Rus üslerine saldırıda olağan şüpheli ABD
Giriş Tarihi: 11.01.2018 23:03 Güncelleme Tarihi: 12.01.2018 01:12
Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliğini bozmak için her türlü hamleyi yapan ABD, şimdi de Suriye üzerinden harekete geçti. Rus üslerine 13 İHA ile saldırı gerçekleştirildi. Saldırılar bir anda Türkiye'nin kontrolündeki muhaliflerin üzerine atıldı hedef Türk Rus ilişkileri arasında gerilim yaratmaktı. Ancak 'hayalet saldırının' yapılış şekline bakıldığında tüm izler olağan şüpheli ABD'ye gidiyor. Bu tarz İHA saldırılarının daha önce terör örgütleri PYD ve DAEŞ tarafından kullanıldığı biliniyor.
Astana süreci ile Suriye masasının dışında kalan ABD, bölgede kalıcı olabilmek için her türlü adımı atmaktan kaçınmıyor. Bölgedeki varlığını terör örgütü PYD üzerinden sürdürmeye çalışan ABD şimdi de Türkiye-Rusya ve İran ittifakını bozma derdinde.
Astana süreci ile sağlanan ittifak ve Suriye'de oluşan çatışmasızlık durumunu bozacak adımlarla Türkiye'nin İdlib ve Afrin operasyonunu engelleme ve geciktirme derdinde olan ABD, kazandığı zamanda da PYD'yi düzenli ordu haline getirmeye ve bu sayede de terör örgütü PYD'nin bölgede otorite olarak kabul edilmesini sağlamak istiyor.
Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim Üssü'ne yapılan saldırı sonrası Suriye rejimine ait uçakları Rus uçakları desteğiyle İdlib'teki çatışmasızlık bölgelerine yaptığı saldırı Türkiye, Rusya ve İran arasında bir anlık gerginliğe neden oldu ve Türkiye, İran ve Rusya'ya nota verdi. Rusya ise üsse yapılan saldırının Türkiye'nin gözetlediği bölgeden yapıldığını iddia etti.
'HAYALET' SALDIRI
Peki Suriye'deki savaşı bitirmek adına bu denli ciddi adımlar atan ülkeler nasıl bir anda karşı karşıya getirildi... Olaylar ilk olarak Rusya'nın Suriye'de bulunan askeri üssüne 13 Drone ile yapılan saldırı ile başladı. Kimse tarafından üstlenilmeyen saldırılar bir anda muhaliflerin üzerine atıldı. Ancak bu 'hayalet saldırının' yapılış şekline ve imkanlarına bakılacak olursa; saldırının ABD ve ABD ekseninde hareket eden ülkeler tarafından hazırlanmış bir tezgah olma ihtimali de yüksek. Çünkü saldırı direkt olarak 3'lü mekanizmayı hedef alıyordu ve bu tarz İHA saldırıların daha önce terör örgütleri PYD ve DAEŞ tarafından kullanıldığı biliniyor.
FIRSATTAN İSTİFADE EDEN ABD'DEN 10 MADDELİK PLAN
Tüm enerjisini örgütün işgal ettiği bölgede devletleşmesine harcamaya başlayan ABD ile PYD arasında 10 maddelik gizli anlaşma yapıldı.
1- PYD'nin siyasi, ekonomik, diplomatik askeri desteğin artırılması.
2- DSG'nin hakim olduğu bölgelerde düzenli bir ordu kurulması (ABD'nin eğittiği 400 asker Türkiye sınırlarındaki kantonlara yerleştirildi.)
3- Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi
4- Rakka'nın yeniden inşası için koalisyon güçlerin teşvik edilmesi.
5- İşgal altındaki bölgelerde petrol, doğal gaz, su ve diğer kaynaklardan yararlanılması.
6- Hükümet kurum ve kuruluşları, yargı sisteminin kurulması.
7- Bölgede hava savunması sisteminin kurulmasının ardından ABD askeri üslerinin 5 alanda konumlandırılması ve
bu üslerde 1000 civarında askeri uzmanın her an hazır bulundurulması.
8- Diplomatik bürolarının kurulması, ABD diplomatlarının bölgeye gelmesi, Cenevre'ye PYD'nin de dahil edilmesi
9- Bölgede seçim sürecine destek verilmesi.
10- Şam ile PYD arasında yapılacak müzakerelere yardımcı olunması.
Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Suriye'deki üslerine insansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştirilen saldırıların püskürtüldüğünü iddia etti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 6 Ocak'ta Rusya'nın Suriye'deki Tartus ve Hmeymim üslerine en az 13 İHA ile saldırı yapıldığı öne sürüldü.
Saldırıların hava savunma sistemleri ile önceden tespit edilerek püskürtüldüğü belirtilen açıklamada, saldırılar nedeniyle üslerde herhangi bir hasar meydana gelmediği ve üslerdeki rutin çalışmaların devam ettiği kaydedildi.
Rus Kommersant gazetesinin 4 Ocak'ta yayımlanan haberinde, Rusya'nın, Suriye'nin Lazkiye ilinde bulunan Hmeymim üssüne "muhalif gruplar" tarafından 31 Aralık 2017'de yapılan havan saldırısında 10'dan fazla askerin yaralandığı ve en az 7 savaş uçağının kullanılamaz hale geldiği iddia edilmişti.
Rusya Savunma Bakanlığı ise iddiaları "kısmen" yalanlayarak, üslere yapılan saldırıda 2 askerin hayatını kaybettiğini, 7 savaş uçağının imha edildiğine yönelik iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını bildirmişti.
Saldırıyı daha önce ismi duyulmayan "Özgür Alevi Hareketi" adlı bir grup üstlenmişti.
Rusya: 13 silahlı İHA ile saldırdılar
Rusya Savunma Bakanlığı, 6 Ocak gecesi Hmeymim üssüne 10, Tartus'taki donanma üssüne de 3 İHA'yla saldırı girişiminde bulunulduğunu açıkladı. 31 Aralık gecesi de Hmeymim üssüne düzenlenen havan saldırısında 10'dan fazla askerin yaralandığı ve en az 7 savaş uçağının kullanılamaz hale geldiği iddia edilmişti fakat Rusya 7 uçağın tahrip olmadığını üsse düzenlenen havan topu saldırısı nedeniyle 2 askerin öldüğünü belirtmişti.
Rus elektronik harp birlikleri, 6 İHA'nın kontrolünü ele geçirirken 7 İHA da 24 saat teyakkuzda bulunan Rus hava savunma birliklerine ait Pantsir-S füze kompleksleriyle imha edildi.
YARALI ASKER VE MADDİ ZARAR YOK
Bakanlık, saldırı girişimleri sırasında Rus askerlerin yaralanmadığını ve üslerde maddi zarar oluşmadığını, üslerin işlevlerini olağan şekilde yerine getirmeye devam ettiğini de vurguladı.
MİLİTANLAR İLK KEZ ÇOKLU İHA SALDIRISI DÜZENLEDİ
Bu arada bakanlık, militanların ilk kez çoklu İHA saldırısı düzenlediğinin altını çizdi.
GPS'Lİ MODERN NAVİGASYON TEKNOLOJİSİ KULLANILDI
Açıklamada, "Teröristler, İHA'ları ilk kez toplu olarak kullanıp bir saldırı düzenledi. İHA'lar 50 kilometreden daha uzak bir mesafeden GPS'li modern navigasyon teknolojisi kullanılarak gönderildi. Ele geçirilen İHA'lar üzerinde yapılan teknik analiz, teröristlerin 100 kilometre mesafede bu tür saldırılar düzenleyebileceğini ortaya koydu" ifadelerine yer verildi.
SURİYELİ MİLİTANLAR HER ÜLKEYE SALDIRI DÜZENLEMEYE İMKAN SUNAN TEKNOLOJİYE SAHİP
Bakanlık, saldırı girişimlerinin, Suriye'deki militanların herhangi bir ülkeye İHA'larla saldırı düzenlemeye imkan sağlayan teknolojiye sahip olduğunu gösterdiğini de vurguladı.
YABANCI ÜLKELERİN DESTEĞİ AŞİKAR
İHA'ların barometrik sensörler ve irtifa kontrol unsurlarıyla donatıldığını ve İHA'lar üzerindeki el yapımı patlayıcıların yabancı menşeli olduğunu da aktaran bakanlık, "Teröristlerin Rus üslerine saldırı sırasında kullandığı mühendislik çözümleri ancak uydu navigasyonu sağlama ve profesyonelce hazırlanmış el yapımı patlayıcıları belirlenen koordinatlarda uzaktan kumandayla fırlatma alanında ileri teknoloji sahip ülkeler tarafından temin edilmiş olabilir" ifadelerini kullandı.
TERÖRİSTLERE BU TEKNOLOJİLERİ SAĞLAYANLARI TESPİT ETMEK İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Son olarak bakanlık, Rus uzmanların bu teknolojileri teröristlere temin edenler ile el yapımı patlayıcılar için kullanılan karışımların tipi ve menşeini belirlemek için çalışma yürüttüğünü belirtti.
31 ARALIK GECESİ DE SALDIRI DÜZENLENMİŞTİ
Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim üssüne düzenlenen havan saldırısı nedeniyle 10'dan fazla askerin yaralandığı ve en az 7 savaş uçağının tamamen kullanılamaz hale geldiği iddia edilmişti. Saldırı sonucu Rus Hava Kuvvetlerine bağlı en az 4 Su-24 tipi bombardıman uçağı, 2 Su-35S tipi savaş jeti ve bir adet An-72 tipi nakliye uçağının kullanılamaz hale geldiği kaydedilmişti.
Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Hmeymim hava üssüne düzenlenen saldırıda 7 Rus uçağının tahrip olduğu yönündeki haberin doğru olmadığını söylemişti. Fakat yetkililer, üsse düzenlenen havan topu saldırısı nedeniyle 2 askerin öldüğünü belirtmişti.
YORUMLAR