Vatandaşlardan deprem tatbikata yoğun ilgi! Milyonlar saat 18.57'de çöktü kapandı tutundu
Giriş Tarihi: 12.11.2022 17:02 Güncelleme Tarihi: 12.11.2022 20:02
Türkiye 'de bir ilk! 81 ilde saat 18.57'de 'Çök, kapan, tutun' tatbikatı
81 il ve KKTC'de 'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı gerçekleştirildi
AFAD koordinasyonunda Düzce Depremi’nin 23’üncü yılı nedeniyle saat 18.57'de Türkiye genelinde ve KKTC’de “Deprem Anı Ülke Tatbikatı” yapıldı. Bakan Soylu tatbikat sonrası açıklama yaptı.
Türkiye tarihinde bugün bir ilk gerçekleşiyor. "Çök – Kapan – Tutun" tatbikatı ile ülkemizde depreme olan farkındalığı arttırmak amaçlanacak. 1999 Düzce depreminin 23. Yıldönümünde gerçekleşen tatbikatla radyo televizyonlarda anonslar geçilerek telefonlara Hayati uyarı mesajı gönderildi. Tatbikat esnasında vatandaşlara da önemli görevler düşüyor. Saat 18.57'de 85 milyon ile hep birlikte deprem tatbikatı başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan da tatbikat öncesi bir açıklama yayınladı. Türkiye genelinde tatbikat 18.57 itibarıyla başladı...
Ülke genelinde 'çök-kapan-tutun' tatbikatı
Ülke genelinde saat 18.57 itibariyle ilk kez "çök-kapan-tutun" tatbikatı uygulandı.
Türkiye geneli ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümü dolayısıyla saat 18.57'de "çök kapan tutun" tatbikatı yapıldı. Ülke genelinde ilk kez uygulanan tatbikat kapsamında, saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" ile Türkçe ve İngilizce sesli uyarı yapıldı. Televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlandı, vatandaşlar tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök kapan tutun" hareketini yaptı. İşte o tatbikattan kareler...
AFAD öncülüğünde bugün 18.57’de, ülke genelinde herkese ‘Çök-Kapan-Tutun’ hareketi için mesaj gönderildi. Yapılacak tatbikat için ayrıca kanallar, tatbikat bilgilendirme mesajını alt yazı olarak geçti.Türkiye genelinde ilk kez uygulanan tatbikatta SMS bildirimi, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden de uyarılar yapıldı.
Tatbikat, İçişleri Bakanlığı ve AFAD tarafından 1999 Düzce Depremi'nin 23. yılı dolayısıyla planlandı. Amaç; Deprem anına ilişkin farkındalık oluşturmak. Bu kapsamda hayat kurtaran 'Çök-Kapan-Tutun' hareketi gerçekleştirildi.
Telefonlara mesajlar geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı. Televizyon ve radyo kanallarında uyarılar yayımlandı.
Deprem kuşağında yer alan ülkemizde olası bir depreme hazırlıklı olmak da hayati bir önem taşıyor. Bundan tam 23 yıl önce gerçekleşen Düzce depreminin yıldönümünde saatler tam 18.57'yi gösterdiğinde dev bir tatbikat hayata geçirildi. 12 Kasım deprem tatbikatında tüm televizyon ve radyolarda tatbikat anonsları geçildi ve telefonlara AFAD tarafından uyarı mesajı gönderildi. İşte detaylar.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN VATANDAŞLARA DAVET
Başkan Recep Tayyip Erdoğan da tatbikat öncesi bir mesaj yayınladı. Erdoğan "Bugün saat 18.57 itibarıyla 81 ilimiz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde genel bir tatbikat yapıyoruz. Milletimizi "afet bilgisi eşittir hayat bilgisi" anlayışıyla 18.57'de Çök, Kapan, Tutun diyerek hayata tutunmaya davet ediyorum." diyerek mesajı paylaştı.
HAYDI TÜRKİYE! ÇÖK - TUTUN - HAYATA - KAPAN!
12 Kasım 1999 Düzce depreminin 23. Yıldönümünde saat 18.57'de İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda, Türkiye geneli ve KKTC'de "Deprem Anı Ülke Tatbikatı" yapıldı. AFAD merkezinden yönetilen Çök-Kapan-Tutun tatbikatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajıyla başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, büyük depremin yaşandığı illere canlı bağlantı yaptı. Saatlerin 18.57 olmasıyla birlikte Türkiye genelinde Haber Alma ve Yay (HAY) sistemi üzerinden cep telefonlarına ve televizyon kanallarına bilgilendirme ve hayati uyarı bildirimleri gönderildi. AFAD'da da saat 18.57'de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindekiler "Çök-Kapan-Tutun" tatbikatı yaptı.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Durum Başkanlığı (AFAD ) koordinasyonunda, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ile toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümünde 81 ilde eş zamanlı olarak tüm vatandaşların katılımıyla tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikat; Düzce Depreminin yıl dönümünde, depremin meydana geldiği saat olan 18:57'de 'Çök-Kapan-Tutun' hareketinin uygulanmasıyla yapıldı. Tatbikat öncesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bakanlık temsilcileri AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nde bir araya geldi.
Türkiye'de bir ilk! 81 ilde saat 18.57'de 'Çök, kapan, tutun' tatbikatı | Video
BAKAN SOYLU: 1999'DAN SONRA ÇOK MESAFE KATETTİK
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Devlet olarak, 1999'dan sonra çok mesafe katettik. Herkes emek verdi, Allah razı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Türkiye hakikaten afetler konusunda çok önemli adımlar attı." dedi.
Soylu, Düzce Depremi'nin 23'üncü yılında saat 18.57'de Türkiye geneli ve KKTC'de yapılan "Deprem Anı Ülke Tatbikatı" öncesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD ) düzenlenen bilgilendirme programında konuştu.
Tatbikatın Türkiye'de bu ölçekte ilk olacağını belirten Bakan Soylu, bundan sonra da bu tatbikatların tekrarlanacağını dile getirdi.
"BİR ANDA TÜM HAYATIMIZ DEĞİŞTİ"
17 Ağustos 1999 depremi öncesinde televizyonlarda hiç kimsenin depremi tartışmadığını ifade eden Soylu, şöyle konuştu: "Gazetelerde deprem konusunda ne bir uyarı ne de bir yorum vardı. Gündemimizde bir deprem beklentimiz de yoktu ama bir anda tüm hayatımız, tüm gündemimiz değişti. 12 Kasım 1999 saat 18.57'den bir saniye öncesine kadar da ülkemizin bütün gündemi depremdi. Ekranlarda uzmanlar tartışıyordu, herkes fay hatları hakkında yorum yapıyordu. Anlamaya çalışıyordu ama hiç kimsenin aklına Düzce'de böyle şeyin olabileceği gelmiyordu. Bir büyük deprem yaşamıştık, üst üste ikincisinin gelmeyeceğini düşünüyorduk ama öyle olmadı. Sevdiklerimizi, değerlerimizi, kazanımlarımızı kaybettik ve büyük acılar yaşadık. Bizim çocukluğumuzda ders kitaplarında deprem anında kapı eşiklerine sığınılması gerektiği yazılıyordu. Meğer tam tersiymiş. Depremlerde öğrendik ki en tehlikeli yerler kapı eşikleri, merdiven boşlukları, cam kenarlarıymış. Yine depremlerde öğrendik ki bina enkazı kadar, evdeki eşyaların, mobilyaların devrilmesi de can kaybına yol açıyormuş. Sabitlenmesi gerekiyormuş. Her afet, her deprem bize yeni bir şey öğretti. Her afet bize beklenmedik bir anda geldi, bizi şaşırttı ve bizden birçok şey aldı. Şu noktaya geldik, afet gelmeden hazır olmamız, hazırlık yapmamız lazım. Devlet olarak, 1999'dan sonra çok mesafe katettik. Herkes emek verdi, Allah razı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Türkiye hakikaten afetler konusunda çok önemli adımlar attı. Hükümetler, sivil toplum örgütleri, çalışanlarımız, akademisyenlerimiz, uzmanlarımız hepsi bilgilerini ve emeklerini ortaya koydular."
AFAD Başkanlığı çatısında yepyeni bir afet yönetim modeli kurgulandığını da aktaran Bakan Soylu, afetin öncesini, afet anı müdahaleyi ve afet sonrası iyileştirme planlarını yapan bir model ortaya konduğunu söyledi.
Her birine ait ayrı bir stratejik plan oluşturulduğunu anlatan Soylu, "Afet öncesi hazırlıklarımız için Türkiye Afet Risk Azaltma Planları oluşturuldu ve 2017-2022 arasında sürdürülen bir çalışmaydı. Nihayetinde birçok adım atıldı." ifadelerini kullandı.
"ANİDEN BİR DEPREM OLSA 'BEN NE YAPARIM' SORUSUNU KENDİLERİNE SORSUNLAR"
Deprem tatbikatına ilişkin gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını belirterek, vatandaşlardan tatbikat için en fazla bir dakikalarını ayırmalarını isteyen Bakan Soylu, "Aniden bir deprem olsa 'ben ne yaparım' sorusunu kendilerine sorsunlar. Küçük bir hareketle çök kapan tutun hareketiyle kendilerini ve çevrelerini test etsinler." dedi.
"Hani bizde bir tabir vardır, 'Alıcı gözle bakmak' derler, bu sefer etrafımıza deprem gözüyle bakalım." vurgusu yapan Soylu, şunları kaydetti:
"Dünya bunu böyle yapıyor. Japonya, bu gelişmişlik seviyesine rağmen sürekli bu yaptığımız tatbikatları yapıyor ve deprem anında çok az kayıp yaşıyor. Çoğu zaman yaşamıyor. İnşallah bizler de o noktaya aziz milletimizin desteği, katılımıyla en kısa sürede gelmeyi arzuluyoruz. Bizim bir inancımız vardır, 'Önce tedbir sonra tevekkül, sonra da takdir.' İnşallah bizler tedbir aldıkça inanıyorum ki bunun karşılığını Allah verecektir. Son 10 gündür tüm kurumlarımız, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bu tatbikata hazırlanıyor. Bu yıl ayrıca tatbikat yılı. Geçen yıl eğitim yılıydı, bir önceki yıl hazırlık yılıydı. Yani bir millet olarak bir afetle karşı karşıya kaldığımız zaman ne yapabileceğimiz konusunda hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Bunu hep beraber sağlamalıyız. Tam 10 gündür tüm medya, bütün yönetim birimlerimiz, bakanlıklarımız, kurumlarımız, bu meselenin tüm paydaşları bir bilgilendirme ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu bir farkındalık aslında, afet ve deprem konusunda 10 gündür, 15 gündür bu farkındalık sayesinde uzun bir tatbikatı hep birlikte yapıyoruz. Şimdi esas itibariyle Düzce Depremi'nin o anında, 18.57'de bir tatbikat gerçekleştirmiş olacağız."
TATBİKAT ÖNCESİ NELER HAYATA GEÇİRİLDİ?
Tatbikatta görev alacak ekipler Bakırköy'deki AFAD 'taki eğitim merkezinde arama kurtarma hazırlıklarını sürdürdü. Hazırlıklarda ekipleri beton blokların altında kalan vatandaşlara seslenerek ulaşmaya çalışıldı.
Konuşamayacak durumda olup ses veremeyenlere ise termal kamera ile görüntüleme yapılarak ulaşılmaya çalışıldı. Eğitim merkezine polis, itfaiye, sağlık, Kızılay ve diğer ekipleri gelerek tatbikat hazırlıklarını başlattı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, devlet milletin, el ele deprem gerçeğini akıldan çıkarmadan her an hazırlıklı ve bilinçli olması gerektiğini belirterek "Çök-Kapan-Tutun" tatbikatına katılma çağrısında bulundu.
Kurum, sosyal medya hesabından 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin 23'üncü yılı dolayısıyla paylaşım yaptı.
23 yıl önce yaşanan Düzce depreminde kaybettikleri her bir canı rahmetle andıklarını vurgulayarak Kurum, "Aynı acıları yaşamamak için tedbirlerimizi alıyoruz. Devlet millet el ele deprem gerçeğini aklımızdan çıkarmadan her an hazırlıklı ve bilinçli olmalıyız. O yüzden bu akşam 18.57'de Çök-Kapan-Tutun." ifadelerini kullandı.
2022 Afet Tatbikat Yılı faaliyetleri çerçevesinde Edirne Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve itfaiye ekipleri tarafından Saraçlar Caddesi'nde stant açıldı.
Açılan stantta vatandaşlara 'Afet ve Acil durumlarında AFAD ekipleri tarafından vatandaşlara "çök - kapan - tutun" yöntemi uygulamalı olarak anlatılarak depremden sonraki ilk 6 saatte yapılacakların yazılı olduğu broşür dağıtıldı. Vatandaşlar için hazırlanan broşürde afet ve acil durumlara yönelik bilgiler yer aldı.
'Afete Hazır Türkiye' mottosuyla hazırlanan broşürde afet öncesinde ve sırasında alınması gereken önlemler anlatıldı.
Edirne Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından vatandaşlara uygulamalı olarak çök, kapan, tutun hareketleri gösterildi. Edirne'de görevli itfaiye ekipleri de acil durumlar esnasında yapılacak durumları ve 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan vatandaşlardan telefonda konum servislerini açmaları halinde daha çabuk yer tespiti yapabileceklerini belirtti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD ) Başkanı Yunus Sezer, Türkiye genelinde ilk kez uygulanacak ve herkesin katılabileceği "çök kapan tutun" tatbikatına ilişkin, "Korku ve panik olmasın diye siren sistemini kullanmayacağız. SMS bildirimi, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, televizyon ve radyo kanallarından bilgilendirmelerle vatandaşlarımıza ulaşacağız." dedi.
Sezer, yaptığı açıklamada, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümü dolayısıyla yarın saat 18.57'de ülke genelinde yapılan "çök kapan tutun" tatbikatı hazırlıkları hakkında bilgi verdi.
Sezer, son bir haftada Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki öğrenci yurtlarında "deprem anı ve tahliye tatbikatı" yapıldığına işaret ederek, 12 Kasım'da yapılacak tatbikatın Türkiye genelinde ilk kez uygulanacağını söyledi.
HAY sistemi üzerinden bilgilendirme mesajları iletilecek
Tatbikata ilişkin tüm duyuruların yapıldığını bildiren Sezer, Haber Alma ve Yayma Sistemi (HAY) üzerinden çarşamba günü 66 milyon 154 bin kişinin cep telefonlarına gönderilen bilgilendirme mesajının bugün ve yarın da iletileceğini aktardı.
Yunus Sezer, 12 Kasım saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilecek "Hayati Uyarı Bildirimi" ile sesli uyarı yapılacağını, televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlanacağını, cuma hutbesinde ise vatandaşların bilgilendirileceğini kaydetti.
Ayrıca okullarda öğrencilerin de bilgilendirildiğine dikkati çeken Sezer, herkesin, nerede bulunursa bulunsun tatbikata katılmalarını istediklerini vurguladı.
"Çök kapan tutun" hareketi uygulanacak
Sezer, tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök kapan tutun" hareketinin yapılması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Uzmanlarımız ve eğitimcilerimiz, tatbikattan elde edilen verilerle 'ne eksiklerimiz var, uygulamada nelerle karşılaşıyoruz' bunların da analizini yapacak. Ona göre yol haritamızı takviye ederek, güçlendirerek devam edeceğiz ama gelinen noktada şuna çok seviniyoruz. Bütün ülkede afet farkındalığı oluşturmayı hedefliyorduk, buna adım adım ilerliyoruz."
HAY sisteminden verilecek anonsların cami ve belediye hoparlörlerinden de yayınlanacağına işaret eden Sezer, "Korku ve panik olmasın diye siren sistemini kullanmayacağız. SMS bildirim, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, TRT'ye ait televizyon ve radyo kanallarından otomatik olarak, diğer radyo ve televizyonlarda ise bilgilendirmelerle vatandaşlarımıza ulaşmış olacağız." dedi.
81 İL VE KKTC'DE TATBİKAT
Sezer, tatbikatın yapılacağı gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun başkanlığında üst düzey yetkililerin, AFAD 'da bir araya geleceğini, 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) tatbikatın yapılacağını söyledi.
KKTC ile Düzce, İstanbul, İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş ve Erzurum'dan canlı yayın bağlantısı yapılacağını bildiren Sezer, basın mensuplarının tatbikatı anlatabilmeleri için İstanbul, İzmir, Ankara ve Düzce'de kurulacak medya platformlarında uzmanların deprem öncesi, deprem anı ve sonrasıyla ilgili bilgilendirme yapacağını belirtti.
Sezer, İstanbul ve Bursa'daki eğitim merkezlerinin gün boyu açık olacağını ve mobil simülasyon tırlarının da ülke genelinde bulundurulacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim 593 bin gönüllümüz var. Gönüllülerimiz hem tatbikat vesilesiyle aktif görev alacaklar hem de tatbikatlara katılacaklar. Üniversitelerimiz, muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, akredite ettiğimiz STK'ler, kurum ve kuruluşlarımızın yetkilileri, site yöneticileri tatbikatın koordinasyonunda ve tatbikatta aktif bir şekilde görev alacaklar."
"ÇÖK KAPAN TUTUN" TATBİKATI
Ülke genelinde telefon, televizyon ve radyo ile cami ve belediye hoparlörlerinden duyurulacak anonsta, "AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök kapan tutun tatbikatı yapılmaktadır." ifadesi kullanıldı.
Tatbikat kapsamında, mesajın duyulması halinde güvenli görülen bir yerde, sağlam bir nesnenin yanında ya da altında çökülecek. Sırt, pencerelere dönük şekilde kapanılacak, baş ve boyun, düşme ihtimali olan cisimlerden korunacak. Sarsıntı sona erene kadar, yatak veya oturma grubu gibi ağır ve büyük eşyalara tutunup beklenecek...
YORUMLAR