Harekete geçildi! Türkiye’nin gündemine oturan Fatih’teki...

Harekete geçildi! Türkiye'nin gündemine oturan Fatih’teki vahşi cinayet sonrası paylaşımlar kan dondurmuştu: Kapatıldı!

İstanbul'un Fatih ilçesinde Edirnkapı surlarında meydana gelen vahşet Türkiye'nin gündemine oturdu. 19 yaşındaki Semih Çelik isimli şahıs, 2 genç kızı katlettikten sonra surlardan atlayarak yaşamına son verdi. İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in katili Semih Çelik ile ilgili şok gelişme: Semih Çelik’in bir mesajlaşma uygulamasında “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı!

07 Ekim 2024 - 09:21

Katil Semih Çelik'in babası konuştu! İşte katliama giden süreç

Giriş Tarihi: 07.10.2024 06:31 Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 09:23

Semih Çelik'in babası her şeyi anlattı! İkbal Uzuner'in annesi cinayetten önce ne dedi? Olay günü Ayşenur Halil'le görüntülü görüştüler

Katil Semih Çelik’in babası konuştu19 yaşındaki Semih Çelik, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i feci bir şekilde katletti. Kurbanlardan İkbal Uzuner'in annesinin katil Semih Çelik'in ailesine cinayetten önce "Oğlunuz benim kızımın beynini yıkamış" dediği öğrenildi. Çelik'in annesinin ise cinayet günü Ayşenur ile görüntülü konuştuğu ortaya çıktı. Öte yandan satanist kasabın babası oğlunun odasındaki kesici aletlerle ilgili "Ben bu aletleri almak istediğimde aşırı sinirlenerek 'Sakın dokunma, onlar benim' diyordu" şeklinde konuştu. Şeytani figürlü çizimlere de değinen katil babası "Semih bu çizimler ne?' diye sorduğunu "Anlamazsınız, düşünce yapılarımız değişik" diye cevap aldığını söyledi. Oğlunun parasızlıktan uyuşturucu alamayınca kendini alkole vurduğunu anlattı.

Semih Çelik’in babası her şeyi anlattı! İkbal Uzuner’in annesi cinayetten önce ne dedi? Ayşenur Halil’le görüntülü görüşmüşlerİstanbul'un Fatih ilçesinde Edirnkapı surlarında meydana gelen vahşet Türkiye'nin gündemine oturdu. 19 yaşındaki Semih Çelik isimli şahıs, 2 genç kızı katlettikten sonra surlardan atlayarak yaşamına son verdi. İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in katili Semih Çelik ile ilgili şok gelişme: Semih Çelik’in bir mesajlaşma uygulamasında “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı!

İncel alarmı! İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in katili Semih Çelik ile ilgili yeni gelişmelerİstanbul’da iki kişiyi öldüren Semih Çelik’in bir mesajlaşma uygulamasında “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı. Polis “incel” gruplarının yanı sıra cinsel, şiddet ya da ırkçılık içerikli paylaşım yapan kişi ve siteleri gözlem altına aldı.

SON DAKİKA: Katil Semih Çelik’i babası anlattı: Odasında insanı korkutan şeytani figürler! SABAH tüm detaylara ulaştıTürkiye'deki yeni tehlike: İncel! Katil Semih Çelik'in telefonundan çıktı... Polis alarma geçti

Türkiye'deki yeni tehlike: İncel! Katil Semih Çelik'in telefonundan çıktı... Polis alarma geçtiİstanbul'da 19 yaşındaki Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'i vahşice katleden Semih Çelik isimli caninin telefonundan çıkan uygulamadaki detaylar Emniyet'i harekete geçirdi. Çelik'in "incel" olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıkarken; polis aynı zamanda cinsel, şiddet ya da ırkçılık içerikli paylaşım yapan kişi ve siteleri gözlem altına aldı.

Türkiye'deki yeni tehlike: İncel! Katil Semih Çelik'in telefonundan çıktı... Polis alarma geçtiİstanbul'da cuma günü yarım saat arayla gerçekleştirilen iki kadın cinayeti ve Edirnekapı surlarındaki görüntüler Türkiye'yi ayağa kaldırdı. 19 yaşındaki Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i öldürdükten sonra intihar eden Semih Çelik isimli cani, adeta infial yaratırken, araştırmalarsa sürüyor.

Katilin telefonunda yapılan incelemede, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden üyesi olduğu bir grupta “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı.

İngilizce “involuntary celibacy” (istemsiz bekâr) tamlamasının kısaltılmışı olan “incel”, kadınlara ve yaşadıkları topluma düşman, şiddet yanlısı kişileri ifade ediyor.

Polis yurt genelinde takip başlattı

Semih Çelik’in işlediği cinayetlerden bir gün sonra internette yayılan ve bu görüşlere sahip kişilerin yer aldığı bir mesajlaşma uygulamasındaki gruptan alındığı belirlenen “destekleyici”, “övücü” paylaşımlar üzerine polis, yurt genelinde büyük takip başlattı.

Hesap ve siteler gözlem altında

81 İl Emniyet Müdürlüğü’nün Siber devriye ekiplerince 7/24 usulüyle internet üzerinden yürütülen takip ve izleme çalışmalarında, “incel” akımı başta olmak üzere, cinsel ya da şiddet ve ırkçılık içerikli yayın ve paylaşım yapan hesap ve siteler gözlem altına alınmaya başlandı.

Eskişehir'deki saldırıda da aynı detay

Emniyet güçlerinin, ağustos ayında Eskişehir’de “aşırı sağcı” semboller kullanan bir saldırgan tarafından gerçekleştirilen bıçaklı saldırıya da sahip çıkan yapı üzerindeki çalışmalarının operasyon ve gözaltılara dönüşmesi bekleniyor.

Peki neden?

Milliyet'te yer alan habere göre; son yıllarda yaşanan bu tip cinayetlerin ardında yatan sosyolojik ve psikolojik sebepler de merak konusu. Uzmanlar, sorunun sebeplerini, çözüm yollarını ve bu gibi cinayetlerin faillerinin özelliklerini anlattı.

"Bu olayda bir psikopat söz konusu"

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel: Şu anda toplumumuzda maalesef şiddet normal görülüyor ve bir araç haline gelmeye başladı. İnsanlar uyuşturucu kullandıkları zaman bunlara daha eğilimli olabilirler. Ancak bu olayda bağımlılıktan ziyade bir psikopat söz konusu. Psikopatlar da uyuşturucu kullanır. Tabii hastanede nasıl bir tanı aldı, buna göre de yanıtlar değişebilir. Psikopatlar genelde çekici olurlar hatta psikopatlığın tanı kriterleri içinde yüzeysel çekicilik dediğimiz bir tanım vardır. Tarihte ve günümüzde bazı tarikatların (satanizm, incel vs.) liderleri aslında birer psikopattır. İnsanları çok kolay inandırırlar ve peşlerinden koşturabilirler.

"Psikolojik sorun şiddeti açıklayamaz"

Klinik Psikolog Aleyna Damla Özcan: Kişinin madde bağımlısı ya da farklı psikolojik sorunlarının varlığı üzerinde duruluyor. Fakat psikolojik sorunların varlığı kadına yönelik şiddeti açıklayamaz, açıklamamalı. Burada kadınlara yönelik koruyucu tedbirlerin yeteri kadar alınmaması, bu alanda kanunların yeteri kadar caydırıcı olmaması, bazı sorunlar var olduktan sonra değil, var olmadan önce de önlem alabilmek önemli. Kadına yönelik şiddetin en önemli sebeplerinden birisi, ataerkil toplum yapısı; kadına atfedilen roller ile erkeklere atfedilen rollerin eşitsizliği gibi...

"Taklit ediyorlar"

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan: Bu vahşi cinayetlerin son günlerde tekrar gündeme gelen Münevver Karabulut cinayetiyle aynı döneme denk gelmesi dikkat çekici bir durum. “Taklit davranışları” olarak adlandırabileceğimiz bir olgu var; suç işlemeye meyilli bireyler, kamuoyunda dikkat çeken bir suçu taklit etmeye çalışıyorlar. Bu konular konuşulurken ve bu tür suçlarla ilgili bilgilendirme yapılırken son derece dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü suç eğilimi olan kişilerin bu yöntemleri taklit etme olasılığı oldukça yüksektir. Z kuşağı olarak adlandırdığımız yaş grubunda, önceki kuşaklardan farklı olarak, şiddetin aşırı derecede banal hale geldiğini, hiçbir değere ya da ideolojiye dayandırılmadan yalnızca bir yaşam biçimi olarak benimsendiğini görüyoruz. Bu sorunun temelinde toplumsal yapının bozulması, değerlerin erozyona uğraması ve aile yapısının parçalanması gibi faktörler var. Ayrıca mevcut ekonomik ve sosyal düzen gençlere umut vermiyor. Yaşamdan ve gelecekten umudu olmayan bireyler, çevrelerine amaçsız şiddet saçarak haz alıyorlar. Bu sorunların çözümü için toplumsal yapının ve ekolojik çevrenin iyileştirilmesi gerekmektedir. Suç oranının yüksek olduğu mahallelerde sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilebilir.

Harekete geçildi! Türkiye'nin gündemine oturan Fatih’teki vahşi cinayet sonrası paylaşımlar kan dondurmuştu: Kapatıldı!Semih Çelik, önce kız arkadaşı Ayşenur Halil'i (19) ardından da saplantı haline getirdiği İkbal Uzuner'i (19) vahşice katlederek çıktığı Fatih surlarında intihar edip hayatına son verdi. Günlerdir gündemi meşgul eden olayın perde arkası ortaya çıktı. Semih Çelik'in babasının verdiği ifade, cinayete giden süreci özetledi. İşte anne ve babaların dikkatle okuması gereken elim hadisenin tüyler ürperten gerçekleri...

Katil Semih Çelik’in babası konuştu! İşte katliama giden süreçİstanbul Fatih'te cuma günü saat 16.00 sıralarında, Derviş Ali Mahallesi Fevzipaşa Caddesi'nde kasaplık yapan Semih Çelik (19), İkbal Uzuner (19) ve Ayşenur Halil'i (19) katletti. Edirnekapı surlarının üzerine çıkan Semih Çelik, öldürdüğü İkbal Uzuner'in başını kesip aşağı attı. Ardından boğazına ip geçiren katil zanlısı surlardan atlayarak yaşamına son verdi.

Erkek arkadaşı Semih Çelik tarafından katledilen Ayşenur Halil (19)Erkek arkadaşı Semih Çelik tarafından katledilen Ayşenur Halil (19)

SEMİH'İN KIRMIZI ÇİZGİSİ BİLGİSAYARI: ODAYA GİRİNCE KAPATIYORDU

Bu vahşet hem sosyal medyada hem kamuoyunda ülkenin gündemine otururken o katille ilgili en detaylı bilgilere SABAH Gazetesi birinci ağızdan elde edilen bilgilerle ulaştı. İşte katilinin babasının anlattıkları ve onun yaşam hikâyesi. Baba A.Ç. verdiği ifadeye şu sözlerle başladı.

"Bir oğlum bir kızım var kayınpederimin evinde oturuyoruz. Pandemiden önce Lise 3'te okuduğu sırada öğretmen çağırıp bize bir arkadaşını söyleyerek 'Ondan uzak dursun' demişti.

 

O dönemde Semih'e almış olduğum bilgisayar ile evde devamlı vakit geçiriyordu. Odasına ben, annesi ya da ablası girdiğinde hemen telaşla bilgisayarını kapatıyordu.

Bilgisayarı şifreli olduğu için de ne yaptığını, kimle görüştüğünü kontrol edemiyorduk. Daha sonra kendisi bize okumayacağını söyledi.

Ben de kendisine neden böyle düşünüyorsun dediğimde 'Bana okuyup büyük adam olacağım da, bilim adamı olacağım da ne olacak' diyordu. Dışardan okuyup liseyi bitirdi" ifadelerini kullandı.

Semih Çelik'in saplantı haline getirerek öldürdüğü İkbal Uzuner (19)Semih Çelik'in saplantı haline getirerek öldürdüğü İkbal Uzuner (19)

KATLİAMIN AYAK SESLERİ: OĞLUN KIZIMIN BEYNİNİ YIKIYOR! BERABER İNTİHAR EDECEKLERMİŞ

A.Ç. ifadesinin devamında; "1 Mart 2022 günü öğlen saatlerinde Semih'in okul arkadaşı İkbal Uzuner'in annesi eşimi arayarak, 'Senin oğlun benim kızımın beynini yıkamış, beraber intihar edecekler' demiş. Aynı gün akşam saatlerinde Semih'in sol göğüs bölgesinden kendisini bıçaklayarak intihara teşebbüs ettiğini öğrendik.

Bu konuda Çocuk Şube'de ifade verdi. Bu olaydan ötürü muayenesi Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'nde oldu. Psikoloji üzerine ilaç tedavisi üzerine 3 hafta bu hastanede yattı." şeklinde konuştu.

KATİLİN MESLEK TERCİHİ: KASAP OLACAĞIM

Oğlunun bir süre sonra kasap olmak istediğini belirten baba A.Ç; "Kendisi Rami Meydan'da bir iş yerinde çalışmaya başladı. Kasaplığı öğrendi. En son Bayrampaşa'da çalışıyordu. Bundan 9 ay kadar önce bıraktı. Evde kendisinin altın birikimleri vardı. İhtiyaçlarını bunları satarak karşılıyordu.

Kendisi 2 yıldan beri uyuşturucu madde kullanıyordu. Davranış değişikliğinden, duygu durum bozukluğundan bunu tahmin edebiliyordum. Ama uyuşturucu maddeyi nereden, nasıl temin ettiği hakkında bilgim yoktu" dedi.

Katil gencin odasındaki ürküten figürler (AA)Katil gencin odasındaki ürküten figürler (AA)

SEMİH ÇELİK'İN ODASI: KORKUTAN ŞEYTANİ FİGÜRLER

Baba A.Ç; "Bundan 1 yıl kadar önce Semih'in odasına girdiğimde çizdiği insan psikolojisini korkutan şeytana benzer kara kalem resimler gördüm. Semih'e bu resimlerin ne olduğunu sorduğumuzda bizlere 'Anlamazsınız, düşünce yapılarımız değişik' diyerek başka açıklama yapmıyordu.

Biz de üzerine gitmiyorduk. Semih yukarıda beyan ettiğim intihara teşebbüs olayından sonra İkbal Uzuner'den ayrıldı. Bundan 1 yıl kadar önce Semih bıraktığı liseden sınıf arkadaşı Ayşenur Halil isimli kızla çıkmaya başladı.

Ayşenur Pazartesi günleri ikametimize gelirdi. 12:00 -17:00 arası Semih ile Ayşenur evde tek başlarına vakit geçirirlerdi. Aynı zamanda dışarıda da buluşurlardı" diye anlattı.

KIZ ARKADAŞI AYŞENUR'LA İLİŞKİSİ: EVDE TEK BAŞLARINA VAKİT GEÇİRİRLERDİ

Katil zanlısının, ablası ve annesiyle birlikte ablasının üniversite kazandığı Ankara'ya gittiklerini anlatan baba A.Ç; "Annesi orada kaldı, Semih geldi. 1 hafta kadar evde ikimiz yaşadık. Ben işe gittiğimde Semih te evde tek başına telefonuyla vakit geçiriyordu.

Sadece ihtiyaçları için dışarı çıkıyordu. Hava almak için dışarı çıkmazdı. Olay günü yani 4 Ekim Cuma günü saat 05:30 sıralarında ikametimde uyandım. Evden çıktım sabah 10:44 sıralarında oğlumu arayıp Semih'e 'Oğlum işten dolayı ben bu akşam geç geleceğim' dedim.

Kendisi de bana 'Ayşenur evde, gün içinde sakın gelmeyesin baba" dedi. Ben dışarıda bulunduğum sırada eşim arayarak 'Polisler evde, çabuk eve geç' dedi. Ben de eve geldiğimde polislerden öğrendim" dedi.

SEMİH VE BABASININ İLGİNÇ DİYALOĞU: GÖKYÜZÜNDE NE GÖRÜYORSUN?

Baba A.Ç; "Bundan 3 yıl kadar önce Çapa Tıp Fakültesi'nde Doktor Semih'e psikolojik bir ilaç yazmıştı ama Semih doktorun yazdığı ilacı kullanmıyordu. Semih ara ara evde şarap, bira gibi alkol alırdı ama 3 ay kadardır uyuşturucu kullanmıyordu.

Çünkü uyuşturucu madde alacak parası yoktu. 2023 yılı Kış ayında Semih'in odasına girdiğimde penceresi açık ve odası buz gibiydi.

Ben de kendisine 'Hayırdır ne yapıyorsun' diyerek penceresini kapatmak isterken, yanıma gelerek 'Hayır, kapatma camı' diyerek eliyle gökyüzünü işaret ederek 'Bak bakalım ne görüyorsun' dedi.

Ben de karanlık bir şey görmüyorum dedim. Kendisi de bana 'Sen benim gördüğümü göremiyorsun' dedi." şeklinde konuştu.

İNTİHAR SÖYLEMLERİ: BEN O KADAR YAŞAMAYACAĞIM

Semih'in bu yaz evde otururken babasına "Baba, gideceğimiz yerde mutlu olacağımı bilsen üzülür müsün?' dedi. Ben de kendisine Rabbimiz canı ben verdim, ben alırım, intihar günahtır diyor' dedim. 'Hayır, öyle bir şey yok. Saçma sapan onlar, sen beni, anlayamazsın' dedi.

Ben kendisine oğlum önünde bir hayat var dedim. 'Ben o kadar uzun yaşamayacağım, ben o günleri görmem' dedi. Devamlı bize 'Bu hayat boş' diyordu. Semih sadece Ayşenur ile görüşüyordu. Görüştüğü başka bir arkadaşı olup olmadığını bilmiyorum." açıklamasında bulundu.

"KASAP ALETLERİNE KİMSE DOKUNAMAZDI"

Oğlunun kasaplıktan edindiği et kesme aletlerini odasında tuttuğunu kaydeden baba; "Ben bu aletleri almak istediğimde aşırı sinirlenerek 'Sakın dokunma, onlar benim' dedi. Ben de üzerine gidersem kendisine bir zarar veririm diye korktuğumdan 'Tamam' dedim.

Eşimden öğrendiğim kadarıyla olay günü 11:00 sıralarında telefon üzerinden görüntülü Semih'i aramış, Semih ve evde yanında bulunan kız arkadaşı Ayşenur ile görüşmüş. Herhangi bir sorun yokmuş." ifadelerini kullandı.

BİLGİSAYARI KAPALI KUTU: NE YAPTI BİLMİYORUM

Baba A.Ç; "Eşim Semih'in 16 yaşından itibaren, pandemide eve kapanması ile 'Tanrı bizi niye yarattı, madem öleceğimizi biliyordu, niye yarattı' gibi varoluşa dair sorular sorduğunu bana söylemişti.

Semih hakkında okul öğretmenleri zeki bir çocuk olduğunu, hatta lisede rehber öğretmeni 'Bu çocuk yazılım üzerine yetenekli, bilgisayar alırsanız bu konuda kendisini geliştirebilir' dedi. Semih'e 'O bilgisayarı incelemeye götüreceğim' dediğimde kıyameti kopardı.

'Eve kapanmayacağım' diyerek ağlamaya başladı. Ben de üzerine gitmedim. Bu bilgisayar evimizde değil. Semih kasalı bilgisayarı parça parça internet üzerinden 3 yıl önce sattı.

Semih'in bilgisayarda ya da telefonu ile hangi sitelere girdiği, kim ya da kimlerle irtibat kurduğu, beyninin kim ya da kimler tarafından yıkanmış olduğu hakkında bilgim yok.

16 yaşına gelmeden önce de imanlı biriydi. Namazını da kılıyordu. Hatta bana neden Namaz kılmıyorsun, cehennemde yanacaksın' da demişti." şeklinde ifade verdi.

İkbal Uzuner ve Semih Çelikin son görüntüsü ortaya çıktıİkbal Uzuner ve Semih Çelikin son görüntüsü ortaya çıktı

Kadınlar ‘incel’ şiddeti ile karşı karşıya mı

Türkiye, arka arkaya işlenen kadın cinayetleri ile saldırıları konuşuyor. Diyarbakır’da Narin’in kaybolması ve cinayete kurban gittiğinin anlaşılması ile başlayan zincir, İstanbul Ümraniye’de 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen 19 yaşındaki Yunus Emre G.’nin polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi, Beyoğlu’nda genç bir kadının sokak ortasında 2 erkek tarafından duvara sıkıştırılıp taciz edilmesi ve de Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in yarım saat ara ile hayatının baharında iki genç kadını vahşice katletmesi ile devam etti.

 

Kadınlara yönelik bu saldırı ve cinayetler, Türkiye’de gençler arasında hızla yükselen tehlikeli bir eğilimi de yeniden gündeme getirdi: “İncel şiddet!” Üzülerek söylemeliyim ki DarkWeb, Discord, Reddit gibi sitelerde cinayetlere “alkış” tutanların sayısı hayli fazla. Yeni başlayanlar ya da ilk kez duyanlar için işte dünya ve Türkiye’de “İncel” hareketi...

Kadınlar ‘incel’ şiddeti ile karşı karşıya mı

‘DIŞLANMIŞ’ ERKEKLERİN KADIN NEFRETİ: İNCELLER

2 ay önce Eskişehir’de 18 yaşındaki Arda K.’nın, üzerinde Nazi sembolleri olan yeleği ve miğferi ile, Tepebaşı Camisi bahçesinde oturan insanları bıçakladığı olayı hatırlarsınız. Saldırgan, olay sonrası ortaya çıkan 16 sayfalık manifestosunda, kadınlar, feministler, göçmenler ve Yahudilerden nefret ettiğinden bahsediyordu. Dolayısıyla bunu da “incel şiddet” başlığına almalıyız. Zira internetten örgütlenen incel gruplar, sokak hayvanları dahil kadın ve yabancılara yönelik düşmanlığı körükleyen aşırı sağ- milliyetçi hareketlerle birleşme eğilimindeler. Peki kimdir bu “inceller.”

İDEOLOJİYE DÖNÜŞTÜ

Doğuştan sahip olmadığı; “çirkin”, “yoksul” olmak gibi kimi özellikleri nedeniyle ilişkisi olmadığına inanan ve yine bu sebeplerle kadınların kendisine asla yüz vermeyeceğini düşünen, bu hissiyatlarını da kadın düşmanlığı, nefret söylemi, şiddet ve son yıllarda da cinayetlerle besleyen bir grup. “İncel” İngilizceden, “zorunlu bekârlar” anlamına gelen “involuntary celibate” kelimelerinin kısaltılması ile dilimize geçmiş bir tanım. İnandıkları hipergami teorisine göre kadınlar sadece “yakışıklı”, “zengin”, “statü sahibi” erkeklerle birlikte olur. Bu da dezavantajlı “ucube” erkeklerin yalnız kalmasına yol açar. Tüm bu etkenler, “incel”lerin kadınlar ve buna sebep olan erkeklerden nefret etmesinin asıl nedenidir. Bir internet alt kültürü olarak, 1994’te Alana isimli genç bir kadının istemesine rağmen kimse ile beraber olamayan insanların birbirini desteklemesi için masumane hisle kurduğu “gönülsüz bekarlar” grubu, 2000 sonrasında özerkleşti, erkeklerin sahiplendiği ve de Facebook, X gibi sosyal medya Reddit, Discord gibi internet forumları ile yayılan bir ideolojiye dönüştü.

Kadınlar ‘incel’ şiddeti ile karşı karşıya mı

KORKUNÇ CİNAYETLER

Kadın nefretini fiiliyata dökenler de oldu. 2014 yılında ABD, California’da 22 yaşında Elliot Rodger isimli bir genç “bakir olduğu, bugüne kadar hiçbir kadını öpmediğini ve kadınlara savaş açtığını” söylediği bir video çekip, hiç tanımadığı 6 kadını katlettikten sonra intihar etti. Sosyal medyada incel hareketini öven ve kadın düşmanlığı içeren paylaşımlar yapan 25 yaşındaki Alek Minassian, 2018’de kiraladığı bir minibüsle insanların arasına dalarak, 10 kişiyi öldürdü. 2020’de Kanada, Toronto’da 17 yaşındaki saldırgan, takıntılı olduğu 24 yaşındaki genç kadını balta ile keserek, öldürdü. Cinayetlerin işleniş biçimlerinin benzerliği tesadüften öte olsa gerek. Uzmanların, Avrupa Birliği için inceller hakkında hazırladığı kitapçığın özetinde şu ifade var: “Yanında birilerini daha götürme düşüncesi hâkim olduğu için bu kişiler, intihar girişimlerinde, bireysel/ kitlesel saldırı eylemlerine başvurur.”

TÜRK İNCELLERİN PAYLAŞIMLARI KAN DONDURDU

Türkiye’de de incel topluluklar sosyal medya platformlarında hayli aktif. Forum sayfalarında şu tip duyurular var: “Çirkin misiniz? Yaşınız 20’lere, 30’lara geldiği halde hâlâ bir kızla doğru düzgün ilişki kuramadınız mı? O zaman yeriniz tam da burası.” Ki X’te yaptığım kolay bir aramayla Turkİnceller başlığı ile gruplar açıldığı, sohbet odaları kurulduğu, Ayşenur Halil ile İkbal Uzuner’i vahşice öldüren 19 yaşındaki Semih Çelik’e övgüler düzüldüğü, “intikam” nağraları atıldığını gördüm. Kadınlardan “hakları” olanı almaları eğer alamayacaklar ise zorla almanın muhakkak bir yolu olduğunu yazanlar ile açık açık, cinayet ve tecavüze teşvik edenler de var. Tabii bu buzdağının sadece görünen yüzü!

Kadınlar ‘incel’ şiddeti ile karşı karşıya mı
Kadınlar ‘incel’ şiddeti ile karşı karşıya mı

SOSYAL MEDYA İLE GENİŞLİYORLAR

Toplumsal cinsiyet ve feminizm konularındaki çalışmalarıyla tanınan siyaset bilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç, bu akımın yalnızca Amerika’ya özgü ve oraya has bir delilik olarak nitelendirebilecek sınırı çoktan aşmış olduğunu belirterek, diyor ki: “Bu akım etkisini gösterdiği her noktada alternatif sağ söylemlerle kesişiyor. 2015 sonrası, ‘otoriter’, ‘popülist sağ’ dediğimiz siyasi gelişmenin parçası olarak güçlenen bir alt kültür bu. Cinsiyetçi, kadın düşmanı, homofobik söylemlerle etno-milliyetçi, ırkçı, göçmen karşıtı, militarist söylemsel öğeler birbirine eklemlendi. Otoriter sağ popülizmi doğuran ve pekiştirense sosyal güvencesizlik, geleceğe dair kaygılar, toplumsal izolasyon, rekabet, bireycileşme, nefret kültürü, kasıtlı yaratılan cehalet gibi toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal dinamiklerdir. Türkiye’de kendine incel diyen ya da bu ideolojik ve terminolojik çerçevede birbiriyle bağlantılı topluluklar özellikle son 5 yıldır yaygın. Reddit ve 4chan, Discord, X ve ekşi sözlük gibi platformlar ile sosyal medyanın bu akımı yaymada rolü çok merkez ve kritik.”

Kadınlar ‘incel’ şiddeti ile karşı karşıya mıProf. Dr. Alev Özkazanç

Harekete geçildi! Türkiye'nin gündemine oturan Fatih’teki vahşi cinayet sonrası paylaşımlar kan dondurmuştu: Kapatıldı!
Türkiye'nin kanını donduran iki genç kadını vahşice katledilmesinin ardından Sur Canisi Semih Çelik'i öven paylaşımlar yapıldığı ve Çelik'in sıkça kullandığı bir forum sayfası olduğu ortaya çıkan 'kereste.moe' isimli forum sayfası kapatıldı.  

Harekete geçildi! Türkiye'nin gündemine oturan Fatih’teki vahşi cinayet sonrası paylaşımlar kan dondurmuştu: Kapatıldı!

İstanbul'da 19 yaşındaki Semih Çelik, kendi evinde önce Ayşenur Halil'i ardından Yedikule surlarında İkbal Gürpınar'ı vahşice katlettikten sonra surlardan atlayarak intihar etti. İnfiale neden olayın ardından, sapkın yayınlar yapan uygulamalar, forum sayfaları ve Youtube kanalları için harekete geçildi. 

SUR CANİSİNİ ÖVDÜLER 

Özellikle  Kereste.moe isimli forum sayfası da bu platformlardan biri olmuş, sayfadaki pek çok kullanıcı Sur Canisi Semih Çelik'i tanıdığını ifade ederek, övgü içerikli cümleler kurmuştu.

Fatih'teki vahşi cinayet sonrası özellikle bazı genç erkek gruplarının paylaşımlar yaptığı kereste.moe isimli forum sayfasındaki yazılanlar okuyanların kanını dondurmuştu. Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'i öldüren Semih Çelik'i öven ve kadın nefreti içeren paylaşımlar artmıştı. 

ERİŞİME KAPATILDI

Yedikule surlarında işlenen cinayet sonrası Semih Çeilik hakkında övgü dolu paylaşımlar yapanlara karşı da harekete geçildi. Bunun yanı sıra forum sitesine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime kapatma kararı geldi.

"SEMİH YALNIZ DEĞİLSİN"

Erkeklerin kadınlardan üstün olduğu ve kadınların öldürülmeyi hak ettiği gibi birbirinden dehşet içerikli paylaşımların yapıldığı forum sitesinde "Semih yalnız değilsin" başlıklı destek yazıları da dikkat çekmişti. 

Surları kana bulayan katilin telefonunda kan donduran detay! Kadın düşmanı 'İncel' hareketi: Paylaşımlar korkunç


Surları kana bulayan katilin telefonunda kan donduran detay Kadın düşmanı İncel hareketi: Paylaşımlar korkunçİstanbul'un Fatih ilçesinde Edirnkapı surlarında meydana gelen vahşet Türkiye'nin gündemine oturdu. 19 yaşındaki Semih Çelik isimli şahıs, 2 genç kızı katlettikten sonra surlardan atlayarak yaşamına son verdi. İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in katili Semih Çelik ile ilgili şok gelişme: Semih Çelik’in bir mesajlaşma uygulamasında “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı!

Surları kana bulayan katilin telefonunda kan donduran detay Kadın düşmanı İncel hareketi: Paylaşımlar korkunç

19 yaşındaki Semih Çelik, önceki gün 15.30 sıralarında Eyüpsultan'da kız arkadaşı Ayşenur Halil'i (19) boğazını keserek öldürdü. Ardından 16.00'da Edirnekapı surlarına çağırdığı İkbal Uzuner'i (19) vücudunu parçalayıp başını keserek öldürdükten sonra kendini aşağı atarak intihar etti. Türkiye'yi dehşete düşüren bu vahşetle ilgili ortaya çıkan gerçekler şok etkisi yarattı. Semih Çelik surlara kendini iple bağlamıştı. Atladığında surlara asılı kalacak ve dehşetin dozunu artıracaktı. Hemen yanındaki bölümde İkbal'in ceset parçaları vardı.

SINIF ARKADAŞLARIYDI

SINIF ARKADAŞLARIYDI 

 Cani Semih Çelik, Ayşenur ve İkbal ile sınıf arkadaşıydı. Ancak İkbal'e takıntılıydı. Özellikle son bir yıl içinde İkbal'i sürekli takip ediyor, gönderdiği mesajlarla rahatsız ediyordu. İkbal'in babası, kızını bu caniden kurtarmak için okuduğu liseden almış, açıköğretim lisesine yazdırmıştı. Semih Çelik, 5 kez akıl hastanesine girip çıkmıştı. Uyuşturucu bağımlısı olduğu iddiası vardı.

KALBİNİ ÇIKARTMAK...

'KALBİNİ ÇIKARTMAK...' 

 Ortaya çıkan bir video caninin bu cinayetleri uzun süredir planladığını ortaya çıkardı. Semih Çelik bu videoda, "İkbal, seninle özel olarak vedalaşmak istedim. Sonunda ölüyorum. Beni gördüğün gün seni öldürmeye gelmiştim. Bu hayattan giderken can almak istiyorum ve bu insanın sen olması daha değerliydi benim için. Kalbini çıkartmak, gözlerini... Gerisini sen biliyorsun" diyordu.

ANNESİNİ ÇAĞIRDI

ANNESİNİ ÇAĞIRDI 

 Olay günü Semih Çelik, Ayşenur Halil'i öldürdükten sonra İkbal'i arayıp surlara gelmesini istedi. İkbal'in tehditten korktuğu için surlara gittiği tahmin ediliyor. Semih Çelik daha sonra İkbal'in annesi Gülcan Uzuner'i arayıp "Surlara gel kızının nasıl huzur içinde olduğunu gör" dedi. Anne gelince de kızının kesik başını onun önüne attı. Annenin feryatları yürekleri dağladı.

Surları kana bulayan katilin telefonunda kan donduran detay Kadın düşmanı İncel hareketi: Paylaşımlar korkunçİstanbul’da cuma günü kendisi gibi 19 yaşında olan Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i öldürdükten sonra intihar eden Semih Çelik isimli caniyle ilgili araştırmalar sürüyor. Milliyet'ten Ferit Zengin - Eren Koca'nın haberine göre, katilin telefonunda yapılan incelemede, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden üyesi olduğu bir grupta “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı. İngilizce “involuntary celibacy” (istemsiz bekâr) tamlamasının kısaltılmışı olan “incel”, kadınlara ve yaşadıkları topluma düşman, şiddet yanlısı kişileri ifade ediyor.

Semih Çelik’in işlediği cinayetlerden bir gün sonra internette yayılan ve bu görüşlere sahip kişilerin yer aldığı bir mesajlaşma uygulamasındaki gruptan alındığı belirlenen “destekleyici”, “övücü” paylaşımlar üzerine polis, yurt genelinde büyük takip başlattı.

TAKİP EDİLİYOR

TAKİP EDİLİYOR 

81 İl Emniyet Müdürlüğü’nün Siber devriye ekiplerince 7/24 usulüyle internet üzerinden yürütülen takip ve izleme çalışmalarında, “incel” akımı başta olmak üzere, cinsel ya da şiddet ve ırkçılık içerikli yayın ve paylaşım yapan hesap ve siteler gözlem altına alınmaya başlandı. Emniyet güçlerinin, ağustos ayında Eskişehir’de “aşırı sağcı” semboller kullanan bir saldırgan tarafından gerçekleştirilen bıçaklı saldırıya da sahip çıkan yapı üzerindeki çalışmalarının operasyon ve gözaltılara dönüşmesi bekleniyor.

PEKİ NEDEN

PEKİ NEDEN? 

 

Son yıllarda yaşanan bu tip cinayetlerin ardında yatan sosyolojik ve psikolojik sebepler de merak konusu. Uzmanlar, sorunun sebeplerini, çözüm yollarını ve bu gibi cinayetlerin faillerinin özelliklerini Milliyet’e anlattı.

‘BU OLAYDA BİR PSİKOPAT SÖZ KONUSU’

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel: Şu anda toplumumuzda maalesef şiddet normal görülüyor ve bir araç haline gelmeye başladı. İnsanlar uyuşturucu kullandıkları zaman bunlara daha eğilimli olabilirler. Ancak bu olayda bağımlılıktan ziyade bir psikopat söz konusu. Psikopatlar da uyuşturucu kullanır. Tabii hastanede nasıl bir tanı aldı, buna göre de yanıtlar değişebilir. Psikopatlar genelde çekici olurlar hatta psikopatlığın tanı kriterleri içinde yüzeysel çekicilik dediğimiz bir tanım vardır. Tarihte ve günümüzde bazı tarikatların (satanizm, incel vs.) liderleri aslında birer psikopattır. İnsanları çok kolay inandırırlar ve peşlerinden koşturabilirler.

PSİKOLOJİK SORUN ŞİDDETİ AÇIKLAYAMAZ

PSİKOLOJİK SORUN ŞİDDETİ AÇIKLAYAMAZ 

Klinik Psikolog Aleyna Damla Özcan: Kişinin madde bağımlısı ya da farklı psikolojik sorunlarının varlığı üzerinde duruluyor. Fakat psikolojik sorunların varlığı kadına yönelik şiddeti açıklayamaz, açıklamamalı. Burada kadınlara yönelik koruyucu tedbirlerin yeteri kadar alınmaması, bu alanda kanunların yeteri kadar caydırıcı olmaması, bazı sorunlar var olduktan sonra değil, var olmadan önce de önlem alabilmek önemli. Kadına yönelik şiddetin en önemli sebeplerinden birisi, ataerkil toplum yapısı; kadına atfedilen roller ile erkeklere atfedilen rollerin eşitsizliği gibi...

‘TAKLİT EDİYORLAR’

‘TAKLİT EDİYORLAR’ 

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan: Bu vahşi cinayetlerin son günlerde tekrar gündeme gelen Münevver Karabulut cinayetiyle aynı döneme denk gelmesi dikkat çekici bir durum. “Taklit davranışları” olarak adlandırabileceğimiz bir olgu var; suç işlemeye meyilli bireyler, kamuoyunda dikkat çeken bir suçu taklit etmeye çalışıyorlar. Bu konular konuşulurken ve bu tür suçlarla ilgili bilgilendirme yapılırken son derece dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü suç eğilimi olan kişilerin bu yöntemleri taklit etme olasılığı oldukça yüksektir. Z kuşağı olarak adlandırdığımız yaş grubunda, önceki kuşaklardan farklı olarak, şiddetin aşırı derecede banal hale geldiğini, hiçbir değere ya da ideolojiye dayandırılmadan yalnızca bir yaşam biçimi olarak benimsendiğini görüyoruz. Bu sorunun temelinde toplumsal yapının bozulması, değerlerin erozyona uğraması ve aile yapısının parçalanması gibi faktörler var. Ayrıca mevcut ekonomik ve sosyal düzen gençlere umut vermiyor. Yaşamdan ve gelecekten umudu olmayan bireyler, çevrelerine amaçsız şiddet saçarak haz alıyorlar. Bu sorunların çözümü için toplumsal yapının ve ekolojik çevrenin iyileştirilmesi gerekmektedir. Suç oranının yüksek olduğu mahallelerde sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilebilir.

‘DIŞLANMIŞ’ ERKEKLERİN KADIN NEFRETİ: İNCELLER

‘DIŞLANMIŞ’ ERKEKLERİN KADIN NEFRETİ: İNCELLER 

2 ay önce Eskişehir’de 18 yaşındaki Arda K.’nın, üzerinde Nazi sembolleri olan yeleği ve miğferi ile, Tepebaşı Camisi bahçesinde oturan insanları bıçakladığı olayı hatırlarsınız. Saldırgan, olay sonrası ortaya çıkan 16 sayfalık manifestosunda, kadınlar, feministler, göçmenler ve Yahudilerden nefret ettiğinden bahsediyordu. Dolayısıyla bunu da “incel şiddet” başlığına almalıyız. Zira internetten örgütlenen incel gruplar, sokak hayvanları dahil kadın ve yabancılara yönelik düşmanlığı körükleyen aşırı sağ- milliyetçi hareketlerle birleşme eğilimindeler. Peki Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre, kimdir bu “inceller.”

İDEOLOJİYE DÖNÜŞTÜ

İDEOLOJİYE DÖNÜŞTÜ 

Doğuştan sahip olmadığı; “çirkin”, “yoksul” olmak gibi kimi özellikleri nedeniyle ilişkisi olmadığına inanan ve yine bu sebeplerle kadınların kendisine asla yüz vermeyeceğini düşünen, bu hissiyatlarını da kadın düşmanlığı, nefret söylemi, şiddet ve son yıllarda da cinayetlerle besleyen bir grup. “İncel” İngilizceden, “zorunlu bekârlar” anlamına gelen “involuntary celibate” kelimelerinin kısaltılması ile dilimize geçmiş bir tanım. İnandıkları hipergami teorisine göre kadınlar sadece “yakışıklı”, “zengin”, “statü sahibi” erkeklerle birlikte olur. Bu da dezavantajlı “ucube” erkeklerin yalnız kalmasına yol açar. Tüm bu etkenler, “incel”lerin kadınlar ve buna sebep olan erkeklerden nefret etmesinin asıl nedenidir. Bir internet alt kültürü olarak, 1994’te Alana isimli genç bir kadının istemesine rağmen kimse ile beraber olamayan insanların birbirini desteklemesi için masumane hisle kurduğu “gönülsüz bekarlar” grubu, 2000 sonrasında özerkleşti, erkeklerin sahiplendiği ve de Facebook, X gibi sosyal medya Reddit, Discord gibi internet forumları ile yayılan bir ideolojiye dönüştü.

TÜRK İNCELLERİN PAYLAŞIMLARI KAN DONDURDU

TÜRK İNCELLERİN PAYLAŞIMLARI KAN DONDURDU 

Türkiye’de de incel topluluklar sosyal medya platformlarında hayli aktif. Forum sayfalarında şu tip duyurular var: “Çirkin misiniz? Yaşınız 20’lere, 30’lara geldiği halde hâlâ bir kızla doğru düzgün ilişki kuramadınız mı? O zaman yeriniz tam da burası.” Ki X’te yaptığım kolay bir aramayla Turkİnceller başlığı ile gruplar açıldığı, sohbet odaları kurulduğu, Ayşenur Halil ile İkbal Uzuner’i vahşice öldüren 19 yaşındaki Semih Çelik’e övgüler düzüldüğü, “intikam” nağraları atıldığını gördüm. Kadınlardan “hakları” olanı almaları eğer alamayacaklar ise zorla almanın muhakkak bir yolu olduğunu yazanlar ile açık açık, cinayet ve tecavüze teşvik edenler de var. Tabii bu buzdağının sadece görünen yüzü!

Bu haber 127976 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Aksaray-Ankara yolunda yolcu otobüs devrildi: Kazada ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü,
Aksaray-Ankara yolunda yolcu otobüs devrildi: Kazada ilk...
 Hamas lideri Yahya Sinvar şehit oldu! Şehadeti Batı Şeria'daki camilerden duyuruldu
Hamas lideri Yahya Sinvar şehit oldu! Şehadeti Batı Şeria'daki...