü vurguladı.
Güneş'teki patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın kaynağının "Bölge 3664" olarak adlandırılan "büyük, karmaşık bir güneş lekesi kümesi" olduğu ve dünyanın 16 katı büyüklüğünde yer kapladığı belirlendi.
ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANABİLİR
NOAA'nın açıklamasında, Dünya'ya yaklaşmakta olan fırtınanın muhtemel etkilerine dikkat çekilerek, "yaygın voltaj kontrolü sorunlarının ortaya çıkabileceği" ve yörüngelerdeki uydularda "sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarının" yaşanabileceği kaydedildi.
Söz konusu fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi.
Yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), Trabzon'un Ortahisar ilçesinde güzel görüntü oluşturdu.
Güneşte şiddetli patlama! Fırtına hızla dünyaya geliyor: Tüm elektronik cihazlar bozulabilir
Son dönemin en güçlü jeomanyetik fırtınası dünyayı salladı. Özellikle Kuzey Amerika'yı etkisi altına alan fırtına, Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede kutup ışıklarının gözlemlenmesine olanak sağlayabilir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin bildirisine göre, elektronik cihazlarda sorunlara yol açabilecek.
Güneş'te meydana gelen bir patlama dünyamızı etkilemeye başladı. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin uyarısına göre, bu jeomanyetik fırtına elektronik sistemlerde sorunlara neden olabilir.
Güneş'ten yayılan bu patlama, elektronik araçlarda ciddi problemlere yol açabilecek potansiyele sahip.
Dünya genelindeki iletişim ve navigasyon sistemleri de etkilenebilir. Uzmanlar, bu duruma karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Fırtına Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden geldi. Birkaç gün önce, Güneş'te meydana gelen bir alevlenme, doğrudan Dünya'ya doğru devasa bir parçacık akışına neden olmuştu.
Bu denli güçlü fırtına beklenmiyordu
Jeomanyetik fırtınaları takip eden bilim insanları, bu olayın ardından gezegeni bir Güneş fırtınasının vurabileceğini öngörmüştü. Ancak bu denli güçlü bir fırtınayla karşılaşılacağı tahmin edilemedi. Analizler, fırtınanın aslında son 6 yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor.
Son 6 yılın en güçlü örneği
Ayrıca Güneş'in Aralık 2019'da başlayan son evresinde üretilen en güçlü fırtına niteliğinde. Bu leke daha önce de saatte yaklaşık 2.1 milyon saat hızla hareket eden bir dizi Güneş fırtınası oluşturmuştu.
Türkiye'den Kuzey Işıkları görülebilir
NOAA'dan yapılan açıklamanının ışında elektrikli otomobillerde, GPS sistemlerinde ve diğer elektronik cihazlarda sorun yaşanma olasılığı bulunuyor.
Öte yandan; önceki Güneş patlamalarında yaşandığı gibi bu kez de Avrupa ülkeleri ile Türkiye gibi bazı yerlerde kuzey ışıkları görülmesine yol açabilir.
YORUMLAR