TürkAkım töreni resmen gerçekleşti! İşte tarihi anlar
Giriş Tarihi: 19.11.2018 15:13 Son Güncelleme Tarihi: 19.11.2018 16:07
Türkiye ve Rusya'nın ortak projesi olan TürkAkım projesinin beklenen töreni resmen gerçekleşti. İstanbul'da gerçekleştirilen törende Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya devlet Başkanı Putin hazır bulundu. İşte tarihi törenden tarihe geçen kareler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya ile ticaret hacmi hedefi 100 milyar dolar

TürkAkım töreninde konuşan Erdoğan, projenin iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesini gösterdiğini söyledi ve "İlişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik" dedi. Putin ise Erdoğan'ın 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine "Çin ile başardık Türkiye ile neden olmasın" şeklinde destek verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni"ne katıldı.
İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"TürkAkım doğalgaz hattının Karadeniz'in dibinden gelerek ülkemize ulaşmasının sevincini yaşıyoruz. Bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. TürkAkım Rus dostlarımızla beraber emek harcadığımız tarihi nitelikte bir projedir. 3 bölümden oluşan TürkAkım projesi 2019'da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacak. Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatı hızla devam ediyor. Buradan gelecek gazın en az yarısını Avrupa'ya aktarmayı planlıyoruz.
Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek. Rus dostlarımızla birlikte teknik açıdan zorlu bir porjeyi sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdığımıza inanıyorum.
Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğalgazı nereden ve nasıl temin edeceklerine saygı duymalı. Bizim için Rusya uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve doğalgaz tedarikçisidir. Rusya ile ilişkilerimizi hiçbir zaman diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik.
TİCARET HACMİNDE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR
Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz çok geniş bir yelpazede ilerliyor. Ortak duruşumuzun Suriye'deki insani krizin hafifletilmesinde katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santrali'ni hayata geçiriyoruz. Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaktır. Rusya ile 2019 yılını karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak kutlayacağız."

PUTİN: TÜRKİYE İLE NEDEN OLMASIN?
Erdoğan'ın ardından sözü Rusya lideri Putin aldı. Putin'in konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:
"Sayın Erdoğan 100 milyar dolar ticaret hacminden bahsetti. Biz bu sene Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın? Buna da imza atacağız. Bu tören Rusya-Türkiye arasındaki işbirliğinin seviyesini gösteriyor. Projeye adı veren Sayın Erdoğan'dır, TürkAkım ismini vermiştir. Hızlı süre zarfında projenin önemli kısmı tamamlandı. Birlikte büyük bir çalışma yaptık. TürkAkım projesinin deniz kısmı bugün tamamlanıyor. Doğalgazın sevkiyatı basit bir şey değildir. Yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir. Doğalgaz en ekolojik çevre dostu bir enerji kaynağıdır.
"GÜVEN OLMADAN YAPAMAZDIK"
13 sene önce Erdoğan ile birlikte Mavi Akım boru hattını açmıştık. 13 sene boyunca bu proje en zor şartlarda güvenli bir şekilde faaliyet gösteriyor. TürkAkım, Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin konumuna da olumlu etki yapacaktır. Doğalgaz sevkiyatı Türkiye ekonomisine güç katacak. Erdoğan'a da gösterdiği cesaret için teşekkür etmek istiyorum. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil."
Erdoğan: Rusya ile ticaret hacmi hedefi 100 milyar dolar
Türk Akımı Projesi'nin açılış törenine katılan Putin, Başkan Erdoğan'ın gösterdiği cesaret için teşekkür ederek, "Artan rekabet koşullarında cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirilemez" dedi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Putin Türk Akımı'nın deniz kısmının tamamlanması nedeniyle düzenlenen törende açıklamalarda bulundu.
"BÖLGEMİZ İÇİN PEK ÇOK AVANTAJI BULUNUYOR"
Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
Erdoğan, "TürkAkım Projesi'nin artık son aşamasına gelmiş bulunuyoruz
TürkAkım'ın sadece ülkemiz ve milletimiz için değil komşularımız, bölgemiz için pek çok avantajı bulunuyor.
Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ulaştığı yüksek seviyenin ifadesi olarak gördüğüm enerji iş birliği alanında atılan yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız.
Başkan Erdoğan: Dayatmalara boyun eğmedik
100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
TürkAkım Projesi, inşallah 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır.
Bizim için Rusya Federasyonu, uzun vadeli iş birliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir.
Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz çok geniş bir yelpazede ilerliyor. Hedefimiz Rusya ile 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmaktır. Türkiye, Rusya'dan 1987'den bu yana 387 milyar metreküplük doğal gaz alım gerçekleştirmiştir, bu, enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçtiğinin ifadesidir.
Biz Rusya ile ikili münasebetlerimizin çerçevesini, hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemedik."
"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KONUMUNA OLUMLU ETKİ YAPACAK"
Putin'in açıklamalarından öne çıkan satır başları:
Projeye adı veren Sayın Erdoğan'dır, TürkAkım ismini vermiştir. Sayın Erdoğan'ın bahsettiği 100 milyar dolarlık ticarete ulaşma hedefine imza atacağız.
İnanıyoruz ki bu projenin tamamı 2019'a kadar tamamlanacaktır. Rusya ve Türkiye olarak enerji alanında iş birliğini uzun yıllar boyunca çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz.
TürkAkım, Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin konumuna da olumlu etki yapacaktır.
"ERDOĞAN'IN GÖSTERDİĞİ CESARET İÇİN TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM"
İki ülke arasında güven olmadan böyle bir projeyi (TürkAkım) gerçekleştirmek mümkün değil.
Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın gösterdiği siyasi irade, cesaret için teşekkür etmek istiyorum. Artan rekabet koşullarında cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirilemez
TürkAkım projesinde tarihi gün
TürkAkım töreninde konuşan Erdoğan, projenin iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesini gösterdiğini söyledi ve "İlişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik" dedi. Putin ise Erdoğan'ın 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine "Çin ile başardık Türkiye ile neden olmasın" şeklinde destek verdi.

Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım projesinde, kritik bir aşama bugün geride bırakıldı. Doğalgaz boru hattının deniz bölümü tamamlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, projedeki kritik aşama için düzenlenen törene katıldı.
Proje, her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip 930 kilometre uzunluğundaki iki hattın Karadeniz’in altına döşenmesiyle oluştu. İlk hat Türkiye’ye, ikinci hat ise Avrupa ülkelerine doğalgaz taşıyacak. Böylelikle Türkiye, batı hattı üzerinden alınan doğalgazı ikame etmiş olacak.
Projenin 2019 yılında tamamlanarak gaz sevkiyatının başlaması planlanıyor.
TÜRKAKIM DOĞALGAZ BORU HATTI PROJESİ

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Karadeniz tabanından ilerleyerek Rusya’dan Türkiye’ye yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak bir doğalgaz boru hattı projesidir.
TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor.
Deniz kesiminin inşaatı, 19 Kasım 2018 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı törenle tamamlanıyor.
2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi.
Bu dev projede, yaklaşık 4 cm kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına yerleştirildi.
Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım, teknik açıdan çığır açıcı niteliklere sahip olmasının yanında, bölgenin enerji güvenliğine de son derece önemli katkılarda bulunacak.

Rusya kıyısında, Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına, Trakya’daki Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor. TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak.
TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak.
TürkAkım Boru Hattı’nın deniz kesiminin yapımında dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve bu alandaki en ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit görev yaptı. Günde ortalama 5 kilometre hızla ilerleyen deniz kesiminde bu dev gemi, 26 Ağustos 2018 tarihinde bir günde 6,3 kilometre boru döşeyerek bu alanda bir dünya rekoruna imza attı.
Boru hattının karaya çıktığı noktada, yani Kıyıköy’de alım terminali inşaatı halen sürüyor. Burada, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak.

Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar.
Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından TürkAkım projesi 2019 yılı içerisinde kara-deniz bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve tüm testlerin yapılmasıyla tamamlanacak.
2019 yılı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz akmaya başlayacak.
TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı projesi, tüm taraflara sağlayacağı kazanımlar sayesinde, hem bölge çapında sürdürülebilir enerji geleceğinin güvencesi, hem de Türk-Rus dostluğunun temellerinden biri olacak.
KISA BİLGİLER:
Pioneering Spirit gemisinde 500’den fazla kişi çalışıyor.
Borular Almanya, Japonya ve Rusya’da üretildi.
Üretilen borular Bulgaristan’ın Varna ve Burgaz, Türkiye’de ise Samsun ve Trabzon limanlarında depolandı.
Her gün 400 kadar boru bu limanlardan gemiye aktarıldı.
Günde ortalama 5 km boru döşendi.
Gemi bir günde 6,3 kilometre boru döşeyerek bir dünya rekoruna imza attı.
23 Haziran 2017’de derin sulardaki inşaat başladı.
4 Kasım 2017’de hatlar Türkiye münhasır ekonomik bölgesine giriş yaptı.
30 Nisan 2018’de ilk hat tamamlandı.

26 Haziran 2018’de ikinci hattın inşası yeniden başladı.
19 Kasım 2018’de ikinci hattın tamamlanmasıyla deniz bölümünün inşası bitiyor.
2200 metreye varan derinlikte döşenen en geniş (81 cm çapında) boru hattı olma özelliğini taşıyor.
Her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığında olan toplam 158 bin boru kullanıldı.
Her bir hat 930 km uzunluğunda.
Doğalgaz akışının 2019 sonunda başlaması planlanıyor.
TürkAkım faaliyete geçtiğinde yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak.
TürkAkım’ın aktaracağı doğalgazın yarısı Türkiye tarafından kullanılacak, yarısı Avrupa’ya aktarılacak.
Pioneering Spirit gemisinin toplam ağırlığı, ünlü Titanic’in tam 8 katı. (403 bin 342 gross ton)
Geminin güvertesi 6 futbol sahası büyüklüğünde.
Geminin uzunluğu yaklaşık 8 jumbo jetin toplam uzunluğu kadar (477 metre uzunluk, 124 metre genişlik)
Projede toplamda 40’tan fazla ülkeden on binlerce personel görev yapıyor.

Kürsüye birlikte geldiler ve tarihi projenin tarihi töreni için birlikte talimat verdiler. TürkAkım projesinin isim babasını Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin açıkladı.
PUTİN: "BU İSMİ O ÖNERDİ"
Putin "Gösterdiği cesaret ve kararlılık için sayın Başkan Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Ayrıca bu projenin ismini de kendisinin verdiğini açıklamak istiyorum. Bu ismi sayın Erdoğan önermişti" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, TürkAkım projesinin deniz bölümünün tamamlanması dolayısıyla İstanbul'da gerçekleştirilen törene katıldı.

BAŞKAN ERDOĞAN: TALEPLERİ KARŞILAYACAĞIZ
Türkiye'yi enerji sevkiyatında kilit ülke haline getirecek projeyle ilgili Erdoğan ve Putin törende önemli mesajlar verdi. Başkan Erdoğan açıklamasında, "Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatı devam ediyor. 31.5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak projede komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı bulunuyor. En az yarısını Avrupa'ya göndermeyi düşünüyoruz. Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa'nın doğal gaz taleplerini karşılayacağız" dedi.

PUTİN: EN ÇEVRE DOSTU PROJE
Rusya Devlet Başkanı Putin ise açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: Doğal gazı Doğu ve Güney Avrupa'ya taşıyacak ve bu Türkiye'yi önemli bir noktaya getirecektir. Kara kısmı da deniz kısmında olduğu gibi hızlıca ilerleyecektir. Proje 2019'a kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu teknolojiyi kullanıyoruz. Özellikle Rusya ve Türkiye enerji alanında işbirliği uzun yıllardır gerçekleştiriyoruz.

ERDOĞAN: BİZ RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ DİĞER ÜLKELERİN TALEPLERİNE GÖRE ŞEKİLLENDİRMEDİK
Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin taleplerine göre şekillendirmedik. Hem bölgemizde hem de küresel alanda barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla çaba harcadık. Özellikle Suriye'de önemli katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santral projesini de Rusya ile hayata geçiriyoruz.

2019'DA KARŞILIKLI KÜLTÜR VE TURİZM YILI OLARAK KUTLAYACAĞIZ
Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmidir. Turizmde ilk 9 ayda 5,1 milyon Rus turist ile yeni bir rekora da imza attık. 2019'da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacaktır.

PUTİN: PROJEYE İSMİNİ ERDOĞAN VERDİ
100 milyar dolarlık ticaret hacmi ile ilgili Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın. TürkAkım projesiyle ilgili anlaşma İstanbul'da 10 Ekim 2016'da yapılmıştı. Bu projeye Sayın Erdoğan isim vermiştir. 2-3 sene sonra projenin en zor kısmı tamamlanmıştır. Pek çok çalışma yaptık birlikte. TürkAkım projesinin deniz kısmı tamamlanıyor. Özellikle dikkatleri şu hususa çekmek istiyorum. Toprağa delik açmak ve gaz çıkarmak kolay değil. Yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir. Özellikle doğal gaz çevre dostu olan bir proje.

BU PROJE TÜRKİYE'Yİ ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GETİRECEK
Doğal gazı Doğu ve Güney Avrupa'ya taşıyacak ve bu Türkiye'yi önemli bir noktaya getirecektir. Kara kısmı da deniz kısmında olduğu gibi hızlıca ilerleyecektir. Proje 2019'a kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu teknolojiyi kullanıyoruz. Özellikle Rusya ve Türkiye enerji alanında işbirliği uzun yıllardır gerçekleştiriyoruz.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜÇ VEREN SEVKİYAT YAPIYORUZ
13 sene önce Erdoğan'la birlikteyken 2005'te törenle Mavi Akım Rusya güneyi Türkiyekuzeyini bağlayan boru hattını açmıştık. Uzun yıllarca en zor mevsim şartlarında bile çalışıyor. Türkiye ekonomisine güç katan sevkıyat yapıyoruz. Türkiye'nin genelinde yeni boru hattı ile ekonominin gelişmesi açısından önemli bir proje olacaktır. Gösterdiği siyasi irade ve cesareti için teşekkür etmek istiyorum. Cesaret olmadan projeyi yürütmek mümkün olmaz. Sayın Erdoğan'ın bahsettiği güven temelinde var.

BU PROJE İKİ HALKIMIZ ARASINDA DOSTLUĞUN SİMGESİ OLACAKTIR
2 ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil. Eski Enerji Bakanı'na bütün meslektaşlarımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de teşekkür etmek istiyorum. Türkiye tarafından gösterilen özveri ile program daha hızlı gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin nükleer santrali Akkuyu Rusya ve Türkiye arasında bir simge olacaktır. İki halkımız arasında dostluğun da simgesi olacaktır.

DİĞER FOTOĞRAFLAR İÇİN İLERLEYİNİZ



İLK GAZ GEÇİŞİ 2019'DA
YORUMLAR