Giriş Tarihi: 02.07.2017 14:56 Son Güncelleme Tarihi: 02.07.2017 15:07
Sivas katliamının 24. yıldönümünde anma töreni
Sivas'da bundan 24 yıl önce Madımak Oteli'nde 33 aydının katledildiği olaylar için anma töreni düzenlendi.
Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, düzenlenen törenle anıldı.
Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Seyrantepe Mahallesi'nde toplandı.
Sivas katliamının 24. yılı
Sivas'ta 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle öldürülen 35 kişi, 24 yıl sonra aynı yerde anıldı.
Madımak Oteli'nde 35 kişinin öldürülmesinin üzerinden 23 yıl geçti. 2 Temmuz 1993'te otelin ateşe verilmesiyle ölenler, Sivas’ta düzenlenen törenle anıldı. Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Seyrantepe Mahallesi'nde toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak, Mevlana Caddesi güzergâhından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.
2 Temmuz'da yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri, anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi. Aileler ile CHP ve HDP'li bazı milletvekilleri, yanık bir saz üzerine karanfil bıraktı.
Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunduğu anma programında konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, her yıl daha da büyüyerek, karanlık zihniyetlere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
TORAMAN: ANLAYIN ARTIK, BU İNSANLAR MASUM MASUM MASUM!
Sivas mağdurlarının avukatlarından Cüneyt Toraman, Sivas davasında yargılanan sanıkların tamamının protesto gösterisinden dolayı idama mahkûm edildiğini söyledi. Herhangi bir yere zarar verildiğine yönelik dava dosyasında bir bilgi bulunmadığına dikkat çeken Toraman, “Sivas Davası sanıkları, Türkiye Cumhuriyeti’nin şamar oğlanı mıdır? Devlet öncelikle kendini dava etmelidir. Sivas’taki topluluğu kışkırttıktan sonra Başbağlar’a geçtiklerine dair devletin belgeleri var. Başbağlar’ı da, Sivas’ı da yapanlar Derin Devlet’tir. Bu masum insanların yakasından artık düşsünler! 22 yıldır bu insanlar suçsuz yere yatıyorlar” dedi.
Sivas olaylarından yargılanan kişilerin hiçbirinin hakkında kesin bir delil bulunmadığını dile getiren Av. Toraman, “Gazetelerin ihbarlarıyla, bu davanın sanıkları oluşturuldu. Cumhuriyet ve Aydınlık gazetelerinde yayınlandıkları gün gözaltına alındı bu kişiler. Devlet delil tespit edememişken, bu gazeteler ne delil tespit etmiş? Tam bir ceza avıydı; Sivas’ta ne kadar mütedeyyin insan varsa; hepsini o listeye o dâhil ettiler. Anlayın artık, bu insanlar masum masum masum! Bu konuda da sadece yanımızda olan bir Akit var başka da yok” şeklinde konuştu.
SOYKÖK: BABAMI ALAN O POLİSLERİ HİÇ UNUTMADIM!
Cafer Soykök, 2 Temmuz 1993 tarihinde İslam karşıtı söylemleriyle toplumun tepkisini çeken Aziz Nesin’i protesto etmek için Sivas Kültür Merkezi’nin önündeki eyleme katıldığı gerekçesiyle önce idam daha sonra müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Cafer Soykök, 22 yıldır cezaevinde. Oğlu Feyzullah Soykök de tıpkı babası gibi kendisinin de dışarıda tutsak olduğunu söyledi. Oğul Feyzullah Soykök, “Babam cezaevine girdiğinde henüz 5 yaşındaydım. Bugün ise 27 yaşındayım… Babamla cezaevi koridorlarında yaşadığımız süreli ziyaretlerin dışında yaşadığımız hiç bir şeyi hatırlamıyorum. Sadece hatırladığım, olay günü evimizin kapısını çalıp babamın arkadaşı olduklarını, aşağıda beklediklerini söyleyerek babamı alıp bir daha geri getirmeyen sivil polisler…” dedi.
DOSYALAR TEKRAR AÇILIP OTOPSİ YAPILSIN
Yıllarca hiç bir gerekçe gösterilmeden Müslüman tutsakların ve ailelerinin direncinin kırılması için sürgünler yaşandığını bildiren Soykök, “Babamın hiç bir kamera kayıtlı ve delili olmadığı halde idam ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması kabul edilemez. Hiç bir örgüt veya çeteye üye olmayan, aralarında fikir birliği dahi olmayan birbirlerini daha evvel tanımayan insanları, iftiralarla yargılayıp önce idam sonra ise ağırlaştırmış müebbet hapis cezasına mahkum etmişlerdir. Biran evvel dosya tekrar açılmalı, öncelikli olarak Müslüman tutsakların esareti son bulmalı…” ifadelerini kullandı.
DÜVENCİ: TUTUKLANACAKLARI CHP VE SHP’LİLER LİSTELEDİ
Sivas davasında ömür boyu hapse mahkum edilen ve 10 yıldır hapis yatan Bülent Düvenci’nin eşi Buket Düvenci, Sivas olaylarında bir çok kişinin aleyhine ifade verip tutuklanmalarına sebep olan polis memuru M. Yıldız’ın itiraf ettiği ‘tutuklanacaklar liste’nin, Sivas CHP İl Başkanlığı’nda bir araya gelen CHP ve SHP’liler tarafından hazırlandığını belirtti. Buket Düvenci, şehirde ismi bilinen mütedeyyin insanların bu provokasyon dalgası ile ortadan kaldırılmaya çalışıldığını vurgulayarak provokasyon öncesi CHP İl Başkanlığı’nda yapılan toplantıda, şehirde tanınan Refah Partili, MHP’li ve BBP’lileri hedef alan isim listesi hazırlandığını kaydetti.
‘Madımak'ın dumanı bugün tüm yurdumuzu sardı’
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise yazarların, çizerlerin ve semahçıların 23 yıl önce Sivas'ı bir kültür şehri yapmak için kente geldiklerini vurgulayarak, "Maalesef, 23 yıl önceki Madımak'ın dumanı bugün tüm yurdumuzu sarmış durumdadır" dedi.
Birlik ve beraberlik mesajları veren Kaplan, "Kendi göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız. Bizler bir olacağız, Kerbela'da İmam Hüseyin olacağız, Seyit Rıza olacağız, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş olacağız. Madımak’ta Koray Kaya olacağız, Nesimi Çimen olacağız, Hasret Gültekin olacağız. Bir olacağız, Pir Sultan olacağız. Madımak, utanç müzesi olana kadar Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak her 2 Temmuz'da burada olacağız. Birlik olacağız, dirlik olacağız ve hep birlikte olacağız" ifadelerini kullandı.
‘Asla ve asla taviz vermeyiz’
Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da Alevilerin susturulmaya çalışıldığını ifade etti.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir 23 yıl aradan sonra yine Sivas'ta olduklarını belirterek, korkmadan, yılmadan her sene kente geleceklerini bildirdi. Olayda hayatını kaybedenleri her yıl anmaya devam edeceklerine işaret eden Doğan, "Bir kişi de olsak, 10 kişi de olsak, buraya koşa koşa geleceğiz. Kimse bu yoldan asla bizi vazgeçiremez. Çorum'a da Hacı Bektaş'a da gideceğiz, her tarafa gideceğiz. Biz yüzyıllardır her türlü mücadeleden geçirilerek bu noktaya gelmiş bir toplumuz, asla ve asla taviz vermeyiz" dedi.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de Sivas'ı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurgulayarak, "Eğer unutursak, yüreğimiz kurusun. Olayın sorumluları adaletle yüzleştirilene kadar bu mücadeleyi yürüteceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Milletvekilleri ve Beşiktaş Çarşı üyeleri de katıldı
Anma programına, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra CHP'li ve HDP'li milletvekilleri, Beşiktaş Çarşı Taraftar Grubu üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.
Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre iller başta olmak üzere, başka şehirlerden takviye polis ekipleri, kente geldi. Sivas ve başka illerden 2 bin 426 polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla, kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.
Eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergâh, araç trafiğine kapatıldı.
Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı.
Bilim ve Kültür Merkezi'nde ve yürüyüş güzergahındaki bazı noktalarda dedektörler ve köpeklerle arama yapıldı.
Anma programında bir grup semah döndü, Alevi dedeleri ise dua etti.
CHP Beyoğlu Gençlik Kolları üyesi bir grup eski Madımak Oteli'ndeki polis barikatı önünde saygı duruşunda bulundu.
Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri, Madımak Oteli'nin "Utanç müzesine" dönüştürülmediği gerekçesiyle anı köşesine karanfil bırakmadı.
Grup, buradan sloganlar atarak, Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.
2 Temmuz'da yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri, anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi.
Aileler ile CHP ve HDP'li bazı milletvekilleri, eski Madımak Oteli giriş kapısı önüne karanfil bıraktı.
Etkinliğe, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile HDP Sözcüsü Osman Baydemir de katıldı.
Etkinlik sırasında olayda hayatını kaybedenlerin aileleri otelin utanç müzesine çevrilmesine yönelik taleplerini yineledi.
24 yıl önce bugün, Sivas'taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne katılanların konakladığı Madımak Oteli ateşe verilmiş; olayda 33 aydın, 2 otel görevlisi ile 2 eylemci hayatını kaybetmişti.
..
YORUMLAR