Giriş:14 Ağustos 2016 14:06: Son Güncelleme: 14 Ağustos 2016 14:57
AK Parti ile neler değişti
AK Parti döneminde Türkiye, Osmangazi Köprüsü'nden Marmaray'a, Yüksek Hızlı Tren'den 3. Köprü ve 3. Havaalanı'na kadar birçok devasa projeyle de tanıştı. Savunma alanında önemli millileşme adımları atıldı. Birtürlü yapılamayan kamu yatırımları tarih oldu. Birçok proje ise özel sektörün önü açılarak gerçekleştirildi. Böylece Türkiye bütçesi faiz lobisi yerine yatırımlara aktı. AK Parti döneminde faize gitmeyen para 600 milyar doları aştı.
15 yıl önce bugün kurulan AK Parti, siyaset sahnesine damgasını, yaptığı ekonomik atılımlarla vurdu.
AK Parti döneminde faize gitmeyen para 600 milyar doları aştı. Bu para yatırımlara aktı..
Kuruluşunun 15. yıldönümünü bugün kutlamaya hazırlanan AK Parti, 14 yıllık kesintisiz iktidarı döneminde Türkiye'yi dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasına sokmayı başardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki 'Erdemliler hareketi' ile 14 Ağustos 2001'de siyaset sahnesine çıkan AK Parti bugüne kadar 2 cumhurbaşkanı ve 4 başbakan çıkararak siyaset sahnesine damgasını vururken, ekonomide de devrim niteliğinde ciddi hamleler yaptı.
Bu dönemde enflasyon, faiz ve işsizlik gibi temel ekonomik göstergelerde tek hane dönemi başladı.
BÜYÜMEDE REKORLAR GELDİ
Yoksulluk göstergelerinde de önemli iyileşmeler sağlandı. Günlük 2.15 doların altında geçinen nüfus 2002 yılında yüzde 3 iken 2013 yılı itibariyle sıfırlandı. Kişi başına milli gelir ise 4.492 dolardan 9 bin 261 dolara çıktı. Şüphesiz gelirdeki bu iyileşmede Türkiye'nin son 14 yılda hızlı büyümesinin etkisi büyük oldu.
Türkiye, 2008'deki global kriz sürecinde bile dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri oldu. Türkiye 2002'den 2006'ya kadar ortalama yüzde 7.2 büyüdü. Bu tarihten sonra ortalama büyüme ise yüzde 3.5 olarak gerçekleşti.
YABANCI SERMAYE AKTI
AK Parti döneminde Türkiye, Osmangazi Köprüsü'nden Marmaray'a, Yüksek Hızlı Tren'den 3. Köprü ve 3. Havaalanı'na kadar birçok devasa projeyle de tanıştı. Savunma alanında önemli millileşme adımları atıldı. Birtürlü yapılamayan kamu yatırımları tarih oldu. Birçok proje ise özel sektörün önü açılarak gerçekleştirildi. Böylece Türkiye bütçesi faiz lobisi yerine yatırımlara aktı. AK Parti döneminde faize gitmeyen para 600 milyar doları aştı.
Bu dönemde IMF'ye borcunu da bitiren Türkiye uluslararası piyasalara borçlu olmaktan çıktı. AK Parti döneminde Türkiye'nin kredi notu da 'yatırım yapılabilir' seviyeye geldi. Bunun sonucunda Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca toplam 15.1 milyar dolar yabancı yatırım çekerken, 2003-2015 döneminde 148 milyar dolara çıktı.
SIRADA İKİ BÜYÜK AÇILIŞ VAR
AK Parti döneminde 2016 yılı her ne kadar FETÖ'nün kanlı darbe girişimiyle akıllarda kalsa da bu yıl en önemli yatırımların hizmet alındığı yıl olacak. 39 aylık bir çalışmanın sonunda Osmangazi Köprüsü darbe girişiminin hemen öncesinde açılırken bu yıl içinde ayrıca iki dev proje daha devreye giriyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü 26 Ağustos'ta, Avrasya Tüneli ise 20 Aralık'ta açılacak. Yatırım maliyeti 4.5 milyar lira olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 4+4 şerit otoyol ve 1+1 şerit de demiryolu olacak. 59 metre ile dünyanın en geniş asma köprüsü özelliğini taşıyan 3. Köprü'nün uzunluğu ise 1.875 metre.
Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli ise İstanbul Boğazı'nı denizin altından geçerek raylı ulaşıma imkân veren Marmaray'ın ardından, bu defa da lastik tekerlekli araçların geçişine imkan sağlayacak.
Bu yıl sonunda Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi de hizmete girecek.
KONUT HAMLESİNDE ÖNCÜ
AK Parti, duble yollar, havaalanları ve barajlar gibi önemli yatırımların yanında TOKİ ve Emlak Konut aracılığıyla da önemli bir hamle başlattı. Bu süreçte TOKİ 81 ilde tam 3.030 şantiyede 650 bin konut üretti. Doğrudan ve dolaylı olmak üzere 900 bin kişilik istihdam sağlandı. Toplam yapım ve proje aşamasında 68.3 milyar TL'lik 5.309 ihale sonuçlandı. TOKİ'nin hamlesi özel sektörü de harekete geçirdi. Dev konut projeleri Türkiye'nin her yanında yükselmeye başladı.
Dev projeler peş peşe geliyor
FETÖ'nün darbe girişimiyle engellenmek istenen AK Parti hükümeti bugüne kadar birçok projeyi gerçekleştirirken birçok projede ise önemli yol aldı.
Bu projelerden bazıları şöyle:
- Kanal İstanbul: 15 milyar dolarlık yatırımın yapılacak. 500 bin kişilik yeni şehir 250 bin +250 bin veya 200 bin +300 bin şeklinde kanalın iki yakasında yer alacak.
- 3. Havalimanı: 3. Havalimanı'nın yapımına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 150 milyon yolcu kapasiteli 4 terminal yapılacak. Projenin maliyeti 10.2 milyar Euro.
- Çanakkale 1915 Köprüsü: 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma yıldönümünde ilk kazma vcurulacak. Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkii ile Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkii arasında yapılacak.
- 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli: Tünelin bir katında iki şerit gidiş, orta katında gidiş-geliş metro, bir altında da geliş istikametinde iki şerit olacak.
- TANAP Projesi: Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak TANAP 10 milyar dolarlık bir proje. Hem Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türk ekonomisine katkı sağlayacak.
- Akkuyu Nükleer Santrali: Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi'ne ilişkin inşaatın 2020 yılında bitirilmesi ve 2022 yılında ilk elektriğin üretilmesi hedefleniyor. Mersin Akkuyu'ya kurulacak Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) maliyeti 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
- Sinop Nükleer Santrali: Akkuyu'nun yanı sıra Sinop'a Japonlar tarafından 22 milyar dolarlık ikinci nükleer santral inşa edilmesi planlanıyor
YORUMLAR