ABD’nin ayak diremesi nedeniyle Suriye’nin Azez-Cerablus hattında kurulamayan tampon bölge Rusya-Türkiye-İran diyaloğuyla hayata geçirilmek üzere. Böylece mülteci dramı da son bulacak.
Giriş:20 Ağustos 2016 03:06: Son Güncelleme: 20 Ağustos 2016 06:37
Tampon bölgede Moskova ortaklığı
ABD’nin ayak diremesi nedeniyle Suriye’nin Azez-Cerablus hattında kurulamayan tampon bölge Rusya-Türkiye-İran diyaloğuyla hayata geçirilmek üzere. Böylece mülteci dramı da son bulacak..
ABD'nin "Suriye krizinin çözümü" konusunda takındığı ikircikli yaklaşım sürerken, Türkiye-Rusya yakınlaşması olgunlaşıyor. Rusya tarafından hazırlanan 3 adımlı planın ana unsurları arasındaysa şu hususlar yer alıyor.
DAEŞ K.Suriye'den temizlenecek
- K.Suriye'de Cerablus ile Azez arasındaki bölge, Türkiye ve Rusya'nın işbirliğiyle DAEŞ unsurlarından tamamen temizlenecek.
- Türkiye’deki sığınmacılar, bu hatta oluşturulacak bölgeye 2 yıl içinde yerleştirilecekler.
- Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması şartıyla "merkezi idaresi güçlü, federatif yönetim" formülü önerilecek ve Suriye'deki etnik ve mezhepsel kimlikleri dışlamayan geçiş sürecine ilişkin takvim hazırlanacak. AKŞAM'a bilgi veren kaynaklar, Rusya-Türkiye-İran arasında gerçekleşmesi beklenen temasların, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in pazartesi günü başlayacak Ankara ziyaretinin sonuçlarına göre netlik kazanacağını dile getirdiler.
15 temmuz sonrası gerilim arttı
ABD'nin, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'ye açık destek vermesi ve Türkiye'nin bu konudaki rahatsızlığına rağmen bu desteğini sonlandırmamasına dikkat çeken kaynaklar, Ankara-Washington hattındaki gerilimin FETÖ'nün darbe girişiminin ardından en üst seviyeye çıktığını vurguladılar.
Bu gerilimle eşzamanlı gelişen Ankara-Moskova yakınlaşmasının, Erdoğan ile Putin görüşmesinde de gündeme gelen "Suriye krizinin çözümü için Rusya-Türkiye-İran mekanizması" formülünü güçlendirdiği belirtiliyor. Bu formüle Suudi Arabistan'ın dahil edilmesinin, poztif etki yapacağı da değerlendiriliyor.
BIden’In çantasında ne var?
Ankara, ABD ile Cerablus-Mare hattında bir tampon bölge oluşturulması yönünde çalışıyordu. Joe Biden’in ziyaretinde de Washington’ın Ankara’ya verdiği, “PYD’nin Menbiç’in temizlenmesinin ardından kentten çekilerek yönetimi Suriye Ulusal Koalisyonu’na devredeceği” taahhüdünün gündeme geleceği vurgulanıyor. ABD’nin bu konuda yapacağı değerlendirme de Ankara’nın Rusya-İran hattı ile yakınlaşması konusunda önemli bir değerlendirme unsuru olacak.
İlk önce tam ateşkes
Suriye’de çözüm için yeni bir mekanizma oluşturulması konusu; askeri, diplomatik ve istihbarat yetkililerinden oluşan Türk heyetinin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde de ele alındı. Moskova heyeti bu toplantılarda, Suriye’de ortak çözüm için hazırlıklarını sürdürdüğü planın taslağını Türk tarafıyla da paylaştı. Ankara ise Suriye'de ilk önce “tam ateşkes” sağlanması konusundaki yaklaşımını iletti. Mekanizmaya Suudi Arabistan da dahil edilebilir.
Bu haber 2114 defa okunmuştur.
YORUMLAR
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
YORUMLAR