Dünya çapında büyük yankı bulmuştu! Putin Başkan Erdoğan'ı anlatan belgeseli kendisine takdim etti
Giriş Tarihi: 05.09.2023 02:58 Güncelleme Tarihi: 05.09.2023 08:28
Soçi Zirvesi dünya medyasında: Güç dengeleri değişiyor! ‘Çözümü yine Türkiye sağlıyor!’
Son dakika: Dünyanın umudu Başkan Erdoğan Putin'i ikna etti! İşte Soçi zirvesinin şifreleri
Soçi'deki tahıl zirvesi dünyada manşet: Güç dengesi Erdoğan lehine değişiyor
Dün Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus lider Putin arasında gerçekleşen tahıl zirvesi dünyada geniş yer aldı. İngiliz The Guardian gazetesi, Soçi'deki zirvenin ardından Erdoğan'ın muhtemel yeni rolünü yazdı. CNN International ise mevcut tabloda değişimin Putin'in zararına ve Erdoğan'ın faydasına olduğu yorumuna yer verdi.
Dünya çapında büyük yankı bulmuştu! Putin Başkan Erdoğan'ı anlatan belgeseli kendisine takdim etti
Duruşu ve vizyonuna dünyanın gıpta ile baktığı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği Rusya’da yayınlanan belgeselle büyük yankı bulmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a, Erdoğan'ı anlatan belgeseli takdim etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, Putin'in, Rusya'nın Soçi kentinde Erdoğan'a kendisiyle ilgili belgeseli teslim ettiğini belirtti.
Erdoğan'ı anlatan belgesel, Rus gazeteci ve TASS Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mihail Gusman tarafından TASS ve Rossiya-24 televizyon kanalının prodüktörlüğünde hazırlandı.
Soçi Zirvesi dünya medyasında: Güç dengeleri değişiyor! ‘Çözümü yine Türkiye sağlıyor!’
Dünya medyasına Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi damga vurdu. Soçi'deki tarihi zirvenin ardından ikili iş birliğinin yanı sıra tüm dünyanın merakla beklediği Tahıl Anlaşması'na ilişkin konuların yer aldığı görüşmenin ayrıntıları dünya medyasına damga vurdu. Zirveyi son dakika koduyla aktaran dünya medyası değişen güç dengelerinde Türkiye'nin rolünü vurguladı.
"TÜRKİYE – RUSYA İŞ BİRLİĞİ DERİNLEŞİYOR"
Alman Handelsblatt, "Putin tahıl anlaşması yerine Türkiye'de gaz dağıtım merkezi istiyor" başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Haberde iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştiğine dikkat çeken gazete, "Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede öncelikle Türkiye ile enerji konularında daha yakın işbirliğini görüşmek istediğini söyledi. Türkiye'de gaz dağıtım merkezi kurulmasına ilişkin görüşmelerin yakın zamanda sonuçlanacağını umuyor" ifadelerine yer verildi. Putin'in "Türkiye üzerinden ihracat yapmaya da hazırız" mesajının altını çizen Alman gazete, tahıl anlaşmasında müzakerelerin devam edeceğine yer verdi.
Katar merkezli Al Jazeera, "Erdoğan, Ukrayna tahıl anlaşmasını yeniden hayata döndürecek teklif için Soçi'de Putin'i ziyaret etti" başlıklı haberinde Putin'in anlaşmaya dönmek için yaptırımların kaldırılmasını şart koştuğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile dün Soçi'de bir araya geldi. Soçi'de yapılan görüşmede Türkiye-Rusya ilişkileri, Ukrayna krizi, Tahıl Anlaşması'nın yanı sıra küresel ve bölgesel konular ele alındı. İki lider görüşme sonrası kameraların karşısına geçerek ortak açıklama yaptı.
Erdoğan, ''Karadeniz girişimi gıda krizinde anahtar rol oynadı. Yeni öneri paketinden sonuç alacağımıza inanıyoruz. BM'nin yeni çalışmasıyla netice alacağını umuyorum.'' dedi.
Son dakika: Dünyanın umudu Başkan Erdoğan Putin'i ikna etti! İşte Soçi zirvesinin şifreleri
Son dakika haberleri... 17 Temmuz’da sona eren tahıl koridoru anlaşması sonrası dünyanın umudu bir kez daha Başkan Erdoğan oldu. Türkiye’nin yeniden arabuluculuk rolünü üstlenip krizi çözmesi bekleniyordu. Dün Soçi’de gerçekleşen zirvede yeni bir tahıl anlaşması girişimlerinin devam etmesi gerektiği vurgulanırken dünya basını Başkan Erdoğan’ın Putin’i ikna ettiğini yazdı. Peki Soçi Zirvesi’nin şifreleri neler?
Karadeniz kıyısındaki tatil merkezi Soçi'de buluşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve ev sahibi Rusya lideri Vladimir Putin, yaklaşık iki aydır askıda olan tahıl anlaşmasını ele aldı. Dünya gıda pazarı için hayati önemdeki anlaşma, beklendiği gibi uluslararası medya tarafından yakından takip edildi.
Birçok uluslararası ve bölgesel konunun ele alındığı toplantıda dünyanın gözü gıda krizinin geleceği ile ilgili açıklamalardaydı.
Toplantıda yeni bir tahıl anlaşması için girişimlerin devam etmesi ve Batı dünyasının Rusya'nın taleplerini karşılaması gerektiği dile getirildi.
Bu bağlamda dünya medyası Başkan Erdoğan'ın Rus lider Putin'i yeni tahıl anlaşması girişimini görüşmeye ikna ettiğini vurgulaması dikkat çekti.
SOÇİ ZİRVESİ'NİN ŞİFRELERİ
Konuyu köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Burhanettin Duran, Soçi Zirvesi'nin şifrelerini kaleme aldı.
Duran, "Soçi'den çıkan, Moskova'nın Batı'nın verdiği sözleri tutması için bir süre daha bekleyeceği. Türkiye-Rusya ilişkileri ise güçlenmeye devam ediyor" ifadelerini kullanırken Soçi caddelerinde Başkan Erdoğan'a gösterilen ilginin arkasında NATO ittifakı içerisinde olmasına rağmen Türkiye'nin yaptırımlara katılmaması olduğunu söyledi.
İşte Duran'ın o yazısı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın günübirlik çalışma ziyareti için dün Soçi'deydik. 17 Temmuz'da sona eren tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesi ihtiyacının dünya gündeminde olduğu günlerde dikkatler Erdoğan-Putin görüşmesine çevrilmişti. Vilnius Zirvesi'nde Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasından sonra Türkiye-Batı ilişkilerinin yeniden canlandığı bir dönemde bu görüşmenin "zor geçeceğini" düşünenler de oldu. Herkesin üzerinde ittifak ettiği husus ise Erdoğan ile Putin arasında çok özel bir lider diplomasisi olduğu. Yine 2015 sonrası yeniden yapılandırılan Türkiye-Rusya ilişkilerinin kendine has özellikleri bulunduğu. Suriye'de karşı karşıya gelme riskini yöneten iki lider, enerji ve turizmden savunmaya kadar birçok alanda işbirliğini güçlendirdi ve derinleştirdi. İki ülke arasında ticaret hacmi 69 milyar dolara ulaşırken hedef 100 milyar dolar olarak belirlendi. Akkuyu Nükleer Reaktörü'nden sonra Sinop'ta yeni reaktör yapılması da müzakere masasında. Ukrayna'daki savaş Türk-Rus ilişkilerinin mahiyetini bir ölçüde değiştirdi. Yaptırımlara katılmayan Türkiye hem stratejik otonomisini gösterdi hem de istisnai bir denge politikası yürüttü. Bugün hem Putin hem de Zelenski ile görüşerek diplomasiyi işletebilen tek lider Erdoğan. Bu dengeyi Rusya ve Ukrayna ile ilişkileri bozmadan yürütebildi. Tahıl koridoru ve esir takası Ukrayna'daki savaş boyunca gerçekleşen en önemli diplomatik gelişmeler. İşte bu rol sebebiyle bütün başkentlerin gözü Soçi'deydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konvoyu Soçi caddelerinden geçerken kaldırımlarda bekleyenlerin ilgisi kimi zaman video çekimi kimi zaman da el sallamak olarak kendisini gösterdi. Bu ilginin arkasında NATO ittifakı içerisinde olmasına rağmen Türkiye'nin yaptırımlara katılmaması vardı. Diğer bir faktör ise Erdoğan'ın halklara ulaşabilen ve beğeni toplayan lider özellikleriydi.
Soçi'deki görüşmelere dışişleri bakanının yanı sıra enerji, savunma, hazine ve maliye, sanayi ve teknoloji, tarım ve orman, ticaret bakanlarının katılması ikili konuların geniş kapsamını gösteriyordu. Ayrıca Merkez Bankası başkanının bulunması, yerli para kullanımı gündemine işaret ediyordu. MİT Başkanı ise Suriye dosyasını akla getiriyordu. Malum son bir haftada Suriye hareketli. ABD, Suriye-Irak sınırını kontrol altına alarak İran etkisini sınırlandırmaya çalışıyor. Rakka'da YPG ve Arap aşiretleri arasında çatışma var. Ve Deyrizor'da Esed karşıtı gösteriler devam ediyor. Bu haliyle Suriye dosyası en ilginç müzakere alanı olabilir. Seçimlerin ardından buluşan Erdoğan ve Putin her zirvede olduğu gibi dün Soçi'de de çok sayıda konuyu ele aldı. Ukrayna savaşından küresel meselelere dair perspektiflerini paylaştılar. Bu tür zirvelerde iki lider, heyetlerinin detaylı müzakere ettiği konuları karara bağlıyor. Baş başa görüşme stratejik değerlendirmelere, ufuk turuna sahne oluyor.
Rusya ve Ukrayna'nın alternatif tahıl koridoru planı var. Kiev, Bulgaristan ve Romanya kıta sahanlığı üzerinden yeni hat açmaya çalışıyor. Moskova ise mevcut koridorun söz verildiği gibi çalışmamasından (swift sisteminden çıkarılması ve gübre ithalatına izin verilmemesi) şikâyetçi. Ankara ise hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın dahil olduğu yeni bir planı BM ile çalıştı. Karadeniz'in çatışma ortamı olmasını istemiyor. Rus tarafı iki aydır anlaşmaya dönmek için Batı'nın sözlerini tutmasında ısrarcı tutum takınıyor. Eski sanatoryum binasındaki basın toplantısında Erdoğan ile Putin'in yaptığı açıklamalarda ikili konularda işbirliğini derinleştirme (yerli para kullanımı, nükleer işbirliği, gaz dağıtım merkezi, tarımda işbirliği, turizm artışı hedefi) öne çıktı. Tahıl koridoru müzakereleri devam edecek. Putin, Batı'nın kendilerini aldattığını, koridordan giden tahılın fakir ülkelere ulaşmadığını söyledi. "Yaptırımlar kaldırılırsa koridor yeniden başlar" dedi.
Ayrıca, 1 milyon ton tahılın Türkiye üzerinden ve Katar işbirliği ile sevk edilebileceğini vurguladı. Erdoğan ise Rusya'nın KKTC'de ofis açmasından memnuniyetini dile getirdi. Tahıl koridoru konusunda "Eksikliklerin giderilerek devam etmesi görüşündeyim" dedi. BM ile yürütülen çalışmaya işaret etti. Afrika ülkelerine gönderilecek tahılın Avrupa'ya kayması konusunda Rusya'nın rahatsızlığına katıldığını belirtti. Rus tahılının işlenerek Afrika ülkelerine gönderilmesinde mutabık kalındığını açıkladı. Soçi'den çıkan, Moskova'nın Batı'nın verdiği sözleri tutması için bir süre daha bekleyeceği. Türkiye-Rusya ilişkileri ise güçlenmeye devam ediyor.
Putin, ''Yerli para birimini kullanma konusunda hem fikiriz. Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceğiz. Tahıl girişiminin sona ermesinden bahsettik. Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz'' diyerek şart koştu.
Liderlerin yaptığı açıklamalarda dünya medyasında geniş yer aldı. İngiliz The Guardian gazetesi, Soçi'deki zirvenin ardından Erdoğan'ın muhtemel yeni rolünü yazdı.
''İLERLEME İŞARETİ YOK''
İngiliz The Guardian gazetesi, 'Erdoğan-Putin görüşmesinden sonra Karadeniz tahılı için ilerleme işareti yok' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Soçi'deki yüz yüze buluşmanın ardından Karadeniz tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılmasına dair bir kanıt ortaya çıkmadığı yorumunu yapan gazete, Moskova'nın 17 Temmuz'da anlaşmadan çekilmesinin ardından Rus ordusunun sistematik bir şekilde Ukrayna'nın tahıl depoları ve limanlarına saldırdığını bildirdi.
''ERDOĞAN ÖNDE GELEN ARABULUCULARDAN BİRİ OLACAK''
The Guardian, bir önceki büyük anlaşmanın mimarı Türkiye'nin Rusya'yı ikna etmeye çalıştığını kaydetti. Söz konusu haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum" cümlesini öne çıkarıldı. Söz konusu gazete, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde daha geniş barış müzakerelerinin başlaması halinde Erdoğan'ın muhtemelen önde gelen arabuluculardan biri olacağı yorumunu yaptı.
GÜÇ DENGESİ ERDOĞAN LEHİNE DEĞİŞİYOR
CNN International, 'Putin ve Erdoğan, güç dengesi değişikliğinin ortasında tahıl anlaşmasını müzakere etmek için buluştu' başlığını kullanırken Rus liderin Türk mevkidaşını gülümseyerek karşıladığını ve misafirine Soçi'de tatil yapmayı teklif ettiğini vurguladı. Televizyona konuşan analistler, değişen güç dengesinde Türkiye'nin halihazırda Rusya için Batıya açılan tek pencere olduğunu, bu yüzden Putin tarafından Ankara ile ilişkilere değer vermeyi sürdürdüğünü söyledi. Analistlere göre, mevcut tabloda değişim Putin'in zararına ve Erdoğan'ın faydasına.
''ÇOK AZ İLERLEME KAYDEDİLDİ''
ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times 'Putin ve Erdoğan Buluştu, İşbirliği Gösterildi, Ancak Tahıl Anlaşmasında Çok Az İlerleme Kaydedildi' başlığını attı. 'Putin, Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasıyla ilgili şikayetlerini yineliyor' diyen NYT haberinde şu yoruma yer verdi;
''Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü uluslararası destekli Karadeniz tahıl anlaşmasına olan muhalefetini yineledi; bu, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan ikili görüşmelerin ardından anlaşmanın yeniden canlandırılması yönünde çok az ilerleme kaydedildiğinin işaretiydi.''
''TÜRK LİDER UMUTLU''
Alman DW 'Türk lider, Rusya'nın tahıl anlaşmasını yakında yenilemesini umuyor' başlıklı haberinde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'yı, Ukrayna'nın tahıl ihraç etmesine izin veren ve küresel gıda ticaretini kolaylaştıran bir anlaşmaya geri dönmeye çağırıyor' ifadelerine yer verdi.
Politico 'Putin Erdoğan'a, yaptırımların kalkması halinde Rusya'nın tahıl anlaşmasını yeniden başlatmaya hazır olduğunu söyledi' dedi.
Euronews 'Putin: Batı taleplerimi karşılayana kadar yeni tahıl anlaşması yok' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
Haberde 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde tahıl ihraç etmesine olanak tanıyan tahıl anlaşmasının, Batı'nın Rusya'nın tarım ihracatını kolaylaştırma yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece eski durumuna getirilmeyeceğini söyledi' ifadelerine yer verildi.
'PUTİN TÜRKİYE'YE GAZ DAĞITIM MERKEZİ İSTİYOR'
Handelsblatt 'Putin tahıl anlaşması yerine Türkiye'de gaz dağıtım merkezi istiyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı. Söz konusu haberde 'Vladimir Putin, Pazartesi günü Soçi'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, öncelikle Türkiye ile enerji konularında daha yakın işbirliğini görüşmek istediğini söyledi. Türkiye'de gaz dağıtım merkezi kurulmasına ilişkin görüşmelerin yakın zamanda sonuçlanacağını umuyor' ifadelerine yer verildi.
Rus liderin 'Türkiye üzerinden ihracat yapmaya da hazırız' mesajını öne çıkaran Alman gazete, yasal konuların açıklığa kavuşturulması için Türk gaz ithalatçısı Botaş ile birlikte bir çalışma grubu kurulacağını yazdı.
Putin'in bu açıklamalarını öne çıkaran Bloomberg'in manşeti ise 'Putin, Türkiye Gaz Merkezi Anlaşmasını Çok Yakın Gelecekte Görüyor' oldu.
Daha önce Erdoğan ile 4 kez röportaj yapan Gusman'ın "Formula Vlasti" (İktidarın Formülü) isimli programının çerçevesinde hazırladığı belgeselde, Erdoğan'ın çocukluğundan itibaren hayatı, siyasetteki yükselişi, başarısı ve yönetimde olduğu dönemlerdeki hizmetleri, daha önce yapılan röportajdan kesitlerle birlikte anlatılıyor.
Ayrıca belgeselde, Başkan Erdoğan'ın kısa bir süre önce Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığının koordinasyonuyla Rusçaya çevrilen "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" isimli kitabından da önemli ifadelere yer verilerek Erdoğan'ın görüşlerine dikkat çekiliyor.
GÖSTERİMİ HAZİRANDA YAPILMIŞTI
Rus devlet televizyon kanalı Rossiya-24'te yayımlanan belgeselin gösterimi, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinde haziranda yapılmıştı.
Rus gazeteci Gusman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir siyasetçi olduğunu belirterek "Türkiye böyle bir lideri olduğu için mutlu bir ülke. O sadece büyük bir siyasetçi değil, büyük bir kişilik, büyük bir karizma. Modern dünyayı anlayan çok yüksek seviyede, stratejik bir düşünceye sahip bir siyasi analizci. Bugün lider olarak Erdoğan'ın rolü sadece Türkiye'de değil, dünyada da son derece öneme sahip" ifadelerini kullanmıştı.
Soçi Zirvesi dünya medyasında: Güç dengeleri değişiyor! ‘Çözümü yine Türkiye sağlıyor!’
Son dakika haberleri: Dünya medyasına Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi damga vurdu. Soçi'deki tarihi zirvenin ardından ikili iş birliğinin yanı sıra tüm dünyanın merakla beklediği Tahıl Anlaşması'na ilişkin konuların yer aldığı görüşmenin ayrıntıları dünya medyasına damga vurdu. Zirveyi son dakika koduyla aktaran dünya medyası değişen güç dengelerinde Türkiye'nin rolünü vurguladı.
YORUMLAR