Başkan Erdoğan - Miçotakis zirvesi öncesi Atina'da 'komşuluk' havası! Yunan hükümeti ve basının nabzını tuttuk: "Barışçıl ortam çıkarımıza"
Giriş Tarihi: 12.05.2024 10:21 Güncelleme Tarihi: 12.05.2024 11:26.
'Önyargı duvarını yıkmak elimizde' Erdoğan, Yunan basınına konuştu: Ebedi huzur için çalışıyoruz
Tüm gözler Erdoğan-Miçotakis zirvesinde! Yunan Başbakan Miçotakis'ten önemli mesajlar! Hangi konular ele alınacak?
Yunanistan'ın Kathimerini gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz, KKTC, adalar ve ABD konusunda yeni mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm odaklı adımların önemine vurgu yaparken, 'İki ülkenin iki duvar arasına sıkıştırılmaya çalışılan ilişkilerini rahatlatmak ve o önyargılarla bezeli duvarları yıkmak elimizde. Ebedi huzur için çalışıyoruz.' dedi.
Ankara - Atina hattında tesis edilen pozitif iklimin akabinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i Ankara'da kabul edecek. TAKVİM, kritik kabul öncesi Yunan hükümeti ve basınının nabzını tuttu. Miçotakis'e Ankara ziyaretinde eşlik edecek olan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Fragogiannis, "Barışçıl ortam her iki tarafın çıkarına" değerlendirmesinde bulundu. Yunan basınında ise "Anlaşmazlıklar devam ediyor ama krize yol açmıyor" ifadelerine yer verildi, ikili temasların ölçülebilir sonuçları olduğu söylendi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i Ankara'da kabul edecek.
Tüm gözler Erdoğan-Miçotakis zirvesinde! Yunan Başbakan Miçotakis'ten önemli mesajlar! Hangi konular ele alınacak?
Erdoğan'ın gözünden Türk-Yunan ilişkilerindeki en iyi ve en kötü an
Yunan Kathimerini gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere dair yeni mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz, dünyanın takdirle izlediği şekilde hem bölgemizde hem dünyanın değişik coğrafyalarında nasıl barışın kök salması için çabalıyorsak, Ege Denizi'nin iki yakasında da barışın ve huzurun ebediyen hakim olması için elimizden geleni yaparız." dedi.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis yarın Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. Son olarak 7 Aralık’ta Atina’da görüşen iki lider, önümüzdeki dönemde izlenecek ‘yol haritası’nı belirleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi Yunanistan'ın Kathimerini gazetesine mülakat verdi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in gerçekleştirmesi beklenen Ankara ziyaretinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde başta ekonomi olmak üzere birçok alanda iş birliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Başkan Erdoğan'ın davetine karşılık, Yunanistan Başbakanı Miçotakis 13 Mayıs tarihinde Ankara'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Başkan Erdoğan'ın 7 Aralık 2023 tarihinde Atina'da düzenlenen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi vesilesi ile Yunanistan'ı ziyaretinde ilişkilerde yeni bir döneme girildi.
.Ankara - Atina hattında gelişen pozitif iklimle birlikte ticaret hedefinde de yukarı yönlü bir ivme hakim. İki ülke arasında 10 milyar dolar hedefi kondu. Kritik görüşmede başta vize, göç, Gazze'deki son durum, terörle mücadele ve Batı Trakya Türkleri ele alınacak.
Başkan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis
MİÇO İLK KEZ ANKARA'YA GELİYOR
Bu ziyaret Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Ankara'ya ilk ziyareti olması açısında da önemli. Bilindiği üzere Miçotakis 2022'de Başkan Erdoğan tarafından İstanbul'da kabul edilmiş, iki lider Vahdettin Köşkü'nde öğle yemeği yemişti.
Miçotakis ise Ankara'ya adım atmadan evvel yapıcı açıklamalarda bulundu.
MİÇOTAKİS: GERİLİME MAHKUM DEĞİLİZ
Yunanistan Başbakanı, "Yunanistan ve Türkiye coğrafya olarak yan yana yaşamaya mahkûmdur. Ancak, kalıcı gerilim koşullarında yaşamaya mahkûm değiller. Gerginlik dönemlerinde dahi iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık kalması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
BAŞKAN ERDOĞAN: TÜRKİYE'SİZ OLMAZ
Yunan basınına konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan ise Ankara ile Atina arasındaki ikili ilişkilere değinirken, Akdeniz'de Türkiye'nin olmadığı bir enerji projesinin düşünülemeyeceğinin altını çizdi.
Başkan Erdoğan Yunan basınına konuştu
İki ülke arasında aşılamayacak bir problem olmadığına da vurgu yapan Erdoğan, "Birlikte tüm konuları açık ve cesaretle konuşarak çözüme doğru adımlar atabiliriz." ifadelerini kullandı.
"ANLAŞMAZLIKLAR DEVAM EDİYOR AMA KRİZE YOL AÇMIYOR"
Ankara - Atina hattındaki yeni dönemin işaretçisi olan kritik ziyaretin Yunanistan kamuoyundaki yansımalarına da dikkat çekmekte fayda var.
Yunanistan hükümet kaynakları, Erdoğan - Miçotakis zirvesine ilişkin "Anlaşmazlıklar devam ediyor ama krize yol açmıyor" değerlendirmesini yaptı.
Yunanistan merkezli "iefimerida.gr" isimli haber sitesi konuyu manşetine taşıdı.
İlgili haberde Türkiye ve Yunanistan'ın aynı fikirde olmamasına rağmen son dönemde daha iyi bir ortamı şekillendirmek, pozitif gündeme yatırım yapmak için adımlar attığına dikkat çekildi.
"İKİ TEMASLARIN ÖLÇÜLEBİLİR SONUÇLARI VAR"
"radiovera.gr" isimli haber sitesinin Yunan hükümet kaynaklarına dayandırdığı bir başka haberde ise "Yunanistan ile Türkiye arasındaki temasların yeniden canlandırılmasının halihazırda ölçülebilir sonuçları var" ifadelerine yer verildi.
"BARIŞÇIL ORTAM HER İKİ TARAFIN ÇIKARINA"
Miçotakis'e Ankara ziyaretinde eşlik edecek olan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Costas Fragogiannis de ziyaretin iki taraf arasındaki uçurumun kapatılmasını kolaylaştırmaya devam edeceğini söyledi.
Fragogiannis, "Bizler, tarih gereği aynı coğrafyada birlikte yaşamaya bağlı iki ülkeyiz ve bu birlikte yaşamanın barışçıl olması her iki tarafın da çıkarınadır" şeklinde konuştu.
"YUNANİSTAN - TÜRKİYE İLİŞKİLERİ BÖLGE REFAHINA KATKI SAĞLAR"
Rusya - Ukrayna savaşı, İsrail'in Gazze ve Refah'ta yaptığı soykırım ve Orta Doğu'daki gerilime dikkat çeken Yunan bakan yardımcısı, "Yunanistan-Türk temaslarında olumlu havanın korunması ve ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi bölgenin refahına katkı sağlıyor" dedi.
"ÇOK ÖNEMLİ VE OLUMLU"
Kathimerini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aleksis Papahelas, Başkan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yapacağı görüşmeyi "Çok önemli ve olumlu" olarak tanımladı.
Milliyet'e yazan Papahelas, "Bugün önemli olan, iki hükümetin birçok düzeyde konuşabilmeleri, zirve görüşmelerinin mutat hale gelmeleri ve iletişim kanallarının açılmış tutulmalarıdır. Bölgemizin alevler içinde olduğu bir dönemde, Yunanistan ile Türkiye'nin barış içinde bir arada yaşama sürecinden geçiyor olmaları hem çok önemli, hem de olumludur" şeklinde konuştu.
Papahelas şu ifadeleri kullandı;
İki liderin Ankara'daki buluşması, ilişkilerin daha da gelişmesi ve meyveler vermesi için gerekli dinamizmin mevcut olup olmadığını gösterecektir.
Önemli bir başka faktörü de unutmamak gerek.
"İKİ ÜLKEDE DE HALKLARININ GÜÇLÜ DESTEĞİNE SAHİP LİDERLER İŞ BAŞINDA"
İki ülkede de halklarının güçlü desteğine sahip ve kimseden çekinecekleri bir şey bulunmayan liderler iş başındadır. Bu da Yunanistan-Türkiye ilişkileri tarihinde ender karşılaştığımız bir rastlantıdır.
Başkan Erdoğan'ın Yunanistan'ı son ziyareti sırasında Miçotakis arasında imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi sonucunda iki taraf da dostane ilişkileri ve barış içinde bir arada yaşama konusunda kararlı olunduğunu beyan etmişti. Liderler düzeyindeki iyi ilişkiler, Dışişleri Bakanları ve ilgili diğer Bakanlar arasındaki resmi ziyaretler ve temasların sürdürülmesi, ziyaretten bu yana tarafların Bildirge'ye bağlılıklarını sürdürdüğünü gösteriyor.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Miçotakis'in Ankara ziyaretinde, başta ekonomi olmak üzere ulaştırma, bilim teknoloji tarım, turizm, sağlık ve beşeri ilişkiler gibi çeşitli alanlardaki işbirliğinin olumlu gündem temelinde geliştirilmesine yönelik Ortak Eylem Planı'nın devam ettirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Türkiye ile Yunanistan'ın 6 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin, her iki ülke liderinin koyduğu ortak hedef çerçevesinde 10 milyar dolara çıkarılmasına yönelik atılabilecek adımlar da değerlendirilecek. Görüşmelerde ayrıca, ekonomik anlamda her iki ülkeden önde gelen iş adamlarının, yeni kurulacak Ortak İş Konseyi çatısı altında bir araya gelmesi hedefleniyor.
YUNAN ADALARINA KAPIDA VİZE SÜRECİNİN DEVAM ETTİRİLMESİ DE MASADA
Türk vatandaşlarının 10 Yunan adasına seyahatlerinde 30 Mart tarihinden itibaren uygulanan kolaylaştırılmış vize prosedürü (kapıda vize) sürecinin devam ettirilmesi hususu da ele alınacak. Batı Trakya Türk Azınlığı ile Rodos, İstanköy ve Selanik'teki Türkleri ilgilendiren konuların gündeme getirilmesi öngörülüyor.
DÜZENSİZ GÖÇLE ORTAK MÜCADELE
Terörle mücadele iş birliğinin ve bu konulardaki beklentilerin gözden geçirilmesi planlanırken düzensiz göçle ortak mücadele ve bu alandaki iş birliği konularının ele alınması hedefleniyor. İsrail-Filistin çatışması başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili Türkiye tarafından görüşlerin aktarılması öngörülüyor.
ATİNA'DA İMZALANAN ANLAŞMAYA İLAVE 2 KONU GÜNDEMDE
Başkan Erdoğan'ın Aralık ayındaki ziyaretinde çeşitli alanlarda imzalanan toplam 15 anlaşmaya ilave olarak, Miçotakis'in ziyareti sırasında Sağlık ve Tıp Bilimleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi konularında anlaşmalar imzalanması masaya yatırılacak.
Ayrıca, Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki olumlu gidişatı yansıtacak şekilde, Başkan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından ziyaret sırasında bir ortak açıklama yapılması bekleniyor.
"POZİTİF GÜNDEM VE İŞBİRLİĞİ"
Kritik ziyaret öncesinde Milliyet'e konuşan Miçotakis, "Yunanistan ve Türkiye coğrafya olarak yan yana yaşamaya mahkûmdur. Ancak, kalıcı gerilim koşullarında yaşamaya mahkûm değiller. Gerginlik dönemlerinde dahi iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık kalması gerekiyor" ifadelerini kullanarak ziyaretinden duyduğu memnuniyeti şu sözlerle ifade etti:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen Aralık ayında Atina'ya yaptığı ziyarete karşılık verme fırsatına sahip olacağım için gerçekten çok mutluyum. Daimi diyaloğumuzun ilerleyişini gözden geçireceğimiz düzenli toplantılar gerçekleştirmeye karar verdik. Bu nedenle ziyaretim, son birkaç ayda ilişkilerimizde kaydettiğimiz ilerlemeyi değerlendirmek ve aynı zamanda ilişkileri geliştirme konusundaki kararlılığımızı yinelemek için bir fırsat olacak. Yunan-Türk ilişkileri karmaşıktır ve tarih ve duygularla doludur. Bu asla değişmeyecek. Değiştirebileceğimiz şey bakış açısıdır: İmkansız bir bulmacayı görmek yerine, pozitif bir gündem geliştirmeye odaklanmalı ve iki ülke ve halkları arasında işbirliği aramalıyız. Yapıcı bir yolda ilerlemeyi Yunan ve Türk halkına ve gelecek nesillere borçluyuz. Ve aynı bölgedeki liderler olarak bölgede çatışma değil, istikrarı sağlayıcı güçler olma sorumluluğumuz var. Bu kolay bir yol değil. Bu zor bir yol ve engeller olacaktır. Ancak ülkelerimizin eski liderleri çok daha zor koşullar altında başarılı olurken, neden bu çabayı göstermememiz gerektiğini anlamıyorum. İlişkilerin gelişmesi iki halkın ve bölgenin yararına olacaktır.
"BORÇLUYUZ"
"Atina-Ankara arasındaki gerilimsiz dönemi devam ettirmek adına ne yapmak lazım, siz kendi adınıza nasıl bir sorumluluk alacaksınız?" sorusuna da yanıt veren Miçotakis "En azından gerilimsiz bir dönemi Yunan ve Türk halkına borçluyuz." dedi. İşte Miçotakis'in söz konusu soruya verdiği yanıt:
Özellikle küresel belirsizlik, polikriz ve daha geniş bölgede türbülans zamanlarında.
Ege ve Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda ilerleme sağlayamasak bile, anlaşmazlığımız medeni bir şekilde olmalı. Aynı zamanda halkları, insani bağlara teşvik ederek çok fazla potansiyeli açığa çıkarabiliriz.
İlişkilerimizde olumlu havayı koruyacağımızı ve Türk-Yunan ilişkilerini iki halkın yararına ileriye taşıyacağımızı umuyorum. Hem ikili hem de uluslararası düzeyde hem fikir olduğumuz hem de anlaşamadığımız konular var. Arkadaşlar bile her zaman aynı fikirde olmayabilir. Ancak bu, her zaman işbirliği ve sinerji aramanın önünde engel olmamalı.
Başkan Erdoğan’dan Yunan medyasına flaş mesajlar
YORUMLAR