Terör örgütü PYD/PKK’nın Burseya Dağı’ndaki ’betonarme...

Terör örgütü PYD/PKK'nın Burseya Dağı'ndaki 'betonarme savunması' fayda etmedi

-Mehmetçik dün Burseya Dağı’nı tank ve obüs atışlarıyla darmadağın etti. Ardından kara harekatıyla PKK’lıların yıllardır inşa ettiği beton dehlizlere tek tek girildi. Tüm terör unsurları temizlendi. Dağın zirvesine Türk bayrağı çekildi. -TSK ve ÖSO'nun ele geçirdiği Afrin'deki stratejik Burseya Dağı'nda, PYD/PKK'nın uzun süreli barınma için hazırlık yaptığı betonarme yapılar bulundu. -Türkiye Afrin ve sonrasında planladığı Menbiç Harekatı ile bölgedeki bütün dengeleri değiştiriyor

29 Ocak 2018 - 07:48 - Güncelleme: 29 Ocak 2018 - 08:01

Terör örgütü PYD/PKK'nın Burseya Dağı'ndaki 'betonarme savunması' fayda etmedi

Giriş Tarihi: 29.01.2018 02:40 Güncelleme Tarihi: 29.01.2018 07:53

TSK ve ÖSO'nun ele geçirdiği Afrin'deki stratejik Burseya Dağı'nda, PYD/PKK'nın uzun süreli barınma için hazırlık yaptığı betonarme yapılar bulundu.

Terör örgütü PYD/PKK'nın Burseya Dağı'ndaki 'betonarme savunması' fayda etmedi
AZEZ  Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Zeytin Dalı Harekatı’nda terör örgütü PYD/PKK’dan ele geçirdiği Burseya Dağı'nda, teröristlerin uzun süreli barınma için hazırlık yaptığı betonarme yapılar bulundu.
Burseya delik deşik
dün ’nı tank ve obüs atışlarıyla darmadağın etti. Ardından kara harekatıyla PKK’lıların yıllardır inşa ettiği beton dehlizlere tek tek girildi. Tüm terör unsurları temizlendi. Dağın zirvesine Türk bayrağı çekildi
Burseya delik deşik
, Zeytin Dalı Harekatı'nın 9. gününde müthiş bir operasyon gerçekleştirdi. Jetlerimiz, 'nı bombalarken ve , şafakla birlikte harekete geçti.

'nin gözetleme kulelerini tank atışlarıyla indirdi. Alman yapımı tünelleri de füzelerle yerlebir etti. Saat 14.30'da dağın tamamını ele geçirip zirveye Ay- Yıldızlı bayrağımızı dikti.

Zeytin Dalı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile terör örgütü PYD/ PKK arasındaki şiddetli çatışmaların ardından, Afrin'in kuzeydoğusunda stratejik önemdeki Burseya Dağı ele geçirildi. Burseya Dağı'nda terör örgütüne ait kule, mevzi ve hedefler, çeşitli üslerden havalanan savaş uçaklarınca bombalandı. Tank, fırtına obüs topları, Çok Namlulu Roketatarlar (ÇNRA) da PYD/PKK mevzilerini yerle bir etti. TSK'dan yapılan açıklamada "Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu tarafından, 28 Ocak 2018 tarihinde saat 14.30 sularında Barşah (Burseya) Dağı ele geçirilmiştir. Halen bölgenin teröristlerden temizlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir" ifadesi kullanıldı.

CANLI YAYINDA ALINDI
Bölgeden ilk fotoğraflar ve videolar geldi. Dağa çıkan askerlerin, en yüksek noktaya Türk bayrağı diktiği görüldü. Burseya Dağı'na yönelik bombardımanı TV kanalları canlı yayında verdi. Dağ çevresinde bombalanan alanlardan yükselen yoğun duman ve şiddetli patlama sesleri Kilis'in sınır köylerinden de duyuldu. Önceki gece saatlerinde hava akınları ve topçu atışları ile vurulan Burseya Dağı'na yönelik operasyon ile başlayan harekâtın 9. gününde Burseya Dağı ile beraber Afrin'in beş beldesinde 13'ü köy, biri köy altı yerleşim ve 4'ü stratejik tepe olmak üzere toplam 18 nokta örgütten kurtarıldı. Öldürülen terörist sayısı 484'e ulaştı

Uğur Yıldırım
, , , ,

Suriye-Türkiye sınırında terör örgütü PYD/PKK’ya yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nda ele geçirilen stratejik noktalardan 848 rakımlı Burseya Dağı, yakın çevresine hakim konumuyla dikkati çekiyor.

Burseya Dağı, bölgede, Kilis ve Suriye-Türkiye sınırındaki Azez ilçesi istikametlerine karşı elverişli gözetleme ve ateş sahalarına sahip bulunuyor.

Dağın önemi, Azez istikametinden gelen ana yolu ile Azez-Kilis'ten Afrin'e yönelik harekatta yaklaşma istikametlerini kontrol eden kritik konumundan ileri geliyor.

Betonarme hendeklerle sığınakları birbirine bağlamışlar

Terör örgütünün, bu özelliği dolayısıyla Burseya Dağı'nda beton sığınaklar inşa edip bunları betonarme irtibat hendekleri, yer yer kalıp betonla güçlendirilmiş tünellerle birbirine bağladığı ve savunma için direnç merkezi haline getirdiği tespit edildi.

Öte yandan, TSK ve ÖSO'nun arazide yaptığı incelemede yarım kalan kalıp ve inşaat faaliyetlerinin olduğu bölgelere rastlandı. PYD/PKK’nın bu yapıların üzerini kapatarak hava taarruzları ve diğer saldırılara karşı da korunaklı hale getirmek istediği anlaşıldı.

İncelemelerde irtibat hendekleri ile ateş ve gözetleme kulelerindeki beton kalınlığının bir metreye yaklaştığı, terör örgütünün Burseya Dağı'nda uzun süre savunma ve barınmaya yönelik planlama yaptığı belirlendi.

çıkmaz yolda

​Eski Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, -- ilişkilerini TAKVİM’e yorumladı

ABD çıkmaz yolda

Türkiye bütün dünyanın gözleri önünde Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nı başarılı bir şekilde sürdürüyor. Harekatın başlamasından önce 'dan hava sahasının kullanılması konusunda destek aldı. Türkiye Afrin ve sonrasında planladığı Menbiç Harekatı ile bölgedeki bütün dengeleri değiştiriyor. 'nin planları da sekteye uğramaya başladı. Türkiye'nin Moskova'da en uzun görev yapmış, Emekli Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent ile Türk-Rus ittifakını ve bölgeye yansımasını konuştuk.

Suriye savaşında Rusya çok kritik yere sahipken Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'nı neden destekliyor?
Rusya-Türkiye ile ilişkilerini sadece ve Afrin bağlamında değil, çok daha geniş bir çerçeve içinde düşünüyor. İzin vermesinin sebebi Türkiye'nin çok ciddi güvenlik endişesinin olduğunu bilmesi, Türkiye'nin orada bir terörist organizasyona harekatta bulunacağını, bu harekatın kesinlikle Suriye'nin ülke bütünlüğüne, milli birliğine yönelik bir harekat olmadığını bilmesidir.

Rusya Afrin'de PYD ile birlikte hareket ediyordu. Türkiye'ye desteği çelişki değil mi?
Rusya ve Amerikan; 'ye destekleri aşırı sevgilerinden değildir. PYD'nin DAEŞ'la kendi askerleri yerine çarpışmak için öne sundukları bir unsur olarak görüyorlar. Tarih boyunca emperyalist ülkeler, bir takım unsurları kullanmışlardır ve ondan sonra daha büyük menfaatler söz konusu olduğunda da onları terk etmişlerdir.

ABD PKK'yı neden destekliyor?
Birincisi 'ın Bağdat, Şam ve Lübnan eksenini kırmak için PYD'yi önemli bir unsur olarak görüyor. İkincisi de İsrail'a karşı bölgede bir güvence sağlamayı planlamakta.

Rusya'nın bölgemizle ilgili düşüncesi, planı nedir?
Rusya çok kutuplu bir dünya peşinde. Amerika'nın tek başına at koşturmasını istemiyor. ABD'nin 6. Filosu'na karşı Rusya Suriye'de Lazkiye'de lojistiğe destek verecek deniz üssü kurdu. Ama bugün Rusya artık demirlemenin ötesinde büyük bir askeri üs konumuna geldi. Rusya gibi büyük bir devletin bir takım yerlerde üsler kurması normal karşılanmalıdır. Türkiye şu anda Rusya'nın imkanlarına sahip değil ama Katar'da Somali'de askeri üsler kuruyor.

Ortadoğu 100 yıl önce İngilizler'in kontrolünden ABD'ye geçti. Şimdi ABD ve Rusya bölgede. Bu durum bizi nasıl etkiler?
Türkiye açısından en önemli unsur bölgemizdeki ülkelerin istikrarıdır. Bu bölgede rejim değişikliği daima Türkiye'nin ve o ülkelerin de aleyhine olmuştur. ABD, 'a müdahale ederken hedefleri İran'a karşı bir rejim kurmaktı ama bugün Irak, İran kontrolüne geçmiş durumda. Tek taraflı bir ülkenin hakimiyeti, o ülkeyi at koşturmaya sevk eder. Dengeler sistemi daha uygun olur. Bu dengeler içinde Türkiye de vardır.

Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda ne yapılabilir?
Türkiye, Rusya ve İran bölgedeki gelişmelere hakim olurlarsa, Soçi ve Astana'dan başarı çıkarsa ABD ısrarcı olamayacaktır. ABD, Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerini sonuna kadar bozmak için mücadele etmeyecektir. Sahadaki durum çok önemli. Afrin ve Menbiç'teki başarımız, Ruslar'ın tutumu ilişkileri belirleyecektir. ABD bu girişiminin çıkmaz yol olduğunu anlayacaktır.

Türkiye'nin Kürtler'e karşı olduğu iddialarına neler söyleyeceksiniz?
Türkiye, Soçi Toplantısı'na ile PYD'nin katılmasını istemedi ve engelledi. Ama Suriye'de yaşayan Kürtler'i temsilen Ulusal Konsey diye bir grup var o toplantıya katılacak.

Beyaz Saray'ın sözcüsü; "Rusya, Türkiye ile ABD'nin arasını bozuyor" dedi.Ne demek istiyor?
Türkiye ile ABD arasının Rusya'ya gerek kalmadan, ABD'nin bölgedeki politikaları ilişkileri bozmaktadır.

Bu birlikteliği ABD mi bozmak istiyor?
Olabilir, böyle bir şey muhtemeldir. Rusya'nın bölgeye gelmesi ile bütün dengeleri değiştirmiştir. Türkiye ile Rusya'nın ekonomik, siyasi işbirliği içinde olması çok önemli bir olaydır.

Menbiç'te Rus ve Türk ittifakı devam eder mi?
Afrin'de şartlar oluşup müdahale ettiysek, Menbiç'te de şartlar oluşunca müdahale ederiz. Burada Rusya belirleyici olur ama Amerika'nın tutumu da çok önemli olacaktır. Özellikle Afrin Harekatı bittikten sonra Amerika'nın tavrı ne olacak görmek gerekecektir.

PYD/PKK'nın işgal ettiği topraklar petrolle ilişkili mi?
PYD/YPG'nin hakim olduğu bölgeler Suriye'nin enerji kaynaklarının yüzde 55-60 civarındaki kısmını barındırmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK BİR ÜLKEDİR
Türkiye son zamanlarda Batı bloğu tarafından hasmane bir tutuma maruz kalıyor. Tarih Rusya ile Türkiye'yi buluşturuyor mu?
Türkiye oradan oraya savurulacak bir ülke değildir. Türkiye büyük bir ülkedir. Türkiye Avrupa ile, Trans Atlantik ve ABD ile ilişkilerini yürütmesi gerekir. Başta Rusya olmak üzere, civar ülkeler ile ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Bunlar birbiri ile çelişen ilişkiler değildir. Bazı ülkeler ile bazı anlaşmazlıklar olabilir. Türkiye 'şu olmazsa bu olur' diyen arayış içinde bir ülke değildir.

Andrey Baklanov: Kürt devleti söz konusu değil

Orta Doğu'daki Kürt sorunu hakkında konuşan Rus Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Andrey Baklanov, Kürt devletinin kurulmasının olanaksız olduğunu söyledi.

Andrey Baklanov: Kürt devleti söz konusu değil

ABD'nin destekleriyle Orta Doğu'da bir takım grupların Kürt devleti kurma vadiyle kullanıldığını dile getiren Baklanov, Amerika'nın bunu sadece Orta Doğu'da güçlenmek için yaptığını vurguladı.

Kürtlerin kendi hakları olarak iddia ettikleri topraklarda bile nüfus olarak kalabalık olmadığını söyleyen Andrey Baklanov, "En mantıklısı, müzakere formatlarının aranması gibi görünüyor" dedi.

Andrey Baklanov: Kürt devleti söz konusu değil

"SADECE KÜRTLERİN OLACAĞI BİR DEVLET ORGANİZESİ BAŞARILI OLMAZ"

Başta Suriye olmak üzere Kürtlerin tarihsel olarak kendilerine ait olduğunu düşündükleri topraklardaki Kürt nüfusunun çoğunluk olmadığını söyleyen Baklanov, "Bu bölgelerde bir arada yaşayan çeşitli halklar var, bazı yerlerde Kürt nüfusu ağır basarken, bazılarındaysa Araplar çoğunlukta. Bu durum, Kürtlerin bir devlet kurmasının başka bir soruna yol açacağı, böyle bir devletin içinde Arap azınlıkları sorununun ortaya çıkacağı anlamına geliyor. Sadece Kürtlerin olacağı bir devletin organize edilmesi konusunda başarılı olunmayacak, böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil, bu nedenle bir takım müzakere formatlarının aranması en mantıklı gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Andrey Baklanov: Kürt devleti söz konusu değil

.

Bu haber 149379 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ABD çaresiz! Kanada'dan beklenmedik teklif: Los Angeles'taki yangınlar kontrol altına alınamıyor
ABD çaresiz! Kanada'dan beklenmedik teklif: Los Angeles'taki...
ABD çaresiz! Kanada'dan beklenmedik teklif: Los Angeles'taki yangınlar kontrol altına alınamıyor
ABD çaresiz! Kanada'dan beklenmedik teklif: Los Angeles'taki...