ABD'de ırkçılık karşıtı "George Floyd protestoları" 9. gününde
Giriş Tarihi: 04.06.2020 07:19 Güncelleme Tarihi: 04.06.2020 10:22
Son dakika haberi: George Floyd olayından bir hafta önce yaşanmış! İşte yeni görüntüler...
ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar 9. gününde de devam etti.
New York’ta binlerce gösterici bugün de şehrin değişik bölgelerinde toplanarak Floyd için adalet çağrısı yaptı.
ABD'de göstericiler Beyaz Saray’ı tehdit etti: Ya bize de adalet ya da Amerika yanar
Floyd’un öldürülmesiyle başlayan gösterilerde 11 kişi can verdi. Göstericiler, Beyaz Saray’ı tehdit etti: Adalet sadece beyazlar için olmaz. Ya bize de adalet ya da Amerika yanar...
ABD'de George Floyd'un polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesi ardından başlayan ırkçılık karşıtı protestolarda 8. gün geride kaldı. Başkent Washington'da göstericiler Salı günü yeniden Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Park yakınlarında toplandı.
Parkta güçlü bir askeri polis varlığı olduğu görüldü. Sokağa çıkma yasağının akşam 7'de başladığı başkentte polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Bugüne kadar11 kişinin can verdiği, binlerce kişinin yaralandığı olaylarda polisin aşırı şiddet kullandığı gözlerden kaçmadı. Manhattan'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Siyahi göstericiler, Beyaz Saray'ı açık şekilde tehdit etti: Adalet sadece beyazlar için olmaz. Ya bize de adalet ya da Amerika yanar... Hem de bu ateş bir daha sönmez.
FIRST PANİK
Beyaz Saray'a baskın olacağı iddiaları dün sosyal medyada ciddi karşılık buldu. Trump'ın güvenliğini sağlayan ekip de hemen harekete geçti. Gizli Servis ajanlarının sayısı arttırıldı. First Lady Melania Trump'ın da koruma ekibine takviye yapıldı. Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, Washington'da bugünden itibaren güvenlik seviyesinin artırıldığını açıkladı. Ohio eyaletinden 100 eğitimli Ulusal Muhafız, Washington'a Beyaz Saray'ın çevresine gönderildi.
FLOYD'UN EŞİ DE İSYAN ETTİ
Floyd'un altı yaşındaki kızı Gianna ve annesi Roxie Washington, "Yeter artık bu düşmanlık bitsin" dedi.
Son dakika haberi: George Floyd olayından bir hafta önce yaşanmış! İşte yeni görüntüler...
46 yaşındaki siyahi Amerikalı George Floyd'un, geçen pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin dakikalarca ensesine diziyle basması nedeniyle hayatını kaybetmesi nedeniyle başlayan ve ABD'nin dört bir yanına yayılan protestolar dokuzuncu gününde de sürdü. Şoke eden yeni görüntüler ise Florida'dan geldi. Son dakika haberine göre, bir polis memurunun siyahi şüphelinin boynuna aynı şekilde bastırdığı görüntüler infial yarattı. İşte tüm gelişmeler...
George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar sürerken, ortaya çıkan yeni görüntüler ülkede bomba etkisi yarattı. Dünya protestolarla çalkalanırken, bir Florida polisinin, siyahi bir adamın boynunda diziyle basıtırdığı görüntüler ortaya çıktı.Sarasota Polis Departmanı'nda görev yapan polis memuru Martinez, 18 Mayıs'ta yaptığı tutuklama sırasında, Patrick Carroll'ın boynuna diziyle tüm gücüyle bastırırken filme alındı. Olayın, George Floyd'un kendisine 8 dakika 42 saniye boyunca aynı şekilde güç kullanan polis memuru Derek Chuavin tarafından öldürülmesinden sadece bir hafta önce meydana gelmiş olması dikkat çekti.Sarasota Polis Departmanı sözcüsü Genevieve Judge, DailyMail.com'a Memur Martinez'in olay sonrasında idari izne alındığını doğruladı. Yetkili, 'memurun can güvenliği sorunları nedeniyle' adını doğrulamadıklarını söyledi.Sarasota polisi, etrafta olayı izleyen görgü tanıklarının çektiği görüntüleri Salı günü kendilerinden aldıklarını ve bu şekilde elde ettiklerini açıkladı. Görüntüler uzun süredir aile içi şiddet suçundan aranan 27 yaşındaki şüpheli Carroll ile polis arasında dakikalar süren itiş kakışı gözler önüne seriyor.Polis helikopteri görüntüleri, Martinez ve Wicinski adlı polis memurlarının 19:40'tan itibaren Carroll ile konuşmaya başlamarını kaydediyor. İki polis memuru 19:47'de onu kelepçelemek için harekete geçiyorlar. Devriye arabasına doğru yürürken, kelepçeli şüpheli, iki memura karşı koymaya, kıvranmaya ve kendini geri itmeye başlıyor.Martinez tarafından yazılan resmi polis raporunda, 'Kelepçelendikten sonra, zanlı memurlardan uzaklaşmaya çalıştı ve devriye aracına girmeyi reddetti.' ifadeleri kullanılmış. Saatler 19:48'i gösterirken, Memur Martinez onu boynundan tutup yere iterken Memur Wicinski de bacaklarını tutuyor. Bir dakika sonra Martinez, dizini Carroll'ın boynuna koyuyor ve üçüncü bir polis memuru Stanaland, diğer iki polise katılarak Carroll'ın yere yatırılmasını izliyor.Martinez, olaya ilişkin polis raporunda “Onu yere yatırmak ve sakinleştiğinden emin olmak için küçük bir güç kullanıldı” diye yazmış. Cep telefonuyla tutuklanma anının videosunu cep telefonu ile videoya çeken ve şüphelinin arkadaşı olduğu tahmin edilen kimliği belirsiz bir adam ise, memurlara bağırıyor: 'Dizini adamın boynuna koydun dostum! Boynuna koydun!"Saat 19:50'de, Martinez dizini Carroll'ın boynundan çekiyor ve onun üzerini aramaya devam ediyor. Saat 19:51'de Carroll ayağa kaldırılıyor ve devriye arabasının içine konuluyor.PROTESTOLAR DOKUZUNCU GÜNÜNDE
ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar 9. gününde de devam etti.New York’ta binlerce gösterici bugün de şehrin değişik bölgelerinde toplanarak Floyd için adalet çağrısı yaptı. Öğleden sonra Brooklyn ve Manhattan’da başlayan gösteriler genelde sakin geçti.New York'taki protestolarda yağma ve şiddetin önüne geçmek için 3 gecedir 20.00’den sonra uygulamaya sokulan sokağa çıkma yasağına çarşamba akşamı uymayan bazı göstericilerle polis arasında zaman zaman arbede çıktı.Yasak nedeniyle polis, Brooklyn köprüsünden kente girişleri kapatırken, Manhattan’da saat 20.00’den sonra dağılmak istemeyen göstericilere de coplarla müdahale etti, en az 10 kişiyi gözaltına aldı
Öte yandan salı akşamı yaşanan şiddet ve yağma olayları nedeniyle New York Polis Departmanı (NYPD) ve Belediye Başkanı Bill de Blasio'yu sert şekilde eleştiren New York Valisi Andrew Cuomo’nun NYPD’den özür dilediği belirtildi.Cuomo’nun NYPD Emniyet Müdürü Dermont F. Shea’yı arayarak polise yönelik eleştirilerinden dolayı özür dilediği kaydedildi. Vali Cuomo ve Belediye Başkanı de Blasio, pazartesi ve salı gecesi Manhattan, Brooklyn ve Bronx’taki işyerlerine yönelik yaşanan yağmalamalarla ilgili inceleme başlattıklarını açıkladı.Salı gecesi yaşanan şiddet ve yağmalamalarda en az 280, bir önceki gece ise yaklaşık 700 kişi gözaltına alınmıştı.ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in, ordunun protestoları bastırmak için görevlendirilmesine karşı çıktığını söylemesinin ardından Beyaz Saray bu konuda yetkinin yalnızca ABD Başkanı Donald Trump'ta olduğunu söyledi.Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany "Başkaldırı Yasası'nı uygulamaya geçirmek yalnızca başkanın yetkisindedir" dedi.ABD Savunma Bakanı Mark Esper, George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestoları kontrol altına almak için ordunun sokağa çıkarılması fikrine itiraz etmişti.ABD Başkanı Donald Trump iki gün önceki konuşmasında gerekirse orduyu sokağa çıkaracağını söylemişti. 203 yıl önce onaylanmış Başkaldırı Yasası, ABD başkanlarına belli koşullar altında orduyu sokağa çıkarma hakkı veriyor.Protestoların dokuzuncu gününde Pentagon'daki konuşmasında konuya değinen Esper, "Başkaldırı Yasası'nın kullanılmasını desteklemiyorum" dedi ve ekledi:"Muvazzaf askerlerin kanunlara uyulmasını sağlamak için sokağa çıkması son çare olmalıdır ve yalnızca en acil, en vahim anlarda gerçekleşmelidir. Şu an öylesi bir durumda değiliz."George Floyd'un ölümünün "korkunç bir suç" olduğunu belirten Esper, polislerin bu cinayetten sorumlu tutulması gerektiğini, böylesi trajedilerin çok fazla tekrar ettiğini söyledi.ABD'de halihazırda polislere destek olmak için görevlendirilen Ulusal Muhafızlar, ABD Ordusu'nun muvazzaf askerlerinden değil, ihtiyat askerlerinden oluşuyor.Esper, Ulusal Muhafızlar'ın bu göreve daha uygun olduğunu söyledi ve ekledi: "Bunu yalnızca bir Savunma Bakanı olarak değil, eski bir asker ve eski bir Ulusal Muhafız olarak da söylüyorum."Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany, bu sözlerin Trump'ın Esper'e güvenini sarsıp sarsmadığına dair sorulara "Bakan Esper'e güvenini yitirirse bunu ilk sizin bileceğinize eminim" diye yanıt verdi ve ekledi: "An itibarıyla Bakan Esper hâlâ Bakan Esper."George Floyd'un oğlu: Kimse babasız bırakılmamalı, adalet istiyoruz
George Floyd'un oğlu Quincy Mason Floyd babasının öldürüldüğü noktada bugün bir basın açıklaması yaptı.Babası için adalet istediğini belirten Floyd "Kimse babasız bırakılmamalı… Bütün bu olanlar için adalet istiyoruz" dedi.
ŞİDDET DURMUYOR
Sadece Washington'daki gösterilerde, 43 kişi yaralandı.
ABD'DEN NOTLAR
Beyaz Saray çevresine ise demirden güvenlik çiti örüldü.
New York'ta sokağa çıkma yasağının başlaması ardından 200 kadar gösterici gözaltına alındı.
ABD'li milletvekilinden polis dokunulmazlığına karşı tasarı.
ABD'de yağmacılar, emekli polisi öldürdü.
ABD'de polis tarafından öldürülen George Floyd'un son 30 dakikası!
25 Mayıs’ta 46 yaşındaki George Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesi dünyayı ayağa kaldırdı. ABD'de 46 yaşındaki George Floyd'un Minneapolis'te polis tarafından gözaltında öldürülmesi ülke genelinde ve dünyanın farklı bölgelerinde protesto edildi. Peki Floyd’u ölüme götüren 30 dakikada neler yaşandı? İşte detaylar…
ABD'de 46 yaşındaki George Floyd'un Minneapolis'te polis tarafından gözaltında öldürülmesi ülke genelinde ve dünyanın farklı bölgelerinde protesto edildi. Floyd'un 25 Mayıs'ta gözaltına alınışını gösteren videoda beyaz polis memuru Derek Chauvin'in diziyle yere yüzüstü yatırılan Floyd'un boynuna bastırdığı görülüyordu.
44 yaşındaki polis memuru Chauvin daha önce cinayetten suçlanmıştı. BBC Türkçe, görgü tanıkları, video görüntüleri ve resmi açıklamalarla Floyd'u ölüme götüren 30 dakikada yaşananları derledi.
Olaylar, 20 dolarlık sahte bir banknotun kullanılmak istendiği haberi üzerine başladı. Floyd'un, 25 Mayıs akşamı Cub Foods adlı marketten bir paket sigara satın aldığı sırada verdiği 20 dolarlık banknotun sahte olduğunu düşünen market sahibi durumu polise ihbar etti.
Floyd, memleketi Teksas'tan yıllar önce ayrılıp Minneapolis'te yaşamaya başlamıştı. Kısa bir süre önce bir gece kulübünde koruma olarak çalışmaya başlamıştı. Ama milyonlarca Amerikalı gibi Floyd da koronavirüs salgını nedeniyle işini kaybetti.
Floyd, Cup Foods'un daimi müşterilerindendi. NBC kanalına konuşan market sahibi Mike Abumayyaleh, Floyd'un güler yüzlü, hiçbir zaman sorun çıkarmayan biri olduğunu söyledi. Olay günü Abumayyaleh markette değildi. Banknotun sahte olduğundan şüphelenip polise ihbarda bulunan genç çalışan yalnızca iş yerindeki protokolleri uyguluyordu.
Yetkililerin açıkladığı görüşme metnine göre, market çalışanı akşam saat 20.01'de acil durum hattı 911'i aradı ve Floyd'dan sigarayı geri vermesini istedi. Çalışan daha sonra Floyd'un sigarayı vermeyi reddettiğini anlattı telefondaki operatöre. Floyd'un 'sarhoş göründüğünü' ve 'kendini kontrol edemiyor gibi göründüğünü' söyledi.
Telefon görüşmesinden kısa bir süre sonra saat 20.08'de olay yerine iki polis geldi. Floyd, köşe başında park halindeki aracında yanında iki kişiyle oturuyordu. Araca yaklaşan polislerden biri, Thomas Lane silahını çıkardı ve Floyd'dan ellerini göstermesini istedi.
Mahkeme raporunda savcılar, Lane'in neden silahını çekme ihtiyacı duyduğu açıklanmıyor. Savcılar, Lane'in 'elleriyle Floyd'u kavradığını ve arabadan dışarı çıkardığını' ifade ediyor. Raporda Floyd'un 'kelepçelenmemek için sürekli olarak direndiği' belirtiliyor.
Kelepçelendikten sonra ise Floyd'un 'itaatkar' davrandığı ve Lane'in kendisine 'sahte banknot kullanma' suçundan gözaltına alındığını' söylediği ifade ediliyor. Kargaşa da polislerin Floyd'u ekip otosuna koymak istediklerinde başladı. Rapora göre, saat 20.14 civarında Floyd "sert davranmaya başladı, yere düştü ve yetkililere klostrofobik olduğunu söyledi."
Daha sonra polis memuru Chauvin olay yerine geldi. Chauvin ve diğer polis memurları da Floyd'u ekip otosuna koymaya çalıştı. Saat 20.19'da Chauvin Floyd'u yolcu koltuğundan kenara çekti ve Floyd'un yere düşmesine neden oldu. Floyd, elleri arkadan kelepçeli halde yüzüstü yere düştü.
Görgü tanıkları da olayları o andan itibaren çekmeye başladı. Görüntülerde Floyd'un gerildiği, rahatsız olduğu görülüyor. Birçok farklı cep telefonundan çekilen görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Bu videolar Floyd'un son görüntüleri oldu.
Floyd polisler tarafından sakinleştirilirken Chauvin ise dizini Floyd'un kafası ve boynu arasına sıkıştırıp uzun bir süre o pozisyonda kaldı. Görüntülerde Floyd'un defalarca "Nefes alamıyorum" dediği "Anne" ve "Lütfen, lütfen, lütfen" diye bağırdığı duyuluyor.
Savcıların raporuna göre Chauvin, tam 8 dakika 46 saniye boyunca dizini Floyd'un boynuna bastırdı. Floyd 6 dakika sonra hareketsizdi, tepkilere yanıt vermiyordu. Görüntülerde Floyd'un sessizleştiği görülüyor, çevredekilerin de polislere "Nabzını kontrol edin" diye bağırdığı duyuluyor.
Polis memurlarından JA Kueng de bunun üzerine Floyd'un sağ bileğinde nabzını kontrol etmeye çalışıyor 'ama bulamadığını' söylüyor. Ama yine de yetkililer hareket etmiyor.
Saat 20.27'de Chauvin dizini Floyd'un boynundan çekiyor. Hareketsiz haldeki Floyd sedyeye konuyor ve ambulansla Hennepin Bölgesi Tıp Merkezi'ne götürülüyor. Yaklaşık bir saat sonra da Floyd'un öldüğü bildiriliyor.
Ölümünden bir gün önceki gece Floyd en yakın eski dostlarından Christopher Harris ile konuşmuş ve ondan kendisi için geçici işler bulan merkezle irtibata geçmesini istemişti.
Harris, 'sahteciliğin' Floyd'un karakterinde olmadığını söylüyor. Harris, "Ölüm şekli çok anlamsız. Hayatta kalmak için dua ediyordu. Hayatta kalmak istiyordu. Bu sisteme, size göre tasarlanmadığını bildiğiniz sisteme inanmak için çok uğraştığınızda, her zaman yasal yollarda adalet ararsınız, bulamadığınızda da yasaları kendiniz idare etmek istersiniz" dedi.
Öğleden sonra Brooklyn ve Manhattan’da başlayan gösteriler genelde sakin geçti.
New York'taki protestolarda yağma ve şiddetin önüne geçmek için 3 gecedir 20.00’den sonra uygulamaya sokulan sokağa çıkma yasağına çarşamba akşamı uymayan bazı göstericilerle polis arasında zaman zaman arbede çıktı.
Yasak nedeniyle polis, Brooklyn köprüsünden kente girişleri kapatırken, Manhattan’da saat 20.00’den sonra dağılmak istemeyen göstericilere de coplarla müdahale etti, en az 10 kişiyi gözaltına aldı.
Manhattan’ın doğu yakasında, 3. Cadde ile 50. sokakta, sokağa çıkma yasağına karşı polise diz çökerek ve ellerini havaya kaldırarak barışçıl bir şekilde direnmeye çalışan diğer bir grup ise yağmurun başlamasıyla dağıldı.
Manhattan adası dışında gün içinde Brooklyn’de, Williamsburg’da, Staten Island’da 50 ila 100 kişilik gruplar halinde gösteriler de düzenlendi.
ABD'nin diğer eyalet ve şehirlerinde çarşamba günü yapılan diğer protestolar da çoğunlukla barışçıl geçti.
VALİ CUOMO NYPD'DEN ÖZÜR DİLEDİ
Öte yandan salı akşamı yaşanan şiddet ve yağma olayları nedeniyle New York Polis Departmanı (NYPD) ve Belediye Başkanı Bill de Blasio'yu sert şekilde eleştiren New York Valisi Andrew Cuomo’nun NYPD’den özür dilediği belirtildi.
Cuomo’nun NYPD Emniyet Müdürü Dermont F. Shea’yı arayarak polise yönelik eleştirilerinden dolayı özür dilediği kaydedildi.
Vali Cuomo ve Belediye Başkanı de Blasio, pazartesi ve salı gecesi Manhattan, Brooklyn ve Bronx’taki işyerlerine yönelik yaşanan yağmalamalarla ilgili inceleme başlattıklarını açıkladı.
Salı gecesi yaşanan şiddet ve yağmalamalarda en az 280, bir önceki gece ise yaklaşık 700 kişi gözaltına alınmıştı.
SİYAHİ AMERİKALI FLOYD'UN ÖLDÜRÜLMESİ OLAYI
Siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, geçen pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.
Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.
Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke genelinde pek çok kentte sıçramıştı
ABD’de George Floyd cinayetinin ardından başlayan isyan 50 eyalete yayıldı! 70 bin mağaza yağmalandı...
ABD’de Floyd cinayetinin ardından başlayan isyan 50 eyalete yayıldı... Aralarında çok ünlü markaların da olduğu tam 70 bin mağaza yağmalandı. Polis, 9 bin kişiyi gözaltına aldı...
Resmi rakamlara göre ülke genelinde 70 bin mağaza yağmalandı. New York, Washington ve Chicago'da ise toplam 4 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer ölü sayısının 11'e çıktığını açıkladı. Yaralı sayısı ise bin 700'ü buldu.
Polis artık daha da sert şekilde müdahil olurken, 9 bin kişi de gözaltına alındı.
GİRDİLER, ÇALDILAR, YAKTILAR, KAÇTILAR
Yetkililer, sadece 24 saatte yaklaşık 40 milyon dolarlık ürünün mağazalardan yağmalandığını açıkladı.
New York ve Washington'daki Dolce Gabbana, Burberry ve Apple gibi markaların mağazaları yağmalandı.
TRUMP'TAN TARİHİ TAVIR
ABD Başkanı Donald Trump da bu sıralarda Beyaz Saray'ın bahçesinde eylemlere tepki gösterdi. "Dünyanın en harika ülkesiyiz" diyen Trump, protestolara karşı yerel yönetimlerin gerekli önlemleri alamadığı ifadelerini kullandı. Protestolar sırasında tarihi kiliseni de ateşe verilmek istendiğini sözlerine ekleyen Trump, "kahraman polisleri öldürüldüler" dedi. Daha sonra Beyaz Saray'ın yanındaki St. Johns Kilisesi'ne giden Trump, elindeki incil ile poz verdi.
İNCİL POZU TEPKİ ALDI
Trump'a destek de vardı, eleştiri de. İlk kez ABD Başkanı'nın incille Beyaz Saray dışında poz verdiğine dikkat çekildi.
Floyd protestolarında yaşanan şiddet ve yağmalamalar nedeniyle, başkent Washington ve New York da dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı getirilirken 25'e yakın kentte de, Ulusal Muhafız Birlikleri, polise destek sağlamak için devreye sokulmuştu.
Floyd’un öldürülmesiyle başlayan gösterilerde 11 kişi can verdi. Göstericiler, Beyaz Saray’ı tehdit etti: Adalet sadece beyazlar için olmaz. Ya bize de adalet ya da Amerika yanar...
YORUMLAR