PKK’nın istihbarat merkezi de ele geçti
Giriş Tarihi: 29.01.2018 07:40 Güncelleme Tarihi: 29.01.2018 08:15
Kestel Cundo köyünde PKK’nın istihbarat merkezi olarak kullandığı bina ele geçirildi. Aynı zamanda işkence merkezi olarak kullanılan binada daha önce Afrin’den kaçırılan pek çok gencin sorgulandığı belirtiliyor.
Burseya Dağı'ndan sonra ele geçirilen Kestel Cundo köyünde PKK'nın istihbarat merkezi olarak kullandığı bina dikkat çekti.
Köyde terör örgütünün hem istihbarat hem de işkence merkezi olarak kullandığı binada, daha önce Afrin'de ailelerden kaçırılan pek çok gencin sorgulandığı, sonrasında da örgüte teslim edildiği belirtiliyor.
Binadaki işkence aletlerinin ise ÖSO VE TSK'nın girişinden kısa bir süre önce örgüt tarafından sökülerek taşındığı kaydedildi.
Profesyonel ordu desteği alındığı tespit edildi!
İşte Burseya Dağı'ndaki mevziler...Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Burseya Dağı ele geçirilirken, teröristler tarafından kullanılan 90 santim duvar kalınlığı bulunan silindir biçimindeki mevziler görüntülendi.
Burseya Dağı'na düzenlenen operasyon sonrasında bölgede görevli Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman personelleri tarafından PKK ve PYD'li teröristlerin 90 santimlik duvar kalınlığı olan silindir biçimindeki mevziinin içi görüntülendi.
Görüntülerden de anlaşıldığı gibi mevzilerin inşası için profesyonel ordu desteği alındığı ve öncesinde bir alt yapı çalışmalarının olduğu tespit edildi.
Burseya Dağı’nda tünel bulundu
Burseya Dağı’nda terör örgütünün dağda inşa ettiği tünel ortaya çıkarıldı.Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) başlattığı Zeytin Dalı Harekatı 9’uncu gününde devam ediyor. Stratejik öneme sahip Burseya Dağı’ndaki çatışmalar şiddetlenirken, sabah saatlerinde bölge yoğun ateş altına alınmıştı.
Elde edilen ilerleme ile Burseya Dağı, bugün terör örgütünün elinden tamamen alınmıştı.
Bölgede yapılan kontroller sonrasında Burseya Dağı’nda bir tünel bulundu. Terör örgütünün dağda inşa ettiği tünel ortaya çıkarıldı.
Terör örgütü PYD/PKK'nın Burseya Dağı'ndaki betonarme hendekleri teröristlere mezar oldu
TSK ve ÖSO'nun ele geçirdiği Afrin'deki stratejik Burseya Dağı'nda, PYD/PKK'nın uzun süreli barınma için hazırlık yaptığı betonarme yapılar bulundu.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Zeytin Dalı Harekatı’nda terör örgütü PYD/PKK’dan ele geçirdiği Burseya Dağı'nda, teröristlerin uzun süreli barınma için hazırlık yaptığı betonarme yapılar bulundu.
Suriye-Türkiye sınırında terör örgütü PYD/PKK’ya yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nda ele geçirilen stratejik noktalardan 848 rakımlı Burseya Dağı, yakın çevresine hakim konumuyla dikkati çekiyor.
Burseya Dağı, bölgede, Kilis ve Suriye-Türkiye sınırındaki Azez ilçesi istikametlerine karşı elverişli gözetleme ve ateş sahalarına sahip bulunuyor.
Dağın önemi, Azez istikametinden gelen ana yolu ile Azez-Kilis'ten Afrin'e yönelik harekatta yaklaşma istikametlerini kontrol eden kritik konumundan ileri geliyor.
Betonarme hendeklerle sığınakları birbirine bağlamışlar
Terör örgütünün, bu özelliği dolayısıyla Burseya Dağı'nda beton sığınaklar inşa edip bunları betonarme irtibat hendekleri, yer yer kalıp betonla güçlendirilmiş tünellerle birbirine bağladığı ve savunma için direnç merkezi haline getirdiği tespit edildi.
Öte yandan, TSK ve ÖSO'nun arazide yaptığı incelemede yarım kalan kalıp ve inşaat faaliyetlerinin olduğu bölgelere rastlandı. PYD/PKK’nın bu yapıların üzerini kapatarak hava taarruzları ve diğer saldırılara karşı da korunaklı hale getirmek istediği anlaşıldı.
İncelemelerde irtibat hendekleri ile ateş ve gözetleme kulelerindeki beton kalınlığının bir metreye yaklaştığı, terör örgütünün Burseya Dağı'nda uzun süre savunma ve barınmaya yönelik planlama yaptığı belirlendi.
Ankara'ya ulaşan kritik Afrin istihbaratı
YPG’nin özellikle Afrin kent merkezi çevresinde silah yığınağı yaptığı bilgileri Ankara’ya ulaşıyor. Örgütün tıpkı Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki gibi hendek ve barikatlar ile bomba tuzaklamaları yaptığı belirtiliyor
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), YPG'nin kontrolündeki Afrin bölgesine yönelik Zeytin Dalı harekatı devam ediyor. Türkiye'nin Kilis-Hatay hattına sınır olan kent, PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan'ın en çok önem verdiği bölgelerin başında geliyordu.Fis'te PKK'nın kuruluşunu gerçekleştirdikten hemen sonra Öcalan, nihai hedefi olan Birleşik Büyük Kürdistan'ı kurmak amacıyla Türkiye, Irak, İran ve Suriye üzerine yoğunlaştı. Dört ülkeden dört parçayı ayırmayı hedefleyen Öcalan'ın bu amacını gerçekleştirmek amacıyla oluşturduğu organizasyonun Suriye'deki kolu PYD-YPG oldu. PYD'nin etkinlik sağlamayı amaçladığı Suriye bölgesi ise Irak sınırından başlayıp bugün Afrin'i de içine alan Kuzey Suriye olarak belirlendi.
Bölgenin demografik yapısının, 2011'deki Suriye iç savaşı sonrasında PKK ya da Suriye'deki adıyla PYD'nin lehine değişmesi, örgütün bölgedeki hakimiyetini hızlandırdı. PKK'nın Amanoslar üzerinden Batı Anadolu'ya geçiş güzergahı olarak kullandığı Afrin bölgesi, son üç-dört yıldır PYD'nin silahlı grubu YPG'nin elinde. Zeytinciliğin yaygın yapıldığı, kısmen engebeli arazi yapısına sahip olan Afrin'de halk, PKK'nın bölgeye hakimiyetiyle birlikte daha güçlü bir Kürt milliyetçiliğinin etkisi altında.
YPG bölgeleri
Türkiye'nin, sınır güvenliğinin sağlanması çerçevesinde bölgenin PKK ve bağlı gruplarından temizleneceği konusundaki ısrarlı tutumu, PYD'nin silahlı kolu YPG'nin, Afrin ve çevresinde yoğun biçimde silahlanmasına neden oldu.
İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre; YPG'nin silahlı grupları, Afrin kent merkezinin yanı sıra Rajo, Şeyh Al Hadid, Jindires, Maabatll, Bulbul, Sharran, Tall Rıf'at ve Rajo'da konuşlanmış vaziyette.
Aynı zamanda, ABD'nin DAEŞ'le mücadele için verdiği konvansiyonel silahların bir bölümü, Türkiye'nin bir süredir yapmayı planladığı askeri güvenlik harekatı için YPG'ce Afrin ve çevresinde saklandı.
TSK'nın Zeytin Dalı adını verdiği askeri güvenlik harekatı ikinci haftasına giriyor. Özgür Suriye Ordusu'nun rehberliğinde TSK'ya bağlı askeri birlikler, hava desteği ile birlikte sınırdan giriş yaparak bölgeye sahip olmaya başladı.
Operasyonun başlamasıyla birlikte nasıl bir harekat planması yapıldığını, hangi bölgelerin ne kadar süre içinde kontrol altına alınacağı yönünde bilgilere sahip değiliz. Ancak görüldüğü kadarıyla, YPG'nin konvansiyonel silahları kullanacağı yönündeki istihbarat bilgileri nedeniyle TSK'nin son derece kontrollü hareket ettiğini söylemek yanlış olmaz.
Harekat kapsamında örgütün, özellikle Afrin kent merkezi çevresinde önemli ölçüde silah yığınağı yaptığı bilgileri Ankara'ya ulaşıyor.
Silah yığınağıyla birlikte örgütün yine kent merkezi ve çevresinde, tıpkı Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki il ve ilçe merkezlerindeki gibi hendek ve barikatlar ile bomba tuzaklamaları yaptığı belirtiliyor.
Yanısıra, ABD'den elde edilen ve Türkiye'deki çatışmalarda kullanılanlardan daha etkili konvansiyonel silahların örgütün elinde bulunması Afrin harekatında Türkiye'nin farklı bir taktiğe geçmesine neden olabileceği değerlendiriliyor.
Konvansiyonel silahların içinde 12.7 mm'lik mermi atabilen ağır silahları, havanları, doçkaları, yeni nesil antitank roketlerini ve hatta Katyuşa füzelerini sayabiliriz. Ayrıca, Afrin'in, Türkiye'de hendek-barikat çatışmalarının yaşandığı il ve ilçelerden alan/nüfus olarak daha büyük olduğu gerçeği var. Bu durum, önemli bir parametre olarak görülüyor.
Bu veriler ışığında, harekatta yer alan güvenlik güçleri, 'konvansiyonel silahlara karşı sınırötesi hendek savaşı'na girmek zorunda kalabilir.
Söz konusu zorunluluk bir süredir Ankara'da değerlendiriliyor.
TSK'nın harekata katılan askeri unsurlarında çoğunlukla cephe savaşında etkin rol alan ağır zırhlıların bulunması nedeniyle Afrin'e giriş ve kentin kontrol altına alınmasında Jandarma ve Polis Özel Harekat timlerinin görevlendirilmesi olasılığı belirdi.
Ağır zırhlı araçların kentin dar sokaklarında istenilen etkinliğini sağlayamayacağının öngürülmesi sonrasında özellikle yurt içindeki hendek ve barikat çatışmalarında başarı sağlaması, yeni olasılığı güçlendiriyor.
Yine, polis ve jandarmanın envanterindeki hafif zırhlı araçların sokak çatışmalarında hareket kabiliyetinin kolay ve etkin olması diğer bir parametre.
Örgütün üç yıldır bomba tuzaklı sokak çatışmalarına hazırlanması, mevziler oluşturması, üstelik elinde konvansiyonel ağır silahların bulunması, Afrin ve çevresinde PÖH ve JÖH'lerin devreye girmesini kaçınılmaz kılabilir.
YORUMLAR